Decizia nr. 112 din 04.02.2014

07.02.2014


envoyer l'article par mail title=

 privind amendarea cu 10.000 lei a radiodifuzorului GHIŢĂ NICOLAE ÃŽNTREPRINDERE INDIVIDUALÄ‚
 cu sediul în CălimăneÅŸti, str. General Magheru nr. 38A, jud. Vâlcea CUI 17468155

 pentru postul de televiziune TV COZIA SÄ‚LÄ‚TRUCEL – BERISLÄ‚VEÅžTI Str. Principală nr. 251, Loc. Sălătrucel, jud. Vâlcea

 ÃŽntrunit în ÅŸedinţă publică în ziua de 04 februarie 2014, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a analizat raportul de monitorizare întocmit de Serviciul InspecÅ£ie, în baza reclamaÅ£iilor înregistrate la C.N.A sub nr. 11968/06.11.2013, 12143/08.11.2013, cu privire la emisiunile de dezbatere difuzate în zilele de 24 octombrie ÅŸi 07 noiembrie 2013 de postul TV COZIA SÄ‚LÄ‚TRUCEL – BERISLÄ‚VEÅžTI.
 Postul de televiziune TV COZIA SÄ‚LÄ‚TRUCEL – BERISLÄ‚VEÅžTI aparÅ£ine radiodifuzorului GHIŢĂ NICOLAE ÃŽNTREPRINDERE INDIVIDUALÄ‚, titular al licenÅ£ei audiovizuale nr. TV-C 624.1/02.02.2012 ÅŸi al deciziei de autorizare nr. 1827.0/24.05.2012.

 ÃŽn urma analizării raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul GHIŢĂ NICOLAE ÃŽNTREPRINDERE INDIVIDUALÄ‚ a încălcat prevederile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare ÅŸi ale articolelor 40 alin. (1), 65 lit. a) ÅŸi 66 alin. (1) lit. a) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, cu modificările ÅŸi completările ulterioare.
 Potrivit dispoziÅ£iilor din Legea audiovizualului, toÅ£i furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaÅ£ia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor ÅŸi evenimentelor ÅŸi să favorizeze libera formare a opiniilor.

 Conform prevederilor din Codul audiovizualului :

  • art. 40 alin. (1) : ÃŽn virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaÅ£ii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susÅ£inute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-ÅŸi exprima punctul de vedere ; dacă acuzaÅ£iile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars ; în situaÅ£ia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt.
  • art. 65 lit. a) : ÃŽn emisiunile de ÅŸtiri ÅŸi dezbateri, radiodifuzorii trebuie să respecte următoarele reguli : a) rigoare ÅŸi acurateÅ£e în redactarea ÅŸi prezentarea ÅŸtirilor ;
  • art. 66 alin. (1) lit. a) : ÃŽn programele de ÅŸtiri ÅŸi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie să respecte următoarele principii :
     a) asigurarea imparÅ£ialităţii, echilibrului ÅŸi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziÅ£ie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.

