Decizia nr. 190 din 25.03.2014
28.03.2014

privind somarea S.C. LUGOMEDIA S.R.L.
Lugoj, Str. 20 Decembrie 1989, nr. 33B, ap.4, Jud. TimiÅŸ
postul TEN TV
Lugoj, Str. TimiÅŸorii nr.129, Jud. TimiÅŸ
ÃŽntrunit în ÅŸedinţă publică în ziua de 25 martie 2014, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Serviciul InspecÅ£ie, precum ÅŸi reclamaÅ£ia înregistrată la C.N.A. sub nr. 2107/18.02.2014, cu privire la emisiunea informativă „Ştirile Ten TV”, ediÅ£ia difuzată în data de 17.02.2014 È™i reluată în 18.02.2014, de postul TEN TV.
Postul de televiziune TEN TV aparţine radiodifuzorului S.C. LUGOMEDIA S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. TV 056.6/23.07.1993 eliberată la data de 21.05.2013, decizia de autorizare nr. 074.1-2/04.03.2003 eliberată la data de 08.04.2013).
În urma analizării raportului de monitorizare, și a vizionării unor înregistrări, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. LUGOMEDIA S.R.L. a încălcat prevederile art. 139 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.
Potrivit dispoziţiilor invocate, publicitatea, pozitivă sau negativă, în legătură cu partide politice, oameni politici, mesaje politice este interzisă, cu excepţia perioadelor de campanie electorală.
ÃŽn fapt, postul de televiziune TEN TV a difuzat în ziua de 17.02.2014, în cadrul emisiunii informative “ÅžTIRILE TEN TV”, de la orele 18:00, 20.00 ÅŸi 22.00 È™i în ziua de 18.02.2014, de la orele 10:00 ÅŸi 12:00, o ÅŸtire al cărui subiect a fost constituirea alianÈ›ei electorale USD în judeÈ›ul TimiÅŸ, pentru alegerile europarlamentare. ÃŽn cadrul È™tirii cu titlul, ”ÅžI ÃŽN TIMIÅž S-A CONSTITUIT USD”, sunt prezentate trei interviuri cu cei trei lideri politici, semnatari ai acestei alianÈ›e electorale, în judeÈ›ul TimiÅŸ ÅŸi anume : Titu Bojin - preÅŸedinte PSD TimiÅŸ, Ion Răducanu - preÅŸedinte UNPR TimiÅŸ ÅŸi Maria Grapini - preÅŸedinte PC TimiÅŸ.
Redăm din raportul de monitorizare :
Prezentatoare : “De Valentine’s Day, vineri la TimiÅŸoara s-a constituit Uniunea Social Democrată, la nivelul judeÈ›ului TimiÅŸ. Ea urmează la cateva zile după ce la nivel naÈ›ional, preÅŸedintele PSD - Victor Ponta, preÅŸedintele UNPR - Gabriel Oprea si preÅŸedintele PC - Daniel Constantin au semnat la BucureÅŸti protocolul de constituire al alianÈ›ei electorale USD, pentru alegerile europarlamentare din luna mai.”
Voce off : “ Sediul PSD TimiÅŸ a fost locul unde vineri, cei trei preÅŸedinÈ›i la nivel judeÈ›ean ai PSD, UNPR si PC, Titu Bojin, Ion Raducanu si Maria Grapini, au semnat constituirea alianÈ›ei electorale USD TimiÅŸ pentru alegerile parlamentare.
Având în spate membrii ai conducerii celor trei partide, semnatarii protocolului au È›inut scurte alocuÈ›iuni, în care au explicat necesitatea constituirii USD TimiÅŸ, în interiorul USL ÅŸi nu în afara lui. ÃŽnainte de semnare, preÅŸedintele PSD TimiÅŸ, Titu Bojin a oferit preÅŸedintelui PC TimiÅŸ, Maria Grapini un buchet de trandafiri, după care documentele noii alianÈ›e electorale au fost semnate. Iată ce au declarat in exclusivitate pentru TEN TV Lugoj, cei trei cosemnatari ai USD :”
Reporter–Marius Gangan : “Cu ce sentimente aÈ›i semnat astăzi ÅŸi bineînÈ›eles ce crede fiecare dintre dumneavoastră despre această alianță electorală ? ”
Maria Grapini – preÅŸedinte PC TimiÅŸ : ” Păi, eu spun aÅŸa, ca la români să fie într-un ceas bun, cu cele mai bune sentimente, pentru că aÅŸa cum a rezultat ÅŸi din întâlnirea cu dvs., TimiÅŸul are acum doi europarlamentari ÅŸi cred că este foarte important ca pentru partea noastră, pentru Banat, în al doilea rând cred că este aÅŸa cum spuneaÈ›i un …s-a pus bazele unei alianÈ›e, dar specific, pentru alegerile europarlamentare, ÅŸi cred că este important să o spun ÅŸi îmi daÈ›i ocazia acum să o spun : cetățenii ar trebui să înÈ›eleagă că trebuie să iasă în număr mare ÅŸi la europarlamentare la vot, pentru că ÅŸtim din anii trecuÈ›i că în jur de 29 -30 %, cetățenii trebuie să inÈ›eleagă că nu numai la locale sau la parlamentare naÈ›ionale, ci ÅŸi la europarlamentare, pentru că e important cine reprezintă România acolo.
