Decizia nr. 140 din 25.02.2014
21.02.2014

privind amendarea cu 40.000 lei a S.C. NAÅžUL, PRIETENII DE PRETUTINDENI ÅžI ASOCIAÅ¢II S.A.
cu sediul în BUCUREŞTI, str. Paleologu nr. 2, et. 2, ap. 10, cam. 10, sector 2
CUI RO 30151536
pentru postul de televiziune NAÅžUL.TV Calea Victoriei nr. 21-23, sector 3 BucureÅŸti
Întrunit în şedinţă publică în data de 25 februarie 2014, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat rapoartele întocmite de serviciile de specialitate cu privire la unele emisiuni difuzate de postul NAŞUL.TV, precum şi situaţia privind solicitarea făcută de radiodifuzor pentru modificarea licenţei audiovizuale, după ce în şedinţa publică din data de 20 februarie 2014 au fost vizionate o serie de înregistrări ale emisiunilor difuzate pe postul de televiziune.
Postul de televiziune NAŞUL.TV aparţine radiodifuzorului S.C. NAŞUL, PRIETENII DE PRETUTINDENI ŞI ASOCIAŢII S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 291.2/14.12.2011, decizia de autorizare nr. 1815.0-1/22.03.2012).
În urma dezbaterilor ce au avut loc după vizionarea înregistrărilor emisiunilor şi analizarea rapoartelor de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. NAŞUL, PRIETENII DE PRETUTINDENI ŞI ASOCIAŢII S.A. a încălcat prevederile articolelor 29 alin. (1) lit. a), art. 40, art. 54 alin. (2) din Legea audiovizualului, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi pe cele ale articolelor 34 alin. (1) şi 47 alin. (1) din Decizia
nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.
Potrivit dispoziţiilor din Legea audiovizualului :
- art. 29 alin. (1) : Comunicările comerciale audiovizuale difuzate de furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele condiţii :
a) să poată fi uşor identificate ca atare, comunicările audiovizuale cu conţinut comercial mascat fiind interzise ; - art. 40 : Este interzisă difuzarea de programe care conţin orice formă de incitare la ură pe considerente de rasă, religie, naţionalitate, sex sau orientare sexuală.
- art. 54 alin. (2) : Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să solicite Consiliului acordul pentru orice modificare intervenită în documentele şi în datele declarate, prevăzute la art. 54 alin. (1) lit. b) şi e).
Conform prevederilor din Codul audiovizualului :
- art. 34 alin. (1) : Orice persoană are dreptul la propria imagine.
- art. 47 alin.(1) : Este interzisă difuzarea în programele audiovizuale a oricăror forme de manifestări antisemite sau xenofobe.
ÃŽn fapt postul de televiziune NaÅŸul. TV a difuzat în data de 20.01.2014 emisiunea „Actualitatea românească”, realizată de domnul Primo LaurenÅ£iu, ediÅ£ie în cadrul căreia acesta a adus în atenÅ£ia publicului informaÅ£ii despre vizita preÅŸedintelui Băsescu în Israel, despre criza din Ucraina ÅŸi despre posibilitatea unirii Republicii Moldova cu Å£ara noastră. Primul subiect abordat a fost vizita domnului Traian Băsescu în Israel, realizatorul afirmând că scopul vizitei preÅŸedintelui României în Israel ar fi fost discutarea, împreună cu „stăpânii săi”, a legii prin care cetăţenilor străini li se permite să cumpere terenuri agricole în România. Astfel, cu spectrul unei viitoare crize alimentare în faţă, evreii ar dori să cumpere cât mai mult teren agricol în România pentru a-l cultiva ÅŸi a priva, în felul acesta, statul român de recoltele ce s-ar obÅ£ine din acele terenuri. Comentând declaraÅ£ia preÅŸedintelui conform căreia unul din motivele vizitei sale în Israel ar fi combaterea terorismului, dl. Primo LaurenÅ£iu spune : „ e bine că-l combaÅ£i (n.n. despre terorism) ÅŸi du-te la schimb de experienţă acolo, în Palestina, unde teroriÅŸtii aruncă cu pietre, iar patrioÅ£ii trag cu mitraliera.”
Realizatorul este de părere că, dacă unii ne otrăvesc pânza freatică, iar alÅ£ii ne iau terenurile agricole, nouă, românilor nu ne mai rămâne decât să plecăm din Å£ară, lucru care ar fi „tocmai bine pentru Shimon Peres ÅŸi ai lui. Tocmai bine, vor fi proprietarii terenului ÅŸi de ce să mai care ei producÅ£ia agricolă de aici, acolo, când poate să-i aducă pe oameni de acolo, aici ? De ce să meargă muntele la Baiazid, când poate să vină Baiazid la munte ?”.
