Decizia nr. 110 din 04.02.2014

07.02.2014


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. ATELIERELE CULTURALE S.R.L.
 Bucureşti, Şos. Petricani nr. 5-7 parter, cam.1-2, sector 2

 pentru postul TELE EUROPA NOVA
 Timişoara, Piaţa Aurel Vlaicu nr. 6 Jud. Timiş

 Întrunit în şedinţă publică în ziua de 04 februarie 2014, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul de monitorizare întocmit de Serviciul Inspecţie, precum şi sesizările nr. 237/08.01.2014 şi 347/10.01.2014 cu privire la emisiunea „LIGA DE VEST” cu Roxana Lungu şi Ştefan Mănescu difuzată în direct luni, 06.01.2014, începând cu orele 20:09, şi în reluare a doua zi, marţi, 07.01.2014, începând cu orele 15:00 de postul TELE EUROPA NOVA. Postul de televiziune TELE EUROPA NOVA aparţine S.C. ATELIERELE CULTURALE S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. TV 015.2/28.01.1993 şi decizia de autorizare nr. 026.1/02.08.2005 pentru localitatea Timişoara, judeţul Timiş).
 În urma analizării raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. ATELIERELE CULTURALE S.R.L. a încălcat dispoziţiile art. 33 alin. (2) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

 Potrivit prevederilor invocate, informaţiile privind adresa unei persoane sau a familiei sale şi numerele lor de telefon nu pot fi dezvăluite fără permisiunea acestora, utilizarea datelor cu caracter personal este permisă în condiţiile legii speciale.
 Conform raportului de monitorizare, emisiunea „LIGA DE VEST”, emisiune tip talk show, genul programului - informativ sportiv, a fost difuzată în direct luni, 06.01.2014, începând cu orele 20:09, şi în reluare a doua zi, marţi, 07.01.2014, începând cu orele 15:00.

 În cadrul emisiunii, care a durat aproximativ 2 ore şi care a fost moderată de Roxana Lungu şi Ştefan Mănescu, au fost abordate subiecte referitoare la fotbal şi, în principal, la situaţia echipei de fotbal UTA ARAD.
 Pe parcursul emisiunii, telespectatorii au avut posibilitatea să intervină telefonic la un număr de telefon afişat în permanenţă pe ecran şi să dialogheze cu invitaţii şi cei doi moderatori. Invitaţii emisiunii au fost : Cristi Opria-impresar FIFA, Adrian Marţian-patron UTA ARAD, Florin Bătrânu-fost fotbalist POLI TIMIŞOARA, iar în partea a doua a emisiunii, în locul lui Florin Bătrânu a fost prezent în emisiune Vasile Daminuţă-tatăl fotbalistului Cristi Daminuţă.


 În cadrul dezbaterilor, la un moment dat, s-a discutat critic despre dl. Eugen Trică, care a antrenat echipa de fotbal UTA ARAD.
 În încercarea de a-l contacta telefonic pe dl. Trică, moderatoarea a solicitat unuia dintre invitaţi, dl. Adrian Marţian (patron UTA ARAD), numărul de telefon al d-lui Trică, fără a lua măsurile tehnice ce se impuneau pentru ca acest număr să nu fie difuzat pe post.

 Redăm din raport : "Moderator-Roxana Lungu : “Da, haideţi să intrăm cu domnul Trică prin telefon ! ” Invitat-Adrian Marţian (patron UTA ARAD) : “ Intraţi ! ” Moderator-Roxana Lungu : ” Daţi-mi numărul, îl dau la regie să clarificăm odată. ” Invitat-Cristi Opria (impresar FIFA) : ” Da, bineînţeles.” Telespectator (prin telefon) : “Înseamnă că domnul Trică n-are ce să mai caute vineri la stadion. ” Moderator-Roxana Lungu : “ Chiar sunt curioasă ce zice şi domnul Trică. ” ........... .............. .............. Invitat-Adrian Marţian (patron UTA ARAD) : ” 0730…558 ” Moderator-Roxana Lungu : “ Daţi-mi mie, să nu anunţăm.” … Adrian Marţian spune de două ori în şoaptă dar perceptibil şi celelalte trei cifre – 557."

 Analizând conţinutul raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a difuzat pe post numărul de telefon al unei persoane despre care se discuta în emisiune, o persoană identificată, fost antrenor al echipei de fotbal UTA ARAD, dl. Eugen Trică.
 Deşi acesta nu dăduse permisiunea radiodifuzorului ca numărul său de telefon să fie dezvăluit, respectiv să fie făcut public, totuşi acest număr a fost rostit de unul din invitaţi într-o manieră ce a putut fi percepută de public, creându-se posibilitatea ca dl. Trică să poată fi sunat în mod discreţionar, de orice persoană.
 Mai mult decât atât, emisiunea a fost difuzată şi în reluare, a doua zi, în aceeaşi manieră.

 O astfel de abordare din partea radiodifuzorului a fost de natură să prejudicieze persoana al cărei număr de telefon a fost comunicat fără permisiune pe postul de televiziune TELE EUROPA NOVA, respectiv dl. Eugen Trică.
 Faţă de aceste aspecte, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 33 alin. (2) din Codul audiovizualului.

 Ţinând cont de criteriile de individualizare a sancţiunii prevăzute de art. 90 alin. (4) din Legea audiovizualului, membrii Consiliului au propus sancţionarea radiodifuzorului S.C. ATELIERELE CULTURALE S.R.L. cu somaţie publică. Supusă la vot, propunerea de somare a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

 În temeiul dispoziţiilor art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare,

 Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

 DECIZIE :

 Art. 1 : Radiodifuzorul S.C. ATELIERELE CULTURALE S.R.L., având licenţa audiovizuală nr. TV 015.2/28.01.1993 şi decizia de autorizare nr. 026.1/02.08.2005 pentru postul de televiziune TELE EUROPA NOVA din localitatea Timişoara, judeţul Timiş, se sancţionează cu somaţie publică de intrare în legalitate pentru încălcarea prevederilor art. 33 alin. (2) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

 Art. 2 : În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.

 Art. 3 : Potrivit dispoziţiilor art. 93¹ alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

 « Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune TELE EUROPA NOVA cu somaţie publică, întrucât, în emisiunea »LIGA DE VEST" difuzată în direct în 06 ianuarie 2014 şi în reluare a doua zi, a fost comunicat pe post numărul de telefon al unei persoane, fără a avea permisiunea acesteia, faptă ce contravine prevederilor art. 33 din Codul audiovizualului.
 Potrivit dispoziţiilor invocate, informaţiile privind adresa unei persoane sau a familiei sale şi numerele lor de telefon nu pot fi dezvăluite fără permisiunea acestora, utilizarea datelor cu caracter personal este permisă în condiţiile legii speciale."

 Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.