De aceea eu fac un apel cald si din toată inima ca banățenii noştri să iasă la vot şi în ziua în care vor pune acolo ştampila să se uite la candidați, la ceea ce au facut ei, şi să aleagă USD.
Vreau să explic pentru cei care ne ascultă ÅŸi… afirmaÈ›ia domnului preÅŸedinte Raducanu : “PC-ul nu că nu a avut loc pe listele PNL. PC-ul a luptat în toată această perioadă pentru menÈ›inerea USL-ului ÅŸi dacă ne amintim, domnul prim-ministru tot timpul spunea : dacă liberalii vor să vină, să vină cu noi la europarlamentare. ÃŽn momentul în care liberalii au decis că nu vor să vină, noi PC-ul am considerat că este corect, că dacă din patru, trei spun într-un fel, cred că este corect să fii cu cei care-s majoritate. Trei au ajuns la un consens, ÅŸi de ce au ajuns la un consens ? Pentru că toată lumea ne-a votat ca USL, toată lumea voia să mergem, dacă vreÈ›i ÅŸi la europarlamentare împreună. ÃŽn momentul în care liberalii au luat decizia să meargă singuri, noi am avut de ales între a merge cu liberalii sau a merge, spun eu, o majoritate din USL, adică PSD ÅŸi UNPR.. Domnul Daniel Constantin, un preÅŸedinte extrem de ponderat, ÅŸi cred că bine pregătit ÅŸi profesional acolo unde este ca ministru al agriculturii, nu a vrut niciodată, si să amintim telespectatorilor că mereu erau discuÈ›ii ÅŸi dacă vreÈ›i acuzaÈ›ii aÅŸa între domnul Crin Antonescu si domnul Ponta. Daniel Constantin, mereu a vrut să…şi ieÅŸirile lui erau pentru unitate, să È›inem, să nu aruncăm cu cuvinte grele, pentru că greu se poate trece după aceea. Ei, în momentul în care a fost direct atacat, să spun aÅŸa, Daniel Constantin, era obligat să arate cetățenilor, votanÈ›ilor noÅŸtri până la urmă, că nu cere partidul conservator nimic mai mult decât ceea ce era în alianță ÅŸi în înÈ›elegerea celor trei ÅŸi ulterior patru partide când s-a creat USL-ul, în sensul că nu a revendicat nici funcÈ›ia de vicepremier, fără să fie trecută în alianță, nici portofoliile de miniÅŸtri care erau trecute în alianță, de fapt, nu cred că trebuie calificat că domnul Daniel Constantin acum e băiatul rau, ci este un om care vrea să explice după doi ani si jumatate de tăcere, încercând să fie liantul ÅŸi aÅŸa cum ne arată ÅŸi semnul electoral “balanÈ›a” între cei doi, mi s-a părut corect ce a făcut. ÃŽn fond cetățeanul trebuie să cunoască foarte bine pe cei pe care îi aleg. Åži dacă, eu sunt totuÅŸi pacifistă, eu cred că USL-ul trebuie să rămână ÅŸi eu cred că până la urmă raÈ›iunea va învinge ÅŸi sper eu că USL-ul merge aÅŸa cum astăzi declara domnul prim-ministru la conferinÈ›a de presă, să-ÅŸi ducă mandatul la bun sfarÅŸit. Vorbim aici de o guvernare ÅŸi nu aÅŸ vrea să se înÈ›eleagă că este o criză acum în guvernare. MiniÅŸtri au venit, ÅŸi miercuri au venit ÅŸi miniÅŸtri liberali, ÅŸi miniÅŸtri PSD, ne-am văzut de treabă mai departe. Nu e nici o criză guvernamentală.”
