Decizia nr. 113 din 04.02.2014

07.02.2014


envoyer l'article par mail title=


 privind amendarea cu 10.000 lei a S.C. EMARAMUREÅž MEDIA S.R.L.,
 Baia Mare, B-dul BucureÅŸti nr. 3, Jud. MaramureÅŸ CUI 24618271

 pentru postul eMARAMUREÅž TV

 ÃŽntrunit în ÅŸedinţă publică în ziua de 04 februarie 2014, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a analizat raportul de monitorizare întocmit de Serviciul InspecÅ£ie, precum ÅŸi reclamaÅ£ia înregistrată la C.N.A. sub nr. 2559/24.12.13 cu privire la emisiunea „Dezbaterea zilei” difuzată în data de 16.12.2013, de postul eMARAMUREÅž TV.
 Postul de televiziune eMARAMUREÅž TV aparÅ£ine radiodifuzorului S.C. EMARAMUREÅž MEDIA S.R.L. (licenÅ£a audiovizuală TV-C nr. 483.4/03.09.2009 ÅŸi decizia de autorizare nr. 1628.1-3/17.12.2009).
 ÃŽn urma analizării raportului de monitorizare ÅŸi a vizionării înregistrărilor, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, precum ÅŸi ale articolelor 40 alin. (1, 2, 3) ÅŸi 64 alin. (1) lit. a) ÅŸi b) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, cu modificările ÅŸi completările ulterioare.
 Potrivit art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului, toÅ£i furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaÅ£ia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor ÅŸi evenimentelor ÅŸi să favorizeze libera formare a opiniilor.

 Conform dispoziÅ£iilor din Codul audiovizualului :
 "Art. 40 (1) : ÃŽn virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaÅ£ii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susÅ£inute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-ÅŸi exprima punctul de vedere ; dacă acuzaÅ£iile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars ; în situaÅ£ia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt.
 (2) : Moderatorii programelor au obligaÅ£ia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaÅ£iile acuzatoare sau să indice, cel puÅ£in, probele care le susÅ£in, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acuzaÅ£iile.
 (3) : "Moderatorii programelor au obligaÅ£ia să nu folosească ÅŸi să nu permită invitaÅ£ilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.
 Art. 64 (1) : ÃŽn virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii :
 a) asigurarea unei distincÅ£ii clare între fapte ÅŸi opinii ;
 b) informarea cu privire la un fapt sau un eveniment să fie corectă, verificată ÅŸi prezentată în mod imparÅ£ial ÅŸi cu bună-credinţă ;« -ÃŽn fapt, în data de 16.12.2013, a fost difuzată, de la ora 18.45, emisiunea »Dezbaterea zilei", emisiune de dezbatere, moderată de dl. Cătălin Vischi. InvitaÅ£i au fost domnii Radu Å¢olaÅŸ – fost realizator al emisiunii „Dezbaterea zilei” ÅŸi Claudiu Florescu – realizator al emisiunii „EdiÅ£ie specială” la eMARAMUREÅž TV.
 Subiectul s-a referit la destrămarea USL, titlul emisiunii fiind „Fiecare cu barca lui – se rupe USL”. Pe parcursul acesteia, pe ecran a fost afiÅŸată o bandă crawl cu ultimele ÅŸtiri, numărul de telefon (SMS) ÅŸi adresa de e-mail a emisiunii unde telespectatorii au putut lăsa mesaje.
 ÃŽn prima parte a emisiunii s-a discutat despre situaÅ£ia din USL, fiind comentate delaraÅ£iile liderilor politici de la PSD ÅŸi PNL ÅŸi despre relaÅ£iile dintre partidele care alcătuiesc alianÅ£a. La un moment dat, a intervenit telefonic dl. Gabriel Zetea – preÅŸedintele PSD MaramureÅŸ care a explicat declaraÅ£iile sale făcute pe tema ruperii USL, precum ÅŸi motivele pentru care PSD ar trebui să participe cu o listă separată la alegerile europarlamentare.

