Comunicat de presă

10.06.2010


envoyer l'article par mail title=

Întruniţi în şedinţa publică din data de 10.06.2010, membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului au decis următoarele sancţiuni :

somaţie publică postului Radio ZU. În urma raportului de monitorizare întocmit de direcţia de specialitate, Consiliul a constatat că radiodifuzorul nu a respectat prevederile art. 29 alin. 1 lit. a din Legea audiovizualului nr. 504/ 2002, cu modificările şi completările ulterioare („Comunicările comerciale audiovizuale difuzate de furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele condiţii : a) să poată fi uşor identificate ca atare, comunicările audiovizuale cu conţinut comercial mascat fiind interzise.”) Mai multe ediţii ale emisiunii „Morning ZU” au prezentat detalii referitoare la produse, servicii şi echipamente (aparţinând unui magazin de desfacere a mobilierului, unei firme de preparate din carne etc.), fapte care constituie publicitate mascată.

amendă în cuantum de 15.000 lei postului B1 TV pentru emisiunea „Naşul” din 1.06.2010. Moderatorul emisiunii, Radu Moraru nu a respectat dispoziţiile art. 42 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia « (1) Orice persoană are dreptul la propria imagine.” Legislaţia prevede ca în cazul în care se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere, iar în cazul în care „acuzaţiile sunt aduse de radiodifuzor”, trebuie respectat „principiul audiatur et altera pars.” De asemenea, realizatorul avea obligaţia să nu permită invitaţilor folosirea unui limbaj injurios. C.N.A. a constatat, de asemenea, şi încălcarea art. 71 din Codul C.N.A. - »(1) În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială şi culturală, trebuie să respecte următoarele principii : a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică". ;

amendă în cuantum de 10.000 de lei S.C. BURTILĂ & CO ELECTRON M BIT S.R.L. pentru încălcarea dispoziţiilor privind principiul „must-carry” al art. 82 pct. 2 din Legea 504/2002 („Distribuitorii care retransmit servicii de programe au obligaţia, la nivel regional şi local, să includă în oferta lor cel puţin două programe regionale şi două programe locale, acolo unde acestea există ; criteriul de departajare va fi ordinea descrescătoare a audienţei.”).

Biroul Comunicare şi Relaţii cu Publicul