Decizia nr. 193 din 25.03.2014

28.03.2014


envoyer l'article par mail title=


 privind amendarea cu 10.000 lei a S.C. B1 TV CHANNEL S.R.L.,
 cu sediul în Bucureşti, Str. Cristian Popişteanu nr. 2-4, et. 3, biroul nr. 7, sector 1 C.U.I. RO 27759259

pentru postul de televiziune B1 TV
 București, Str. Ion Câmpineanu, nr. 20. Sect. 1

 Întrunit în şedinţă publică în ziua de 25 martie 2014, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la emisiunea „Lumea lui Banciu", ediţiile din 27 ianuarie, 03, 12, 14 și 19 februarie 2014, difuzate de postul B1 TV.
 Postul de televiziune B1 TV aparţine S.C. B1 TV CHANNEL S.R.L. (licenţă audiovizuală nr. S-TV 26.3/15.06.2000, decizia de autorizare nr. 468.0-3/27.09.2011). În urma analizării raportului de monitorizare și a vizualizării unor înregistrări, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. B1 TV CHANNEL S.R.L. a încălcat prevederile art. 40 alin. (3) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare. Potrivit dispoziţiilor invocate, moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.

 În fapt, postul de televiziune B1 TV a difuzat în zilele de 27 ianuarie, 03, 12, 14 și 19 februarie 2014, începând cu ora 23.00, emisiunea „Lumea lui Banciu". Emisiunea a fost difuzată şi în reluare în zilele următoare, începând cu ora 06.00, cu semnul AP. În legătură cu difuzarea acestor ediţii, la CNA au fost primite mai multe sesizări în care se reclamă faptul că prezentatorul a folosit un limbaj de natură a afecta dreptul la imagine a persoanei la care s-a referit în cadrul acestora.
 Analizând conţinutul ediţiilor emisiunii „Lumea lui Banciu", difuzate în zilele de 27 ianuarie, 03, 12, 14 și 19 februarie 2014, membrii Consiliului au constatat că prezentatorul a folosit un limbaj licenţios şi injurios, de natură a afecta drepturile fundamentale ale omului, precum imaginea şi demnitatea persoanei.

 Astfel, în ediţia din 27 ianuarie, realizatorul emisiunii, domnul Radu Banciu îl critică pe Grigore Cartianu pentru că a scris despre el că este „un accident al speciei umane, debil mintal, ipotent, fascist și nenorocit”. Banciu spune despre Cartianu că este invitat la B1 din mila lui Turcescu și că este un limbric și un prost.

 În ediția din 03.02.2014, cu titlul Ponta, șah la Președinte cu libertatea lui Gigi, realizatorul Radu Banciu afirmă că G. Becali a făcut o cerere de grațiere. Publicul, tot așa, imbecil cum îl știm, s-a solidarizat cu Gigi./Televiziunile și manipularea a dus la ideea că Gigi era un martir. Gigi însă acum într-un an electoral fiind prostul proștilor, este ideal să fie scos din pușcărie. Pentru că el va da bănuțul.Gigi Becali este în stare de orice, dovadă că ajuns în stare să se umilească în asemenea hal încât ar ieși pentru o laringită, ar ieși pentru o mâncărime între degete, (...) Deci exact tăntălăul pe care îl învârți unde vrei. El asta a fost și în ideea lui Crin Atonescu și în ideea celor care l-au susținut.(...) Era mai bine și mai comod să fii alături de el pentru toată prostimea care se uita la el decât să le spună proștilor dar mulți : mă, acest om este un idiot. (...)Ăsta este un eșec al speciei umane, acest om. Ce să caute el în politică ? (...) Te dezonorează asocierea cu Becali.(...) Trebuie să profităm de prostul ăsta că poate ne mai dă niște bani.

 În ediţia din 12.02.2014, realizatorul emisiunii, domnul Radu Banciu, a făcut următoarele comentarii : Astăzi l-am văzut pe Victor Ponta, ca ultimul nenorocit, trăgând la poartă cu o minge de handbal, el ca ursuleț d-ăla așa, ca un baribal era, arunca cu o minge de handbal. (…) Ești un neica nimeni, ca ăia ultimii, care nu intrau nici în echipa clasei, cei mai amărâți ăia, care nu făceau nici măcar educație fizică și sport. Țineți minte că așa era pe timpuri, stăteau pe margine grăsanii, nu intrau niciodată la sporturi. Ca ăia aruncau tu, mă. Aruncătură de aia de fată, a dat și el un pic așa, a lăsat-o ăla, s-a dat la o parte, a dat și Ponta un gol de la 7 metri. Nu mai știa după aia, se învârtea ca o curcă acolo pe semicerc. Grăsuț, cu pantalonii ăia scurți, slăninos, așa, ziceai că fac chinezii o reclamă la Cabral.

 În ediţia din 14.02.2014, realizatorul emisiunii, domnul Radu Banciu, a făcut următoarele comentarii : Exact așa îmi sună mie liniștea asta pe care ți-o dă moaca aia a lui Ponta. Moaca aia … Mă, dar nu se citește nimic pe fața lui ! Mă, deci este un om care, mă te uiți pe fața lui, n-are nicio responsabilitate. Probabil că de aia i se spune și Mickey Mouse (...). Ăsta este mai ultimativ decât Crin Antonescu care i-ar fi supus lui Victor Ponta ideea, și că ar fi lăsat-o un pic mai ușor dar numai în direct : alege mă, a zis Antonescu, noi sau căcații ăia din PC. La care Ponta, sigur, l-a înjurat pe Antonescu. Victor Ponta a ales PC-ul.

 În ediţia din 19.02.2014, realizatorul emisiunii, domnul Radu Banciu, a făcut următoarele comentarii : Un abuz al Antenei 3 (...) vreau să fac un apel, de la început, către CCR, către CNA, și în general către oamenii de bine, vreau să-l restituim națiunii pe Căcărău așa cum l-am adus noi. (... Exact asta am făcut noi când l-am adus în fața cetățenilor(...) pe tovarășul Căcărău. El a fost cules de către un ziarist, domnul Ciocan de la Hunedoara, care a avut o muncă de teren remarcabilă, ducându-se în Deltă și culegând de acolo aceste informații. Am precizat și chiar citind textul respectiv după care legenda viitorului președinte al Româniai a prins contur. (...) Sigur, sunt principalul artizan ala acestui brend. Dar n-am venit aici furând munca altuia. N-am fost un Badea, n-am fost un Gâdea, n-am fost Ursu, n-am fost un Dan Voiculescu. Am venit și am prezentat situația așa cum era. Sigur că eu l-am desăvârșit, sigur că eu i-am dat condei dar nu era realizarea mea, nu era munca mea. Ei bine, aflu că pe Antena 3 în fiecare seară, domnul care realizează emisiunea de revista presei acolo, nu mai prididește cu „Căcărău” ăsta. Se trezește și se culcă cu Căcărău în gură. Scoateți-l pe Căcărău ăsta din gura lui Mircea Badea, că nu-i normal.(...) Este un furt, tot intelectual și ăsta, dreptul de autor, pe care ar trebui să ni-l dea înapoi (...).

 Membrii Consiliului, analizând conținutul edițiilor emisiunii „Lumea lui Banciu” difuzate în zilele de 27 ianuarie, 03, 12, 14 și 19 februarie 2014, de postul B1 TV, au constatat că în cadrul acestora, prezentatorul/moderatorul emisiunii a folosit un limbaj injurios şi licenţios, fapt ce contravine dispoziţiilor art. 40 alin. (3) din Codul audiovizualului, potrivit cărora moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.
 Raportat la aceste norme, recunoscând totodată dreptul la opinie al persoanei, precum şi pe cel la alegerea modului în care aceasta găseşte de cuviinţă să-şi exprime punctul de vedere cu privire la un subiect, membrii Consiliului au constatat că folosirea în cadrul unui program audiovizual a unor expresii licenţioase, injurioase, a fost de natură a afecta imaginea persoanei (ex. : Grigore Cartianu, George Becali).
 Având în vedere domeniul în care îşi desfăşoară activitatea, un realizator/prezentator de emisiuni trebuie să aibă o conduită de respectare a dispoziţiilor legale ce reglementează comunicarea audiovizuală şi să-şi exercite dreptul la liberă exprimare cu respectarea drepturilor celorlalţi.
 Or, limbajul licenţios şi injurios folosit de către prezentatorul emisiunii pe parcursul ediţiilor difuzate în perioada monitorizată şi transmise în reluare, a doua zi, contravine prevederilor legale şi sunt de natură a afecta drepturi fundamentale ale omului, respectiv dreptul la demnitate, onoare, reputaţie şi la imagine, drepturi protejate de legislaţia audiovizuală.

 În consecinţă, membrii Consiliului au constatat că prin utilizarea unui limbaj licenţios şi injurios, de natură a afecta dreptul la imagine a persoanei, prezentatorul/realizatorul nu şi-a îndeplinit obligaţia instituită de art. 40 alin. (3) din Codul audiovizualului, conform căreia moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă. Consiliul consideră că, sub pretextul abordării unor subiecte de actualitate, domnul Banciu a transformat aceste emisiuni în arme de insultă la adresa unor persoane.
 Membrii Consiliului apreciază că orice prezentator/realizator trebuie să îşi asume această calitate şi să-şi exercite dreptul la liberă exprimare ţinând cont de îndatoririle şi responsabilităţile ce îi revin potrivit legislaţiei audiovizuale.
 Pentru aceste considerente, având în vedere că radiodifuzorul a mai fost sancţionat anterior pentru încălcarea aceloraşi prevederi, membrii Consiliului au propus amendarea acestuia cu suma de 10.000 lei. Supusă la vot, propunerea de amendare a radiodifuzorului S.C. B1 TV CHANNEL S.R.L. a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

 În temeiul art. 90 alin. (1) lit. h), alin. (2) şi (4), art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi al art. 90 alin. (4) din Legea audiovizualului.

 Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

 DECIZIE :

 Art. 1 : Radiodifuzorul S.C. B1 TV CHANNEL S.R.L., titular al licenţei audiovizuale nr. S-TV 26.3/15.06.2000, al deciziei de autorizare nr. 468.0/30.05.2002 şi reautorizuare nr. 468.0-3/27.09.2011 pentru postul de televiziune B1 TV, este sancţionat cu amendă în cuantum de 10.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 40 alin. (3) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările și completările ulterioare.
 Art. 2. În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.
 Art. 3. Potrivit dispoziţiilor art. 931 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare, radiodifuzorul are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

 „Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune B1 TV cu amendă de 10.000 lei, întrucât în ediţiile emisiunii „Lumea lui Banciu", difuzate în zilele de 27 ianuarie, 03, 12, 14 și 19 februarie 2014, realizatorul a folosit un limbaj injurios la adresa unor persoane, fapt de natură a încălca prevederile art. 40 din Codul audiovizualului. Potrivit acestor dispoziții, moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă."