Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 06.02.2024

06.02.2024


envoyer l'article par mail title=

Sancțiuni : somații publice - Realitatea Plus

Întrunit în ședința publică din data de 06.02.2024, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a sesizărilor primite. Constatând încălcări ale dispozițiilor Codului de reglementare a conținutului audiovizual, CNA a decis să aplice câte o somație publică postului Realitatea Plus pentru :
- emisiunea „Culisele Statului Paralel” din data de 09.01.2024, difuzată fără a ține cont de dispozițiile art. 40 alin. (3) și de cele ale art. 64 alin. (1) lit. b). Titluri afișate : „De ce e Raed Arafat de neatins, cine îl protejează” ; „Omul cu șapte funcții deodată, interese uriașe la vârful statului” ; „Românii numără nenorocirile, Arafat se ține de scaun” ; „Fost șef SIE : Raed Arafat este susținut de cineva din umbră” ;
- ediția din 10.01.2024 a emisiunii „Culisele statului paralel”, difuzată cu încălcarea prevederilor art. 40 alin. (2), ultima teză [„În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars ; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt”]. Printre titlurile afișate : „Jaful pus la punct de băieții din transporturi, dejucat” ; „Gașca lui Grindeanu, tun de zeci de milioane de euro” ; „Licitație cu dedicație, oamenii lui Grindeanu își încercau norocul” ;
- edițiile din 09.01.2024 ale emisiunilor „100%” și „Deschide lumea”, în cadrul cărora nu au fost respectate dispozițiile art. 65 lit. c), potrivit cărora „În emisiunile de ştiri şi dezbateri, radiodifuzorii trebuie să respecte următoarele reguli : (...) c) titlul afişat pe ecran să reflecte cât mai fidel esenţa faptelor şi datelor prezentate în acel moment”. Titluri prezentate : „Avocatul care agresează jurnaliști, apărătorul lui Dinicu” ; „Avocatul gangsterului conectat la ruși, legături cu interlopii” ; „Camorra din care face parte Iancu Toader, avocatul mafioților” ; „Exclusiv : avocatul diavolului, tentacule în lumea interlopă”.

Biroul Informare și Relații Publice

Prevederi ale legislației audiovizuale la care facem referire :

Decizia nr. 220 din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual

Art. 40 - (3) Orice material înregistrat în care se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale trebuie să conţină şi opinia acesteia. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt.
Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : (...) b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.