Ion Răducanu – preÅŸedinte UNPR TimiÅŸ : “Eu aÅŸ dori să precizez încă de la început că UNPR-ul este fratele mai mic al PSD-ului ÅŸi este membru în alianÈ›a de centru stânga. Deci, pentru noi nu este un fenomen nou sau o alianță nou creată. Noi suntem în alianÈ›a de centru stânga. Venind ÅŸi partidul conservator alături de noi ÅŸi având liste comune, era absolut necesar să facem o alianță electorală care este, are scopul să coordoneze, să participe la alegerile europarlmanetare din 25 mai. Sigur că sunt încă destule neînÈ›elegeri, destule probleme la nivelul USL, la nivel central ÅŸi eu nu mă feresc s-o spun ÅŸi am spus-o pe mai multe canale de televiziune că trebuie privită ca o căsătorie din interes acest USL, pentru că până la urmă suntem formaÈ›iuni de dreapta, de centru, de stânga, care ÅŸi-au propus sau au avut un scop comun. Scopul comun a fost îndepărtarea guvernelor care au făcut rau României, mă rog, ÅŸi a preÅŸedintelui. Acesta a fost scopul principal al acestei alianÈ›e. Dacă în momentul de față există suspiciuni ÅŸi PNL-ul suspicionează faptul că noi am facut o alianță împotriva lor, sau noi suspicionăm că ei au alte interese prin modificarea structurii guvernamentale, sunt lucruri care se vor clarifica la nivelul conducerii centrale a celor patru partide din USL. Eu nu vreau să intru în polemica cu domnul vicepreÅŸedinte al Partidului NaÈ›ional Liberal, domnul Robu, pentru că nu a vorbit în calitate de primar, a vorbit în calitate de vicepreÅŸedinte. Nu am ce să-i spun decât că noi am fost un partener loial în alianță, în USL, noi am fost cei care am sprijinit primul guvern Ponta, pentru că fără cele 25 de voturi ale noastre, la momentul respective, nu se putea, cum să zic, nu putea să intre guvernul Ponta, atunci domnul Robu, nu domnul Robu, Partidul NaÈ›ional Liberal a avut 8 miniÅŸtri.
Deci, ca atare noi am fost întotdeauna corecÈ›i, loiali ÅŸi nu vad de ce ne-am certa astăzi pentru nimic, pentru faptul că nici nu avem pentru ce să ne certăm. Noi candidăm pe liste comune, noi 3 ne-am hotărât aÅŸa, PC nu a avut loc pe listele partidului naÈ›ional liberal, era normal sa găsească dintre cei 3, că n-a plecat în altă parte, că dacă ar fi plecat la PDL, la PNTCD sau la miÅŸcarea asta nemaipomenită populară, atunci i se putea reproÅŸa ceva. Deci eu nu văd nici un impediment ÅŸi nu văd nimic. Eu sper ca prin această alianță sau aliere a celor 3 partide să obÈ›inem în TimiÅŸ cel puÈ›in 35 la sută, cât ne-am angajat în faÈ›a conducerii centrale ale celor 3 partide ÅŸi să trimitem în parlament, pentru că în primii 14 în parlament veÈ›i găsi numai oameni de mare valoare, fară probleme de natură…de natura justitÈ›iei, de natură de ilegalități cu dosare sau pornite, sunt oameni absolut, absolut respectabili ÅŸi ar fi bine să-i trimitem în parlamentul European, ca s-o mai calmze pe doamna Macovei ÅŸi pe domnul Preda ÅŸi pe alÈ›ii care se duc acolo ÅŸi fac rău României. Pentru că trebuie să inÈ›eleagă, parlamentarii români nu sunt ai unui partid sau ai altuia, sunt ai României ÅŸi trebuie să apere interesul României ÅŸi nu interesul unui partid, interesul de moment al unui partid. Titu Bojin – preÅŸedinte PSD TimiÅŸ : “AÅŸa cum au spus ÅŸi colegii mei anterior domnul Raducanu ÅŸi cu doamna Grapini, este foarte clar ca USD-ul, la ora actuală, nu se constituie contra PNL-ului, se contituie în cadrul alianÈ›ei USL care este la guvernare la ora actuală ÅŸi se contituie ca o alianță electorală pentru alegerile europarlamentare cu mai multe considerente care au fost amintite aici. Åži grupul parlamentar sau europarlamentrar din care vom face parte ÅŸi posibilitatea de a fi sau a nu fi a PC-ului pe listele grupului liberal ÅŸi posibilitatea de a găsi o soluÈ›ie pentru ca cele 3 partide care fac parte din alianÈ›a USL alături de PNL, al 4-lea partid, să rămână în continuare în aceeaÅŸi zonă a grupărilor pe care le putem considera