În finalul discuţiei despre acest subiect, realizatorul conchide că preşedintele Băsescu
„s-a dus (n.n. în Israel) ca să găsească, împreună cu stăpânii lui, o soluÅ£ie la ceea ce vrea să propună Parlamentul României cu privire la vânzarea terenurilor agricole. Asta este marea lor durere astăzi, asta îi doare astăzi pe păpuÅŸari : terenurile agricole, gazele de ÅŸist.”
Având în vedere conÅ£inutul afirmaÅ£iilor prezentate anterior, făcute în cadrul emisiunii „Actualitatea românească”, Consiliul a constatat că au fost încălcate dispoziÅ£iile art. 47 alin. (1) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, dispoziÅ£ii care interzic difuzarea în programele audiovizuale a oricăror forme de manifestări antisemite sau xenofobe.
Prevederile invocate au caracter imperativ şi se circumscriu dispoziţiilor art. 40 din Legea audiovizualului, care interzic difuzarea de programe care conţin orice formă de incitare la ură pe considerente de rasă, religie, naţionalitate, sex sau orientare sexuală.
Consiliul consideră că televiziunea, ca principal mijloc de comunicare media, cu o importantă influenţă asupra comportamentului social, trebuie să constituie un spaţiu în care opiniile exprimate să nu afecteze drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului, garantate atât de convenţiile internaţionale, cât şi de legea fundamentală ori legislaţia audiovizuală.
În acest context, este important ca radiodifuzorii să îşi asume calitatea de titulari de licenţă audiovizuală, calitate în care exercitarea dreptului la liberă exprimare comportă îndatoriri şi responsabilităţi.
De asemenea, postul de televiziune Naşul TV a difuzat în data de 05.02.2014, la ora 22:30, emisiunea de dezbatere Cronica de noapte, moderată de domnul Grigore Cartianu, avându-l ca invitat în studio pe domnul Oreste Teodorescu.
Pe ecran a fost afişat titlul : Chireac+Chiurariu+Şpagă
În urma analizării conţinutului redat anterior, membrii Consiliului au apreciat că unele dintre afirmaţiile făcute în cadrul emisiunii au avut caracterul unor acuzaţii privind săvârşirea unor fapte de natură ilegală ori imorală, la adresa unei persoane care nu era prezentă în emisiune.
Or, în contextul în care radiodifuzorul nu a însoţit acuzaţiile cu prezentarea unui punct de vedere al persoanei acuzate referitor la faptele imputate, aşa cum impun reglementările în vigoare, Consiliul a apreciat că difuzarea emisiunii s-a făcut cu încălcarea obligaţiei radiodifuzorului de a asigura respectarea dreptului la imagine al persoanei.
Potrivit dispoziţiilor legale, orice persoană are dreptul la propria imagine, respectarea acestui drept asigurându-se, în situaţia în care acuzaţiile sunt formulate de radiodifuzor prin prezentarea unui punct de vedere al persoanei cu privire la faptele imputate.
În cadrul şedinţei publice a fost analizat, de asemenea, raportul de monitorizare referitor la emisiunea cu tematică medicală Istoria medicinei, difuzată de postul de televiziune Naşul.Tv în data de 19.01.2014, cu începere de la ora 17:44. Emisiunea a fost realizată de către domnul Alexandru Paul Moraru.
ÃŽn cadrul acestei ediÅ£ii, difuzată sub titlul „OperaÅ£ia durerilor de spate fără bisturiu”, a participat domnul Sandu BrînduÅŸa. La începutul emisiunii, moderatorul l-a prezentat pe invitat, „marele profesor” Sandu BrînduÅŸa, ÅŸi a menÅ£ionat faptul că se va vorbi despre „operaÅ£ii biologice asupra durerilor de spate fără bisturiu. Există ÅŸi acest fenomen, nu neapărat pentru orice zgaibă, hai, intervenÅ£ie chirurgicală. La urma urmei, ce este mai ieftin ÅŸi mai frumos decât să te tratezi fără bisturiu”.
Redăm, spre exemplificare, din raportul de monitorizare, modul în care
s-a desfăşurat emisiunea :
„Sandu Brînduşa : ... Ceea ce consumăm, să fie procesat. O să vorbesc despre importanţa procesării alimentelor, în care intră vital, fără ele murim ... complexurile de B-uri. Eu o să vorbesc despre complexurile mele de B-uri, Alimentul Preţios Brînduşa, care au în general o importanţă capitală pentru hrana noastră. Ele procesează alimentele pe care le consumăm.
Sandu Brînduşa : Complexurile de B-uri, stimaţi telespectatori, ajută, precum o să vedeţi, la procesarea alimentelor pe care noi le consumăm. Că ele sunt fructe, legume, carne sau alte minuni, neprocesate această nutriţie ajunge, încet, încet ... aceste aliment ajung o adevărată otravă pentru viaţa propriei noastre celule.
Sandu Brînduşa : Uitaţi, se agită bine, (în imagini, invitatul agită o sticlă de jumătate de litru cu un lichid de culoare galbenă) nu spune nimeni să luaţi
B-urile de sinteză, dar în crize ... nu se pot trăi cu ele, pe când B-urile naturale, se dispersează imediat, în apă, ele fiind solubile în apă, în afară de vitamina D3, care această vitamină, o să vedeţi şi în spotul care urmează este vitamina care se dizolvă în lipide, în grăsimile din organismul nostru.
Sandu BrînduÅŸa arată către camere o planşă cu fotografii în care apare o doamnă. Despre aceasta invitatul afirmă că în trei luni de zile „în zona limfatică s-a eliberat”. - Ideea este că sunt mii, zeci de mii de cazuri rezolvate.
Alexandru Paul Moraru, după pauza publicitară : Dragi telespectatori, apelaţi la acele numere care sunt afişate pe ecran pentru a recurge la astfel de tratamente şi se primesc şi prin colet poştal. Moderatorul citeşte numerele de telefon şi afirmă că acestea stau la dispoziţia telespectatorilor, telefonul mobil, fiind disponibil non-stop.
Alexandru Paul Moraru : Această gamă de B-uri nu este bună numai pentru coloana vertebrală, ci am putea spune că de fapt domnul profesor a făcut o demonstraţie cu un B2, un B2 de sinteză. Diferenţa dintre B2-ul de sinteză şi B2-ul natural care intră în componenţa acestor produse ale profesorului ... Bălaşa ... scuzaţi Brînduşa...
Sandu Brînduşa : Brînduşa... Aliment preţios Brînduşa...
Alexandru Paul Moraru : ... Protejează celula hepatică şi totodată scoate toxinele din ficat şi ajută să respire celula. Atenţie, deci ştiinţa chimico-farmaceutică ca să spunem aşa, când vorbeşte de B2, vorbeşte de B2 natural, dar ei îi spun pe piaţă ceva comercial, atâta tot. Dar, ştiinţific care să te ajute la hepatită, la respiraţia celulei, o face numai produsul natural.
În direct prin telefon vorbeşte o telespectatoare care afirmă că are hernie de disc şi întreabă dacă se poate opera.
Alexandru Paul Moraru : De ce să o operaţi şi să n-o trataţi ? (...)
Sandu Brînduşa : Durerile coboară pe picior ?
Telespectaoare : Au coborât pe picior, dar după un tratament, nu mai coboară pe picioare, în schimb mă doare foarte tare acolo la spate.
Sandu Brînduşa : Şi aveţi amorţeli în picioare ?
Telespectatoare : Nu.
Sandu Brînduşa : Ei, durerile care le aveţi dumneavoastră se tratează în felul următor, adică depinde dacă omul ajunge la timp, că, să mă ierte Dumnezeu, nu am putere să spun că toate le rezolv ... dar 90% se întâmplă cum vă spun eu. Dacă durerile au coborât pe picior, dumneavoastră ... eu cu acest aparat o să invadez această zonă cu unde de mică frecvenţă recunoscute de creier, creierul recunoscând acest tam-tam, această invazie, aceste unde, el transmite în zona unde eu lucrez, mobilizeză tot corpul, ca să anihileze durerea. (...) Eu, cu procedura, reuşesc de cele mai multe ori să decompresez acel loc asociat cu starea dumneavoastră de sănătate, reuşesc de cele mai multe ori, şi dumneavoastră o să reuşiţi, acompaniat cu complexurile de B-uri, un mod de viaţă schimbat, dumneavoastră vă schimbaţi destinul clinic în 2 luni de zile. Trebuie spus că Alimentul Preţios Brînduşa este garantat material
2 săptămâni căci după în aceste două săptămâni deja se vede starea de bine. O trăiţi din punct de vedere funcţional, din punct de vedere al tonusului muscular, din punct de vedere al digestiei. Invitatul vorbeşte în continuare despre faptul că a tratat o doamnă din Italia care a avut o revenire spectaculoasă.(...)
Alexandru Paul Moraru : În loc să luăm astfel de analgezice care practic nu tratează celula, ci ele distrug celula, ci mai degrabă luăm B-uri naturale, aceste tratamente naturale care ele intervin să refacă ce ?. Şi nu uitaţi, aceste medicamente ale domnului profesor bio-informaţional. Ce înseamnă
bio-informaţional ? Putem vorbi chiar de inteligenţa materiei. Ele pe de o parte vin acolo unde-i buba, repară celula, dar ele intervin şi acolo unde nu te doare, preventiv, pe alte organe, chiar dacă vrei chiar dacă nu vrei, ele intervin. Ca tusea şi junghiul. Pe tine te doare piciorul, dar ele intervin şi asupra ficatului.
Sandu Brînduşa : Domnul profesor, fac o paranteză ... Medicamentele ... nu vreau să vă contrazic ... sunt molecule făcute din plante şi din cereale, asociate într-o formulă, Alimentul Preţios Brînduşa care a primit notificare de la laboratoarele ...
Alexandru Paul Moraru : ... că alimentul este medicament ... şi medicamentul este aliment ... Când vorbim de produse naturale vorbim de medicamente, hai să nu deteriorăm denumirea.
Sandu Brînduşa : Alimentul Preţios Brînduşa a obţinut notificare de la laboaratoarele din România şi de la Ministerul Agriculturii şi Ministerul Sănătăţii, Alimentul Preţios Brînduşa este bun pentru sănătatea publică.
Alexandru Paul Moraru : Domnule profesor, sunt persoane care au o problemă cu spondiloza cervicală. Aceste tratamente ale dumneavoastră şi aicea ne regândim şi o terapie cu pistolul ăsta, pentru cei care vin şi la dumneavoastră la cabinet, putem să spunem că v-a scăpa de aceste dureri ?
Sandu Brînduşa : Haideţi să facem o paranteză, spondiloza cervicală este o boală cronică, dar haideţi să vedem importanţa acestor B-uri şi toţi telespectatorii or să înţeleagă importanţa lor pentru boala lor. Invitatul enumeră mai multe afecţiuni pentru care afirmă că vitaminele B sunt folositoare : scad glicemia, ajută pentru vederea normală, piele, intestine, anemii, apatii, imunitate scăzută, apatii. Cât este de important pentru un elev să aibă aceste complexuri de B-uri în timpul examenelor ! Alte contribuţii ale B-urilor, enumarate de invitat : sunt folositoare în crampe musculare, ajută la refacerea celulelor, la sudarea lor, la hrana lor ; dermatite, stomatite, tremurături, ameţeli, intoxicaţii cu metale grele, anorexie, astm ; formarea hemoglobinei etc.
În direct prin telefon intervine Ştefan Popa Popas- caricaturist. Acesta afirmă că a fost foarte mulţumit de masajul făcut de Sandu Brînduşa. De asemenea, consideră că vitaminele B ajută şi la prevenţie.
Ştefan Popa Popas : Ceea ce prezintă domnul Brînduşa este ceva natural care nu poate să dăuneze sub nicio formă. Totul e să încerce fiecare, nu mai spun, cum spuneaţi şi dumneavoastră, minerii sau anumite categorii poate defavorizate să le folosească pentru că este un mod de a vindeca. Este prezumptiv. Să presupunem că nimeni nu crede, dar trebuie încercat.
Alexandru Paul Moraru : Dragi telespectatori, 0721870573 vă stă la dispoziţie non-stop, sunaţi şi pe acele telefoane care sunt afişate de unde puteţi lua informaţii legate despre aceste remedii excelente ale lui domnu profesor, produse care sunt brevetate şi la urma urmei nu trebuie să ne gândim la brevet, ci trebuie să ne gândim la esenţa vitaminelor pentru că au în compoziţie aminoacizi, au enzime, facem programe de enzimo-terapie fără să ne dăm seama.
Alexandru Paul Moraru : Şi trebuie să facem specificaţia, am mai făcut-o şi data trecută, că de fapt, această vitamină B12 este foarte bună să o iei, chiar şi atunci când ai cancer, tumori, fel şi fel de tumori, pentru că în medicina alopată, ani de zile la facultate, învăţai că de fapt practic, gama de B-uri, şi aicea mă refer la 50, de gamma 1000, nu e bine să iei în cancer, însă, această cutumă a dispărut de 7-8 ani, unde ştiinţa a spus, domn’le, a fost o greşeală, B-urile 50 de gamma, 1000 de gamma sunt bune şi în cancer.
