Decizia nr. 245 din 01.04.2014

06.04.2014


envoyer l'article par mail title=

 privind somarea S.C. EMARAMUREŞ MEDIA S.R.L., Baia Mare, B-dul Bucureşti nr. 3, Jud. Maramureş

CUI 24618271

 pentru postul eMARAMUREŞ TV

 Întrunit în şedinţă publică în ziua de 01 aprilie 2014, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de Serviciul Inspecţie, precum şi reclamaţiile înregistrate la C.N.A. sub nr. 1192/29.01.2014 și 1803/10.02.2014 cu privire la emisiunea „Ghidul eMM” difuzată în data de 28.01.2014 și emisiunea „Dezbaterea zilei” difuzată în data de 04.02.2014, de postul eMARAMUREŞ TV.
 Postul de televiziune eMARAMUREŞ TV aparţine radiodifuzorului S.C. EMARAMUREŞ MEDIA S.R.L. (licenţa audiovizuală TV-C nr. 483.4/03.09.2009 şi decizia de autorizare nr. 1628.1-3/17.12.2009).
 În urma analizării rapoartelor de monitorizare şi a vizionării înregistrărilor, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat dispoziţiile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale articolelor 30 și 34 alin. (1) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

 Potrivit prevederilor din Legea audiovizualului :

  • art. 39 alin. (2) : Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

 Conform prevederilor invocate din Codul audiovizualului :

  • art. 30 Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la propria imagine.
  • art. 34 alin. (1) Orice persoană are dreptul la propria imagine.
     În fapt, conform raportului de monitorizare, în data de 28.01.2014, de la ora 18:49, pe durata a 6 minute, a fost difuzată emisiunea „Ghidul eMM”, care prezintă agenda principalelor evenimente sociale şi culturale din Baia Mare, respectiv programele teatrelor, a muzeelor, vernisaje, expoziţii, programul cinematografelor, amplasarea radarelor rutiere şi cursul valutar. Emisiunea a mai fost difuzată şi la orele 20:56 şi 00:35.

 La sfîrşitul emisiunii a fost prezentat programul cinematografului „Dacia” din Baia Mare unde urma să ruleze un film de producţie franceză. Prezentarea a fost făcută cu imagini din film, iar o voce-off a făcut un scurt rezumat. Sunt prezentate secvenţe din film în care, pe lângă alţi protagonişti, au apărut şi câteva dansatoare îmbrăcate sumar sau deloc, în timp ce îşi susţin programul artistic. Voce off : „În turneu” este titlul filmului care poate fi vazut începând de astăzi la Cinema Dacia. Joachim, un fost producător de televiziune din Paris, îşi lasă în urmă familia, prietenii, iubitele şi regretele pentru o nouă viaţă în America. Revine însă în Franţa pentru un turneu cu o extravagantă trupă de stripteuze. Din oraş în oraş, numerele de comedie şi rotunjimile fetelor entuziasmează atât bărbaţii, cât şi femeile. În ciuda hotelurilor ieftine, a muzicii lor şi a lipsei de bani, fetele crează o lume extravagantă, caldă şi veselă. Visul lor de a încheia turneul la Paris, în triumf, este însă pe cale să se spulbere : trădarea unui vechi « prieten » face ca Joachim să piardă sala care i-a fost promisă. Filmul poate fi vazut de la orele 17 şi 19.

 Pe ecran a fost afişată sursa : youtube.com şi denumirea cinematografului unde urma să ruleze filmul, imaginile difuzate pe durata a 42 de secunde fiind o parte din trailerul oficial de prezentare al filmului. Prin prezentarea unor imagini din filmul „În turneu” s-au difuzat şi imagini cu scene de nuditate.
 Consiliul a considerat că difuzarea unor imagini cu un astfel de conţinut, la o oră accesibilă minorilor, a încălcat principiul interesului superior al copilului, principiu statuat de întreaga legislaţie privitoare la drepturile acestuia, din care, o parte importantă o constituie legislaţia audiovizuală ce protejează aceste drepturi. Astfel, în scopul asigurării protecţiei minorilor, legiuitorul a instituit norme cu privire la difuzarea programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a acestora, iar în acest sens, potrivit art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, protecţia copiilor se realizează, în principal, fie prin interdicţia de a difuza programe sau subiecte care pot afecta grav dezvoltarea fizică, mentală şi morală a copiilor, fie prin programarea acestora în intervale orare la care copiii nu au acces audio sau video la programele respective.

