Decizia nr. 348 din 15.05.2014

16.05.2014


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. B1 TV CHANNEL S.R.L.,
cu sediul în Bucureşti, Str. Cristian Popişteanu nr. 2-4, et. 3, biroul nr. 7, sector 1
C.U.I. RO 27759259

pentru postul de televiziune B1 TV
Bucureşti, Str. Ion Câmpineanu, nr. 20, sector 1

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 15 mai 2014, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare, precum şi reclamaţia înregistrată la CNA sub nr. 6122/05.05.2014, cu privire la ediţia emisiunii „Evenimentul zilei” difuzate de postul B1 TV, în data de 01.05.2014.

Postul de televiziune B1 TV aparţine radiodifuzorului S.C. B1 TV CHANNEL S.R.L. (licenţă audiovizuală nr. S-TV 26.3/15.06.2000, decizia de autorizare nr. 468.0-4/23.12.2013).

În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării imaginilor, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. B1 TV CHANNEL S.R.L. a încălcat prevederile art. 40 alin. (2) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate, moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acuzaţiile.

Postul de televiziune B1 TV difuzează săptămânal, de luni până vineri, în intervalul 11.00 – 12.00 emisiunea de dezbateri „Evenimentul zilei”, moderată de Silviu Sergiu. Pe perioada campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare 2014, emisiunea a fost declarată de post drept promovare + dezbatere electorală.

În fapt, în data de 01.05.2014, de la ora 11.00, postul B1 TV a difuzat emisiunea „Evenimentul zilei”, ediţie specială, având o durată de 90 de minute. Emisiunea a fost moderată de d-nul Silviu Sergiu, iar invitaţi au fost d-nul Traian Băsescu, preşedintele României, şi domnii Mălin Bot, senior editor, respectiv Dan Andronic, director Evenimentul zilei.

Titluri afişate pe ecran pe parcursul emisiunii : TRAIAN BĂSESCU, DESPRE CAMPANIA NEGATIVĂ A PSD ÎMPOTRIVA SA ; BĂSESCU : POPULAŢIA E ATACATĂ DE TRUSTUL INTACT ; BĂSESCU : „GINERICĂ” SE DĂ CU BARCA ŞI PLAGIAZĂ ; BĂSESCU : SISTEMUL SANITAR E CANGRENAT DE CORUPŢIE ; ÎN MANDATUL MEU JUSTIŢIA A ÎNCEPUT SĂ MEARGĂ ; BĂSESCU : JUSTIŢIA NU E 100% CURATĂ ; BĂSESCU : NE TREBUIE O NOUĂ LEGE A SĂNĂTĂŢII ; BĂSESCU : VOICULESCU A VRUT SĂ MĂ IMPRESIONEZE ; BĂSESCU : PONTA ŞI ANTONESCU, OAMENI SLABI POLITIC ; BĂSESCU : PSD-UL, CA PARTID MARE, NU SE COMPORTĂ DEMOCRATIC ; BĂSESCU : INSTITUŢIILE STATULUI SUNT TOT MAI EFICIENTE ; BĂSESCU : NIMENI DINTRE CEI CARE FURĂ SĂ NU STEA LINIŞTIŢI.

Pe parcursul emisiunii, au fost dezbătute diverse subiecte, cum ar fi, de exemplu, „campania negativă a PSD împotriva sa” sau atitudinea diverselor trusturi de presă în decursul mandatelor de 10 ani, context în care au fost făcute comentarii acuzatoare la adresa premierului României sau la adresa autorităţii publice C.N.A., acuzaţii faţă de care moderatorul nu a avut nicio intervenţie şi nu a solicitat invitatului care le-a formulat să prezinte dovezi în susţinerea acestora, aşa cum avea obligaţia legală în virtutea legii. În acest sens, redăm din raportul de monitorizare :

Traian Băsescu : „Aceşti 10 ani sunt cea mai bună perioadă pe care a avut-o România de la formarea statului unitar român, chiar dacă am trecut şi printr-o criză economică. Nu mai vorbim de crizele politice. Iar dacă discutăm de „tata socru”, de Ilie Sârbu, trebuie să vă spun că el gândeşte la fel ca ginerele, ca „ginerică”, nu e nicio deosebire, ginerică când se dă cu barca, când plagiază, mă uitam şi la clipurile lor electorale, din obişnuinţa de plagiator a lui Victor Ponta a reuşit performanţa să pună pe clipul electoral al PSD-ului care spune că iubeşte România, imagini din Ucraina, legate de agricultură...
Silviu Sergiu : Şi Belarus !
Traian Băsescu : Şi Belarus. De altfel, dacă vă uitaţi la poza cu care se mândrea plagiatorul Victor Ponta la Sochi, este poza în care apare cu Ianukovici şi cu preşedintele Kazakstanului, nu-i nicio noutate aici, tata socru, ginerică...
Mălin Bot : O să vă acuze că îl atacaţi pe zona de familie.
Traian Băsescu : Ştiţi ceva dl. Bot ? Chiar mă şochează că am făcut acest lucru, având în vedere că niciuna din fiicele mele nu-i atacată zilnic sau eu nu-s atacat pe probleme de familie zilnic.
Mălin Bot : Strategia asta cu „hoţul care strigă hoţii” funcţionează. Preşedintele Traian Băsescu analizează şi critică Partidul Social Democrat, făcând următoarele afirmaţii :
Traian Băsescu : Domnu Andronic, marea problemă a PSD-ului, şi discutăm imediat şi de dreapta, este că el, ca partid mare, nu are un comportament democratic, pune tot, este exact mesajul pe care l-au dat şi americanii, dar pe care îl găsiţi în Strategia de Apărare Naţională a României şi anume controlul grupurilor nelegitime asupra deciziei guvernamentale, or asta se întâmplă în PSD. Acum marele barcagiu Ponta s-a dus la mare, ca să mănânce Mazăre, da, să-i dea portul, că e ultimul lucru pe care nu-l avea măscăriciul naţional pe litoral. Ori, nu e în regulă. La fel, apărarea oricărui baron care este adus în faţa procurorilor, poziţiile extrem de ferme ale lui Victor Ponta de a susţine acest baronet corupt sunt semnul că România riscă să intre sub controlul politic al unor grupări nelegitime, pentru că nu-i legitim ca preşedinţii de consilii judeţene să controleze decizia primului ministru, vreau să fim foarte clari, ci invers.
Mălin Bot : Deci, asta ne spune foarte clar că primul ministru este o marionetă trasă de sfori de baronii locali.
Traian Băsescu : Nu numai, nici măcar marionetă, că marioneta când nu te uiţi la ea mai dă şi ea din mâini şi dă aparenţa că ar fi independentă.Victor Ponta este un supus a două linii extrem de negative, baronetul corupt din teritoriu şi trusturile media. Iar supunerea faţă de Voiculescu este catastrofală din punct de vedere al credibilităţii lui în rândul partenerilor noştri.
Mălin Bot : De ce credeţi că e atât de apropiat de Voiculescu, numai pentru instrumentele de propagandă pe care le are Voiculescu la îndemână sau mai e si altceva ?
Traian Băsescu : În primul rând de asta, nu are alte motivaţii. Spaima lor şi goana lor pentru imagine i-au făcut să sacrifice orice, pentru a avea trustul lui Voiculescu în spatele lor, Ponta şi toată gruparea din jurul lui.
Moderatorul nu intervine în discuţie, nu face nicio afirmaţie şi trece la următorul subiect.
Dan Andronic deschide un nou subiect, rolul CNA-ului : Avem o instituţie care poate reglementa, deci mass media de care vorbiţi dvs., tv, radio, este foarte bine reglementată, nu e ca internetul să zici că e undeva într-un nor care poate să facă ce vrea, nu e ca presa scrisă unde nu există decât zona de instanţe civile, există o instituţie, CNA-ul, pe care tot politicienii au făcut-o să nu funcţioneze...
Traian Băsescu : Aşa este...
Dan Andronic : Eu am fost acolo şi am văzut cum e, este o experienţă de coşmar.
Traian Băsescu : Aşa este, niciodată CNA-ul n-a fost atât de aservit politic cum este acum, a devenit o cangrenă în rândul instituţiilor statului...
Silviu Sergiu : Şi vor să controleze şi internetul, mai nou.
Dan Andronic : Bun, sper să nu ajungă şi nici nu cred că o să ajungă la prostia asta.
Traian Băsescu : Cred că a spus-o doar aşa ca să-şi arate slugărnicia faţă de Victor Ponta, doamna preşedinte a spus „să controlăm şi internetul, Victoraş, ca să nu spună nimeni, să nu-ţi mai spună de barcă, de plagiat, de corupţie, de nimic. Nu cred că se va ajunge aici în România, că mai sunt şi alte instituţii care au un cuvânt de spus în asigurarea democraţiei, dar este clar că CNA-ul este o instituţie cangrenată politic, cum sunt şi administraţiile locale, cum este şi ANAF-ul, cum sunt... aici trebuie să lucrăm, să curăţăm aceste instituţii, să le depolitizăm, şi am spus, este un eşec al mandatelor mele, n-am reuşit nici măcar în timpul guvernelor Boc să conving la depolitizarea instituţiilor de inspecţie şi control, fie că-i ANAF, fie că-i Oficiul pentru Protecţia Consumatorilor, fie că-i Agenţia Sanitar Veterinară şi multe altele.
La finalul emisiunii, Dan Andronic îl întreabă pe Traian Băsescu : Vă amendaţi afirmaţiile pe care le-aţi făcut la adresa lui Martin Shulz ?
Traian Băsescu : O, nu !
Dan Andronic : Că aţi spus că poate aţi primit hârtiile greşite.
Traian Băsescu : Nu, nu, le-a primit foarte bine, hârtiile şi ştiu ce spun. Şi aş vrea să le spun şi românilor, uitaţi-vă că un fost premier german, Gerhard Schroeder se pupă pe gură cu Putin, în condiţiile în care Putin face ce face, iar Martin Shulz este din acelaşi partid cu Gerhard Schroeder şi poziţia lui foarte relaxată, prietenoasă, legată de ce-a făcut Federaţia Rusă în Ucraina nu trebuie susţinută şi riscul, orice vot dat PSD-ului înseamnă un vor dat lui Martin Schulz să devină Preşedintele Comisiei Europene, de aceea eu le cer românilor, dacă vreţi să aveţi un preşedinte de Comisie Europeană care să ţină cu România şi nu cu ursul, nu votaţi pentru PSD, pentru că-i daţi votul lui Martin Schulz în Parlament.”

