Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 08.12.2024
08.12.2024

• Amendă de 100.000 de lei – Realitatea Plus
ÃŽntrunit în È™edinÈ›a publică din data de 08.12.2024, Consiliul NaÈ›ional al Audiovizualului a analizat raportul de monitorizare întocmit de direcÈ›ia de specialitate ca urmare a autosesizării È™i a sesizărilor primite pentru emisiunea „Culisele statului paralel – ediÈ›ie specială”, difuzată în data de 07.12.2024, în direct, de postul de televiziune Realitatea Plus.
Constatând încălcarea dispoziÈ›iilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, potrivit cărora „ToÅ£i furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaÅ£ia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor ÅŸi evenimentelor ÅŸi să favorizeze libera formare a opiniilor”, precum È™i prevederile art. 64 alin. (1) lit. a), b) È™i ale art. 67 din Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, Consiliul a decis să sancÈ›ioneze postul Realitatea Plus cu amendă de 100.000 de lei.
Printre titlurile afiÈ™ate pe ecran s-au regăsit : „Georgescu : CCR a devenit singura putere în stat” ; „Georgescu : Este categoric o lovitură de stat, CCR a decis în timpul votului” ; „Georgescu : Obiectivul SUA, stare de urgență È™i să nu mai vină Trump” ; „Georgescu : Primul tur de la noi a încurcat treburile americanilor” ; „Georgescu : Se face război pentru a spăla urmele la tot ce s-a furat” ; „Georgescu : AdministraÈ›ia Biden vrea implicarea României în război”. Printre afirmaÈ›iile din emisiune : Călin Georgescu : „Da, pentru că declanÈ™area acestui război se poate face strict prin România. Ori România, odată ce intră în acest război, ca È›ară membră NATO, automat America, ca È›ară membră NATO, se opreÈ™te practic numirea preÈ™edintelui Trump, întrucât până în momentul acesta preÈ™edintele pe funcÈ›ie este Biden. Ori, odată declarată starea de necesitate datorită războiului, preÈ™edintele Trump nu mai poate să fie numit. Iar România, prin ceea ce am făcut noi o dată cu primul tur, le-a încurcat rău lucrurile” ; Jackson Hinkle (titrare în limba română afiÈ™ată pe ecran) : „George SoroÈ™ tocmai a lansat o lovitură de stat majoră asupra României” ; Călin Georgescu : „Curtea ConstituÈ›ională deja a devenit nu doar prima putere, ci singura putere în stat. Deci acest act abuziv È™i ilegal transformă cei nouă judecători în dreptul suprem peste cei 19 milioane de cetățeni României. Și subliniez că este o acÈ›iune deja fără control. Este o lovitură de stat, categoric, pentru că sunt două motive... ÃŽn primul rând, că ei aveau datele reale din teren È™i vă amintesc că decizia CurÈ›ii a venit pe fondul în care deja secÈ›iile de votare erau deschise” ; Călin Georgescu : „Voi fi în studio la dumneavoastră cât de curând, evident. Eu nu doresc altceva decât să apăr poporul de un război care nu este al nostru, subliniez încă o dată. Nu avem nimic de-a face cu aÈ™a ceva, dar prin care politicienii se agață de putere, ca È™i în America, în situaÈ›ia lui Biden, evident... despre asta vorbim. Pentru ei războiul este unica È™ansă de a se menÈ›ine la putere. Vă rog să vedeÈ›i declaraÈ›ia lui Klaus Iohannis de ieri, pentru că este corupÈ›ia ce trebuie mascată. Asta este ideea. CorupÈ›ia trebuie mascată È™i nu mai pot face decât prin această impunere până la capăt a intrării României în război”.
Serviciul Comunicare și Relații Publice
Prevederi ale legislației audiovizuale la care facem referire :
Decizia CNA nr. 220 din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual
Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii ; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.
Art. 67 - În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii.