Decizia nr. 239 din 27.03.2014
30.03.2014

privind somarea S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L.
cu sediul în Bucureşti, b-dul Dimitrie Pompei, nr. 9-9A, clădirea 20, et. 8,
sector 2, C.U.I. 4747298
pentru postul de televiziune PRIMA TV
ÃŽntrunit în ÅŸedinţă publică în ziua de 27 martie 2014, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a analizat raportul de monitorizare întocmit de DirecÅ£ia Monitorizare, în baza reclamaÅ£iei înregistrate sub nr. 2300 din 21.02.2014, cu privire la emisiunea „CireaÈ™a de pe tort”, difuzată în data de 19.02.2014, de postul
PRIMA TV.
Postul de televiziune PRIMA TV aparţine radiodifuzorului S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. TV 040.4/25.06.1993, decizia de reautorizare nr. 101.1-1/10.02.2011).
În urma dezbaterilor ce au avut loc după analizarea raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat dispoziţiile art. 18 lit. b) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.
Potrivit dispoziţiilor invocate, nu pot fi difuzate în intervalul orar 06.00-23.00 producţii care prezintă scene de sex, limbaj sau comportament obscen.
ÃŽn fapt, postul de televiziune Prima TV a difuzat în ziua de 19.02.2014, începând cu ora 19.30 È™i în ziua de 20.02.2014 în reluare de la ora 10.30, emisiunea „CireaÈ™a de pe tort”, genul programului Divertisment, încadrat cu marcajul „AP”.
Membrii Consiliului au constatat că ediţia difuzată în direct în ziua de 19 februarie 2014 și în reluare în ziua de 20.02.2014, a avut un conţinut obscen, aceasta fiind transmisă la ore necorespunzătoare şi cu o încadrare greşită în raport de conţinutul lor, fapt de natură a prejudicia minorii.
EdiÅ£iei emisiunii “CireaÈ™a de pe tort” (AP, Divertisment), din 19.02.2014, prezentată de Horia Vârlan, i-a avut ca invitaÅ£ii pe Pepe, Sânziana Buruiană,Andreea Tonciu ÅŸi Liviu Vârciu.
Emisiunea s-a derulat conform formatului, invitaţii întreţinând o atmosferă plină de glume, ca de exemplu a fost prezentată o scenetă în cadrul căreia unul dintre invitați o șterge între sâni și între picioare pe una dintre invitate, prezentându-se imagini în prim-plan, context în care s-a folosit un limbaj licenţios.
În acest sens, exemplificăm din raportul de monitorizare :
Sânziana Buruiană scapă un castravete din mână, acesta ajungându-i pe scaun, între picioare.
Pepe : A scăpat acolo murătura ? Miroase a acru !
Sânziana Buruiană a mai luat o bucată de murătură, pe care a scăpat-o în decolteu, între sâni.
Pepe : Vezi să nu-ţi cadă iară ...uite mă, i-a căzut (râsete), hai c-o faci intenţionat !
Liviu Vârciu : Auzi, tu o faci expre !
Pepe : Să moară, să facă, de nu eşti plină de murături, dă-te aşa !
Sânziana Buruiană : Sunt o murătură !
Pepe (o şterge cu un şerveţel între sâni) : Dă să te şterg.
Pepe : Uite mă, iar i-a căzut ! Hai desfă piciaorele să te şteargă Pepe... (râsete)
Liviu Vârciu : S-a udat asta mică, s-o şteargă Pepe.
Sânziana Buruiană : Păi, da măi, dar dacă te măriţi şi faci de mâncare şi aşa, nu mai ai timp să faci dragoste.
Liviu Vârciu : Nu trebuie să stai în bucătărie, să fii o gospodină, dar nu ai cum să mănânci toată viaţa în oraş.
Sânziana Buruiană : Cred că în bucătărie, în timp ce prepară acolo, nu ? E mai palpitant.
Pepe : Ai încercat vreodată ?
Sânziana Buruiană : Am încercat.
Pepe : Stai măi puţin, că dacă te uiţi aşa la ea, zici că-i mare ...
Liviu Vârciu : Dacă te uiţi aşa la ea, nu-i fată rea, măi, să mor eu...
Pepe : Deci, ea a încercat de fapt...ai încercat în bucătărie ?
Sânziana Buruiană : Am încercat, să gătesc.
Pepe : Ai experienţă vastă, din punctul ăsta de vedere ?
