Comunicat

11.04.2013


envoyer l'article par mail title=

Cu privire la declaraţiile făcute presei în data de 10.04.2013 de către trei membri ai CNA prin care aceştia afirmă că recomandarea referitoare la Forumul Constituţional a fost postată pe site-ul instituţiei în data de 10.04.2013, facem următoarele precizări :

Aşa cum poate fi verificat şi pe site-ul CNA, această adresă a fost postată în data de 05.04.2013, şi nu în data de 10.04.2013, cum susţin cei trei membri ai Consiliului, drept pentru care aprecierile făcute cu privire la scopul acestei recomandări nu au niciun fel de susţinere (conform Mediafax, semnatarii comunicatului au precizat : « Suntem convinşi că recomandarea de astăzi nu are alt scop decât acela de îmbuna spiritele politice din Parlamentul României, mai ales după ultima faptă ilegală a preşedintelui CNA, aceea de a falsifica decizia de modificare a Codului audiovizual. Prin acest nou demers nu a făcut decât să agraveze situaţia în care se află » ).

De asemenea, facem menţiunea că, începând cu data 11 martie 2011 când a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 174, Decizia nr. 220 din 24.02.2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, pentru difuzarea unor spoturi aferente unor campanii noncomerciale în spaţiul audiovizual nu este necesară o aprobare specială din partea CNA, acest lucru fiind postat chiar pe prima pagină a site-ului, la rubrica Campanii noncomerciale.

La Secţiunea a 10-a, Campanii noncomerciale, se precizează următoarele : “art. 141 Sunt considerate mesaje noncomerciale : „a) anunţul de interes public asumat de către o instituţie sau autoritate publică, în cadrul unei acţiuni de alertă, avertizare şi informare a publicului derulate în condiţiile legii şi care nu promovează propria imagine a instituţiei".

Consiliul Naţional al Audiovizualului este o instituţie publică autonomă aflată sub control parlamentar, iar în data de 05.04.2013, Parlamentul României a informat CNA cu privire la faptul că în cadrul procedurilor de revizuire a Constituţiei României, Comisia comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituţiei României a decis crearea Forumului Constituţional, urmărindu-se realizarea unei largi dezbateri la nivelul societăţii româneşti privind temele de interes care vor fi abordate în procesul de revizuire a Constituţiei.

Adresa prin care CNA recomandă posturilor difuzarea mesajelor aferente acestei campanii de informare a avut în vedere argumentele prezentate de către Parlament, respectiv importanţa unei dezbateri naţionale pentru redefinirea bazelor constituţionale ale statului român, precum şi caracterul noncomercial al unei astfel de campanii publice de informare care respectă prevederile legale anterior menţionate.

Totodată, Consiliul Naţional al Audiovizualului vă informează că, în temeiul art. 6, alin. (1) al Legii audiovizualului, decizia editorială de difuzare a unor spoturi aparţine exclusiv radiodifuzorului.

Biroul Comunicare şi Relaţii cu Publicul