Decizia nr. 261 din 10.04.2014

18.04.2014


envoyer l'article par mail title=

 privind amendarea cu 10.000 lei a S.C. ANTENA TV GROUP S.A., Bucureşti, Str. Gârlei nr. 1B, Clădirea Grivco Business Center, sector 1 CUI RO1599030

 pentru postul de televiziune ANTENA STARS Bucureşti, B-dul Mărăşti nr. 65-67, Complex Expoziţional, Pavilion 7, sector 1

 Întrunit în şedinţă publică în ziua de 10 aprilie 2014, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare, în baza reclamaţiei înregistrate la CNA sub nr. 3466/12.03.2014, cu privire la emisiunea „Răi da` buni”, ediţiile difuzate de postul ANTENA STARS în zilele de 03, 04, 06, 11 şi 13.03.2014. Postul de televiziune ANTENA STARS aparţine radiodifuzorului S.C. ANTENA TV GROUP S.A. (licenţa audiovizuală S-TV nr. 166.3/09.01.2007 şi decizia de autorizare nr. 1253.0-3/20.02.2007).
 În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării înregistrărilor, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. ANTENA TV GROUP S.A. a încălcat prevederile articolelor 30, 33 alin. (3) şi 40 alin. (2) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

 Potrivit dispoziţiilor invocate :

 • Art. 30 : Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la propria imagine.
 • Art. 33 alin. (3) : Este interzisă difuzarea de ştiri, dezbateri, anchete sau de reportaje audiovizuale care constituie imixtiuni în viaţa privată şi de familie a persoanei, fără acordul acesteia.
 • Art. 40 (2) : Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acuzaţiile.

 Postul de televiziune ANTENA STARS difuzează de luni până vineri, cu începere de la ora 19:00, cu marcajul AP, emisiunea « Răi da` buni », prezentată de dl. Mihai Morar ; genul programului : Divertisment.