Membrii Consiliului au constatat că, în finalul emisiunii, în contextul referirii la adresa d-lui Martin Schulz, publicului i-a fost transmis un mesaj vădit electoral, cu conţinut acuzator, neprobat : „...orice vot dat PSD-ului înseamnă un vot dat lui Martin Schulz să devină Preşedintele Comisiei Europene, de aceea eu le cer românilor, dacă vreţi să aveţi un preşedinte de Comisie Europeană care să ţină cu România şi nu cu ursul, nu votaţi pentru PSD, pentru că-i daţi votul lui Martin Schulz în Parlament.”

Consiliul consideră că difuzarea unui mesaj negativ şi acuzator, nedovedit, cu caracter electoral la adresa unui competitor electoral, contravine dispoziţiilor art. 40 alin. (2) din Codul audiovizualului, întrucât moderatorul nu a cerut probarea unor astfel de afirmaţii, iar pe de altă parte, deşi radiodifuzorul a declarat emisiunea pe perioada campaniei ca fiind una de promovare + dezbatere electorală, în această ediţie, nu a participat vreun candidat sau reprezentant din partea unei formaţiuni politice, participante la campania electorală. Aşa cum, de exemplu, în cadrul emisiunii au fost făcute comentarii cu privire la saltul cu paraşuta al Elenei Udrea, transmis în direct de la Clinceni, moment semnalizat cu menţiunea : „promovare electorală”.