 Discutând despre liderii USL din MaramureÅŸ, dl. Radu Å¢olaÅŸ a vorbit despre deputatul PNL Mircea Dolha. ÃŽn acest context, unul dintre invitaÅ£i a oferit publicului informaÅ£ii certe cu privire la un proces care l-ar viza pe un jurnalist, proces în care ar fi implicat ÅŸi deputatul Dolha, care ar urma să aibă calitatea de martor, dar că acesta ar evita să meargă la proces, fapt de natură să îngreuneze situaÅ£ia jurnalistului.
 Consiliul a constatat că, deÅŸi acuzaÅ£iile la adresa d-lui Dolha nu au fost probate ÅŸi nici nu au fost indicate probe care să le susÅ£ină, pentru ca publicul să poată evalua cât de justificate sunt acestea, moderatorul emisiunii nu a solicitat ferm interlocutorului să probeze aceste afirmaÅ£ii acuzatoare, obligaÅ£ie ce îi revenea în conformitate cu prevederile art. 40 alin. (2) din Codul audiovizualului.
 Mai mult, limbajul folosit de invitat a fost defăimător ÅŸi jignitor, deÅŸi, potrivit alin. (3) al aceluiaÅŸi articol, moderatorii emisiunilor au obligaÅ£ia să nu permită invitaÅ£ilor să folosească un limbaj injurios.

 Redăm din raportul de monitorizare :
 "Radu Å¢olaÅŸ : Hai să vedem cine negociază acuma în USL din partea liberală, e acel deputat traseist, nici nu o să-i dau numele, că nu mai are sens, nici nu mă complic, deci ăla, cum simte că , exact aÅŸa cum fac ÅŸobolanii, cum simte un ÅŸobolan că se scufundă o corabie, cum Å£uÅŸti ! Se duce într-un loc mai bun. Claudiu Florescu : ÃŽi dau eu numele, este vorba despre Mircea Dolha, omul care trebuie să meargă la un proces la Brăila, unde a băgat un jurnalist de 15 ani într-o mare ÅŸi ticăloÅŸită situaÅ£ie ÅŸi nu merge, domnule, de martor. Deci, eu chestia asta trebuia s-o zic, nu mai puteam să n-o mai zic. ÃŽn cazul acestui proces, ăsta este unul dintre vagabonzii vagabonzilor domnule, ăsta este Mircea Dolha. Cătălin Vischi : Am înÅ£eles problema cu dl. Dolha, îl sunăm pe Mircea Dolha. Claudiu Florescu : SunaÅ£i-l dom’le, să-i spun să meargă martor la proces la Brăila. SunaÅ£i-l acuma. (...) Radu Å¢olaÅŸ : Mircea Dolha îşi face poză cu... Cătălin Vischi : Nu mai spuneÅ£i de Mircea Dolha că trebuie să-l sunăm ! După pauză îl sunăm pe Mircea Dolha. Claudiu Florescu : Dar care-i problema dacă-l sunaÅ£i, care-i problema ? (...) Cătălin Vischi : Ne-a trimis cineva numărul de telefon al d-lui Mircea Dolha, ăsta era. Claudiu Florescu : Bine măi, lăsaÅ£i, că nu e o personalitate, e ca ÅŸi o răţuÅŸcă într-un cârd, lăsaÅ£i-l în pace. Să meargă la Brăila ! Radu Å¢olaÅŸ : De ce jigneÅŸti răţuÅŸtile ? Claudiu Florescu : Dar nu jignesc... Radu Å¢olaÅŸ : RăţuÅŸtile..."