 • În emisiunile din zilele de 03, 04, 06 şi 11 martie 2014, s-a vorbit despre d-na Aura Urziceanu, despre presupuse postări pe blogul personal al cântăreţei, în care aceasta îşi jignea colegii de breaslă. În ediţiile din 04, 06 şi 11.03.2014, în studioul emisiunii, a fost prezent şi dl. Radu Muşetescu, care s-a prezentat drept un apropiat al cântăreţei şi care a denigrat-o pe d-na Aura Urziceanu. În ediţia din 13.03.2014, s-a făcut referire la arestarea d-lui Radu Muşetescu, care a fost acuzat de viol, dar şi la faptul că aşa-zisele « postări » ale d-nei Aura Urziceanu erau scrise, de fapt, de dl. Radu Muşetescu. Raportul de monitorizare întocmit de direcţia de specialitate din cadrul CNA conţine transcrieri cuprinzând pasajele cu acuzaţii la adresa d-nei Aura Urziceanu, cu menţionarea titlurilor de pe ecran.
 • În ediţia din 03.03.2014, în intervalul orar : 19:00-19:53, s-a vorbit despre doamna Aura Urziceanu. În studio, au fost invitaţi, Romică Ţociu şi Cornel Palade, iar, prin telefon, au intrat, în legătură directă, Nico, Marcel Pavel, Mirabela Dauer, Mihaela Mihai. Practic, în cele 53 de minute, s-au adus în discuţie, postări, presupuse, ale Aurei Urziceanu, în care-şi jignea colegii de breaslă. Titluri : Imediat : Aura Urziceanu, jigniri inexplicabile : „Marcel Pavel, un dement şi un isteric !” Mihai Morar : (...) Astăzi, cel puţin prima poveste pe care o s-o dezbatem la Răi da` buni, este de domeniul incredibilului. N-ai fi crezut niciodată, că o artistă, cum este Aura Urziceanu, ar fi putut scrie sau spune aşa ceva, despre colegii ei de breaslă. Haideţi să vedem titlurile, poveştile de astăzi şi apoi revenim. Pe ecran s-a afişat titlul : Atac fără precedent Aura Urziceanu : „românii, 90% impostori...” Voce din off : (...) Război total între Aura Urziceanu şi România. Voce din off (se citeşte o presupusă declaraţie de-a Aurei Urziceanu, de pe auraurziceanu.wordpress.com) : 90% refulaţi mintali şi impostori. Voce din off : De ce ne jigneşte artista pe noi, românii şi pe mulţi dintre colegii ei de breaslă, aflaţi, imediat, în exclusivitate, la Răi da` buni .
   (...) Mihai Morar : Eu cred, uitându-mă la titlul de pe ecran, că Marcel Pavel şi-a ales baba, s-ar putea să fie vorba despre Aura Urziceanu. Romică Ţociu : Ce zice de Pavel, un dement... Mihai Moraru : Şi un isteric. Romică Ţociu : Cine a zis aşa ceva ? Cornel Palade : Cine ? Aura Urziceanu. Natalia Mateuţ : Aura Urziceanu. Mihai Moraru : Aşa crie pe blogul Aurei Urziceanu...
   (…) Mihai Moraru : Şi, peste toate, peste toată această grămadă de jigniri, e şi o cireaşă. (...) Aura Urziceanu scrie : românii sunt 90% refulaţi mintali şi impostori. Dacă este adevărată identitatea Aurei Urziceanu (...). E un subiect care trebuie tratat cu foarte multă atenţie (...). Cornel Palade : E de la menopauză. Titlul afişat pe ecran : Aura Urziceanu jigneşte colegii de breaslă. Care este motivul pentru care a izbucnit ? Romică Ţociu : Eu zic că trebuie acţionat cu clemenţă, cu clemenţă şi... un sanatoriu, sau ceva... o chestie din asta, trepanaţii, ceva...
   (…) Cornel Palade : Când îţi vine sângele în cap. (…) Sunt curios să o întreb pe doamna Aura când a spus adevărul, când a spus că îşi iubeşte românii şi că e ţara nu ştiu ce, sau când toţi sunt nişte farseuri şi nişte demenţi şi nişte… Natalia Mateuţ : Credeţi că ea le-a scris ? Mihai Moraru : De altfel, Aura Urziceanu pe postarea de pe blog, nici măcar nu-i numeşte, nu ne numeşte români, spune romaneii, (…) pentru că nu foloseşte diacritice sau româneii, românaşi, ţigani şi alte ploşniţe.
   (…) Cornel Palade : Acuma, nu ştiu, Inconsecvenţa asta mintală, cum ar putea fi numită ? Poţi să-i spui escrocherie, poţi să spui că doamna este o escroacă ? Mihai Morar : (...) Deci, credeţi-mă, aici am documentarea pentru emisiune. Toate paginile astea sunt pline de păreri, istorii, jigniri, la adresa oamenilor, pe care-i credeam colegi de generaţie, sau colegi de breaslă cu Aura Urziceanu.
   (…) Mihai Morar : Trebuie să vă spunem că toate postările sunt scrise cu ortografie îndoielnică şi absolut toate cuvintele, nu doar... Cornel Palade : Nu, aicea greşeşti. (...) Doamna Aura este vorbitoare de limbă engleză şi, probabil şi scriitoare, ea gândeşte în engleză (...). Mihai Morar : Aici n-are de-a face cu gânditul într-o limbă sau în alta, are de-a face cu nişte, nu sunt nici psiholog, nici medic (...). Aproape toate cuvintele sunt scrise cu majusculă, fiecare literă a tuturor cuvintelor. Dacă trebuie un medic vizavi cu acest tip de scriere o să-ţi spună că face parte dintr-o, dintr-un anumit (...). Mihaela Mihai : (...) Aş spune eu patologie. Romică Ţociu : Deci, doamna s-ar putea să fie bolnavă.
   (…) Mihai Morar : Din informaţiile şi verificările pe care le-au făcut colegii noştri de la IT, de la Departamentul IT, al Antenei Group, se pare că blogul Aurei Urziceanu nu a fost spart, vine şi confirmarea Mihaelei Mihai, care a avut nişte convorbiri pe e-mail, cam în acelaşi gen erau (...).
   (…) Mihai Morar : Pare o personalitate bipolară, ca să zic aşa.
   (...) Mihai Moraru : Din păcate, mi-e teamă că ar trebui să schimbăm natura discuţiei, nu cum îi răspundem, sau cum îi răspund artiştii, colegii de breaslă Aurei Urziceanu, ci cum, sau cum am putea s-o ajutăm pe Aura Urziceanu, pentru că, din tot ce ne spuneţi, toate lucrurile astea par simptome ale unei patologii, aşa cum a spus Mihaela Mihai mai devreme. Mihaela Mihai : Da, aveţi dreptate. Marcel Pavel : Un doctor psihiatru stabileşte acest lucru, Mihai, nu noi. Mihai Morar : Corect, eu am zis că par. (...) Eu am spus că par. (...) Pentru că un om coerent, un om coerent, Marcel, scrie aşa cum a învăţat să scrie la şcoală, (...) cu majuscule, atunci când trebuie scris cu majuscule, nu fiecare cuvânt al propoziţiei scris cu majuscule, sau fiecare literă a unui cuvânt scrise cu majuscule, ş.a.m.d.