Sandu Brînduşa vorbeşte despre beneficiile vitaminei B12 : este vitală pentru funcţia normală a celulelor, mai ales a celor din măduva osoasă, pretejarea celulelor hepatice, în reflexe lente, dificultăţi de vorbire, anorexii, sarcină şi alăptare, depresii.
Sandu Brînduşa : În ocurenţă, complexurile de B-uri făcute ... care există în Alimentul Preţios Brînduşa este un lucru care dacă îl ai nu trebuie să îşi lipsească, dacă îţi lipseşte trebuie să-l ai. Eu vă doresc sănătate.
Alexandru Paul Moraru : Dragi telespectatori, 072170573 vă stă la dispoziÅ£ie non-stop ÅŸi acele telefoane care sunt afiÅŸate pe ecran, apelaÅ£i la ele, dar la celălalt celular puteÅ£i apela non-stop, sunt foarte multe apeluri ÅŸi de asta fac ÅŸi precizarea că e bine să sunaÅ£i ÅŸi diseară, mâine ÅŸi poimâine, nu-i nicio problemă, pentru că BrînduÅŸavă stă la dispoziÅ£ie.”
În pauza publicitară, a fost difuzat un spot în care domnul Sandu Brînduşa, prezentat ca profesor vertebrolog, îşi prezintă produsele sub numele Aliment Preţios Brînduşa. Pe ecran au fost afişate două numere de telefon, adresa site-ului şi cea de e-mail.
ÃŽn cadrul spotului, domnul Sandu BrînduÅŸa se prezintă astfel : „Sunt Sandu BrînduÅŸa, profesor inventator al Alimentului PreÅ£ios BrînduÅŸacare conÅ£ine complexurile de vitamine B1, B2, B6 ÅŸi B12 plus vitamina D3, vitale pentru viaÅ£a celulei noastre, pentru funcÅ£ia de oxigenare a sângelui, pentru buna funcÅ£ionare a sistemului nervos, a sistemului muscular ÅŸi a sistemului osos”.
De asemenea, în cadrul ediÅ£iei emisiunii ”Istoria Medicinei” difuzată de postul NaÅŸul TV în data de 26.01.2014, de la ora 17:30 ÅŸi, în reluare, în data de 27.01.2014, de la ora 12:30, realizatorul Paul Alexandru Moraru, l-a avut ca invitat tot pe domnul Sandu BrînduÅŸa, subiectul emisiunii fiind “OperaÅ£ia” durerilor de spate fără bisturiu”.
Pe parcursul emisiunii, timp de aproximativ 45 minute, s-a discutat despre produsul ”Alimentul preÅ£ios BrînduÅŸa”, brevetat de invitatul emisiunii.
Redăm spre exemplificare din raportul de monitorizare : Realizator : ”...Da. VreÅ£i să faceÅ£i o experienţă. AveÅ£i acolo niÅŸte medicamentele de sinteză ÅŸi să arătăm ce se întâmplă cu un medicament de sinteză ÅŸi aici vorbim de vitamine, că sunt vitamine de sinteză ÅŸi vitamine naturale. Să vadă lumea ÅŸi chiar medicii care e diferenÅ£a. Sandu BrînduÅŸa : ”Da. Trebuie spus că am aici două dosare (arată dosarele). ÃŽn aceste dosare se întegrează toate analizele care s-au făcut în România a ”Alimentului preÅ£ios BrînduÅŸa” despre care vorbim ÅŸi care din analizele făcute într-un laborator internaÅ£ional (arată spre cameră un document) care se cheamă Interbel din ElveÅ£ia s-a adeverit că ”Alimentul preÅ£ios BrînduÅŸa” conÅ£ine B1, B2, B6 ÅŸi B12, plus vitamina D3, vitale pentru viaÅ£a celulei.” Realizator :”Da. O să avem ÅŸi un un număr de telefon, o să apară ÅŸi un clip publicitar legat de unde... să vă caute... oamenii care au nevoie ÅŸi din punct de vedere preventiv ÅŸi dacă au diverse afecÅ£iuni... (...) Realizator : ”Åži trebuie să ne mai gândim la un lucru : sunt persoane care au formule leucocitare date peste cap, sunt anemice în urma cobaltoterapiei, în urma chimioterapiei, sau există persoane care sunt deja anemice înainte de a face chimioterapie.” Sandu BrînduÅŸa : ”AÅŸa e, aÅŸa e...” Realizator :”Åži atunci înseamnă că luând aceste tratamente pot să-ÅŸi echilibreze