 ÃŽn fapt, în data de 24 octombrie 2013, postul TV COZIA SÄ‚LÄ‚TRUCEL – BERISLÄ‚VEÅžTI a difuzat o emisiunea de dezbatere moderată de dl. Ghiţă Nicolae, în cadrul căreia a fost abordat un subiect cu privire la evenimentul tragic petrecut în familia d-lui Linte Ion, locuitor al comunei BerislăveÅŸti, al cărui fiu, Linte Marin, în vârstă de 41 de ani, dispărut de circa o lună de zile, a fost găsit în urmă cu o săptămână, decedat într-o pădure dintr-o localitate din judeÅ£ul ArgeÅŸ. Pentru a dezbate acest subiect, în studio au fost invitaÅ£i unii membrii ai familiei persoanei decedate pentru a clarifica unele aspecte legate de împrejurarea ÅŸi cauza morÅ£ii acesteia.
 Atât la începutul emisiunii, cât ÅŸi la finalul acesteia, moderatorul a adus în discuÅ£ie un alt eveniment tragic petrecut în localitatea Sălătrucel, în urma căruia o tânără de 35 de ani din BerislăveÅŸti, proprietara unui magazin sătesc amplasat lângă ÅŸcoala din Sălătrucel, a fost tâlhărită ÅŸi ucisă.
 ÃŽn acest context, moderatorul a făcut unele afirmaÅ£ii acuzatoare la adresa ÅŸefului postului local de poliÅ£ie din comuna Sălătrucel, dl. Badea, precum ÅŸi la adresa ajutorului ÅŸefului de post, dl. Dumitra, despre care a afirmat că nu au intervenit pentru a aplana conflictul iscat, deÅŸi maÅŸina poliÅ£iei se afla la circa o sută de metri de locul unde a avut loc crima, acuzaÅ£ii nedovedite, astfel cum prevăd normele din legislaÅ£ia audiovizuală.

 Redăm din raportul de monitorizare :
 â€žGhiţă Nicolae (moderator) : Vecina mea, Daniela Grecu… Ce să… ÃŽncă o dată, repet, eu nu mă pot abÅ£ine. MaÅŸina PoliÅ£iei, mare ruÅŸine, la o sută de metri de crimă. Repet ÅŸi repet ÅŸi spun acest cuvint. Åži eu, împreună cu cetăţenii din comună, ambele comune. Că dacă mergeÅ£i la ÅžerbăneÅŸti ÅŸi auziÅ£i ce spune despre ÅŸeful de post Badea (ÅŸeful postului local de poliÅ£ie din comuna Sălătrucel), vă ingroziÅ£i. Voce din afara cadrului : La o sută de metri nu bagă de seamă. Ghiţă Nicolae (moderator) : Deci la o sută de metri, domnilor, maÅŸina poliÅ£iei, ajutor ÅŸef post Dumitra, domnule, retrage-te din Ministerul de Interne. (...) Dar această fiinţă. Deci maÅŸina în poartă, crima în faţă ! Unde ne găsim ?! ÃŽn România ?! Nu. Deci, repet, un singur poliÅ£ist pe raza comunei este acea Anca… (...) Ghiţă Nicolae (moderator) : … Paraschiva, care ÅŸi-ar face datoria pe deplin. Ghiţă Nicolae (moderator) :. Nouă ne trebuie un nou sistem de poliÅ£ie. Un nou sistem care să-ÅŸi facă datoria cu hoÅ£ii, cu criminali. (...) Dar mai nou, când am văzut că trece ÅŸi poliÅ£istul întoarce spatele. Deci pe cei care-i cunoaÅŸte că sunt în zona lor, nu-i opresc. Nu, întoarce spatele sau pleacă. Se duce, se bagă undeva. Åži trece. (...) Aicea trebuie aduÅŸi oameni care să-ÅŸi facă datoria. (...).
 De asemenea, în acelaÅŸi context, moderatorul a adus acuzaÅ£ii ÅŸi pădurarului Damian, despre care a afirmat că a sustras lemne din pădure “cu duba verde ÅŸi cu rudarii din zonă”, fără a prezenta dovezi în acest sens.

 Redăm din raport :
 “Ghiţă Nicolae (moderator) : ... Damian, pădurarul a sustras din pădure. Dar nu aveai cum să facem noi dovada, pentru că… De ce n-aveam cum să facem dovada ? Eu, da. Åži o arăt. Am făcut dovada, domnu’ Damian, la ITRSV Vâlcea (Inspectoratul de Regim Silvic ÅŸi Vânătoare) în care vă spun ÅŸi vă spun sincer pe acest program de televiziune locală . Nu mă voi lăsa nici dacă voi rămâne desculÅ£, fără pantofi în picioare, pentru acest om. Ca să-i arăt câte lemne a cărat cu duba verde ÅŸi cu rudarii din zona noastră. (...) Ghiţă Nicolae (moderator) : Åži avem oameni ÅŸi dovezi. (...) Ghiţă Nicolae (moderator) : Nu ÅŸtim asta. Dar a cărat...”. Mai mult, deÅŸi a afirmat că are dovezi în susÅ£inerea afirmaÅ£iilor făcute, moderatorul nu le-a prezentat publicului pentru ca acesta să-ÅŸi poată forma propria opinie în legătură cu acuzaÅ£iile aduse.

