Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 03.07.2024

03.07.2024


envoyer l'article par mail title=

Sancțiuni

• Somații publice - Global News

Întrunit în ședința publică din data de 03.07.2024, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele întocmite de Direcția Monitorizare pentru programe destinate campaniei electorale, difuzate de posturi centrale de televiziune și radio în perioada 31.05 - 08.06.2024.

Constatând încălcări ale prevederilor Codului de reglementare a conţinutului audiovizual, Consiliul a decis să aplice câte o somație publică postului Global News pentru emisiunile :

  • „Știrea exactă”, ediția din data de 07.06.2024, la difuzarea căreia nu s-a ținut cont de dispozițiile art. 40 alin. (1) și (2) ;
  • „Starea de veghe”, deoarece în edițiile din 28.05.2024 (reluată în 01 și 04.06.2024) și 03.06.2024 au fost încălcate prevederile art. 64 alin. (1) lit. b). Printre afirmațiile unuia dintre invitați : „Acuma trecem la o dictatură digitală, da ? (…) Scopul final este să … o dată să limităm populația, doi, să o ținem bolnavă, în tensiune, în tratament, practic să îi negăm orice cale de a … de vindecare, de a sta în legătură cu Creația, cu Creatorul, cu Dumnezeu, cu credința cu tot. (...) Deci, să o aducem într-o stare de imbecilizare ateică și de … tehnologică. Și după aia să îi limităm la un număr și ăia să lucreze pentru noi și pentru bunăstarea unor psihopați care vor să conducă tot acest sistem” ; „(...) cu ăștia care nu fac altceva decât să dezvolte un mecanism imens de otrăvire frumoasă a populației, împreună cu medici care (...) vor să te trateze și care prin acest tratament dau de fapt efecte secundare și o cascadă întreagă de agravare a bolilor”.

Serviciul Comunicare și Relații Publice

..........................................

Decizia nr. 220 din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual

Art. 40 - (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt. (2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars ; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt.

Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : (...) b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.