formula leucocitară, bineînÅ£eles asociat ÅŸi cu hrana necesară, nu cu ceea ce îi spune oncologul : ”Mănâncă o halcă de carne”” Sandu BrînduÅŸa : ”Da. Este un alt program pe care l-am făcut pentru starea celulei, să zic aÅŸa, patologic afectată, un program care dă rezultate. Cu mâna pe inimă.” (...) Realizator : ”0721870573 ÅŸi celelalte telefoane vă stau la dispoziÅ£ie dragi telespectatori ÅŸi facem o exemplificare aceste produse nu se găsesc pe la farmacii, sunt numai producÅ£ie proprie a lu` domnu` profesor. Deci, aveÅ£i nevoie... căutaÅ£i-le prin...” Sandu BrînduÅŸa : ”sandubrîndusa.ro” Realizator : ”...internet sau prin aceste telefoane”(...) Postul de televiziune NaÅŸul TV a difuzat în data de 04.02.2014, ora 20:00, emisiunea de dezbatere NaÅŸul, moderată de Radu Moraru. ÃŽn cadrul ediÅ£iei, au participat, în calitate de invitaÅ£i în studio, doamna Nicola Cristina ÅŸi domnul Nicola Adrian. Pe ecran au fost afiÅŸate titlurile : MoÅ£ii aceÅŸti oameni minunaÅ£i, Bunătăţi din cămara moÅ£ilor, www.CÄ‚MARAMOÅ¢ILOR.ro Cei doi invitaÅ£i Nicola Cristina, Nicola Adrian au venit în studio cu produse alimentare tradiÅ£ionale din Tara MoÅ£ilor, iar acestea au fost expuse pe masa studioului pe toată durata emisiunii. Redăm din raportul de monitorizare : “Radu Moraru : Toate aceste produse sunt naturale, au ÅŸi un nume interesant, un brand care vă spun eu că va deveni un brand internaÅ£ional, nu doar naÅ£ional Cămara MoÅ£ului ÅŸi o găsiÅ£i pe internet, iar doamna să ÅŸtiÅ£i că a făcut cursuri, s-a pregătit, a studiat, a fost la specializare, nu e doar o gospodină care pune produsele bine. A învăţat întreg procesul tehnologic : cum să faci, cum să fie bio, cum să fie ambalate ÅŸi daÅ£i-ne câteva vorbe despre fiecare produs. AveÅ£i atât de multe, diversitatea e uriaşă. Toate sunt din zonă. Nicola Cristina : Toate sunt din zonă. Avem siropuri naturale făcute la rece, nu sunt fierte, sunt prin presare. Avem sirop de soc, de zmeură, de afine, de mure, de meriÅŸoare, de muguri de brad. Radu Moraru : Unele au ÅŸi efecte terapeutice, nu ? Nicola Cristina : Nu aÅ£i observat în ultima vreme companiile farmaceutice fac mare monedă pe meriÅŸoare. Dar ne gândim, oare toate produsele pe care scrie ‘’meriÅŸoare" au într-adevăr meriÅŸoare. Aici le găsiÅ£i naturale. MeriÅŸoarele sunt afinele roÅŸii . (…)Sunt folosite pentru tratament la rinichi, reglează insulina, pentru inimă, pentru tractul urinar. MeriÅŸoarele le puteÅ£i găsi sub formă de meriÅŸoare pentru ceai, siop de meriÅŸoare, dulceaÅ£a de meriÅŸoare. Un produs nou care l-am făcut de câteva luni avem caÅŸcavalul moÅ£esc cu meriÅŸoare. Nu ÅŸtiu dacă găsiÅ£i în altă parte caÅŸcaval cu meriÅŸoare, are un gust deosebit. Avem meriÅŸorată. Radu Moraru : Cum e viÅŸinata sau afinata e meriÅŸorata”. ÃŽn prim plan, pe masa din studio, au fost prezente produsele tradiÅ£ionale. Au fost difuzate cadre cu prim planuri ale produselor însoÅ£ite de explicaÅ£ii în termenii descrierii atât a calităţilor cât ÅŸi a efectelor curative ale acestora. Produsele prezentate : Sirop de meriÅŸoare, Afrodisiac MoÅ£esc : Å£iucă de prune, miere de albine ÅŸi sâmbure de nucă, imagini prim plan diferite produse lactate : caÅŸcaval, brânză, alte produse lactate. Specialităţi culinare din Å¢ara MoÅ£ilor : dulceaţă de lapte cu aromă de migdale, prim plan produse, zacusca de ghebe ÅŸi fasole, ghebe murate, ghebe cu ardei capia muraÅ£i.