 De asemenea, moderatorul nu a solicitat niciunei persoane despre care a discutat în emisiune să prezinte punctul de vedere cu privire la acuzaÅ£iile formulate la adresa acestora.
 ÃŽn cadrul emisiunii de dezbatere difuzată, în direct, în data de 07 noiembrie 2013, moderatorul Ghiţă Nicolae, împreună cu cele două fiice ale d-lui Linte Ion, Mihaela ÅŸi Florentina Linte din comuna BerislăveÅŸti au discutat despre circumstanÅ£ele în care a murit fiul, respectiv, fratele celor două surori. ÃŽn debutul emisiunii, moderatorul a adus în discuÅ£ie ÅŸi unele aspecte legate de evenimentul tragic în care a murit Daniela Grecu, proprietara unui magazin sătesc amplasat lângă ÅŸcoala din Sălătrucel, care a fost tâlhărită ÅŸi ucisă, prezentând ÅŸi unele informaÅ£ii despre autorul crimei care a fost identificat cu o zi înainte de difuzarea emisiunii. Åži în cadrul acestei emisiuni, moderatorul a formulat acuzaÅ£ii la adresa ÅŸefului de post al comunei Sălătrucel, amintind de un conflict anterior pe care l-a avut personal cu acesta, respectiv, că nu a intervenit atunci când un piroman a dat foc satului ÅžerbăneÅŸti. Nu a fost prezentat punctul de vedere al ÅŸefului de post cu privire la acuzaÅ£iile formulate la adresa acestuia.

 Cităm din raport :
 “Ghiţă Nicolae (moderator) : Cu regretele mele vreau să vă spun deschis ÅŸi voi fi tot timpul deschis pentru aceste fapte, aceste crime care se săvârÅŸeÅŸte ( !) atât pe comuna Sălătrucel cât ÅŸi pe comuna BerislăveÅŸti. Domnule ÅŸef de post al comunei Sălătrucel, încep cu dumneavoastră. ÅžtiÅ£i bine că între noi doi există, de când satul ÅžerbăneÅŸti începuse să ardă mai mult de jumătate, există acea neîmpăcăciune. Åži acolo am avut meciuri destul de mari până s-a prins acel piroman. Dacă nu se ajungea la Inspectorul Åžef, nici în ziua de azi, poate, acel sat era ÅŸters de pe harta judeÅ£ului Vâlcea. (...) Dar sunt ÅŸi mă pun ÅŸi mă voi Å£ine de dumneavoastră ca ÅŸef de post, pentru că aÅ£i crescut la sânul dumneavoastră un criminal.
 V-aÅ£i folosit de el ÅŸi a ajuns în postura în care a săvârÅŸit nu o crimă, domnule ÅŸef de post, două. Două crime puternice : un copil ÅŸi o femeie, o doamnă care era in floarea vieÅ£ii. …Şi v-aÅ£i folosit de acest criminal în multe dosare, în multe furturi pe care, vă spun sufleteÅŸte, voi face adresă Inspectoratului JudeÅ£ean Vâlcea. Voi face adresă în numele meu, în numele cetăţenilor care vor să participe. Åži au curajul răspunderii pentru faptele săvârÅŸite ÅŸi ascunse ÅŸi dosare cu AN-uri, care sunt o grămadă. Voi face adresă ÅŸi mă voi îndrepta spre legiuitor. Vreau să vă spun că, dacă consideraÅ£i că vă acuz, de la capul locului nevinovat de faptele săvârÅŸite, pe raza comunei Sălătrucel, vă rog, aveÅ£i dreptul la replică. (...) Nimeni nu poate să facă mai mult,decât în ceea ce trebuie să vă faceÅ£i datoria. SunteÅ£i plătiÅ£i din bani publici. SunteÅ£i plătiÅ£i de oamenii din comună, din fondurile pe care aceÅŸti oameni le trimite ( !) spre dumneavoastră, în salariile dumneavoastră. Iar dumneavoastră, s-a văzut ÅŸi se vede cum apăraÅ£i aceÅŸti oameni ! Păcat ! Pentru ca să stea maÅŸina poliÅ£iei la 50 de metri de crimă ! Åži o spun ÅŸi spun ÅŸi spun până când trebuie să facem ceva, ca să aducem ÅŸi în această comună ÅŸi în comuna … oameni de bază. Oameni care… …să nu le fie frică cetăţenilor să iasă afar’ din curte. (...) Dacă îi dădea cuiva cu pumnul în piept că ÅŸtie cine este criminalul, domnul ÅŸef de post, eu îi transmit că după un an de zile de la crima acelui copil, n-aÅ£i făcut nimic. L-aÅ£i lăsat. Ce-aÅ£i zis ? Este un copil, ducă-se ! S-a dus. Interesul dumneavoastră, ca ÅŸef de post, dacă ÅŸtiaÅ£i ceva, trebuia să argumentaÅ£i situaÅ£ia acelui copil care a fost ÅŸi ăla omorât tot de acest om…”.

 ÃŽn continuare, moderatorul a prezentat unele fapte ÅŸi indicii care, în opinia acestuia, ar conduce la persoana identificată drept autor al crimei din Sălătrucel. Aceste fapte ÅŸi indicii, în viziunea moderatorului, arătau pericolul social pe care îl prezintă acea persoană, întrucât înainte de cele întâmplate, acesta i-ar fi furat un scuter. Moderatorul a prezentat aceste aspecte pentru a susÅ£ine din nou acuzaÅ£iile formulate la adresa ÅŸefului de post care, în viziunea sa, nu ÅŸi-ar fi îndeplinit sarcinile de serviciu, fiind tolerant cu faptele antisociale ale acestei persoane.

 Cităm din raport :
 “Ghiţă Nicolae(moderator) : …AÅŸa se putea face ÅŸi în această comună. Nu să-l Å£inem, ca pentru orice furt… Mi-aduc aminte când mi-a furat mie scuterul. ÃŽl ia ÅŸi exact ca pe câinele ăla, pe Buby, îl dresase ÅŸeful de post. ÃŽntindea mâna, aici este obiectul… Atunci ce să mai vorbim ! Pe cine Å£inem între noi, cu cine ne ducem ?!”. ÃŽn încheierea acestei introduceri moderatorul l-a invitat din nou pe ÅŸeful de post de la Sălătrucel să intervină în emisiune, prin telefon, sau să vină într-o emisiune viitoare să-ÅŸi exprime punctul de vedere cu privire la aspectele discutate.
 Pe marginea discuÅ£iilor despre circumstanÅ£ele neclare în care a murit Marin Linte, moderatorul ÅŸi invitaÅ£ii emisiunii au adus din nou critici la adresa poliÅ£iÅŸtilor locali din Sălătrucel ÅŸi BerislăveÅŸti, despre care au afirmat că nu-ÅŸi îndeplinesc sarcinile de serviciu.

 Redăm din raport :
 “Linte Florentina (invitată, din afara cadrului) : …Şi atâtea plângeri a făcut la poliÅ£ie ÅŸi de alÅ£ii, că-l omoară. Åži le-a respins domnul Damian (ÅŸeful de post de la PoliÅ£ia BerislăveÅŸti). Adică pe alÅ£ii, cum ar veni…”. (...) Linte Florentina (invitată, din afara cadrului) : Da ÅŸi mai ales acuma că aÅ£i fost dumneavoastră. O să facă cercetările in amănunte. Că ei nu ÅŸtiau nimic. Ghiţă Nicolae (moderator) : Chiar nu se ÅŸtia nimic. Nu se ÅŸtia decât că este un beÅ£iv, un hoÅ£ ÅŸi în rest nimic. Linte Florentina(invitată, din afara cadrului) : AÅŸa l-a recomandat ÅŸeful de post Damian. (...) Ghiţă Nicolae (moderator) : …Domne, lasă-Å£i măcar uniforma militară undeva, în cuier ÅŸi du-te ÅŸi spune : Da, domne, eu Damian, eu Badea am prins criminalul. Sunt omul care mi-am facut serviciul. Nu întorc spatele la unii, iar la ăilalÅ£i le fac cu paleta, treci mai departe. Nu se poate aÅŸa ceva, să ajungem la asemenea fapte, la asemenea nenorocire care s-a petrecut în comuna Sălătrucel. Vreau să vă spun că eu ca cetăţean născut, crescut în satul ÅžerbăneÅŸti, ajunsesem să mă uit că nu mai există pe uliÅ£a mea nicio casă…” (...) Linte Florentina (invitată, din afara cadrului) : …Da’ cum au fost ÅŸi nu ÅŸi-au dat interesul. El (ÅŸeful de post din BerislăveÅŸti) trebuia, ca cetăţean al lui, să se intereseze el.. El nu ne-a întrebat cu nimic. Ghiţă Nicolae (moderator) : Da, exact, domnu’ Damian. ÅžtiÅ£i ce a spus ÅŸeful de post de acolo, domnu’ colonel ? Că datoria dumneavoastră era mai mult de 75% să vă interesaÅ£i de persoana respectivă. Linte Florentina (invitată, din afara cadrului) : Pentru că era cetăţean al lui…”. La finalul emisiunii, moderatorul a revenit la cazul crimei din Sălătrucel, aducându-i din nou acuzaÅ£ii ÅŸefului de post din această localitate.

 Cităm din raportul de monitorizare :
 Ghiţă Nicolae (moderator) : Vă daÅ£i seama domnilor, stimaÅ£i cetăţeni, maÅŸina poliÅ£iei la 500 de metri, repet. Åži femeia asta… Nu a omorât-o, domne. A pisat-o. A dat, că n-a avut el… Åži a Å£ipat, a urlat, sunt convins ! Să nu auzi ? E strigător la cer ! Strigător, strigător la cer ! Eu să fiu, în momentul de faţă, nu că m-aÅŸ duce… Că ÅŸi aÅŸa, vă spun eu. Cu cine vrea îşi face serviciul, cu cine nu, nu-ÅŸi face. Ba că e unchiul, ba că e rudă, ba că e văr, ba că e nu ÅŸtiu cine. ÃŽntoarce spatele ÅŸi… Nu domne. Du-te domne în altă zonă ÅŸi fă serviciul dacă vrei să fii poliÅ£ist… ÃŽi transmit lu’ domnu’ Badea că a venit de la Scundu (comună din sudul judeÅ£ului Vâlcea, unde a activat anterior poliÅ£istul Badea), unde ÅŸi acolo… Nu vreau să vă spun ce v-a făcut. Dar nu e târziu să vă facă ÅŸi cetăţenii din comuna Sălătrucel. AÅŸa că păcat ! Că pentru unii mumă ÅŸi pentru alÅ£ii ciumă. V-aÅ£i folosit de el exact ca de câinele lup. Vă aduc toate acuzele. Vă acuz. Numai eu ÅŸtiu, nu unul, n dosare, pe care, pe care, repet, le-aÅ£i muÅŸamalizat, le-aÅ£i dat cu AN-eu… Vă respect haina militară, nu vă respect ca cetăţean…”.

