Decizia nr. 169 din 13.03.2014

20.03.2014


envoyer l'article par mail title=


 privind amendarea cu 20.000 lei a S.C. REALITATEA MEDIA S.A.
 BucureÅŸti, Åžos. BucureÅŸti-PloieÅŸti nr. 172-176, Clădirea Willbrook, corp A, et. 3, cam. 5, sector 1 C.U.I. 14080700

 pentru postul de televiziune REALITATEA TV

 ÃŽntrunit în ÅŸedinţă publică în ziua de 13 martie 2014, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de DirecÅ£ia Monitorizare, în baza sesizărilor înregistrate sub nr. 3046/04.03.2014, 3046 ÅŸi 3459 din 11.03.2014 cu privire la ediÅ£iile din 03 ÅŸi 10 martie 2014 ale emisiunii « Jocuri de putere », difuzate de postul REALITATEA TV. Postul de televiziune REALITATEA TV aparÅ£ine S.C. REALITATEA MEDIA S.A. (licenÅ£a audiovizuală S-TV nr. 30.8/27.03.2001 ÅŸi decizia de autorizare nr. 447.2-2/25.10.2011).
 ÃŽn urma dezbaterilor ce au avut loc după analizarea raportului de monitorizare ÅŸi a vizionării înregistrărilor, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 40 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, precum ÅŸi ale articolelor 66 alin. (1) lit. (a) ÅŸi 70 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, cu modificările ÅŸi completările ulterioare.
 Art. 40 din Legea audiovizualului prevede că este interzisă difuzarea de programe care conÅ£in orice formă de incitare la ură pe considerente de rasă, religie, naÅ£ionalitate, sex sau orientare sexuală.

 Conform dispoziÅ£iilor invocate :
 Art. 66 (1) - ÃŽn programele de ÅŸtiri ÅŸi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie să respecte următoarele principii :
 a) asigurarea imparÅ£ialităţii, echilibrului ÅŸi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziÅ£ie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică ;
 Art. 70 - ÃŽn cadrul programelor de ÅŸtiri ÅŸi dezbateri care abordează probleme de interes public privind minorităţile etnice, religioase sau sexuale se va prezenta ÅŸi un punct de vedere al acestora.

 ÃŽn fapt, postul REALITATEA TV a difuzat, în data de 03.03.2014, de la ora 22.00, emisiunea de dezbateri „Jocuri de putere”, moderată de domnul RareÅŸ Bogdan.
 InvitaÅ£ii au fost domnii : Catalin Harnagea, fost Director SIE, Florian Bichir, membru CNSAS, Bogdan Chirieac, jurnalist, Costin Georgescu, fost director SRI, ÅŸi Octavian Hoandră, jurnalist, din studioul de la Cluj-Napoca. Potrivit raportului de monitorizare, la începutul emisiunii, s-a prezentat un montaj de imagini pe un fond muzical al unei cunoscute melodii ungureÅŸti („Ozosep”). Pe acest fond muzical au fost prezentaÅ£i domnii Victor Ponta ÅŸi Kelemen Hunor semnând un acord, Liviu Dragnea ÅŸi Daniel Constantin. Moderatorul a salutat telespectatorii în limba maghiară, apoi a afirmat : « ÃŽn curând, o limbă obligatorie în toate localităţile din Transilvania. Astăzi, Victor Ponta s-a pus în genunchi. De ce ? Nu pentru binele populaÅ£iei - surori, frate, ce doriÅ£i, asociată, ce doriÅ£i dumneavoastră. » Titlul afiÅŸat pe ecran : PONTA ÃŽN GENUNCHI. Pe parcursul emisiunii, o parte din titlurile afiÅŸate pe ecran în timpul emisiunii au fost ÅŸi în limba maghiară. ÃŽntre alte discuÅ£ii, în emisiune a fost dezbătut un subiect de politică internă, respectiv acceptarea UDMR la guvernare, precum ÅŸi programul de guvernare al noului Guvern Ponta, cu privire la care invitaÅ£ii ÅŸi-au exprimat opinia.

