Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 16.01.2024

16.01.2024


envoyer l'article par mail title=


Sancțiuni : somații publice – Realitatea Plus, Europa FM

Întrunit în ședința publică din data de 16.01.2024, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a autosesizării și a sesizărilor primite și a decis să sancționeze cu câte o somație publică următoarele posturi :
- Realitatea Plus, pentru ediția din 18.09.2023 a emisiunii „România suverană”, la difuzarea căreia au fost încălcate dispozițiile art. 40 alin. (2) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, conform cărora „În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars ; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt” (printre titlurile afișate : „Droguri la cel mai mare concert de la mare, ce face Poliția” ; „Imagini bombă de la festivalul drogaților goi pușcă”) ;
- Europa FM, pentru edițiile din 16.09, 14.10 și 16.12.2023 ale emisiunii „Tați în aer”, în cadrul cărora nu s-a ținut cont de prevederile art. 34 alin. (1) lit. b) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, potrivit cărora „Programele sponsorizate trebuie să îndeplinească următoarele condiţii : (...) b) să fie menţionată existenţa unui acord de sponsorizare, semnalată prin denumirea, marca şi/sau produsele/serviciile sponsorului, prezentate în mod adecvat la începutul, în cuprinsul şi/sau la sfârşitul acestora”.

În aceeași ședință, Consiliul a aprobat solicitarea societății SERAPHIM MEDIA GROUP SRL (București) de acordare a licenței audiovizuale pentru difuzarea prin rețele de comunicații electronice a serviciului de programe Bucătăria TV din București.

Biroul Informare și Relații Publice