Comunicat de presă - Ședința CNA din data de 06.06.2013

06.06.2013


envoyer l'article par mail title=

Întrunit în şedinţă publică în data de 06.06.2013, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul de monitorizare întocmit de direcţia de specialitate pentru programele matinale difuzate de cinci posturi centrale de radio în luna aprilie 2013. Constatând încălcări ale legislaţiei audiovizualului, membrii CNA au decis să sancţioneze posturile de radio Kiss FM şi Radio ZU cu somaţii publice.

Postul Kiss FM a fost sancţionat pentru rubrica de farse „Tembelefonul lui Gaiţă”, transmisă în zilele de 14 şi 16 aprilie 2013 în cadrul emisiunii “Cronica cârcotaşilor" pentru că nu au fost respectate prevederile art. 39 alin 2 din Legea audiovizualului conform cărora, “Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective”.

Postul Radio ZU a fost sancţionat pentru că în ediţiile din 8, 9 şi 11 aprilie 2013 ale emisiunii „Morning ZU” s-au încălcat prevederile art. 29 alin. 1 a) din Legea audiovizualului coroborate cu definiţia de la pct. 16 al art. 1 din Lege pentru comunicare audiovizuală cu conţinut comercial mascat şi raportate la art. 90 alin. 3 din Legea audiovizualului. Conform art. 29, alin. 1 “Comunicările comerciale audiovizuale difuzate de furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele condiţii : a) să poată fi uşor identificate ca atare, comunicările audiovizuale cu conţinut comercial mascat fiind interzise”.

Biroul Comunicare şi Relaţii cu Publicul