 • În ediţia din 04.03.2014, s-au lansat alte acuzaţii la adresa Aurei Urziceanu, subiectul fiind tratat în intervalul orar : 19:48-20:33, cu invitaţii : George Stanca, Ilie Marinescu, psiholog, Radu Muşetescu, impresarul Aurei Urziceanu. Titlul : Dezvăluiri cutremurătoare Aura Urziceanu acuzată de escrocherie Voce din off : Scandalul Aurei Urziceanu cu ai săi colegi de breaslă şi cu românii continuă. Un apropiat al artistei vine să dezvăluie cele mai ascunse secrete ale doamnei Aura Urziceanu. Aşa ceva nici măcar nu vă imaginaţi. Rămâneţi cu noi, dezvăluiri cutremurătoare, despre una dintre cele mai valoroase voci ale României.
   (…) Mihai Moraru : Trebuie să facem precizarea că ieri, în urma postărilor de pe blogul Aurei Urziceanu, în care Mirabela Dauer era numită mahalagioacă, Mihaela Mihai era judecată ca o artistă care cântă ca o mitralieră şi alte cuvinte, pe care nu le putem reproduce la ora asta, pentru că mai sunt şi copii în sufragerie, Nico era făcută jevroasă, Marcel Pavel era făcut isteric şi dement, noi i-am sunat pe toţi aceşti artişti, ca să vedem cum îşi primesc titlurile astea de glorie din partea Aurei Urziceanu. În schimb, domnul Radu Muşetescu m-a sunat ieri pe finalul emisiunii şi m-a rugat să intervină, pentru a spune partea lui de adevăr. Radu Muşetescu a povestit că a cunoscut-o pe Aura Urziceanu în urmă cu 9 ani, cântăreaţa i-a fost naş de cununie, că s-a ocupat de PR- ul artistei.
   (…) George Stanca : Vă mulţumesc, opriţi-vă ! (...) Eu nu cred că este Aura Urziceanu. Daţi-mi proba indubitabilă ... Mihai Morar : Această scrisoare am primit-o de... George Stanca : Eu nu pot să cred că sunt părerile ei. Mihai Morar : de la domnul Radu Muşetescu, cel care a avut o legătură strânsă cu Aura Urziceanu, până acum, câteva luni.... Radu Muşetescu : Acum câteva săptămâni, să spunem. Mihai Moraru : Chiar săptămâni. Radu Muşetescu : Mi-a întors-o la mine în căsuţa de e-mail şi oricând vi-l pot forwarda, oricând se poate recunoaşte un IP de pe care a fost trimis şi este foarte simplu de dovedit. Radu Muşetescu a spus că i-a deschis blogul Aurei Urziceanu în 2006.
   (…) George Stanca : Domne, există, dacă-mi daţi voie, şi după aia s-ar putea să mă şi retrag, e verdictul meu este ăsta. Nu cred că lucrurile astea îi aparţin Aurei Urziceanu, nu cred, pentru că eu ştiu şi părerile ei despre terţi, eu n-am citit despre mine, asta e prima oară, eu acum aflu, despre terţi am citit prin ziare şi doi, dacă a scris ea, înseamnă că a înnebunit de tot, e dusă, e paranoică, acuma o să vă spun şi eu la alea, dacă îi aparţin ei, e dusă demult, deci astea două variante.
   (…) Natalia Mateuţ : (...) Radu, (...) astăzi când am fost la tine acasă şi am filmat, mi-ai spus că doamna Aura Urziceanu ţi-a dat printre multe alte e-mail- uri unele în care te jigneşte foarte tare şi te ameninţă. Radu Muşetescu : Şi mă ameninţă. Într-adevăr. Natalia Mateuţ : Ca urmare a unuia dintre e-mail- urile în care te ameninţa, casa ta a fost spartă şi tu ai acuzat-o pe doamna Aura Urziceanu spunând că : e, cumva mâna dânsei (...).
   (…) Radu Muşetescu : (...) Ştiţi, mă doare sufletul că sunt aici, (...) mă doare inima că sunt aici. (...) Dumneaei nu prea mai are evenimente, din păcate. George Stanca : Stai puţin, iartă-mă, încă o dată, ai probă că ţi-a cerut ăştia 400 de euro, cum, adică eu nu pot, iartă-mă, vii într-o emisiune, te vede o ţară întreagă, ai probă că ea ţi-a cerut banii, nu mai zic, că suma e atât de derizorie, încât, e clar, o bagi în rahat rău pe doamna Aura Urziceanu pentru suma asta. Radu Muşetescu : Nu intenţionez, să ştiţi. George Stanca : Intenţionezi sau nu, o bagi. Problema este : cum poţi să dovedeşti că ea ţi-a cerut banii ? Mihai Morar : Asta l-am întrebat şi eu pe domnul Muşetescu. Trebuie să vină cu nişte argumente solide, pentru că mie nu-mi vine să cred că o artistă care locuieşte în Statele Unite ale Americii.... Radu Muşetescu : În Toronto, în Canada.
   (…) Mihai Morar : Radu, fă-mă să-nţeleg, da, deci ţi-a cerut banii din donaţia pentru un copil bolnav de autism, i-a cerut, ca să ce ? Radu Muşetescu : Înainte să continui şi să-mi expun argumentele, vreau să spun un singur lucru : pe mine mă doare sufletul că sunt aici, pentru că eu am ţinut foarte mult la dumnaei şi încă mai ţin, este un artist desăvârşit, cu o tehnică vocală extraordinară, cu o întindere vocală extraordinară (...). Lucrurile sunt foarte simple. M-a ameninţat, în momentul în care eu n-am vrut să-i trimit banii, considerând un gest abominabil, da, m-a ameninţat cu moartea şi m-am gândit : stai, că e o glumă, n-are ce să mi se întâmple, atâta timp cât un om de 67 de ani... Mihai Morar : (...) De când ţi-a cerut banii, în ce an ? Radu Muşetescu : Acum de curând, campania s-a terminat de curând. (…) Mihai Morar : Te-a ameninţat cu moartea. Radu Muşetescu : Da, da, da. Mihai Morar : Cu ce te-a mai ameninţat ? Radu Muşetescu : Că va face în aşa fel încât calculatorul meu să dispară, pentru că în calculatorul meu aveam un certificat de divorţ al fratelui dumneaei, George Urziceanu, al cărui nepot, dumneaei nu-l recunoaşte, este aici în platou (...). Mai mult i-a pus foarte multe piedici, el a câştigat un premiu la festivalul de jazz de la Sibiu.
   (…) Prin telefon, a intrat, în legătură directă, Horia Moculescu. Horia Moculescu : Dumneavoastră i-aţi dat telefon Aurei ? Mihai Morar : Am încercat s-o contactăm, pe e-mail, pe telefon, Facebook, ş.a.m.d (...).. Horia Moculescu a spus că nu crede că ar fi scris Aura Urziceanu, mesajele respective.
   (…) George Stanca : Ce interes ar avea Aura Urziceanu, după o carieră prodigioasă, în care este socotită una dintre cele mai mari voci ale lumii, româncă, să se certe cu poporul român ? Mihai Morar : Radu este chemat aici ca omul care aduce probele.
   (…) Radu Muşetescu : Binenţeles, de aceea mă doare şi sufletul, că sunt în situaţia asta, dar mă simt ameninţat, ce s-a întâmplat cu copilul meu nu este în regulă. Dar, vă mai spun ceva cu şcoala privată de muzică, eu am ajutat-o extraordinar de mult. Şi-a luat echipa de la Megastar, profesorii de-acolo, profesori de terorie şi solfegiu, de canto, etc, câte un modul conţinea 3 luni, costa 1500 de euro. Se făceau câte 3 module, deci, 4500 de euro de copil, au fost zeci de copii cărora le-a tăiat chitanţe false, le tăia verişoara dumneaei. George Stanca : Aoleu în ce te bagi ! Radu Muşetescu : Binenţeles, de aceea mă doare şi sufletul, că sunt în situaţia asta, dar mă simt ameninţat, ce s-a întâmplat cu copilul meu nu este în regulă. Dar, vă mai spun ceva cu şcoala privată de muzică, eu am ajutat-o extraordinar de mult. Şi-a luat echipa de la Megastar, profesorii de-acolo, profesori de terorie şi solfegiu, de canto, etc, câte un modul conţinea 3 luni, costa 1500 de euro. Se făceau câte 3 module, deci, 4500 de euro de copil, au fost zeci de copii cărora le-a tăiat chitanţe false, le tăia verişoara dumneaei. George Stanca : Aoleu în ce te bagi !
   (…) Mihai Morar : Nu-nţeleg de ce Radu a ieşit la televizor. Radu Muşetescu : E simplu, am considerat un gest foarte urât. Mihai Morar : Ne-a forwardat toate acele scrisori, care îl jigneau şi pe domnul Stanca... Radu Muşetescu : Nu, un singur mail v-am trimis. Mihai Morar : Mă rog, în acea scrisoare de 10 pagini. Radu Muşetescu : Acea scrisoare. Restul, ce conţine arhiva mea, eu n-am scos încă nimic la lumină şi nici n-aş vrea să fiu pus în postura asta, da ? Eu am avut dialogurile mele cu doamna Mihaela Mihai, cu Nico, aseară şi ce am avut de vorbit am vorbit în particular, n-aş vrea să-i murdărim, are dreptate domnul Stanca. Mihai Morar : Chiar atât de mult o urăşte Aura Urziceanu pe Mihaela Mihai ? Radu Muşetescu : Da, da. George Stanca : Auzi, după ce ai băgat-o până la brâu, acuma : „n-ai vrea să-i murdărim”... Mihai Morar : (...) Aura Urziceanu are probleme de ordin... Radu Muşetescu : Financiar ? Mihai Morar : Am înţeles că are. George Stanca : Psihic ? Mihai Morar : Psihic ? Radu Muşetescu : Cred.
   (…) Mihai Morar : Există documente medicale, certificate medicale care atestă lucrul ăsta sau urmează să... Radu Muşetescu : A, dacă ar exista, presupun că ar exista în familia restrânsă a dumneaei, nu ? E logic. (...) Deci, n-ar avea cum să fie la mine. Însă, după ce citiţi aceste rânduri şi vedeţi cum fug ideile şi cum, este o deraiere a ideilor, vă las pe dumneavoastră să judecaţi, da, este foarte simplu. Eu mă simt ameninţat. De-asta am venit. Eu mă simt ameninţat. Mihai Morar : Stai puţin ! George Stanca : Păi, te duceai la poliţie, dacă te simţeai ameninţat. Mihai Morar : Ţi s-a spart casa, după ce te-a ameninţat Aura Urziceanu ? Radu Muşetescu : Da, da, da (...). Deci, sunt nişte lucruri, pe care le voi dovedi. Mihai Morar : Ţi-a cerut banii, tu aşa spui şi ai dovezi în sensul ăsta, ţi-a cerut banii din donaţii pentru copilul tău bolnav de autism. Radu Muşetescu : Da. Mihai Morar : După care, nevrând să-i trimiţi aceşti bani de care avea nevoie, până să-şi rezolve problemele.... Radu Muşetescu : A început să mă ameninţe. Mihai Morar : Să te ameninţe, da ?
   (…)
 • În ediţia din 06.03.2014, a fost alocat, de asemenea, un spaţiu al emisiunii, artistei Aura Urziceanu, căreia, Radu Muşetescu i-a adus acuzaţii. În studio, alături de fostul PR al artistei, s-au aflat şi Mihai Mitoşeru şi Gigi Ghinea. Pe ecran, s-a afişat titlul : Impresarul Aurei Urziceanu aruncă bomba ! Cine o obligă pe artistă să se drogheze ? Mihai Morar : Ai acuzat-o pe Aura Urziceanu că se droga. Radu Muşetescu : Nu, n-am acuzat-o. Ce se întâmplă, eu am fost zilele astea invitat de către presa scrisă, să aduc anumite probe privind biografia dumneaei care, de altfel a fost afişată pe blog ani buni. Şi au apărut câteva zvonuri în ultma vreme, chiar după emisiunea ta, de fapt, de alaltăieri, cum că dumneaei ar consuma alcool şi dacă s-ar droga. Bineînţeles, eu din câte ştiu, sub nici o formă nu consumă alcool în cantităţi mari şi nu sunt probleme de astfel de gen, însă, în ceea ce priveşte drogurile, este o greşeală a presei, zic eu, a presei scrise, pentru că, atâta timp cât ai contract cu Quincy Jones, 2 ani de zile, da, nu cred că a fost obligată să consume droguri, cred că i s-a propus şi este o diferenţă. Mihai Morar : Stai, stai că deja mă bagi în ceaţă. Deci, a avut contract cu Quincy Jones. Radu Muşetescu : Da, doi ani, exact după moartea lui Duke Ellington, s-a sfârşit contractul cu Duke Ellington Orchestra, (...) apoi după 7 luni de zile -(...). Mihai Morar : Şi dacă ai contract cu Quincy Jones, obligatoriu trebuie să consumi droguri ? Radu Muşetescu : Nu, dar, sigur, sigur. (...) Şi mai mult de atât, pe blog, în biografia dânsei, scria foarte clar şi am să vă citesc câteva rânduri : Aura are timp de 2 ani turnee, în Statele Unite şi Japonia după care renunţă, datorată unor practici specifice celor de culoare şi anume, cocaină. Aurei i s-a propus să se alăture obiceiurilor orchestrei de a consuma droguri, sub pretextul că acestea aduceau mai multă rezistenţă, în momentul de improvizaţii ale dumneaei, în care Quincy Jones uita s-o oprească, fiind fascinat şi totodată sub influenţa drogurilor.
