Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 02.07.2024

02.07.2024


envoyer l'article par mail title=

Sancțiuni
• Amendă de 10.000 de lei – Radio Dobrogea
• Somații publice – TVR Cluj, Gorj TV

Întrunit în ședința publică din data de 02.07.2024, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat, ca urmare a autosesizării, raportul de monitorizare întocmit de Direcția Control pentru emisiunea „Cuvântul ierarhului”, ediția din 20.06.2024, difuzată de postul Radio Dobrogea din Constanța. La finalul dezbaterilor, Consiliul a decis să sancționeze Radio Dobrogea cu amendă de 10.000 de lei pentru încălcarea dispozițiilor art. 42^2 si ale art. 42^3 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, potrivit cărora „42^2 - În cadrul difuzării în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care abordează tema violenţei domestice este obligatoriu să se asigure informarea victimelor violenţei domestice asupra existenţei numărului de telefon « Telverde destinat victimelor violenţei domestice » ; 42^3 „Informarea victimelor violenţei domestice asupra existenţei numărului de telefon « Telverde destinat victimelor violenţei domestice », în cazul radiodifuzorilor, se realizează prin citirea textului « În caz de urgenţă, apelaţi numărul Telverde destinat victimelor violenţei domestice » însoţit de o menţiune cu numărul de telefon Telverde”. Printre afirmațiile invitatului emisiunii, IPS Teodosie : „Poate exista şi vindecare, dar dumneata, care ai primit taina cununiei, trebuie să-ţi duci crucea, să te rogi să suplinească Dumnezeu această lipsă de empatie, pentru că ai un legământ. Soluţia este să nu vă despărţiţi, vindecarea o dă Dumnezeu” ; „Ce să faceţi ? Să fiţi şi după voia soţului, nu numai după voia dumneavoastră. V-aţi căsătorit, căsătoria este o cruce. De aceea, cununile pe care le-aţi primit pe cap sunt cununi de mucenici, să faceţi şi voia soţului ca să nu destrămaţi căsnicia”.

În aceeași ședință, CNA a analizat rapoartele întocmite de Direcția Control pentru emisiuni electorale difuzate de posturi din teritoriu în perioada 31.05 - 09.06.2024. În cea de a patra săptămână din campanie, 186 de posturi (102 TV, 82 de radio, unul online și un serviciu media audiovizual la cerere) au difuzat programe destinate campaniei electorale pentru alegerile locale, iar pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European - 63 de posturi locale și regionale (38 de radio și 25 de televiziune). Constatând nerespectări ale prevederilor Deciziei CNA nr. 150 din 3 aprilie 2024 privind regulile de desfășurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerile locale din anul 2024, Consiliul a decis să aplice câte o somație publică posturilor :
- TVR Cluj, pentru emisiunea „Actual regional”, difuzată în premieră în data de 06.06.2024 (reluată în 8 si 9.06.2024), cu încălcarea dispozițiilor art. 6 alin. (1), potrivit cărora „În perioada campaniei electorale candidaţii şi reprezentanţii competitorilor electorali au acces numai în emisiunile prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. b) şi c) difuzate de posturile de radio şi televiziune, publice şi private, inclusiv la cele prin cablu, implicate în campania electorală” ;
- Gorj TV, pentru ediția informativă „Știrile Gorj TV” din 06.06.2024, în cadrul căreia a fost difuzată știrea „Romanescu pierde Primăria Târgu Jiu”, fără a se ține cont de prevederile art. 7 alin. (1) „Emisiunile informative se supun obligaţiei de obiectivitate, echitate şi de informare corectă a publicului”.

Serviciul Comunicare și Relații Publice