Spre sfârÅŸitul intervalului de timp din cadrul emisiunii NaÅŸul, alocat pentru invitaÅ£ii Nicola Cristina ÅŸi Nicola Adrian, în partea inferioară a ecranului, a fost prezentat site-ul care găzduieÅŸte produsele promovate în emisiune : www.CÄ‚MARAMOÅ¢ILOR.ro. Adresa a fost titrată pe ecran timp de 2 minute ÅŸi 20 de secunde ÅŸi a fost însoÅ£ită de următorul comentariu al moderatorului : “Radu Moraru : Este foarte important ca producătorii să apară, imediat citeÅŸti un producător autentic, care pune suflet, care pune tradiÅ£ie, care pune know how de generaÅ£ie, accent pe calitate ÅŸi atunci cumpăr cu mare drag. Åži eu zic aÅŸa, aveÅ£i grijă că vi se goleÅŸte cămara !!! Cămara MoÅ£ului găsiÅ£i pe internet. ÃŽntrebare, eu pot să comand de exemplu de aici ÅŸi să primesc pachet ? Nicola Cristina : Da. Radu Moraru : PuteÅ£i ambala să nu se spargă borcanele, siropurile ? Nicola Cristina : PuteÅ£i comanda direct de pe site cu transport în toată Å£ara. Radu Moraru : SenzaÅ£ional, s-a golit cămara !!!”
În urma analizării conţinutului prezentat anterior, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile legale privind regimul juridic al publicităţii.
Astfel, în ceea ce priveÅŸte emisiunea “Istoria medicinei” din zilele de 19, 26 ÅŸi 27 ianuarie 2014, membrii Consiliului au constatat că deÅŸi radiodifuzorul o prezintă ca fiind una tematică, de “istorie a medicinei”, informaÅ£iile aduse la cunoÅŸtinÅ£a publicului în cadrul acesteia referitor la “Alimentul PreÅ£ios BrînduÅŸa”, numerele de telefon puse la dispoziÅ£ia publicului, modul de prezentare în general au constituit, de fapt, o promovare a produsului ÅŸi a activităţii invitatului, o publicitate mascată în favoarea acestora.
Membrii Consiliului consideră totodată că fapta radiodifuzorului este una gravă, având în vedere că moderatorul emisiunii a adus el însuşi la cunoştinţa publicului detalii de natură publicitară ori numerele de telefon la care putea fi contactat invitatul pentru a se comanda respectivele produse.
Mai mult, difuzarea unor astfel de informaţii poate fi de natură să inducă publicului ideea că folosirea produselor recomandate, atât de invitat, dar şi de moderator, poate înlocui o consultaţie medicală.
Consiliul a apreciat că prezentarea în ansamblu, modul în care s-au desfăşurat emisiunile, au depăşit limitele unei informări generale, neutre şi obiective a publicului referitoare la proceduri, tratamente medicale ori alternative pentru diverse afecţiuni, concretizându-se într-o comunicare comercială audiovizuală, respectiv în publicitate pentru serviciile şi imaginea unei persoane care desfăşoară o activitate economică, difuzată fără respectarea dispoziţiilor legale, respectiv fără a fi semnalizată ca atare, astfel încât publicul să ştie adevărata natură a programului pe care îl vizionează.
De asemenea, Consiliul a apreciat că ÅŸi prezentarea făcută produselor “Cămara MoÅ£ului”, în cadrul emisiunii NaÅŸul din data de 4 februarie 2014, s-a făcut cu încălcarea dispoziÅ£iilor legale privind interzicerea publicităţii mascate.
Astfel, Consiliul a apreciat că prezentarea insistentă a imaginii produselor, a modului în care acestea sunt preparate, detaliile ori aspecte privind calităţile producătorului sau prezentarea adresei de internet la care acestea pot fi comandate constituie o promovare a acestor produse, fără ca această publicitate să fie prezentată cu respectarea reglementărilor legale.