Sânziana Buruiană : Să gătesc (râzând) felul principal.
Pepe : Cam câţi ani ai aşa de activitate ?
Sânziana Buruiană : În bucătărie ?
Pepe : ÃŽn general.
Sânziana Buruiană : În bucătărie nu prea am, niciun an.
Pepe : Păi nu, măi în bucătărie ai avut doar câteva încercări.
Andreea Tonciu : Adică de câte ori ai făcut-o în bucătărie, făi nebuno, nu te-ai prins ?
Sânziana Buruiană : Nu, el zice de când am început activitatea...
Membrii Consiliului au constatat că ediÅ£ia emisiunii „CireaÈ™a de pe tort”, din 19 februarie 2014, reluată pe 20 februarie 2014, care avut un conÅ£inut obscen de natură a prejudicia dezvoltarea minorilor, au fost transmise între orele 16.00-19.00, fapt ce contravine prevederilor art. 18 lit. b) din Codul audiovizualului.
Potrivit dispoziţiilor invocate, nu pot fi difuzate în intervalul orar 06.00-23.00 producţii care prezintă scene de sex, limbaj sau comportament obscen.
Astfel, în raport de conţinutul exemplificat mai sus şi de prevederile legale invocate, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul nu a respectat obligaţia prevăzută în sarcina sa de a ţine seama de alegerea unui interval orar de difuzare corespunzător, ceea ce a avut drept consecinţă nerespectarea reglementărilor privind protecţia minorilor în cadrul serviciilor de programe.
Interdicția prevăzută de norma legală invocată, are drept scop asigurarea protecţiei minorilor, obligaţie nerespectată de radiodifuzor avându-se în vedere intervalul orar de difuzare (06.00-23.00) a ediţiei analizate, în condiţiile în care acestea au avut un conţinut obscen de natură a prejudicia minorii, care au avut acces la vizionarea lor, fără restricţii.
Membrii Consiliului apreciază că radiodifuzorii au obligaţia ca, atunci când aleg să difuzeze un program, să ţină cont de conținutul programului raportat la dispozițiile legale, astfel încât copiii aflaţi la vârste la care nu au încă suficient discernământ şi nu deţin destule informaţii şi cunoştinţe, să nu considere că un comportament obscen şi utilizarea unui limbaj licenţios poate reprezenta un model firesc de viaţă.
Având în vedere nevoia de protecţie şi de îngrijire specială a copiilor, generată de lipsa acestora de maturitate fizică şi intelectuală, Consiliul, în calitatea sa de garant al interesului public, consideră că nerespectarea de către radiodifuzor a prevederilor legale în materia protecţiei copiilor este de natură să afecteze dezvoltarea fizică, mentală şi morală a acestora.
Faţă de aceste aspecte, ţinând cont de criteriile de individualizare prevăzute la art. 90 alin. (3) din Legea audiovizualului, membrii Consiliului au propus şi au votat sancţionarea radiodifuzorului cu somaţie publică.
În temeiul dispoziţiilor art. 91 alin. (1) şi alin. (2) din Legea audiovizualului
nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor
art. 15 din aceeaÅŸi lege,
Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea
DECIZIE :
Art. 1. Radiodifuzorul S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L., titular al licenţei audiovizuale nr. TV 040.4/25.06.1993, al deciziei de autorizare nr. 101.0/24.03.1995 şi reautorizare nr. 101.1-1/10.02.2011, pentru postul de televiziune PRIMA TV, se sancţionează cu somaţie publică de intrare de îndată în legalitate pentru încălcarea prevederilor art. 78 alin. (3) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 2. În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, în termen de 15 zile de la comunicare.
Art. 3. Potrivit dispoziţiilor art. 931 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, radiodifuzorul S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L. are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :
„Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a sancÅ£ionat postul PRIMA TV cu somaÅ£ie publică întrucât ediÅ£ia emisiunii „CireaÈ™a de pe tort”, din 20 februarie 2014 a avut un conÅ£inut obscen de natură a prejudicia dezvoltarea minorilor, È™i a fost transmisă într-un interval orar necorespunzător, cu încălcarea prevederilor art. 18 din Codul audiovizualului. Potrivit dispoziÅ£iilor invocate, nu pot fi difuzate în intervalul orar 06.00-23.00 producÅ£iile care prezintă scene de sex, limbaj sau comportament obscen.”
Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.