Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 22.05.2024

22.05.2024


envoyer l'article par mail title=

Sancțiuni :

• Amenzi : 10.000 de lei – Antena 3 CNN ; 5.000 – Nașul TV

• Somații publice – Realitatea Plus, Gold FM

Întrunit în ședința publică din data de 22.05.2024, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a autosesizării și a sesizărilor primite și a decis să aplice următoarele sancțiuni :
- amendă de 10.000 de lei postului Antena 3 CNN pentru nerespectarea prevederilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 [„Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor”], precum și pentru încălcarea dispozițiilor art. 139 din Codul de reglementare a conținutului audiovizual [„Publicitatea, pozitivă sau negativă, în legătură cu partide politice, oameni politici, mesaje politice este interzisă, cu excepţia perioadelor de campanie electorală”]. Au fost monitorizate emisiuni difuzate în perioada 13.03.2024 – 26.03.2024, interval orar 19:00-00:00, în cadrul cărora s-a urmărit prezența candidatului Partidului Umanist Social Liberal la Primăria București, Cristian Popescu Piedone. La stabilirea sancțiunii s-au avut în vedere materiale audiovizuale filmate în spațiul public, difuzate în edițiile emisiunii „Sinteza zilei” (13.03.2024 - Cristian Popescu Piedone distribuie cetățenilor apă caldă la borcan ; 14.03.2024 – se află la un târg consumând produse tradiționale, ulterior se plimbă prin târg și stă de vorbă cu oamenii ; 26.03.2024 - se întâlnește cu alegătorii, cu angajații primăriei cărora le trasează sarcini despre renovarea parcurilor, străzilor, spațiilor publice, oferă diverse soluții cetățenilor) ;
- amendă de 5.000 de lei postului Nașul TV pentru ediția din 23.02.2024 a emisiunii „Să vorbim despre tine”, difuzată fără a se ține cont de prevederile art. 66 din Codul audiovizualului, conform cărora „În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică” ;
- somație publică postului Gold FM pentru ediția din 19.02.2024 a emisiunii „Ce-i în Gușă și-n Căpusă”, în cadrul căreia nu au fost respectate dispozițiile art. 70 alin. (1) din Codul audiovizualului, conform cărora „În cadrul programelor de ştiri şi dezbateri care abordează probleme de interes public privind minorităţile etnice, religioase sau sexuale se va prezenta şi un punct de vedere al acestora”. Printre afirmațiile moderatorului : „Și vom discuta treaba cu Grecia, Grecia noastră, Grecia noastră ortodoxă, da. Care Grecie a decis săptămâna trecută, după ce ne-am încheiat noi ciclul de emisiuni, a decis să oficializeze căsătoriile LGBT, o treabă extrem de tristă care sigur ne poate arăta viitorul și nouă”.

De asemenea, au fost analizate rapoartele de monitorizare întocmite ca urmare a autosesizării, pentru programe informative difuzate în perioada 22-23.12.2023 de posturile Antena 3 CNN, B1 TV, Digi 24, Euronews România, Prima News, Realitatea Plus și România TV. Constatând nerespectarea prevederilor art. 29 alin. (1) lit. a) din Legea audiovizualului, conform cărora „Comunicările comerciale audiovizuale difuzate de furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele condiţii : a) să poată fi uşor identificate ca atare, comunicările audiovizuale cu conţinut comercial mascat fiind interzise”, Consiliul a decis aplicarea unei somații publice postului Realitatea Plus. Totodată, Consiliul a decis să transmită atenționări posturilor Digi 24 și România TV.

Biroul Informare și Relații Publice