Or, reprezentarea prin cuvinte sau imagini a bunurilor, serviciilor, numelui, mărcii ori activităţilor unui producător de bunuri sau servicii în cadrul programelor, în cazul în care o astfel de reprezentare este destinată de către furnizorul de servicii media audiovizuale unor scopuri publicitare nedeclarate şi poate induce în eroare publicul cu privire la natura sa, reprezintă o comunicare audiovizuală cu conţinut comercial mascat, astfel cum aceasta este definită la art. 1 pct. 16 din Legea audiovizualului.
Potrivit dispoziţiilor art. 29 alin. (1) lit. a) din Legea audiovizualului, comunicările comerciale trebuie să poată fi uşor identificate ca atare, legiuitorul interzicând difuzarea comunicărilor audiovizuale cu conţinut comercial mascat.
Difuzarea oricărei informaţii către publicul telespectator trebuie să se facă în mod obiectiv şi corect, cu respectarea principiilor ce trebuie să guverneze o comunicare audiovizuală, fără transformarea acesteia într-una cu conţinut comercial mascat pentru un produs, o marcă, firmă sau un prestator de servicii.
În cadrul aceleiaşi şedinţe publice Consiliul a luat în discuţie şi solicitarea radiodifuzorului S.C. NAŞUL, PRIETENII DE PRETUTINDENI ŞI ASOCIAŢII S.A. de modificare a datelor cuprinse în licenţa audiovizuală. Potrivit dispoziţiilor art. 54 alin. 1, licenţa audiovizuală cuprinde formatul de principiu al serviciului de programe şi structura programelor.
Conform dispoziţiilor alin. (2) al aceluiaşi articol, furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să solicite Consiliului acordul pentru orice modificare intervenită în documentele şi în datele declarate, prevăzute la art. 54 alin. (1) lit. b) şi e), în speţă, cu privire la structura programelor.
Potrivit NOTEI întocmite de Biroul Licenţe Autorizări, în perioada 24-30 ianuarie 2014, structura programelor aprobată de Consiliu nu a fost respectată, aşa cum rezultă din tabelul următor :
Faţă de această situaţie, Consiliul a constatat că radiodifuzorul nu respectă obligaţiile asumate prin licenţă în ce priveşte structura programelor şi a procedat la o modificare a acesteia fără să fi solicitat acordul Consiliului, aşa cum prevăd dispoziţiile legale.
Având în vedere toate aspectele reţinute anterior, ţinând cont de criteriile legale de individualizare a sancţiunii prevăzute la art. 90 alin. (4) din Legea audiovizualului, Consiliul a decis sancţionarea radiodifuzorului S.C. NAŞUL, PRIETENII DE PRETUTINDENI ŞI ASOCIAŢII S.A. cu amendă de 40.000 lei, cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
În temeiul dispoziţiilor art. 90 alin. (1) lit. g) şi h) şi alin. (2) şi ale prevederilor art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare,
Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea
DECIZIE :
Art. 1. Radiodifuzorul S.C. NAŞUL, PRIETENII DE PRETUTINDENI ŞI ASOCIAŢII S.A., având licenţa audiovizuală nr. S-TV 291.2/14.12.2011, decizia de autorizare nr. 1815.0/22.03.2012 şi reautorizare nr. 1815.0-1/22.03.2012, pentru postul de televiziune NAŞUL.TV, se sancţionează cu amendă în cuantum de 40.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 29 alin. (1) lit. a), art. 40, art. 54 alin. (2) din Legea audiovizualului, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi pe cele ale articolelor 34 alin. (1) şi 47 alin. (1) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 2. În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.
Art. 3. Potrivit dispoziţiilor art. 931 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, radiodifuzorul are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, următorul text :
„Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a sancÅ£ionat postul NAÅžUL.TV cu amendă de 40.000 lei, întrucât în cadrul emisiunii „Actualitatea românească”, ediÅ£ia din 20 ianuarie 2014 au fost făcute afirmaÅ£ii cu caracter antisemit ÅŸi xenofob, de natură să incite la ură, fapt interzis de dispoziÅ£iile legale din domeniul audiovizualului.
De asemenea, la stabilirea sancÅ£iunii s-a avut în vedere ÅŸi faptul că mai multe ediÅ£ii ale emisiunii „Istoria medicinei”, difuzate în zilele de 19, 26 ÅŸi 27 ianuarie precum ÅŸi ediÅ£ia din data de 4 februarie 2014 a emisiunii „NaÅŸul” au fost difuzate cu încălcarea prevederilor legale care interzic publicitatea mascată în cadrul programelor audiovizuale.”
Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.