 Vizionând cele două ediÅ£ii ale emisiunii de dezbatere transmise în zilele de 24 octombrie ÅŸi, respectiv, 07 noiembrie 2013, membrii Consiliului au constatat că acestea au fost difuzate cu nerespectarea prevederilor privind asigurarea unei informări obiective a publicului ÅŸi a dreptului la imagine a persoanei.
 Astfel, Consiliul a constatat că prin conÅ£inutul lor, afirmaÅ£iile acuzatoare făcute la adresa unor poliÅ£iÅŸti locali din localităţile Sălătrucel ÅŸi BerislăveÅŸti au fost de natură să prejudicieze atât imaginea persoanei, cât ÅŸi dreptul publicului la o informare obiectivă, întrucât nu au fost susÅ£inute cu dovezi, astfel încât acesta să-ÅŸi poată forma propria opinie în legătură cu justeÅ£ea aspectelor discutate.
 De exemplu, radiodifuzorul nu a asigurat o informare obiectivă a publicului, prin prezentarea corectă a faptelor, întrucât în ediÅ£ia din 24 octombrie 2013, moderatorul a afirmat că maÅŸina poliÅ£iei se afla la circa o sută de metri de locul unde a fost tâlhărită ÅŸi ucisă o persoană, iar în emisiunea din 07 noiembrie 2013 a revenit cu precizarea că maÅŸina poliÅ£iei s-ar fi aflat, ba la 50 de metri, ba la circa 500 de metri de locul unde a avut loc crima.
 O astfel de faptă contravine prevederilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului potrivit cărora toÅ£i furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaÅ£ia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor ÅŸi evenimentelor ÅŸi să favorizeze libera formare a opiniilor.
 De asemenea, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul nu a solicitat punctele de vedere ale persoanelor la adresa cărora au fost formulate acuzaÅ£iile pentru ca publicul să evalueze cât de justificate sunt acuzaÅ£iile.
 Or, în virtutea dreptului la imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaÅ£ii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susÅ£inute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-ÅŸi exprima punctul de vedere ; dacă acuzaÅ£iile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars ; în situaÅ£ia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt, conform prevederilor art. 40 alin. (1) din Codul audiovizualului.

 Având în vedere că moderatorul emisiunii a formulat acuzaÅ£ii la adresa unor persoane, fără a prezenta ÅŸi punctul de vedere al acestora, radiodifuzorul avea obligaÅ£ia de a respecta principiul audiatur et altera pars prevăzut de norma invocată.
 DeÅŸi în timpul emisiunii, moderatorul s-a adresat ÅŸefului de post pentru a-i acorda un drept la replică faţă de acuzaÅ£iile formulate la adresa sa, acest fapt nu poate fi asimilat obligaÅ£iei instituite de art. 40 alin. (1) din Codul audiovizualului, întrucât dreptul de a solicita acordarea dreptului la replică reprezintă o opÅ£iune a persoanei care face obiectul prezentării unor fapte neadevărate, drept pe care persoana la adresa căeia au fost formulate acuzaÅ£iile nu a dorit să ÅŸi-l exercite.
 Totodată, membrii Consiliului au apreciat că, raportat la conÅ£inutul emisiunilor difuzate, informaÅ£iile nu au fost verificate ÅŸi prezentate cu bună credinţă pentru ca publicul să-ÅŸi poată forma propria opinie în legătură cu subiectul dezbătut, fapt ce contravine prevederilor art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul audiovizualului.
 Astfel, afirmaÅ£iile făcute de moderator în timpul celor două emisiuni, în cadrul cărora a susÅ£inut că “Damian, pădurarul a sustras din pădure” sau că ÅŸeful de post din Sălătrucel s-a folosit de “acest criminal în multe dosare, în multe furturi”, nu au fost verificate ÅŸi prezentate cu bună credinţă.
 Totodată, membrii Consiliului consideră că radiodifuzorul nu a respectat rigoarea ÅŸi acurateÅ£ea în expunerile făcute în timpul ediÅ£iei din 07 noiembrie 2013, astfel cum dispun prevederile art. 65 lit. a) din Codul audiovizualului, întrucât moderatorul a folosit unele expresii, precum, “aceste crime care se săvârÅŸeÅŸte” sau “... din fondurile pe care aceÅŸti oameni le trimite”, exprimări în dezacord total cu aplicarea regulilor corecte de folosire a limbii române.

 Dat fiind faptul că informaÅ£iile prezentate erau de interes public, Consiliul apreciază că radiodifuzorul nu a respectat nici prevederile art. 66 alin. (1) lit. a) din Codul audiovizualului, care dispun că în programele de ÅŸtiri ÅŸi dezbateri informarea în probleme de interes public, trebuie să asigure imparÅ£ialitatea, echilibrul ÅŸi favorizarea liberei formări a opiniilor, având în vedere că radiodifuzorul nu a solicitat punctele de vedere referitoare la acuzaÅ£iile formulate la adresa persoanelor despre care s-a discutat în emisiune, pentru a se apăra ÅŸi pentru ca publicul să-ÅŸi poată forma o opinie justă ÅŸi echilibrată cu privire la subiectul dezbătut. Å¢inând cont de criteriile de individualizare prevăzute la art. 90 alin. (4) din Legea audiovizualului, Consiliul a propus sancÅ£ionarea radiodifuzorului cu amendă în cuantum de 10.000 lei.
 Supusă la vot, propunerea de amendare a fost adoptată cu respectarea condiÅ£iilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare.
 ÃŽn temeiul prevederilor art. 90 alin. (1) lit. h) ÅŸi alin. (2) ÅŸi ale art. 91 alin. (1) ÅŸi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare,

 Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului adoptă următoarea

 DECIZIE :

 Art. 1 : Radiodifuzorul GHIŢĂ NICOLAE ÃŽNTREPRINDERE INDIVIDUALÄ‚, titular al licenÅ£ei audiovizuale nr. TV-C 624.1/02.02.2012 ÅŸi al deciziei de autorizare nr. 1827.0/24.05.2012 pentru postul de televiziune TV COZIA SÄ‚LÄ‚TRUCEL – BERISLÄ‚VEÅžTI din localitatea Sălătrucel, judeÅ£ul Vâlcea, se sancÅ£ionează cu amendă în cuantum de 10.000 lei pentru încălcarea dispoziÅ£iilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare ÅŸi ale articolelor 40 alin. (1), 65 lit. a) ÅŸi 66 alin. (1) lit. a) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, cu modificările ÅŸi completările ulterioare.

 Art. 2. ÃŽn conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secÅ£ia de contencios administrativ a curÅ£ii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.

 Art. 3. Potrivit dispoziÅ£iilor art. 931 alin. (1) ÅŸi (2) din Legea nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, radiodifuzorul GHIŢĂ NICOLAE ÃŽNTREPRINDERE INDIVIDUALÄ‚ are obligaÅ£ia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, în intervalul orar 18.00 - 22.00, următorul text :

 â€žConsiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a sancÅ£ionat postul de televiziune TV COZIA SÄ‚LÄ‚TRUCEL – BERISLÄ‚VEÅžTI cu amendă în cuantum de 10.000 lei, întrucât în emisiunile de dezbatere difuzate în zilele de 24 octombrie ÅŸi 07 noiembrie 2013 nu a asigurat o informare obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor ÅŸi nu a prezentat punctele de vedere ale persoanelor la adresa cărora au fost formulate acuzaÅ£iile pentru a se apăra, fapt ce contravine prevederilor art. 3 din Legea audiovizualului ÅŸi ale articolelor 40 ÅŸi 66 din Codul audiovizualului.”

 Vă atragem atenÅ£ia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.