 În data de 04.02.2014, de la ora 19:02, postul de televiziune eMaramureș a difuzat emisiunea „Dezbaterea zilei”, emisiune tip dezbatere, moderată de dl. Cătălin Vischi, În cadrul acestei ediții a emisiunii, a fost abordat un subiect referitor la un fapt petrecut în data de 30 ianuarie 2014, la Primăria Borşa când, în lipsa primarului Mihali Toader, plecat din ţară, a avut loc o ceremonie de înmânare a unui titlu de cetăţean de onoare al oraşului Borşa. Subiectul a fost dezbătul din perspectiva faptului că ceremonia a fost oficiată de secretarul primăriei Borşa, d-na Maria Mihali, fără a avea acest drept şi purtând insemnele primarului, adică eşarfa tricoloră, peste piept. Emisiunea a avut o durată totală de 54 de minute, invitat fiind dl Radu Ţolaş – ziarist. Titlul emisiunii a fost „Secretarul oraşului Borşa s-a făcut primar”. Potrivit raportului de monitorizare, pe parcursul emisiunii au intervenit telefonic dna Maria Mihali – secretarul primăriei Borşa şi Anton Rohian – prefectul judeţului Maramureş, pe ecran fiind afişată o bandă crawl cu ultimele ştiri, precum şi numărul de telefon (SMS) şi adresa de e-mail a emisiunii unde telespectatorii au putut lăsa mesaje. Emisiunea a fost difuzată în reluare la ora 23:23.

 În debutul emisiuni moderatorul Cătălin Vischi a făcut o scurtă prezentare a faptelor, după care s-au difuzat imagini filmate la respectiva ceremonie unde d-na Maria Mihali a conferit titlul de cetăţean de onoare al oraşului Borşa d-lui Roma Petre, fost primar al localităţii. Invitatul, dl Radu Ţolaş, a comentat că nu e o situaţie normală, deoarece secretarul unei primării este cel care ar trebui să vegheze asupra legalităţii actelor sau acţiunilor primăriei, cu atât mai mult cu cât dna Mihali are pregătire juridică. S-a comentat că eşarfa tricoloră purtată în diagonală în cadrul unor ceremonii oficiale este un atribut al primarului sau al unei persoane delegate de acesta, viceprimar sau ofiţer de stare civilă, fiind adusă în discuţie Legea 877.
 Pe parcursul emisiunii, d-na Mihali Maria a intervinit telefonic pentru a răspunde acuzaţiilor de uzurpare de calităţi oficiale şi motivele pentru care a folosit eşarfa tricoloră. La început, discuţia e încâlcită, intervin unii peste alţii, până când la un moment dat, d-na Mihali, aflată într-o oarecare stare de agitaţie, a explicat cum a ajuns dânsa să fie delegată să prezideze acea ceremonie, precizând inclusiv faptul că viceprimarul a refuzat categoric. Cătălin Vischi : Dnă Mihali, vă rog să-mi spuneţi conform cărei legi, dvs. aveţi dreptul să purtaţi tricolorul ? Maria Mihali : Am purtat un tricolor întrucât primarul m-a desemnat şi nu puteam să apar într-o ţinută indecentă. Cătălin Vischi : (aranjându-şi haina) Dar doamnă, eu sunt într-o ţinută indecentă ? N-am tricolorul.. Maria Mihali : Şefu’, dacă-mi permiteţi, am dispoziţia primarului prin care mi s-au delegat atribuţii şi pot să port tricolorul. Dar studiaţi şi nu vorbiţi şi aruncaţi noroi într-un eveniment.. Cătălin Vischi : Doamnă, conform legii, nu primarul poate să dispună cine poartă tricolorul şi cine nu. Maria Mihali : Sunt baronii locali care vor să mă denigreze după 30 de ani. Să mă trimiteţi în judecată, încercaţi. Cătălin Vischi : Doamnă, liniştiţi-vă, am înţeles că vă urmăreşte securitatea, vă urmăresc toţi în ultima perioadă, că aşa ne-aţi spus la telefon. Maria Mihali : Să te documentezi, nu să minţi, că cineva te-a pus acolo să vorbeşti aiurea ! Cătălin Vischi : Să vă documentaţi, că n-am împins împreună roaba cu coceni de porumb, doamnă, să vă documentaţi. Maria Mihali : (...) Vă rog frumos, am respectat legea şi o voi respecta în continuare. Radu Ţolaş : Femeia e nebună, nu cred că trece testul...

 În continuare sunt citite câteva mesaje primite de la telespectatori, unele, critice la adresa emisiunii, după care intervine telefonic dl. Anton Rohian – prefectul judeţului Maramureş. Acesta a spus că s-a întâlnit deja cu dna Mihali şi că din punctul lui de vedere, aceasta a greşit şi că a făcut denunţ penal pe numele ei, situaţia fiind cu atât mai gravă cu cât ea este absolventă de drept. Moderatorul redă discuţia pe care a purtat-o cu dna Maria Mihali, cu câteva ore înainte. Cătălin Vischi : Haideţi să vă spun ce mi-a spus dna Mihali, în aceeaşi stare de surescitare era şi în timpul după-amiezii, când am vorbit eu cu d-nsa la telefon. Mi-a zis că o urmăresc toţi în ultima perioadă, vă citez acuma, că am o memorie bună, încă nu iau lecitină : „Nici nu ştiu cine mă urmăreşte, securitatea, mă urmăresc toţi în ultima perioadă. Lăsaţi-mă în pace, eu mă ocup de problemele oraşului Borşa, ale primăriei Borşa, de sănătatea mea”, ceea ce e normal, asta este o paranteză a mea. „Vă plăteşte iară Albu ?” şi a mai înşirat vreo 4-5 persoane. Eu, nefiind din Borşa, habar n-am cine sunt persoanele alea. Invitatul Radu Ţolaş a spus că în ziua în care dna Mihali s-a prezentat la prefect era şi el prezent în Prefectură. A făcut şi referire la starea de agitaţie a dnei Mihali trimiţând-o la un consult psihiatric. Moderatorul a intervenit, precizând că nu este cazul. Radu Ţolaş : Sigur că, această muncă la primăria din Borşa, făcând parte dintr-o ţară în ţară, cum consideră domnia-sa, poate că a adus-o în această stare de spital de psihiatrie şi de aceea, eu chiar o sfătuiesc, dacă nu demisionează, măcar să-şi ia 2-3 săptămâni de concediu, să treacă pe la o secţie specializată de psihiatrie, nu neapărat cea din Sighetu Marmaţiei, că acolo s-ar putea să nu se vindece.. Cătălin Vischi : Nu nu, nu, asta este o problemă care nu ne priveşte pe noi. Radu Ţolaş : Dar este foarte important, că dacă are probleme psihiatrice nu are cum să facă faţă. Cătălin Vischi : Dânsa, sunt aproape sigur că are acea expertiză medicală care îi dovedeşte starea de sănătate, că altfel nu poate să lucreze. Radu Ţolaş : Nu are, acel doctor care i-a dat-o a făcut o greşeală sau... Cătălin Vischi : Nu ştiu dacă ar trebui să ne hazardăm cu astfel de afirmaţii.

 În continuare, moderatorul enumeră personalităţile care au primit titlul de cetăţean de onoare al oraşului Borşa şi sunt citite mesajele trimise de către telespectatori. Deoarece unele sunt virulente şi critică faptul că nu s-ar putea purta tricolorul oricând, moderatorul mai face o dată precizarea că nu purtarea tricolorului e ilegală, ci purtarea eşarfei tricolore la ceremonii oficiale de către alte persoane decât cele abilitate.
 În final, invitatul Radu Ţolaş o „trimite” din nou pe dna Mihali la un control psihiatric. Radu Ţolaş : O să repet, chiar dacă mă opreşti tu, o trimit la psihiatrie din nou, să-şi facă un control. Cătălin Vischi : Te opresc, te opresc, te opresc. Cătălin Vischi : (citind mesajul unui telespectator) „Dacă sunteţi de la presă de ce daţi diagnostic de la psihiatrie ?” Dl. Ţolaş v-am... Radu Ţolaş : Dar n-am dat diagnostic. Am spus numai că o îndemn foarte frumos, cu cea mai mare...bună intenţie să meargă la psihiatrie, să-şi ia concediu că-i obosită. Prin comentariile făcute („femeia e nebună”) şi prin trimiterile repetate la un consult psihiatric („să meargă la psihiatrie, să-şi ia concediu că-i obosită”), invitatul Radu Ţolaş sugerează că starea de surescitare a d-nei Mihali Maria, în condiţiile în care are un denunţ penal pentru uzurpare de calităţi oficiale, este de natură medicală. Intervenţiile moderatorului există, dar nu sunt convigătoare de fiecare dată.
 Membrii Consiliului au considerat că o asemenea abordare a fost de natură să prejudieceze imaginea d-nei Mihali Maria, fapt ce contravine prevederilor art. 34 alin. (1) din Codul audiovizualului, potrivit cărora orice persoană are dreptul la imagine. În conformitate cu art. 30 din actul normativ invocat, radiodifuzorul are obligaţia de a respecta drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la propria imagine. Radiodifuzorul nu numai că nu şi-a îndeplinit obligaţia legală conform normelor legale din domeniul audiovizualului, dar a difuzat o emisiune al cărei conţinut a fost de natură a afecta imaginea şi viaţa privată a d-nei Mihali Maria, în condiţiile în care publicului i-a fost indusă concluzia potrivit căreia aceasta ar avea problema psihice.
 Faţă de aceste aspecte, ţinând cont de criteriile de individualizare prevăzute la art. 90 alin. (4) din Legea audiovizualului, Consiliul a propus sancţionarea radiodifuzorului cu somaţie publică. Supusă la vot, propunerea de sancţionare a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare. În temeiul prevederilor art. 90 alin. (1) lit. g) și alin. (3) şi ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare,

DECIZIE :

 Art. 1 : Radiodifuzorul S.C. EMARAMUREŞ MEDIA S.R.L. (licenţa audiovizuală TV-C nr. 483.4/03.09.2009 şi decizia de autorizare nr. 1628.1-3/17.12.2009) se sancţionează cu somație publică pentru încălcarea prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale articolelor 30 și 34 alin. (1) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.
 Art. 2. În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.
 Art. 3. Potrivit dispoziţiilor art. 931 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, radiodifuzorul are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

 „Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune eMARAMUREŞ TV cu somație publică, întrucât, în emisiunea „Ghidul eMM”, difuzată în data de 28.01.2014, au fost prezentate imagini ce au conţinut scene de nuditate, fapt de natură a afecta dezvoltarea mentală şi morală a minorilor, ceea ce contravine prevederilor art. 39 din Legea audiovizualului.
 De asemenea, în cadrul emisiunii « Dezbaterea zilei » din 04.02.2014, s-au adus acuzații de natură a prejudicia onoarea, reputația, precum și dreptul la imagine al unei persoane, fapt ce contravine dispozițiilor articolelor 30 și 34 din Codul audiovizualului.”

 Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.