 Dezbaterea pe tema intrării la guvernare a UDMR a generat discuÅ£ii legate de această organizaÅ£ie, de liderii ei, dar ÅŸi de modul în care aceasta apără interesele comunităţii pe care o reprezintă. Potrivit site-ului interro_liens_callback, « Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) s-a înfiinÅ£at la 25 decembrie 1989 ÅŸi s-a angajat în apărarea ÅŸi reprezentarea intereselor comunităţii maghiare din România, în prezent, conform principiului pluralismului intern, organizaÅ£ia având în componenţă organizaÅ£ii teritoriale, platforme bazate pe ideologii diverse, respectiv organizaÅ£ii associate. Membrii asociaÅ£i sunt grupări sociale, ÅŸtiinÅ£ifice, culturale, profesionale ÅŸi de tineret. »
 La un moment dat, pe parcursul emisiunii, a intrat în direct, din studioul de la Cluj, jurnalistul Octavian Hoandră, pe care dl. RareÅŸ Bogdan l-a întrebat ce părere are despre noile măsuri introduse de Guvernul Ponta în urma înÅ£elegerii cu UDMR, de a susÅ£ine programul de guvernare. Redăm din raportul de monitorizare : Octavian Hoandră : « După cum se vede ÅŸi din sondaje ÅŸi noi care locuim în Transilvania, comunitatea maghiară se simte din ce în ce mai puÅ£in reprezentată de UDMR, mă rog, trec peste faptul că în toată istoria postdecembristă, UDMR-ul s-a dovedit neloial faţă de Å£ara asta a noastră ÅŸi ceea ce a însemnat, vezi când m-ai întrebat tu ceea a însemnat Victor Ponta astăzi, m-a dus cu gândul la un vers al lui Esenin care zicea „Un om negru plimba un deget peste o carte ticăloasă”. » (...) Octavian Hoandră : « De asta spuneam, că m-am ÅŸocat de ipocrizia domnului Ponta, eu chiar am avut încredere în el, care spunea că apreciază consecvenÅ£a UDMR, dar la ce a fost consecvent UDMR ? Ce consecvenţă ! HaideÅ£i să vedem la ce a dus consecvenÅ£a UDMR-ului timp de 10 ani ? A avut România ceva de câştigat de pe urma participării la guvernare a UDMR-ului ? Nu cred, de aia ÅŸi oamenii în mare proporÅ£ie s-au pronunÅ£at în mare măsură împotriva guvernării laolaltă cu UDMR. Dacă aÅŸ fi văzut un singur proiect, care să nu servească propriile interese ÅŸi să servească, pe de o parte, ÅŸi teatrul ăsta meschin în care ei le spun săracilor maghiari, pe care îi Å£in în sărăcie ÅŸi pentru care nu fac o miÅŸcare, îi Å£in într-un întuneric, ca să-ÅŸi potenÅ£eze ei pălăriile ÅŸi isteÅ£imea de a-Å£i bate joc de această Å£ară. Până la urmă, să ÅŸtiÅ£i că este un mare pericol să pui în fruntea culturii româneÅŸti pe domnul Kelemen Hunor, mi se pare un pic cam mult ÅŸi pe domnul Korodi la Mediu care ÅŸtim ce găuri imense a lăsat. » (...) Bogdan Chirieac : Domnul Kelemen Hunor va fi vicepremier, nu e doar ministru este ÅŸi vicepremier ÅŸi va avea în subordine ÅŸi educaÅ£ia. Deci, o coordonează. RareÅŸ Bogdan : Adică, putem vedea manualele de istorie a României ÅŸi de geografie a României. Florian Bichir : Păi, normal, că le aduce de la Budapesta, că a vrut să falimenteze Coresi, care a Å£inut tot de ei. Bogdan Chirieac : Este o chestiune, dacă vreÅ£i, ce Å£ine de siguranÅ£a naÅ£ională, la un moment dat. Dar, mă rog, s-a mai întâmplat acest lucru (...), da, educaÅ£ia, da... sănătatea, da... Florian Bichir : cultura, identitate noastră naÅ£ională, cultură, educaÅ£ie...astea sunt negociabile ? Le dăm primele ? Bogdan Chirieac : AÅŸa stau lucrurile... Florian Bichir : Le dădeam tractoare, maÅŸinuÅ£e... nu ÅŸtiu... le dădeam alte posturi, orice... (...) Octavian Hoandră : « Există elită a minorităţii maghiare, care este dirijată prin bani, prin fonduri, venite de la Budapesta să adopte un anume comportament care să tragă un val de abur între afacerile ce privesc banii ÅŸi influenÅ£a care duce la bani a acestor lideri UDMR. »