liberale ÅŸi social-democrate, că sunt mai de centru sau mai de dreapta sau mai de stânga, sunt cele care constituie la ora actuală guvernarea. In condiÈ›ii normale ar trebui să ne gândim la ceea ce am promis la oameni, la ceea ce am hotărât împreuna în toate comunele ÅŸi PSD-iste si PNL-iste, pentru că nu putem discuta alte obiective decât cele care ni le-am asumat ÅŸi la CoÅŸtei ÅŸi la Åžtiuca ÅŸi la Boldur, în zona dumneavoastra a Lugojului, a noastra, unde sunt primarii, aÅŸa cum se vede, de toate culorile si bineînÈ›eles că va trebui să le susÈ›inem în continuare. Eu cred că lucrurile se vor liniÅŸti ÅŸi în perioada următoare va exista întelepciunea din partea PNL-ului ca să poată să accepte că această alianță nu este facută împotriva PNL-ului, este o alianță în cadrul acelei alianÈ›e mari care o avem împreună ÅŸi unde, aÅŸa cum se vede, PC-ul a considerat, probabil după discuÈ›ii care au avut loc la nivel naÈ›ional, împreună cu PNL-ul, nefiind acceptat sau nefiind locurile care puteau probabil fi aprobate, să fie cele care sunt în regulă, să găsească o soluÈ›ie ÅŸi să participle alături de noi în această alianță care, noi o aveam ACD-ul, oricum era, Partidul Social Democrat ÅŸi cu UNPR-ul, ÅŸi să participe alături de noi la europarlamentare. Nu cred că era mai bine ca PC-ul să se fi dus către PDL sau către PMP sau către alte formaÈ›iuni care sunt la ora actuală în spectrul politic ÅŸi să ne creeze bătăi de cap. Cred eu că e o alianță care va trebui să îşi respecte promisiunile, pe de o parte guvernamentale-locale-parlamentare, care vreÈ›i, pe de altă parte, cele europarlamentare care vor intra de aci înainte în jocul alegerilor europarlamentare din 25 mai. AÅŸa cum se ÅŸtie noi am avut ÅŸi avem în continuare pe Daciana Sârbu care vine din partea Partidului Social Democrat a fost, ramâne europarlamentarul nostru, susÈ›inut de către judeÈ›ul TimiÅŸ ÅŸi de către toată zona Banatului, ca să fie foarte clar. Sigur că mă bucur, că pe lângă Daciana Sârbu a venit ÅŸi doamna Grapini sau dacă vreÈ›i singurul candidat al PC-ului care la ora actuală se regaseÅŸte pe un loc clar eligibil ÅŸi în aceste condiÈ›ii avem două doamne care trebuie să le respectăm în primul rând, trebuie să le sprijinim, să le ajutăm ÅŸi bineînÈ›eles să le solicităm ceea ce se poate solicita din punct de vedere al legislaÈ›iei europene, al proiectelor europene, ale susÈ›inerii europene pentru judeÈ›ul TimiÅŸ. Åži sunt convins că acest lucru se va întâmpla ÅŸi sigur că în aceste condiÈ›ii trebuie să mă simt mândru că sunt două doamne, aÅŸa cum spuneam care sunt reprezentantele la nivel naÈ›ional, pentru că lista este una singură la nivel naÈ›ional ÅŸi sigur, vin din judeÈ›ul TimiÅŸ. Este un lucru benefic pentru noi, dacă vreÈ›i este ÅŸi o recunoaÅŸtere a ceea ce înseamnă judeÈ›ul TimiÅŸ, prin ceea ce se întâmplă la ora actuală în politica naÈ›ională ÅŸi acest lucru nu poate decât să mă bucure ÅŸi să îmi dea speranÈ›a că vom avea în continuare susÈ›inerea, vom avea posibilitatea ca să fim vazuÈ›i de către BucureÅŸti sub altă oglindă ÅŸi actualul guvern Ponta, actualul guvern pe care îl avem la ora actuală în cadrul acestei alianÈ›e USL a demonstrat că îl interesează ÅŸi că îl doare de judeÈ›ul TimiÅŸ, aÅŸa cum am mai spus-o ÅŸi prin sumele care au fost alocate în anii anteriori ÅŸi prin ceea ce, uitaÈ›i înseamnă chiar aceste candidaturi care sigur că puteau fi ÅŸi din altă zonă. Åži eu mă bucur că ÅŸi Daciana si doamna Grapini sunt amandouă să spunem a noastre, ale Banatului, ale TimiÅŸoarei ÅŸi că ne pot sprijini în ceea ce înseamnă activitatea administrativă, activitatea economică, activitatea în cea ce priveÅŸte marile proiecte, pe care va trebui să le realizăm cu sprijinul UE ÅŸi a fondurilor Europene, pe langă cea ce putem noi, sumele cât de mici ar fi ele de cofinanÈ›are. ÃŽn primul rând nu vreau să comentez nici măcar una dintre vorbele d-lui