Decizia nr. 264 din 10.04.2014

18.04.2014


envoyer l'article par mail title=


 privind somarea S.C. TELE M S.R.L. IaÅŸi, Åžos. Codrescu nr. 6, jud. IaÅŸi

 pentru postul de televiziune TELE M IAÅžI

 ÃŽntrunit în ÅŸedinţă publică în ziua de 10 aprilie 2014, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a analizat raportul de monitorizare întocmit de Serviciul InspecÅ£ie, precum ÅŸi reclamaÅ£ia înregistrată la C.N.A. sub nr. 2530/25.02.2014, cu privire la emisiunea „Raport de caz” difuzată de postul TELE M IAÅžI, în data 12.02.2014, în intervalul orar 19.00-20.00. Postul de televiziune TELE M IAÅžI aparÅ£ine radiodifuzorului S.C. TELE M S.R.L. (licenÅ£a audiovizuală nr. TV 003.4/08.01.1993, decizia de autorizare nr. 017.0-3/12.05.1994).
 ÃŽn urma dezbaterilor ce au avut loc după analizarea raportului de monitorizare ÅŸi vizionarea imaginilor, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. TELE M S.R.L. a încălcat prevederile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, raportat la art. 19 alin. (2) lit. f) ÅŸi k) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, cu modificările ÅŸi completările ulterioare . Potrivit dispoziÅ£iilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, difuzarea în serviciile de televiziune ÅŸi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiÅ£ionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaÅ£ii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.
 Conform prevederilor art. 19 alin. (2) din Codul audiovizualului :
 Responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor ÅŸi furnizorilor de servicii media la cerere, în conformitate cu următoarele criterii :
 f) psihologia personajelor ÅŸi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenÅ£ilor ;
 k) calitatea ÅŸi tipologia limbajului.

 ÃŽn fapt, în data de 12.02.2014, în intervalul orar 19.00-20.00, postul TELE M IAÅžI a difuzat emisiunea “Raport de caz”, pe care radiodifuzorul a clasificat-o în categoria programelor interzise minorilor sub 12 ani.
 ÃŽn cadrul emisiunii menÅ£ionate, a fost abordat un subiect referitor la dosarul “sex cu minore”, dosar care s-a aflat în cercetare la DIICOT IaÅŸi, în perioada 2007-2013, în care erau vizate anumite persoane importante din IaÅŸi : politicieni, oameni de afaceri, medici, care ar fi participat la orgii sexuale cu minore de 12-14 ani.
 ÃŽn acest context, în emisiune a fost difuzat un material audiovizual înregistrat cu interviul uneia dintre victimele din dosarul menÅ£ionat, material care a cuprins detalii pe teme sexuale, sens în care redăm din raportul de monitorizare : -“(…) Moderator : …Cu permisiunea dumneavoastră, dar ÅŸi a telespectatorilor, rog emisia să difuzeze acest interviu...interviul făcut acasă la Ramona. Voice off : Ramona, eÅŸti una dintre victimele din dosarul : “sex cu minore” Voice off : Te întreb direct.Ai avut relaÅ£ii sexuale cu cei doi cetăţeni (Chirilă ÅŸi PuÅŸcaÅŸu) ? Ramona : Da Voice off : Cîţi ani aveai ? Ramona : 14 ani Voice off : Unde s-a întâmplat povestea asta ?

Ramona : ÃŽn Pietrărie… în casa domnului Nicu CoÅŸuÅ£. Voice off : Ce se întîmpla acolo ? Ramona : Noi venea mai multe fete, fiecare dintre ele făceau schimburi, întreÅ£ineam relaÅ£ii sexuale orale. Voice off : Cu domnul …, de cîte ori ai întreÅ£inut relaÅ£ii sexuale ? Ramona : Cam de 5 ori. Voice off : Erau numai relaÅ£ii sexuale normale sau ÅŸi orale ? Ramona : Åži orale ÅŸi normale. Voice off : Åži cu domnul … ? Ramona : De două ori. Voice off : Åži oral ? Ramona : Da ,ÅŸi oral, ambele se făceau la toată lumea...14 ani aveam. Ramona : ToÅ£i făceau plata la fix. Voice off : Consideri că te-a marcat cumva psihologic experienÅ£a asta cu iluÅŸtrii domni ? Ramona : Da, normal. Titlu pe ecran : Ramona : ”La 14 ani am făcut sex cu Victor Chirilă ÅŸi Vasile PuscaÅŸu.
 (…) Moderator : Eu am întrebat-o pe Ramona. De ce faci chestia asta ? Åži mi-a spus că nu s-a exprimat public atâţia ani, tocmai pentru că a avut încredere în acel dosar de la DIICOT. ÃŽn momentul în care, la finele anului trecut, a văzut că cei pe care ea susÅ£ine că întreÅ£inea cu ei relaÅ£ii sexuale, normale, orale...scapă basma curată, fetele s-au revoltat.
 (…) Benea : Am să citesc o postare a domnului Chirilă (vicepreÅŸedintele Consiliului JudeÅ£ean IaÅŸi) care în virtutea calităţii de epigramist a făcut o postare pe 9 ianuarie, de ziua domniei sale :”Cu 9 ani peste 50 sînt tare pe poziÅ£ii, deci aÅŸtept ÅŸi am să vă spun ÅŸi vouă cum va fi cu 69”. Moderator : 69, pentru cei care nu cunosc, e o poziÅ£ie sexuală celebră... Cetăţean (prin telefon) : Spre asta a fost împinsă Romania în 89. Moderator : Spre sex în grup ? Cetăţean (prin telefon) : Spre toate golănelele astea. Benea : Nu neg, sînt sigur că printre persoanele care au participat la aceste orgii sexuale erau prostituate...nu vorbim de viol, vorbim de act sexual cu minori. Cetăţean,prieten cu Chirilă (prin telefon) : Nu ÅŸtiu unde se întimplau orgiile, dar ÅŸtiu că le-a făcut multe.”

