Decizia nr. 245 din 01.04.2014

06.04.2014


envoyer l'article par mail title=

 privind somarea S.C. EMARAMUREÅž MEDIA S.R.L., Baia Mare, B-dul BucureÅŸti nr. 3, Jud. MaramureÅŸ

CUI 24618271

 pentru postul eMARAMUREÅž TV

 ÃŽntrunit în ÅŸedinţă publică în ziua de 01 aprilie 2014, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de Serviciul InspecÅ£ie, precum ÅŸi reclamaÅ£iile înregistrate la C.N.A. sub nr. 1192/29.01.2014 È™i 1803/10.02.2014 cu privire la emisiunea „Ghidul eMM” difuzată în data de 28.01.2014 È™i emisiunea „Dezbaterea zilei” difuzată în data de 04.02.2014, de postul eMARAMUREÅž TV.
 Postul de televiziune eMARAMUREÅž TV aparÅ£ine radiodifuzorului S.C. EMARAMUREÅž MEDIA S.R.L. (licenÅ£a audiovizuală TV-C nr. 483.4/03.09.2009 ÅŸi decizia de autorizare nr. 1628.1-3/17.12.2009).
 ÃŽn urma analizării rapoartelor de monitorizare ÅŸi a vizionării înregistrărilor, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat dispoziÅ£iile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, ÅŸi ale articolelor 30 È™i 34 alin. (1) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, cu modificările ÅŸi completările ulterioare.

 Potrivit prevederilor din Legea audiovizualului :

  • art. 39 alin. (2) : Difuzarea în serviciile de televiziune ÅŸi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiÅ£ionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaÅ£ii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

 Conform prevederilor invocate din Codul audiovizualului :

  • art. 30 Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaÅ£ia să respecte drepturile ÅŸi libertăţile fundamentale ale omului, viaÅ£a privată, onoarea ÅŸi reputaÅ£ia, precum ÅŸi dreptul la propria imagine.
  • art. 34 alin. (1) Orice persoană are dreptul la propria imagine.
     ÃŽn fapt, conform raportului de monitorizare, în data de 28.01.2014, de la ora 18:49, pe durata a 6 minute, a fost difuzată emisiunea „Ghidul eMM”, care prezintă agenda principalelor evenimente sociale ÅŸi culturale din Baia Mare, respectiv programele teatrelor, a muzeelor, vernisaje, expoziÅ£ii, programul cinematografelor, amplasarea radarelor rutiere ÅŸi cursul valutar. Emisiunea a mai fost difuzată ÅŸi la orele 20:56 ÅŸi 00:35.

 La sfîrÅŸitul emisiunii a fost prezentat programul cinematografului „Dacia” din Baia Mare unde urma să ruleze un film de producÅ£ie franceză. Prezentarea a fost făcută cu imagini din film, iar o voce-off a făcut un scurt rezumat. Sunt prezentate secvenÅ£e din film în care, pe lângă alÅ£i protagoniÅŸti, au apărut ÅŸi câteva dansatoare îmbrăcate sumar sau deloc, în timp ce îşi susÅ£in programul artistic. Voce off : „În turneu” este titlul filmului care poate fi vazut începând de astăzi la Cinema Dacia. Joachim, un fost producător de televiziune din Paris, îşi lasă în urmă familia, prietenii, iubitele ÅŸi regretele pentru o nouă viaţă în America. Revine însă în FranÅ£a pentru un turneu cu o extravagantă trupă de stripteuze. Din oraÅŸ în oraÅŸ, numerele de comedie ÅŸi rotunjimile fetelor entuziasmează atât bărbaÅ£ii, cât ÅŸi femeile. ÃŽn ciuda hotelurilor ieftine, a muzicii lor ÅŸi a lipsei de bani, fetele crează o lume extravagantă, caldă ÅŸi veselă. Visul lor de a încheia turneul la Paris, în triumf, este însă pe cale să se spulbere : trădarea unui vechi « prieten » face ca Joachim să piardă sala care i-a fost promisă. Filmul poate fi vazut de la orele 17 ÅŸi 19.