primar Nicolae Robu, vreau să asigur cetaÈ›enii judeÈ›ului TimiÅŸ că am fost, sunt si voi fi un pacifist, voi fi un social democrat, că mă va interesa cea ce înseamnă proiectele judeÈ›ului TimiÅŸ ÅŸi ale TimiÅŸoarei ÅŸi ale celorlalte localități. Lugojul care este al doilea municipiu ÅŸi care avem primarul nostru ÅŸi care va trebui să fie sprijinit în perioada viitoare. Celelalte comune, indiferent dacă sunt primari de culoare galbenă, în sensul PNL sau de culoare roÅŸie, în sensul PSD sau sigur celelalte culori care le mai avem în spectru primarilor din jud. TimiÅŸ ÅŸi eu îi asigur pe cetățeni că mă voi strădui să fiu acelaÅŸi om împăciuitor, acelaÅŸi om care se gândeÅŸte cu frica lui Dumnezeu pentru cea ce se întâmplă în jurul nostru ÅŸi mă gândesc în mod deosebit la comunitățile care au probleme, la zonele care sunt sărace, la proiectele care ni le dorim, la posibilitatea de a fi împreună în ceea ce înseamnă susÈ›inerea proiectelor din judeÈ›ul TimiÅŸ, pentru atragerea de fonduri ÅŸi pentru atragerea de bani. AÅŸa cum au spus ÅŸi colegii mei, ne-am angajat că vom avea un procent mai mare de 35% care poate fi ÅŸi până la 40 %, obligaÈ›ia noastră, conform angajamentului față de conducerea partidului înseamnă minim 35%, de la 35% în sus mai vorbim.
Având în vedere conţinutul discuţiilor din timpul emisiunii, membrii Consiliului au apreciat că informaţiile prezentate au constituit, în fapt, un mesaj cu caracter politic, difuzat cu încălcarea prevederilor art. 139 din Codul audiovizualului.
Conform acestor dispoziţii, publicitatea, pozitivă sau negativă, în legătură cu partide politice, oameni politici, mesaje politice este interzisă, cu excepţia perioadelor de campanie electorală.
Or, pentru ca astfel de mesaje cu caracter politic să poată fi difuzate în mod legal, acestea trebuie să respecte normele audiovizuale invocate potrivit cărora publicitatea politică este permisă numai în perioadele de campanie electorală, astfel încât, la data difuzării materialului audiovizual exemplificat mai sus, precum şi la momentul actual, în ţara noastră nu este programată desfăşurarea de campanie electorală pentru alegerile parlamantare, prezidenţiale ori locale.
Având în vedere aceste aspecte, ţinând cont de criteriile de clasificare a sancţiunii prevăzute de art. 90 alin. (4) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, Consiliul a decis sancţionarea cu somaţie publică a radiodifuzorului S.C. LUGOMEDIA S.R.L.
ÃŽn temeiul art. 91 alin. (1) ÅŸi (2) din Legea audiovizualului
nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din aceeaşi lege,
Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea
DECIZIE :
Art. 1. Radiodifuzorul S.C. LUGOMEDIA S.R.L. (licenţa audiovizuală
nr. TV 056.6/23.07.1993 eliberată la data de 21.05.2013, decizia de autorizare
nr. 074.1-3/04.03.2003 eliberată la data de 08.04.2013 pentru postul de televiziune TEN TV din localitatea Lugoj) se sancţionează cu somaţie publică de intrare în legalitate pentru încălcarea prevederilor art. 139 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 2. În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.
Art. 3. Potrivit dispoziţiilor art. 931 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului
nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, radiodifuzorul
S.C. LUGOMEDIA S.R.L. are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :
„Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a sancÅ£ionat postul TEN TV cu somaÅ£ie publică, întrucât în emisiunea “ÅžTIRILE TEN TV” din 17 È™i 18 februarie 2014 a difuzat o È™tire ce a conÈ›inut mesaje cu caracter politic în afara perioadelor de campanie electorală, fapt ce contravine dispoziÅ£iilor art. 139 din Codul audiovizualului.
Potrivit prevederilor invocate, publicitatea politică este interzisă, cu excepţia perioadelor de campanie electorală"
Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.