 Membrii Consiliului au constatat că emisiunea „Raport de caz”, din 12.02.2014, de la ora 19.00, în care a fost prezentat un subiect pe teme sexuale, a avut un conÅ£inut nepotrivit în raport de ora de difuzare ÅŸi de natură a prejudicia dezvoltarea morală ÅŸi mentală a minorilor, fapt ce contravine prevederilor art. 39 din Legea audiovizualului. Potrivit dispoziÅ£iilor invocate, difuzarea programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiÅ£ionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaÅ£ii normale, nu pot auzi sau vedea astfel de emisiuni.

 Faptul că radiodifuzorul a apreciat că difuzarea unui astfel de material poate fi justificată de un interes public nu constituie un motiv de exonerare de răspundere pentru încălcarea obligaÅ£iilor legale privind protecÅ£ia minorului, Consiliul apreciind, raportat la dispoziÅ£iile incidente, că respectarea principiului interesului superior al copilului trebuie să primeze în orice program audiovizual, dată fiind nevoia de protecÅ£ie a acestora cu privire la programele ce le pot afecta dezvoltarea psihică ÅŸi morală. Mai mult, membrii Consiliului consideră că radiodifuzorul, cunoscând conÅ£inutul materialului ce fusese înregistrat în prealabil, precum ÅŸi tema abordată („sex cu minore”) ar fi putut programa emisiunea la o oră la care minorii să nu aibă acces la vizionarea acesteia, în scopul protecÅ£iei acestora.
 Or, radiodifuzorul a încadrat emisiunea analizată în categoria programelor interzise minorilor sub 12 ani, difuzând-o în intervalul orar 19.00-20.00, ceea ce a permis vizionarea acesteia de către minori, deÅŸi avea un conÅ£inut de natură a-i prejudicia. ÃŽn aceste condiÅ£ii, Consiliul apreciază că nu au fost avute în vedere nici criteriile de clasificare prevăzute expres la art. 19 din Codul audiovizualului, cum ar fi psihologia personajelor ÅŸi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenÅ£ilor ori calitatea ÅŸi tipologia limbajului.
 ÃŽn calitate de garant al interesului public, membrii Consiliului consideră că toÅ£i radiodifuzorii au obligaÅ£ia să asigure o protecÅ£ie reală a publicului minor, iar, în cazul difuzării emisiunilor cu un astfel de conÅ£inut, principiul superior al copilului prevalează faţă de necesitatea informării publicului cu privire la temele ce îi sunt prezentate.
 Faţă de aceste aspecte, Å£inând cont de criteriile de individualizare a sancÅ£iunii prevăzute la art. 90 alin. (4) din Legea audiovizualului, Consiliul a propus sancÅ£ionarea radiodifuzorului cu somaÅ£ie publică. Supusă la vot, propunerea de sancÅ£ionare a fost adoptată cu respectarea condiÅ£iilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare. ÃŽn temeiul art. 90 alin. (1) lit. g) ÅŸi alin. (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare,

 Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului adoptă următoarea

 DECIZIE :

 Art. 1. Radiodifuzorul S.C. TELE M S.R.L. (licenÅ£a audiovizuală nr. TV 003.4/08.01.1993, decizia de autorizare nr. 017.0-3/12.05.1994 pentru postul TELE M IAÅžI) se sancÅ£ionează cu somaÅ£ie publică de intrare de îndată în legalitate pentru încălcarea prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, raportat la art. 19 alin. (2) lit. f) ÅŸi k) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, cu modificările ÅŸi completările ulterioare
 Art. 2. ÃŽn conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secÅ£ia de contencios administrativ a curÅ£ii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.
 Art. 3. Potrivit dispoziÅ£iilor art. 931 alin. (1) ÅŸi (2) din Legea nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, radiodifuzorul are obligaÅ£ia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor ÅŸi vizual, de cel puÅ£in 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ÅŸtiri, următorul text :
 â€žConsiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a sancÅ£ionat postul TELE M IAÅžI cu somaÅ£ie publică, întrucât emisiunea „Raport de caz”, din 12.02.2014, de la ora 19.00, în care a fost prezentat un subiect pe teme sexuale, a avut un conÅ£inut nepotrivit în raport de ora de difuzare ÅŸi de natură a prejudicia dezvoltarea morală ÅŸi mentală a minorilor, fapt ce contravine prevederilor art. 39 din Legea audiovizualului.
 Potrivit dispoziÅ£iilor invocate, difuzarea programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiÅ£ionat, se asigură faptul că minorii, în situaÅ£ii normale, nu pot vedea emisiunile respective.”

 Vă atragem atenÅ£ia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.