   (…) Mihai Mitoşeru : (...) A sunat-o cineva, de când au apărut toate prostiile alea s-o întrebe ? Doamnă, dumneavoastră sunteţi ?. Mihai Morar : Răspunsul este da. Mihai Mitoşeru : Şi a zis că aşa s-a scris ? Mihai Morar : Nu răspunde nimănui, singurele informaţii pe care le avem dinspre Aura Urziceanu sunt nişte schimburi de mail- uri, pe care ea le-a avut cu Tavi Ursulescu, acum vreo câteva săptămâni de pe aceeaşi adresă de pe care coresponda şi cu tine, timp de 9 ani de zile, ţi-a scris de pe aceeaşi adresă şi, de asemenea, coresponda cu o fostă apropiată de-a ei pe care a făcut-o în fel şi chip.
 • În ediţia din 11.03.2014, în studioul emisiunii, s-a aflat Radu Muşetescu, în intervalul orar : 20.28-20.59, care, a lansat noi acuzaţii la adresa Aurei Urziceanu. Prin legătură video, din studioul Antenei 1 de la Iaşi, s-a aflat şi fosta soţie a lui Radu Muşetescu, Corina Chiriac, care a spus despre acesta că minte, în tot ceea ce spune. Mihai Morar : Aura Urziceanu, în continuare, nu dă niciun semn că ar vrea să dea o replică, la ceea ce a apărut în presă. Radu Muşetescu : Şi nici nu cred că va da. Mihai Morar : De ce ? Radu Muşetescu : Nu cred că va da niciun fel de semn, pentru că dumneaei premedita încă din 2010 să rupă contactul cu România, aşa cum am mai spus, au apărut articolele alea în presă, cum că renunţă la cetăţenia română, deci, totul este în presă, este foarte clar. Pe ecran, s-a afişat titlul : Impresarul Aurei Urziceanu aruncă bomba ! Cine o obligă pe artistă să se drogheze ?
   (…) Voce din off : Noi acuzaţii la adresa Aurei Urziceanu. Artista îşi înfometează soţul, sau, cel puţin, aşa declară fostul PR şi finul artistei, Radu Muşetescu. Îşi neglijează soţul, în ultimul hal. Soţul ei este Ron Rully, un mare baterist, care a cântat cu nume sonore ale jazz- ului mondial, e un fel de Ţăndărică al Canadei a declarat Radu Muşetescu. Mai mult, Muşetescu afirmă că el însuşi a observat cum artista îşi neglija soţul, când se aflau împreună la Bucureşti.
   (…) Corina Chiriac, fosta soţie a lui Radu Muşetescu, a spus că blogul Aurei Urziceanu a fost administrat de soţul ei, care nu este nici finul şi nici impresarul cântăreţei. Femeia a mai povestit că a fost bătută de fostul soţ, chiar şi în timpul sarcinii.
 • În ediţia din 13.03.2014, dl. Mihai Morar a povestit despre cum a rămas emisiunea fără invitatul Radu Muşetescu, arestat pentru o faptă de viol, dar şi că presupusele mesaje scrise de Aura Urziceanu, erau, de fapt, fabricate de acest tânăr. Mihai Morar : (...) Haideţi să vă povestesc cum poate rămâne o emisiune, fără un invitat. Ieri a fost, uite, aici, pe canapeluţă, la Răi` da buni, fostul impresar, sau presupusul impresar al Aurei Urziceanu, acuzat de soţie că o, de fosta soţie, că o maltrata în timpul căsniciei, că îşi bătea şi copilul bolnav de autism, acuzat de soţie că nu-şi plăteşte pensia alimentară şi acuzat de fosta soţie că, de fapt, el este autorul tuturor acelor scrisori jignitoare la adresa artiştilor din România, care i s-ar fi atribuit iniţial Aurei Urziceanu. Trebuia să ne vedem, aşa ne-a zis omu`, că vine cu toate dovezile, că el îşi plăteşte pensia alimentară, că are chitanţe, că, de fapt, nevastă-sa, fosta nevastă este bolnavă de nu ştiu ce, când colo, astăzi, când să ne facem emisiunea, ce crezi ? Am primit un SMS dimineaţă, la radio : „vedeţi că impresarul Aurei Urziceanu este suspect de viol, în Comuna Pantelimon”. Cum s-a întâmplat, ce s-a întâmplat şi cum am rămas fără invitat, aflăm în câteva momente, este o poveste care a avut atât de multe răsturnări de situaţie şi sper ca astăzi să aibă şi un final.
   (…) Mihai Morar : Mirabela Dauer a primit astăzi un e-mail, de pe adresa Aurei Urziceanu, dar adresa reală, de data asta, o adresă, nu de g-mail, nu de yahoo, mă rog, este un provider de mail din Statele Unite, în care spune aşa : „Mirabela, tu, eu, Angela, Corina, Dida, Marina, suntem din garda veche, care am simţit şi ceva şi ce a însemnat era comunistă. Cu acelaşi respect şi admiraţie mă reîntorc spre tine, prin a-ţi mărturisi cât de mult m-a impresionat părerea şi răspunsul tău la acuzaţiile pe care acest tânăr băiat şi nenorocos le-a inventat. Un singur lucru l-a apropiat de mine, fiind blogul artistic, atât, nimic altceva, dar, pe care nu mi l-am dorit deloc, însă aşa cum doresc să susţin tinerii să-i încurajez, pentru acest motiv i-am permis să-mi clădească blogul cu tot materialul meu. Nu este finul meu, nici copilul lui nu este finul meu, nu este managerul meu, nici impresarul meu, nici agentul de PR al meu, a fost, este şi va rămâne un tânăr cu mari probleme, pe care, bănuiesc că nu şi le va rezolva niciodată. Încă o dată, doresc să te asigur, scrie Aura Urziceanu, Mirabelei Dauer, de admiraţia mea şi aprecierea mea pentru persoana ta integră şi mi-ai bucurat sufletul şi emoţionat, când ai declarat că sunt minciuni, tot ceea ce a declarat acest tânăr Radu Muşetescu. Practic, este prima reacţie a Aurei Urziceanu de la izbucnirea acestui scandal, e aproape clar că acest Radu Muşetescu, fostul dumneavoastră soţ, doamna Corina, este autorul acelor scrisori, postări pe bloguri în care şterge pe jos cu majoritea artiştilor din România -(...).”