 Analizând raportul de monitorizare, Consiliul a considerat că era imperios necesară asigurarea unui echilibru în discuÅ£ii ÅŸi a unei imparÅ£ialităţi din partea radiodifuzorului, în condiÅ£iile în care această ediÅ£ie a emisiunii « Jocuri de putere » a constituit o dezbatere pe probleme actuale de interes public, probleme care, în acest moment, generează o serie de discuÅ£ii controversate în societatea românească. Or, radiodifuzorul a încălcat obligaÅ£ia privind respectarea principiilor imparÅ£ialităţii ÅŸi echilibrului ce trebuie să caracterizeze informarea în probleme de interes public, astfel încât telespectatorii să-ÅŸi poată forma în mod liber propria opinie. Faţă de modul în care s-au desfăşurat dezbaterile, membrii Consiliului au constatat că acestea s-au purtat fără ca în emisiune să fie prezentat ÅŸi un punct de vedere al UDMR, organizaÅ£ie care reprezintă interesele minorirăţii etnice maghiare din România. Or, dispoziÅ£iile art. 70 din Codul audiovizualului stabilesc în sarcina radiodifuzorilor o obligaÅ£ie expresă de a prezenta ÅŸi punctul de vedere al minorităţii despre care se discută în emisiuni, indiferent că este vorba despre minorităţi etnice, religioase sau sexuale. ÃŽn cazul de faţă dezbaterea privea minoritatea etnică maghiară din România.
 De asemenea, radiodifuzorul avea obligaÅ£ia de a asigura prezentarea echilibrată ÅŸi imparÅ£ială a informaÅ£iilor ÅŸi punctelor de vedere referitoare la problema de interes public supusă dezbaterii, situaÅ£ie în care acesta trebuia să întreprindă toate demersurile pentru a obÅ£ine o opinie, o explicaÅ£ie oficială sau care să susÅ£ină o poziÅ£ie contrară celor exprimate în cadrul emisiunii, pe care să o prezinte publicului. ÃŽn calitate de titular de licenţă audiovizuală, radiodifuzorul ÅŸi-a asumat o serie de obligaÅ£ii, unul dintre ele vizând informarea corectă ÅŸi imparÅ£ială a publicului, ceea ce presupunea ca, în momentul în care ÅŸi-a ales tema unei dezbateri, să încerce să se informeze în legătură cu respectivul subiect, cu privire la care să obÅ£ină puncte de vedere de la toate părÅ£ile implicate. De asemenea, pe parcursul emisiunii, un alt invitat, dl. Florian Bichir a afirmat, la rândul său, următoarele :

Florian Bichir : « Fii atent că ÅŸi în perioada interbelică a existat un partid maghiar care culmea, ca să-Å£i dai seama, a intrat în cartel electoral cu Iuliu Maniu. Dar vreau să spun că progarmul ăla nu-l semna Iuliu Maniu sau nu spunea, vrem autonomie, vrem să ne îmbogăţim, vrem să fim 70 % cât erau, deci până la urmă e o normalitate să faci politică cu niÅŸte conaÅ£ionali de-ai tăi, cu comunitatea maghiară, pentru că sărăceÅŸte ÅŸi ăla, dar nu să ai un aÅŸa zis partid ÅŸacal, format din niÅŸte grofi care-ÅŸi duc amantele tot la Paris, nu la Budapesta, care se îmbogăţesc ÅŸi-i doare în paiÅŸpe de comunitatea maghiară. NiÅŸte ÅŸantajiÅŸti ordinari, ăştia sunt. Dacă îl prinzi, zice nu mă persecuÅ£i, că-s maghiar. Nu te persecut, îţi spun doar că eÅŸti un hoÅ£ nenorocit. »

RareÅŸ Bogdan : « Domnul Bichir, mai uÅŸor, că avem CNA-ul. » IntervenÅ£ia moderatorului emisiunii nu a fost în sensul în care să atragă atenÅ£ia invitatului că afirmaÅ£ii ca cele făcute sunt de natură că contravină legislaÅ£iei audiovizuale, obligaÅ£ie ce îi revenea în calitatea sa de moderator al unui program audiovizual, ci că invitatul ar trebui să fie atent la ceea ce spune, întrucât există CNA, autoritate care atribuÅ£ii de control ÅŸi de aplicare a unor sancÅ£iuni, dacă se constată încălcări ale normelor legale din domeniu ; în situaÅ£ia dată, moderatorul, pe fondul recunoaÅŸterii implicite a faptului că afirmaÅ£iile invitatului contraveneau dispoziÅ£iilor legale, a avut o intervenÅ£ie pur formală. Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că, la un moment, dat, dl. Florian Bichir a făcut următoarea afirmaÅ£ie, faţă de care moderatorul emisiunii nu a avut nicio reacÅ£ie :

Florian Bichir : « Dincolo de asta, ce se spune aici, în raport, sunt niÅŸte lucruri extrem de delicate pentru români. Vreau să vă spun că Academia Română, cel mai înalt for ÅŸtiinÅ£ific al acestei ţări, a spus că există practic în Covasna ÅŸi Harghita o epurare etnică. Despre ce vorbim ? »

 ÃŽn legătură cu această informaÅ£ie oferită publicului telespectator, radiodifuzorul avea obligaÅ£ia de a face o serie de precizări cu respectarea principiului imparÅ£ialităţii, pentru ca publicul telespectatorul să-ÅŸi poată forma o opinie corectă. ÃŽn esenţă, în luna noiembrie 2010, Centrul European de Studii în Probleme Etnice (CESPE) al Academiei Române a dat publicităţii Raportul pe marginea proiectului Legii EducaÅ£iei NaÅ£ionale privind situaÅ£ia minorităţilor din perspectiva egalităţii de ÅŸanse, iar în februarie-martie 2012, acelaÅŸi Centru a dat publicităţii studiul « Slăbirea comunităţii româneÅŸti din Harghita-Covasna », studii care au stârnit controverse în rândul cercetătorilor.
 Mai mult, în data de 10 iulie 2013, Consiliul NaÅ£ional pentru Combaterea Discriminării a sancÅ£ionat cu « avertisment » Academia Română pentru cele două studii, apreciind că acestea fac referiri discriminatorii la minoritatea maghiară.
 ÃŽn aceste condiÅ£ii, radiodifuzorul avea obligaÅ£ia de a oferi publicului telespectator o informaÅ£ie corectă ÅŸi completă, iar nu ruptă dintr-un context mult mai complex, informaÅ£ie care ar fi putut oferi publicului posibilitatea de a-ÅŸi forma în mod liber opinia, fără a fi manipulat prin omisiune.
 Cu privire la termenul de « epurare etnică » folosit în emisiune, acesta semnifică, sub aspect semantic, « expulzarea forÈ›ată sau uciderea în masă a membrilor unui grup etnic sau religios dintr-o anumita zonă de către membri ai altui grup, în scopul creării unei populaÈ›ii omogene. » Or, în documentele Centrului European de Studii în Probleme Etnice (CESPE) se pune problema unei « segregări » pe criterii etnice a populaÅ£iei româneÅŸti în judeÅ£ele cu populaÅ£ie majoritar maghiară, prin « segregare » înÅ£elegându-se « a separa », « a izola », termeni esenÅ£ialmente diferiÅ£i de cei folosiÅ£i în emisiune.

Membrii Consiliului au analizat ÅŸi ediÅ£ia din 10 martie 2014 a emisiunii « Jocuri de putere », constatând că ÅŸi în cadrul acesteia dezbaterile s-au desfăşurat într-o manieră similară cu cea din ediÅ£ia difuzată în 03 martie 2014.

 Redăm un fragment din raportul de monitorizare : RareÅŸ Bogdan : « Dacă această autostradă înseamnă acordarea a trei prefecÅ£i maghiari în trei judeÅ£e, judeÅ£ul MureÅŸ, precum ÅŸi Covasna ÅŸi Harghita, autonomie teritorială pentru Å¢inutul Secuiesc, credeÅ£i-mă că mă duc cu calul. Da nu se poate aÅŸa ceva în mijlocul României. »
 Mai mult, la un moment dat, jurnalistul Octavian Hoandră a afirmat următoarele :« Noi cu toÅ£ii când greÅŸim ni se cere să plătim, aceÅŸti oameni din Guvernul actual ÅŸi din Guvernul lui Traian Băsescu au îngenuncheat în faÅ£a acestui UDMR care incită la violenţă, incită la ură ÅŸi la tot ce poate fi mai nociv într-o Å£ară care, într-adevăr, cum zice domnul preÅŸedinte al CJ, trebuie să facă autostrăzi. »
 Faţă de modul în care s-au derulat cele două emisiuni, membrii Consiliului au considerat că mesajul transmis publicului telespectator a fost unul de incitare la ură pe considerente de naÅ£ionalitate, respectiv la adresa minorităţii maghiare, fapt ce contravine prevederilor art. 40 din Legea audiovizualului, potrivit cărora este interzisă difuzarea de programe care conÅ£in orice formă de incitare la ură pe considerente de rasă, religie, naÅ£ionalitate, sex sau orientare sexuală.
 Potrivit Recomandării nr. R (97) 20 a Comitetului de MiniÅŸtri către statele membre cu privire la « Discursul la ură », se statuează că principiile enunÅ£ate în acest document se aplică discursului la ură, « Ã®n special la cel difuzat prin intermediul mijloacelor de comunicare în masă ». Termenul « discursul la ură » este înÅ£eles ca reglementând toate formele de exprimare care propagă, incită, promovează sau justifică ura rasială, xenofobia, antisemitismul sau alte forme de ură fondate pe intoleranţă, inclusiv intoleranÅ£a care se exprimă sub formă de naÅ£ionalism agresiv ÅŸi de etnocentrism, de discriminare ÅŸi ostilitate faţă de minorităţi, imigranÅ£i ÅŸi persoane provenite din imigraÅ£ie.

 Or, în cele două emisiuni au fost formulate opinii lipsite de toleranţă la adresa reprezentanÅ£ilor minorităţii maghiare (persoane de naÅ£ionalitate maghiară), a formaÅ£iunii care reprezintă interesele acesteia, respectiv UDMR, susÅ£inute direct sau indirect, după caz, de către moderator ; exemplificăm din raportul de monitorizare : « Până la urmă, să ÅŸtiÅ£i că este un mare pericol să pui în fruntea culturii româneÅŸti pe domnul Kelemen Hunor,(...) » (jurnalistul Octavian Hoandră) / « Vreau să vă spun că Academia Română, cel mai înalt for ÅŸtiinÅ£ific al acestei ţări, a spus că există practic în Covasna ÅŸi Harghita o epurare etnică » (invitatul Florian Bichir, membru CNSAS) / « ... dar nu să ai un aÅŸa zis partid ÅŸacal, format din niÅŸte grofi care-ÅŸi duc amantele tot la Paris, nu la Budapesta, care se îmbogăţesc ÅŸi-i doare în paiÅŸpe de comunitatea maghiară. NiÅŸte ÅŸantajiÅŸti ordinari, ăştia sunt. Dacă îl prinzi, zice nu mă persecuÅ£i, că-s maghiar. Nu te persecut, îţi spun doar că eÅŸti un hoÅ£ nenorocit. » (invitatul Florian Bichir, membru CNSAS).
 Având în vedere aceste aspecte, Consiliul a decis, cu respectarea dispoziÅ£iilor art. 90 alin. (4) ÅŸi a condiÅ£iilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului, sancÅ£ionarea radiodifuzorului S.C. REALITATEA MEDIA S.A. cu amendă în cuantum de 20.000 lei.

 ÃŽn temeiul ÅŸi cu respectarea art. 90 alin. (1) lit. g), (2) ÅŸi (4), precum ÅŸi ale art. 91 alin. (1) ÅŸi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare,

 Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului adoptă următoarea

 DECIZIE :

 Art. 1 : Radiodifuzorul S.C. REALITATEA MEDIA S.A. (licenÅ£a audiovizuală S-TV nr. 30.8/27.03.2001 ÅŸi decizia de autorizare nr. 447.2-2/25.10.2011) se sancÅ£ionează cu amendă în cuantum de 20.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 40 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, precum ÅŸi ale articolelor 66 alin. (1) lit. (a) ÅŸi 70 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, cu modificările ÅŸi completările ulterioare.

 Art. 2. ÃŽn conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, prezenta decizie poate fi atacată direct la secÅ£ia de contencios administrativ a curÅ£ii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.

 Art. 3. Potrivit dispoziÅ£iilor art. 931 alin. (1) ÅŸi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, radiodifuzorul are obligaÅ£ia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor ÅŸi vizual, de cel puÅ£in 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ÅŸtiri, următorul text :

 â€žConsiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a sancÅ£ionat postul de televiziune REALITATEA TV cu amendă de 20.000 lei, întrucât, la difuzarea unor subiecte de interes public, abordate în cadrul emisiunii „Jocuri de putere”, ediÅ£iile din 03 ÅŸi 10 martie 2014, nu a prezentat ÅŸi punctul de vedere al minorităţii maghiare, fapt ce contravine prevederilor art. 70 din Codul audiovizualului.
 Potrivit acestor dispoziÅ£ii, în cadrul programelor de ÅŸtiri ÅŸi dezbateri care abordează probleme de interes public privind minorităţile etnice, religioase sau sexuale se va prezenta ÅŸi un punct de vedere al acestora. De asemenea, sancÅ£iunea a fost aplicată ÅŸi pentru încălcarea principiului asigurării imparÅ£ialităţii în cadrul serviciilor de programe prevăzut de art. 66 din Codul audiovizualului, precum ÅŸi pentru nerespectarea art. 40 din Legea audiovizualului, potrivit căruia este interzisă difuzarea de programe care conÅ£in orice formă de incitare la ură pe considerente de rasă, religie, naÅ£ionalitate, sex sau orientare sexuală."

 Vă atragem atenÅ£ia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.