 Pe ecran a fost afiÅŸată sursa : youtube.com ÅŸi denumirea cinematografului unde urma să ruleze filmul, imaginile difuzate pe durata a 42 de secunde fiind o parte din trailerul oficial de prezentare al filmului. Prin prezentarea unor imagini din filmul „În turneu” s-au difuzat ÅŸi imagini cu scene de nuditate.
 Consiliul a considerat că difuzarea unor imagini cu un astfel de conÅ£inut, la o oră accesibilă minorilor, a încălcat principiul interesului superior al copilului, principiu statuat de întreaga legislaÅ£ie privitoare la drepturile acestuia, din care, o parte importantă o constituie legislaÅ£ia audiovizuală ce protejează aceste drepturi. Astfel, în scopul asigurării protecÅ£iei minorilor, legiuitorul a instituit norme cu privire la difuzarea programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a acestora, iar în acest sens, potrivit art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, protecÅ£ia copiilor se realizează, în principal, fie prin interdicÅ£ia de a difuza programe sau subiecte care pot afecta grav dezvoltarea fizică, mentală ÅŸi morală a copiilor, fie prin programarea acestora în intervale orare la care copiii nu au acces audio sau video la programele respective.

 ÃŽn data de 04.02.2014, de la ora 19:02, postul de televiziune eMaramureÈ™ a difuzat emisiunea „Dezbaterea zilei”, emisiune tip dezbatere, moderată de dl. Cătălin Vischi, ÃŽn cadrul acestei ediÈ›ii a emisiunii, a fost abordat un subiect referitor la un fapt petrecut în data de 30 ianuarie 2014, la Primăria BorÅŸa când, în lipsa primarului Mihali Toader, plecat din Å£ară, a avut loc o ceremonie de înmânare a unui titlu de cetăţean de onoare al oraÅŸului BorÅŸa. Subiectul a fost dezbătul din perspectiva faptului că ceremonia a fost oficiată de secretarul primăriei BorÅŸa, d-na Maria Mihali, fără a avea acest drept ÅŸi purtând insemnele primarului, adică eÅŸarfa tricoloră, peste piept. Emisiunea a avut o durată totală de 54 de minute, invitat fiind dl Radu Å¢olaÅŸ – ziarist. Titlul emisiunii a fost „Secretarul oraÅŸului BorÅŸa s-a făcut primar”. Potrivit raportului de monitorizare, pe parcursul emisiunii au intervenit telefonic dna Maria Mihali – secretarul primăriei BorÅŸa ÅŸi Anton Rohian – prefectul judeÅ£ului MaramureÅŸ, pe ecran fiind afiÅŸată o bandă crawl cu ultimele ÅŸtiri, precum ÅŸi numărul de telefon (SMS) ÅŸi adresa de e-mail a emisiunii unde telespectatorii au putut lăsa mesaje. Emisiunea a fost difuzată în reluare la ora 23:23.

 ÃŽn debutul emisiuni moderatorul Cătălin Vischi a făcut o scurtă prezentare a faptelor, după care s-au difuzat imagini filmate la respectiva ceremonie unde d-na Maria Mihali a conferit titlul de cetăţean de onoare al oraÅŸului BorÅŸa d-lui Roma Petre, fost primar al localităţii. Invitatul, dl Radu Å¢olaÅŸ, a comentat că nu e o situaÅ£ie normală, deoarece secretarul unei primării este cel care ar trebui să vegheze asupra legalităţii actelor sau acÅ£iunilor primăriei, cu atât mai mult cu cât dna Mihali are pregătire juridică. S-a comentat că eÅŸarfa tricoloră purtată în diagonală în cadrul unor ceremonii oficiale este un atribut al primarului sau al unei persoane delegate de acesta, viceprimar sau ofiÅ£er de stare civilă, fiind adusă în discuÅ£ie Legea 877.
 Pe parcursul emisiunii, d-na Mihali Maria a intervinit telefonic pentru a răspunde acuzaÅ£iilor de uzurpare de calităţi oficiale ÅŸi motivele pentru care a folosit eÅŸarfa tricoloră. La început, discuÅ£ia e încâlcită, intervin unii peste alÅ£ii, până când la un moment dat, d-na Mihali, aflată într-o oarecare stare de agitaÅ£ie, a explicat cum a ajuns dânsa să fie delegată să prezideze acea ceremonie, precizând inclusiv faptul că viceprimarul a refuzat categoric. Cătălin Vischi : Dnă Mihali, vă rog să-mi spuneÅ£i conform cărei legi, dvs. aveÅ£i dreptul să purtaÅ£i tricolorul ? Maria Mihali : Am purtat un tricolor întrucât primarul m-a desemnat ÅŸi nu puteam să apar într-o Å£inută indecentă. Cătălin Vischi : (aranjându-ÅŸi haina) Dar doamnă, eu sunt într-o Å£inută indecentă ? N-am tricolorul.. Maria Mihali : Åžefu’, dacă-mi permiteÅ£i, am dispoziÅ£ia primarului prin care mi s-au delegat atribuÅ£ii ÅŸi pot să port tricolorul. Dar studiaÅ£i ÅŸi nu vorbiÅ£i ÅŸi aruncaÅ£i noroi într-un eveniment.. Cătălin Vischi : Doamnă, conform legii, nu primarul poate să dispună cine poartă tricolorul ÅŸi cine nu. Maria Mihali : Sunt baronii locali care vor să mă denigreze după 30 de ani. Să mă trimiteÅ£i în judecată, încercaÅ£i. Cătălin Vischi : Doamnă, liniÅŸtiÅ£i-vă, am înÅ£eles că vă urmăreÅŸte securitatea, vă urmăresc toÅ£i în ultima perioadă, că aÅŸa ne-aÅ£i spus la telefon. Maria Mihali : Să te documentezi, nu să minÅ£i, că cineva te-a pus acolo să vorbeÅŸti aiurea ! Cătălin Vischi : Să vă documentaÅ£i, că n-am împins împreună roaba cu coceni de porumb, doamnă, să vă documentaÅ£i. Maria Mihali : (...) Vă rog frumos, am respectat legea ÅŸi o voi respecta în continuare. Radu Å¢olaÅŸ : Femeia e nebună, nu cred că trece testul...

 ÃŽn continuare sunt citite câteva mesaje primite de la telespectatori, unele, critice la adresa emisiunii, după care intervine telefonic dl. Anton Rohian – prefectul judeÅ£ului MaramureÅŸ. Acesta a spus că s-a întâlnit deja cu dna Mihali ÅŸi că din punctul lui de vedere, aceasta a greÅŸit ÅŸi că a făcut denunÅ£ penal pe numele ei, situaÅ£ia fiind cu atât mai gravă cu cât ea este absolventă de drept. Moderatorul redă discuÅ£ia pe care a purtat-o cu dna Maria Mihali, cu câteva ore înainte. Cătălin Vischi : HaideÅ£i să vă spun ce mi-a spus dna Mihali, în aceeaÅŸi stare de surescitare era ÅŸi în timpul după-amiezii, când am vorbit eu cu d-nsa la telefon. Mi-a zis că o urmăresc toÅ£i în ultima perioadă, vă citez acuma, că am o memorie bună, încă nu iau lecitină : „Nici nu ÅŸtiu cine mă urmăreÅŸte, securitatea, mă urmăresc toÅ£i în ultima perioadă. LăsaÅ£i-mă în pace, eu mă ocup de problemele oraÅŸului BorÅŸa, ale primăriei BorÅŸa, de sănătatea mea”, ceea ce e normal, asta este o paranteză a mea. „Vă plăteÅŸte iară Albu ?” ÅŸi a mai înÅŸirat vreo 4-5 persoane. Eu, nefiind din BorÅŸa, habar n-am cine sunt persoanele alea. Invitatul Radu Å¢olaÅŸ a spus că în ziua în care dna Mihali s-a prezentat la prefect era ÅŸi el prezent în Prefectură. A făcut ÅŸi referire la starea de agitaÅ£ie a dnei Mihali trimiţând-o la un consult psihiatric. Moderatorul a intervenit, precizând că nu este cazul. Radu Å¢olaÅŸ : Sigur că, această muncă la primăria din BorÅŸa, făcând parte dintr-o Å£ară în Å£ară, cum consideră domnia-sa, poate că a adus-o în această stare de spital de psihiatrie ÅŸi de aceea, eu chiar o sfătuiesc, dacă nu demisionează, măcar să-ÅŸi ia 2-3 săptămâni de concediu, să treacă pe la o secÅ£ie specializată de psihiatrie, nu neapărat cea din Sighetu MarmaÅ£iei, că acolo s-ar putea să nu se vindece.. Cătălin Vischi : Nu nu, nu, asta este o problemă care nu ne priveÅŸte pe noi. Radu Å¢olaÅŸ : Dar este foarte important, că dacă are probleme psihiatrice nu are cum să facă faţă. Cătălin Vischi : Dânsa, sunt aproape sigur că are acea expertiză medicală care îi dovedeÅŸte starea de sănătate, că altfel nu poate să lucreze. Radu Å¢olaÅŸ : Nu are, acel doctor care i-a dat-o a făcut o greÅŸeală sau... Cătălin Vischi : Nu ÅŸtiu dacă ar trebui să ne hazardăm cu astfel de afirmaÅ£ii.

 ÃŽn continuare, moderatorul enumeră personalităţile care au primit titlul de cetăţean de onoare al oraÅŸului BorÅŸa ÅŸi sunt citite mesajele trimise de către telespectatori. Deoarece unele sunt virulente ÅŸi critică faptul că nu s-ar putea purta tricolorul oricând, moderatorul mai face o dată precizarea că nu purtarea tricolorului e ilegală, ci purtarea eÅŸarfei tricolore la ceremonii oficiale de către alte persoane decât cele abilitate.
 ÃŽn final, invitatul Radu Å¢olaÅŸ o „trimite” din nou pe dna Mihali la un control psihiatric. Radu Å¢olaÅŸ : O să repet, chiar dacă mă opreÅŸti tu, o trimit la psihiatrie din nou, să-ÅŸi facă un control. Cătălin Vischi : Te opresc, te opresc, te opresc. Cătălin Vischi : (citind mesajul unui telespectator) „Dacă sunteÅ£i de la presă de ce daÅ£i diagnostic de la psihiatrie ?” Dl. Å¢olaÅŸ v-am... Radu Å¢olaÅŸ : Dar n-am dat diagnostic. Am spus numai că o îndemn foarte frumos, cu cea mai mare...bună intenÅ£ie să meargă la psihiatrie, să-ÅŸi ia concediu că-i obosită. Prin comentariile făcute („femeia e nebună”) ÅŸi prin trimiterile repetate la un consult psihiatric („să meargă la psihiatrie, să-ÅŸi ia concediu că-i obosită”), invitatul Radu Å¢olaÅŸ sugerează că starea de surescitare a d-nei Mihali Maria, în condiÅ£iile în care are un denunÅ£ penal pentru uzurpare de calităţi oficiale, este de natură medicală. IntervenÅ£iile moderatorului există, dar nu sunt convigătoare de fiecare dată.
 Membrii Consiliului au considerat că o asemenea abordare a fost de natură să prejudieceze imaginea d-nei Mihali Maria, fapt ce contravine prevederilor art. 34 alin. (1) din Codul audiovizualului, potrivit cărora orice persoană are dreptul la imagine. ÃŽn conformitate cu art. 30 din actul normativ invocat, radiodifuzorul are obligaÅ£ia de a respecta drepturile ÅŸi libertăţile fundamentale ale omului, viaÅ£a privată, onoarea ÅŸi reputaÅ£ia, precum ÅŸi dreptul la propria imagine. Radiodifuzorul nu numai că nu ÅŸi-a îndeplinit obligaÅ£ia legală conform normelor legale din domeniul audiovizualului, dar a difuzat o emisiune al cărei conÅ£inut a fost de natură a afecta imaginea ÅŸi viaÅ£a privată a d-nei Mihali Maria, în condiÅ£iile în care publicului i-a fost indusă concluzia potrivit căreia aceasta ar avea problema psihice.
 Faţă de aceste aspecte, Å£inând cont de criteriile de individualizare prevăzute la art. 90 alin. (4) din Legea audiovizualului, Consiliul a propus sancÅ£ionarea radiodifuzorului cu somaÅ£ie publică. Supusă la vot, propunerea de sancÅ£ionare a fost adoptată cu respectarea condiÅ£iilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare. ÃŽn temeiul prevederilor art. 90 alin. (1) lit. g) È™i alin. (3) ÅŸi ale art. 91 alin. (1) ÅŸi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare,

DECIZIE :

 Art. 1 : Radiodifuzorul S.C. EMARAMUREÅž MEDIA S.R.L. (licenÅ£a audiovizuală TV-C nr. 483.4/03.09.2009 ÅŸi decizia de autorizare nr. 1628.1-3/17.12.2009) se sancÅ£ionează cu somaÈ›ie publică pentru încălcarea prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, ÅŸi ale articolelor 30 È™i 34 alin. (1) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, cu modificările ÅŸi completările ulterioare.
 Art. 2. ÃŽn conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secÅ£ia de contencios administrativ a curÅ£ii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.
 Art. 3. Potrivit dispoziÅ£iilor art. 931 alin. (1) ÅŸi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, radiodifuzorul are obligaÅ£ia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor ÅŸi vizual, de cel puÅ£in 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ÅŸtiri, următorul text :

 â€žConsiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a sancÅ£ionat postul de televiziune eMARAMUREÅž TV cu somaÈ›ie publică, întrucât, în emisiunea „Ghidul eMM”, difuzată în data de 28.01.2014, au fost prezentate imagini ce au conÅ£inut scene de nuditate, fapt de natură a afecta dezvoltarea mentală ÅŸi morală a minorilor, ceea ce contravine prevederilor art. 39 din Legea audiovizualului.
 De asemenea, în cadrul emisiunii « Dezbaterea zilei » din 04.02.2014, s-au adus acuzaÈ›ii de natură a prejudicia onoarea, reputaÈ›ia, precum È™i dreptul la imagine al unei persoane, fapt ce contravine dispoziÈ›iilor articolelor 30 È™i 34 din Codul audiovizualului.”

 Vă atragem atenÅ£ia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.