 Referitor la dialogul purtat de moderator cu cei doi invitaÅ£i, membrii Consiliului au constatat că, deÅŸi legiuitorul a stabilit în sarcina moderatorului câteva obligaÅ£ii (între care ÅŸi cele prevăzute la art. 40 din Codul audiovizualului), acesta nu numai că nu le-a respectat, dar a adoptat ÅŸi o atitudine din care a reieÅŸit că, în situaÅ£ia formulării de acuzaÅ£ii la adresa unei persoane, singura lui obligaÅ£ie ar fi fost aceea de a o contacta telefonic pe respectiva persoană, ceea ce, aÅŸa cum reiese din emisiune, constituia un demers dificil.
 Or, faptul de a contacta o persoană telefonic pentru a-i solicita un punct de vedere în timpul unei emisiuni nu este de natură să suplinească ori să înlăture celelalte obligaÅ£ii prevăzute de legislaÅ£ia audiovizuală, astfel încât imaginea unei persoane să nu fie afectată ÅŸi nici dreptul la informare al publicului.
 ÃŽn temeiul prevederilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului, radiodifuzorul avea obligaÅ£ia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor ÅŸi evenimentelor ÅŸi să favorizeze libera formare a opiniilor. Această obligaÅ£ie putea fi realizată în corelaÅ£ie cu dispoziÅ£iile din legislaÅ£ia secundară, respectiv art. 64 alin. (1) lit. a) ÅŸi b) din Codul audiovizualului, potrivit cărora radiodifuzorul avea obligaÅ£ia de a asigura o distincÅ£ie clară între fapte ÅŸi opinii ÅŸi de a oferi publicului o informaÅ£ie verificată ÅŸi prezentată în mod imparÅ£ial ÅŸi cu bună-credinţă.

 Membrii Consiliului au constatat că, după ce a lansat un subiect referitor la deputatul Mircea Dolha, moderatorul a permis invitaÅ£ilor să ofere publicului informaÅ£ii care nu au fost prezentate în mod imparÅ£ial ÅŸi cu bună-credinţă, fără a le solicita să le probeze, aÅŸa cum era obligat de prevederile din Codul audiovizualului invocate.
 Mai mult, invitaÅ£ii au folosit un limbaj defăimător la adresa d-lui Dolha, moderatorul emisiunii intrând în jocul invitaÅ£ilor, deÅŸi, în calitatea lui de moderator de programe audiovizuale, ar fi trebuit să se manifeste ca un arbitru imparÅ£ial ÅŸi să se delimiteze de astfel de atitudini. Având în vedere aceste aspecte, Å£inând cont de dispoziÅ£iile art. 90 alin. (4) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, precum ÅŸi de cele ale art. 144 alin. (2-3) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, membrii Consiliului au decis, cu respectarea prevederilor art. 15 din Legea audiovizualului, sancÅ£ionarea radiodifuzorului cu amendă de 10.000 lei.
 ÃŽn temeiul dispoziÅ£iilor art. 90 alin. (1) lit. h) ÅŸi (2) ÅŸi ale art. 91 alin. (1) ÅŸi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare,

 Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

 Art. 1 : Radiodifuzorul S.C. EMARAMUREÅž MEDIA S.R.L. (licenÅ£a audiovizuală TV-C nr. 483.4/03.09.2009 ÅŸi decizia de autorizare nr. 1628.1-3/17.12.2009) se sancÅ£ionează cu amendă de 10.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, precum ÅŸi ale articolelor 40 alin. (1, 2, 3) ÅŸi 64 alin. (1) lit. a) ÅŸi b) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, cu modificările ÅŸi completările ulterioare.

 Art. 2. ÃŽn conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secÅ£ia de contencios administrativ a curÅ£ii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.

 Art. 3. Potrivit dispoziÅ£iilor art. 931 alin. (1) ÅŸi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, radiodifuzorul are obligaÅ£ia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor ÅŸi vizual, de cel puÅ£in 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ÅŸtiri, următorul text :

 â€žConsiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a sancÅ£ionat postul de televiziune eMARAMUREÅž TV cu amendă de 10.000 lei, întrucât, în emisiunea « Dezbaterea zilei » din 16.12.2013, publicul nu a fost corect informat în legătură cu faptele ÅŸi evenimentele prezentate, ceea ce contravine art. 3 din Legea audiovizualului.
 De asemenea, au fost formulate acuzaÅ£ii neprobate la adresa unor persoane, fiind folosite expresii defăimătoare, ceea ce contravine prevederilor art. 40 din Codul audiovizualului, potrivit cărora, în virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaÅ£ii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susÅ£inute cu dovezi, iar moderatorii emisiunilor au obligaÅ£ia să nu permită invitaÅ£ilor să folosească un limbaj injurios."

 Vă atragem atenÅ£ia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate