Decizia nr. 260 din 10.04.2014

18.04.2014


envoyer l'article par mail title=


 privind somarea S.C. REALITATEA MEDIA S.A.
 BucureÅŸti, Åžos. BucureÅŸti-PloieÅŸti nr. 172-176, Clădirea Willbrook, corp A, et. 3, cam. 5, sector 1 C.U.I. 14080700

 pentru postul de televiziune REALITATEA TV

 ÃŽntrunit în ÅŸedinţă publică în ziua de 10 aprilie 2014, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de DirecÅ£ia Monitorizare, în baza reclamaÅ£iei înregistrate sub nr. 4341/01.03.2014, cu privire la ediÅ£iile emisiunilor informative difuzate de postul REALITATEA TV, în data de 28 È™i 29 martie 2014.
 Postul de televiziune REALITATEA TV aparÅ£ine S.C. REALITATEA MEDIA S.A. (licenÅ£a audiovizuală S-TV nr. 30.8/27.03.2001eliberată la data de 30.04.2013 ÅŸi decizia de autorizare nr. 447.2-2/25.10.2011 eliberată la data de 30.04.2013).
 ÃŽn urma dezbaterilor ce au avut loc după analizarea raportului de monitorizare ÅŸi a vizionării înregistrării, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. REALITATEA MEDIA S.A. a încălcat prevederile art. 40 alin. (1) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, cu modificările ÅŸi completările ulterioare. Potrivit dispoziÅ£iilor invocate, în virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaÅ£ii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susÅ£inute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-ÅŸi exprima punctul de vedere ; dacă acuzaÅ£iile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars ; în situaÅ£ia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt.

 ÃŽn fapt, în cadrul ediÅ£iilor informative difuzate de postul de televiziune Realitatea Tv în zilele de 28.03.2014 ÅŸi 29.03.2014 a fost prezentată o ÅŸtire despre investigaÅ£ia jurnaliÅŸtilor de la Rise Project cu privire la mecanismul de fraudare a reÅ£elei de firme controlate de deputatul PSD, Sebastian Ghiţă, astfel :

 ÃŽn data de 28.03.2014, începând cu ora 17.00, în cadrul emiunii informative „Newsroom” a fost difuzată ÅŸtirea cu titlul DEZVÄ‚LUIRI DESPRE REÅ¢EAUA ASESOFT. Subtitlurile È™tirii au fost : „Rise Project : ReÅ£eaua ASESOFT, bani de la buget în firme fantomă” ÅŸi „Imperiul controlat de Sebastian Ghiţă, în vizorul Spălării Banilor ÅŸi al DNA”, È™tire ce a avut următorul conÈ›inut :

 Redăm din raportul de monitorizare :
 Prezentatoare : ReÅ£eaua ASESOFT controlată de deputatul PSD Sebastian Ghiţă a intrat în vizorul Oficiului pentru Spălarea Banilor ÅŸi cel al DNA. Asta după ce inspectorii ANAF au descoperit că banii provenind din contractele cu statul se volatilizau în firme de tip offshore fără ca taxele să fie plătite.
 O investigaÅ£ie a jurnaliÅŸtilor de la Rise Project scoate la iveală mecanismul de fraudare a reÅ£elei de firme controlate de Sebastian Ghiţă. Voce din off : Zeci de milioane de euro din contracte cu statul, fie din bani publici, fie din fonduri europene, au fost albite prin firme de tip offshore, compensări ÅŸi rambursări ilegale de TVA ÅŸi spălare de bani. Acestea sunt concluziile ANAF în urma unui control efectuat la firmele controlate de deputatul PSD, Sebastian Ghiţă, prietenul premierului Victor Ponta.
 Pe ecran a fost titrat : “TRANZACÅ¢II SIMULATE ÃŽN GRUPUL ASESOFT” iar textul, prezentat pe ecran, a fost citit de vocea din off. A fost indicată sursa informaÅ£iei : www.riseproject.ro : Voce din off : „ANAF avea indicii privind existenÅ£a unor tranzacÅ£ii simulate între firmele din grupul controlat de Ghiţă, tranzacÅ£ii făcute cu scopul de a evita plata TVA-ului încasat din contractele cu statul, înapoi către stat. Controlul ANAF a fost extins la celelate firme din grupul Asesoft-Teamnet ÅŸi inspectorii au găsit mult mai multe nereguli, astfel că nota finală, în care se vorbeÅŸte despre un prejudiciu de aproape 70 milioane de lei, a a fost înaintată de ANAF către Oficiul pentru Prevenire ÅŸi Combaterea Spălării Banilor ÅŸi DirecÅ£ia NaÅ£ională AnticorupÅ£ie. Au descoperit jurnaliÅŸtii de investigaÅ£ie de la Rise Project. AceÅŸtia au aflat ÅŸi cum a încercat Sebastian Ghiţă să scape de răspundere.”

 Această parte a ÅŸtirii a fost ilustrată cu fotografii cu Sebastian Ghiţă. Textul cu titlul „Ghiţă a încercat să scape de răspundere”, a fost afiÅŸat pe ecran ÅŸi citit din off. A fost indicată sursa informaÅ£iei : www.riseproject.ro : Voce din off : La începutul controlului ANAF, Ghiţă deÅ£inea în nume personal aproape 99,5% din acÅ£iunile Asesoft International SA, însă participaÅ£ia sa a fost preluată de o companie offshore cipriotă, în iunie 2011, până să apuce inspectorii fiscali să redacteze procesul verbal de control. Offshore-ul respectiv, Minasee Holdings Ltd, a fost controlat de actualul deputat PSD până în noiembrie 2011, când a fost înlocuit de cumnatul său, Cristian Anastasescu. CăsuÅ£a poÅŸtală a fost înregistrată în ultima zi a anului 2010 ÅŸi este reprezentată în România de Sorin-Adrian Chirilă, vărul Mădălinei Ghiţă- soÅ£ia lui Sebastian. Mai arată jurnaliÅŸtii Rise Project. Deputatul PSD Sebastian Ghiţă nu a dorit să comenteze acuzaÅ£iile. Cea de-a doua parte a ÅŸtirii a fost ilustrată cu imagini cu deputatul Sebastian Ghiţă.

 Åžtirea „DEZVÄ‚LUIRI DESPRE REÅ¢EAUA ASESOFT” a mai fost difuzată în cursul aceleiaÅŸi zile în jurnalul informativ „Realitatea la fix” de la ora 23.00 ÅŸi pe data de 29.03.2014, în ÅŸtirile matinale de la orele 06:00 ÅŸi 08:00. Analizând raportul de monitorizare È™i vizionând conÈ›inutul ediÈ›iei emisiunii informative „Newsroom”, membrii Consiliului au constatat că È™tirea cu titlul DEZVÄ‚LUIRI DESPRE REÅ¢EAUA ASESOFT, din 28 È™i 29 martie 2014 a fost difuzată cu încălcarea prevederilor art. 40 alin. (1) din Codul audiovizualului, întrucât la adresa d-nului Sebastian Ghiță au fost aduse acuzaÅ£ii, fără a fi prezentat punctul de vedere al acestuia în legătură cu faptele ce îi erau imputate.
 ÃŽn aceste condiÅ£ii, o asemenea abordare contravine reglementărilor din domeniul audiovizualului, în sensul că prezentatoarea È™tirii, nu a prezentat punctul de vedere al domnului Sebastian Ghiță, ÅŸi nici nu i-a acordat posibilitatea să se poată apăra în legătură cu afirmaÅ£iile acuzatoare formulate la adresa acestuia în cadrul prezentării È™tirii. ÃŽn raport de prevederile legale incidente, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaÅ£ii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susÅ£inute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-ÅŸi exprima punctul de vedere ; dacă acuzaÅ£iile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars.
 Pentru toate aceste considerente, având în vedere aspectele constatate, Å£inând cont de criteriile legale de individualizare a sancÅ£iunii prevăzute la art. 90 alin. (4) din Legea audiovizualului, membrii Consiliului au propus sancÅ£ionarea radiodifuzorului cu somaÅ£ie publică.
 Supusă la vot, propunerea de somare a fost adoptată cu respectarea condiÅ£iilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare.
 ÃŽn temeiul art. 91 alin. (1) ÅŸi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare,

 Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului adoptă următoarea

 DECIZIE :

 Art. 1 : Radiodifuzorul S.C. REALITATEA MEDIA S.A. (licenÅ£a audiovizuală S-TV nr. 30.8/27.03.2001 eliberată la data de 30.04.2013 ÅŸi decizia de autorizare nr. 447.2-2/25.10.2011 eliberată la data de 30.04.2013 pentru postul de televiziune REALITATEA TV) se sancÅ£ionează cu somaÅ£ie publică de intrare de îndată în legalitate pentru încălcarea prevederilor art. 40 alin. (1) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, cu modificările ÅŸi completările ulterioare.

 Art. 2. ÃŽn conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secÅ£ia de contencios administrativ a curÅ£ii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.

 Art. 3. Potrivit dispoziÅ£iilor art. 931 alin. (1) ÅŸi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, radiodifuzorul are obligaÅ£ia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor ÅŸi vizual, de cel puÅ£in 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ÅŸtiri, următorul text :

 â€žConsiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a sancÅ£ionat postul Realitatea TV cu somaÈ›ie publică, întrucât, în cadrul edÈ›iilor emisiunilor informative din 28 È™i 29 martie 2014, au fost formulate acuzaÅ£ii la adresa unei persoane, fără a fi prezentat punctul de vedere al acesteia, fapt ce contravine prevederilor art. 40 din Codul audiovizualului.
 Potrivit dispoziÅ£iilor invocate, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaÅ£ii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susÅ£inute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-ÅŸi exprima punctul de vedere ; dacă acuzaÅ£iile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars.”

 Vă atragem atenÅ£ia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.