 Analizând raportul de monitorizare şi vizionând înregistrările din emisiuni, membrii Consiliului au constatat că acestea au fost difuzate cu încălcarea prevederilor legale care impun în sarcina radiodifuzorilor respectarea dreptului la viaţă privată, ca drept fundamental (art. 30 din Codul audiovizualului), ceea ce presupune ca orice ştire, anchetă ori reportaj cu o astfel de temă să fie difuzate numai cu acordul persoanei în cauză. Sub acest aspect, la art. 33 alin. (3) din Codul audiovizualului legiuitorul a reglementat o interdicţie expresă în sarcina furnizorilor de servicii media audiovizuale, în sensul că, în lipsa acordului persoanei vizate de ştire, anchetă ori reportaj, acestea nu pot fi difuzate.
 Or, radiodifuzorul a difuzat pe postul ANTENA STARS un mini serial de 4 emisiuni în care au fost dezbătute aspecte referitoare la viaţa privată a artistei Aura Urziceanu, în termeni licenţioşi, jignitori şi acuzatori, fără ca aceasta să-şi fi dat acordul pentru difuzare.
 De asemenea, materialele audiovizuale prezentate publicului nu prezentau un interes public justificat şi nu răspundeau cerinţelor legale prevăzute de art. 33 alin. (4) din Codul audiovizualului, astfel încât difuzarea lor să fie posibilă fără acordul persoanei.
 Aşa cum a rezultat din raportul de monitorizare, radiodifuzorul şi-a construit un material audiovizual pe baza declaraţiilor unei persoane căreia i-au acordat deplină credibililitate, care a lansat la adresa artistei Aura Urziceanu acuzaţii deosebit de grave, de natură a-i afecta reputaţia şi imaginea, dar şi relaţiile din mediul artistic din România în care şi-a desfăşurat o parte din activitate.

 În privinţa acuzaţiilor formulate de invitatul Radu Muşetescu, Consiliul a constatat că nu au fost respectate nici dispoziţiile art. 40 ain. (2) din Codul audiovizualului, potrivit cărora moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acuzaţiile.
 În niciuna din emisiuni dl. Mihai Morar nu a procedat în sensul normei invocate, ci a pornit dintru început de la o premisă ce s-a dovedit, în cea de a 5-a emisiune, complet eronată, anume că dl. Radu Muşetescu nu era nici finul Aurei Urziceanu, nici manager, impresar ori agent de PR al artistei, conform dezminţirii transmise de aceasta Mirabelei Dauer, prin mail. De altfel, invitatul şi-a susţinut acuzaţiile la adresa Aurei Urziceanu în trei dintre ediţiile difuzate pe această temă, până când o infracţiune de viol de care a fost acuzat a oprit venirea sa în ediţia din 16.03.2014 a emisiunii.
 Deşi pe parcursul emisiunilor difuzate mulţi dintre invitaţii prezenţi în studio ori care au intervenit telefonic au manifestat rezerve cu privire la posibilitatea ca d-na Aura Urziceanu să fie autoarea postărilor de pe internet, moderatorul a continuat să considere că veridicitatea afirmaţiilor invitatului Radu Muşetescu nu pot fi puse la îndoială, că acesta va pune la dispoziţie probe, deşi, aşa cum s-a dovedit, în niciuna din emisiuni nu a fost prezentat vreun document cu valoare probantă în privinţa acuzaţiilor pe care le-a formulat şi pe care radiodifuzorul le-a preluat prin tematica abordată, ca şi prin titlurile afişate pe ecran.