De asemenea, nici în cazul formulării de acuzaţii la adresa premierului României, moderatorul nu şi-a îndeplinit obligaţia de a solicita invitatului să prezinte dovezi în susţinerea acuzaţiilor formulate, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acuzaţiile. („...Iar dacă discutăm de „tata socru”, de Ilie Sârbu, trebuie să vă spun că el gândeşte la fel ca ginerele, ca „ginerică”, nu e nicio deosebire, ginerică când se dă cu barca, când plagiază, mă uitam şi la clipurile lor electorale, din obişnuinţa de plagiator a lui Victor Ponta... Acum marele barcagiu Ponta s-a dus la mare, ca să mănânce Mazăre, da, să-i dea portul, că e ultimul lucru pe care nu-l avea măscăriciul naţional pe litoral ... poziţiile extrem de ferme ale lui Victor Ponta de a susţine acest baronet corupt sunt semnul că România riscă să intre sub controlul politic al unor grupări nelegitime, pentru că nu-i legitim ca preşedinţii de consilii judeţene să controleze decizia primului ministru, vreau să fim foarte clari, ci invers.”
“Deci, asta ne spune foarte clar că primul ministru este o marionetă trasă de sfori de baronii locali.”).

Faţă de conţinutul acestor acuzaţii, nedovedite, moderatorul nu a avut nicio atitudine, în sensul conformării acestuia prevederilor legale care instituie în sarcina moderatorilor obligaţia de a fi fermi şi de a solicita interlocutorilor să probeze acuzaţiile aduse sau, cel puţin, de a indica dovezi în susţinerea lor, aşa cum prevede art. 40 alin. (2) din Codul audiovizualului

Membrii Consiliului au constatat că, pe parcursul emisiunii, au fost formulate acuzaţii şi la adresa Consiliului Naţional al Audiovizualului, autoritate la adresa căreia s-au afirmat următoarele : “ CNA-ul, pe care tot politicienii au făcut-o să nu funcţioneze... o cangrenă în rândul instituţiilor statului... Cred că a spus-o doar aşa ca să-şi arate slugărnicia faţă de Victor Ponta, doamna preşedinte a spus „să controlăm şi internetul, Victoraş, ca să nu spună nimeni, să nu-ţi mai spună de barcă, de plagiat, de corupţie, de nimic. Nu cred că se va ajunge aici în România, că mai sunt şi alte instituţii care au un cuvânt de spus în asigurarea democraţiei, dar este clar că CNA-ul este o instituţie cangrenată politic…”

Nici în contextul redat mai sus, moderatorul nu a avut nicio reacţie, manifestând aceeaşi pasivitate, fapt ce a condus la difuzarea emisiunii în afara cadrului legal, iar publicul nu a putut să evalueze cât de jusitificate au fost acuzaţiile formulate, fapt ce contravine prevederilor legale invocate.

Având în vedere aspectele constatate, ţinând cont de criteriile de individualizare a sancţiunii prevăzute la art. 90 alin. (4) din Legea audiovizualului, Consiliul a propus sancţionarea radiodifuzorului cu somaţie publică.

Supusă la vot, propunerea de sancţionare a radiodifuzorului cu somaţie publică a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului.

În temeiul art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu modificările şi completările ulterioare,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Art. 1 : Radiodifuzorul S.C. B1 TV CHANNEL S.R.L. (licenţă audiovizuală nr. S-TV 26.3/15.06.2000, decizia de autorizare nr. 468.0-4/23.12.2013 pentru postul de televiziune B1 TV) se sancţionează cu somaţie publică de intrare de îndată în legalitate pentru încălcarea prevederilor art. 40 alin. (2) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 2 : În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.

Art. 3 : Potrivit dispoziţiilor art. 93¹ alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune B1 TV cu somaţie publică pentru încălcarea prevederilor art. 40 din Codul audiovizualului, întrucât moderatorul emisiunii „Evenimentul zilei”, difuzate în 01 mai 2014, nu şi-a îndeplinit obligaţia de a solicita invitatului să prezinte dovezi în susţinerea acuzaţiilor formulate la adresa unor persoane, care deţin funcţii de demnitate publică, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acuzaţiile.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.