Decizia nr. 336 din 06.05.2014

15.05.2014


envoyer l'article par mail title=


 Către :
 S.C. INFO TOTAL PRESS S.R.L. cu sediul în Piatra NeamÅ£, Bd. General Nicolae Dăscălescu nr. 287, Jud. NeamÅ£, C.U.I. 29180538

 Decizia nr. 336/06.05.2014
 privind respingerea contestaÅ£iei formulate de S.C. INFO TOTAL PRESS S.R.L. împotriva Deciziei nr. 265 din 10.04.2014 privind amendarea cu 200.000 lei

 ÃŽntrunit în ÅŸedinţă publică în ziua de 6 mai 2014, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a analizat contestaÅ£ia formulată de S.C. INFO TOTAL PRESS S.R.L., înregistrată la C.N.A. sub nr. 4712/11.04.2014, prin care solicită repunerea în discuÅ£ie a sancÅ£iunii stabilite prin Decizia nr. 265/10.04.2014, apreciind că amenda aplicată nu este justificată ÅŸi că, faţă de circumstanÅ£ele faptei, se impune o somaÅ£ie publică.

 SancÅ£iunea contestată a fost aplicată pentru încălcarea prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, raportat la dispoziÅ£iile art. 18 lit. b) ÅŸi art. 19 alin. (2) lit. e) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, cu modificările ÅŸi completările ulterioare. ÃŽn concret, fapta reÅ£inută în sarcina radiodifuzorului a constat în difuzarea unei producÅ£ii audiovizuale cu caracter obscen la o oră accesibilă copiilor. ÃŽn susÅ£inerea cererii de repunere în discuÅ£ie a deciziei, radiodifuzorul a invocat faptul că deÅŸi i s-a solicitat să formuleze un punct de vedere în termen de 5 zile, raportul de monitorizare a fost analizat ÅŸi sancÅ£iunea emisă în data de 10 aprilie 2014, fără respectarea dreptului său la apărare.

 Un alt motiv invocat de radiodifuzor constă în afirmaÅ£ia că sesizarea formulată de domnul deputat Ionel Arsene este falsă ÅŸi că i-a acordat acestuia un drept la replică prin difuzarea comunicatului pe care l-a emis ÅŸi a declaraÅ£iilor sale de presă, precum ÅŸi faptul că materialul pe care l-a difuzat nu conÅ£inea nicio scenă de sex, cu limbaj sau cu comportament obscen, nefiind încălcate textele legale, ori că scenele sau faÅ£a persoanei de gen feminin au fost blurate, iar difuzarea înregistrării a fost justificată de interesul public.
 De asemenea, în susÅ£inerea solicitării de reanalizare radiodifuzorul mai arată că materialul video difuzat de postul de televiziune EST TV a sosit prin poÅŸtă, nefiind realizat sau înregistrat de angajaÅ£ii postului de televiziune, iar materiale video similare au mai fost difuzate în prime-time de multe televiziuni naÅ£ionale din România sau UE, fără ca CNA să le considere de natură să afecteze minorii.
 Totodată radiodifuzorul apreciază că singurul vinovat este dl. deputat Arsene ÅŸi nu postul de televiziune, care a adus la cunoÅŸtinţă publicului posibilitatea săvârÅŸirii de infracÅ£iuni de către demnitarii statului, iar în condiÅ£iile în care postul are un istoric ireproÅŸabil în ce priveÅŸte respectarea legislaÅ£iei în domeniul audiovizual, sancÅ£iunea aplicată este drastică ÅŸi nemeritată. Analizând cererea, membrii Consiliului au constatat că, raportat la temeiul juridic al sancÅ£iunii ÅŸi la fapta reÅ£inută în sarcina radiodifuzorului, respectiv difuzarea la o oră accesibilă minorilor a unor imagini cu conÅ£inut sexual explicit, obscen, motivele invocate de acesta nu sunt de natură să atragă revocarea deciziei contestate.

 Faţă de aceste argumente, în temeiul prevederilor Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, cu respectarea dispoziÅ£iilor art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului respinge contestaÅ£ia, ca neîntemeiată.