 Prezentarea unor acuzaţii, precum cele preluate din raportul de monitorizare şi redate anterior, ca fiind de necontestat, de notorietate ori nesusceptibile de a mai fi probate a fost de natură a prejudicia imaginea d-nei Aura Urziceanu, precum şi percepţia publicului cu privire la informaţia primită.
 În spiritul protejării drepturilor fundamentale, consacrate european şi constituţional, furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să respecte viaţa privată, onoarea, reputaţia şi dreptul la propria imagine a persoanei.
 Potrivit dispoziţiilor art. 10 din Legea audiovizualului, în calitate de garant al interesului public în domeniul comunicării audiovizuale, Consiliul are obligaţia să asigure protejarea demnităţii umane, a dreptului la propria imagine şi protejarea minorilor.
 Având în vedere aceste aspecte, Consiliul a decis, cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului, cu modificările şi completările ulterioare, sancţionarea radiodifuzorului cu amendă în cuantum de 10.000 lei.
 În temeiul prevederilor art. 90 alin. (4) şi a art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare,

 Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

 DECIZIE :

 Art. 1. Radiodifuzorul S.C. ANTENA TV GROUP S.A. având licenţa audiovizuală nr. S-TV 166.3/09.01.2007 şi decizia de autorizare nr. 1253.0-3/20.02.2007 pentru postul de televiziune ANTENA STARS, se sancţionează cu amendă de 10.000 lei pentru încălcarea prevederilor articolelor 30, 33 alin. (3) şi 40 alin. (2) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.
 Art. 2. În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, în termen de 15 zile de la comunicare.
 Art. 3. Potrivit dispoziţiilor art. 931 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, radiodifuzorul S.C. ANTENA TV GROUP S.A. are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, următorul text :

 „Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune ANTENA STARS cu amendă de 10.000 lei, întrucât în ediţiile din 03, 04, 06 şi 11 martie 2014 ale emisiunii „Răi da` buni” au fost dezbătute subiecte despre viaţa privată a unei persoane, fără a avea acordul acesteia, deşi art. 33 din Codul audiovizualului interzice difuzarea de ştiri, dezbateri, anchete sau de reportaje audiovizuale care constituie imixtiuni în viaţa privată şi de familie a persoanei, fără acordul acesteia.
 De asemenea, acuzaţiile de natură penală şi morală nedovedite, precum şi limbajul jignitor au fost de natură să prejudicieze dreptul la imagine şi reputaţia persoanei.”

 Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.