Decizia nr. 387 din 22.05.2014

23.05.2014


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. B1 TV CHANNEL S.R.L.,
 cu sediul în Bucureşti, Str. Cristian Popişteanu nr. 2-4, et. 3, biroul nr. 7, sector 1 C.U.I. RO 27759259

 pentru postul de televiziune B1 TV Bucureşti, Str. Ion Câmpineanu, nr. 20, sector 1

 Întrunit în şedinţă publică în ziua de 22 mai 2014, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare, cu privire la emisiunea de „promovare electorală” difuzată de postul B1 TV, în data de 04.05.2014. Postul de televiziune B1 TV aparţine radiodifuzorului S.C. B1 TV CHANNEL S.R.L. (licenţă audiovizuală nr. S-TV 26.3/15.06.2000, decizia de autorizare nr. 468.0-4/23.12.2013).
 În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării imaginilor, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. B1 TV CHANNEL S.R.L. a încălcat prevederile art. 13 lit. c) din Decizia CNA nr. 185 din 20 martie 2014, privind regulile de desfășurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European.
 Potrivit dispoziţiilor invocate, radiodifuzorii au obligaţia să se asigure că, în cadrul emisiunilor de promovare electorală, precum şi în conţinutul spoturilor şi al celorlalte materiale audiovizuale puse la dispoziţia acestora de către competitorii electorali, sunt respectate următoarele condiţii :
 c) nu conţin acuzaţii cu incidenţă penală sau morală la adresa altor candidaţi ori competitori electorali, fără a fi însoţite de dovezi pertinente prezentate în mod explicit.

 În fapt, în ziua de 04.05.2014, postul B1 TV a difuzat o emisiune de „promovare electorală”, semnalată prin acest marcaj, în care a fost prezentat un material cu mesajele electorale ale domnilor Cristian Preda și Sigfried Mureșan, candidați pentru Parlamentul European din partea Partidului Mișcarea Populară (PMP).

 În cadrul materialului audiovizual, cei doi candidați au formulat acuzații cu incidență penală și morală la adresa unui competitor electoral. Redăm din raportul de monitorizare : Sigfried Mureșan : Suntem la Constanța astăzi, ne întâlnim cu oamenii pe plan local, oamenii ne pot spune cel mai bine care sunt problemele, care sunt grijile lor, dar cel mai bine adesea, prin contactul cu oamenii aflăm și soluția la problemele lor. Și de la toți auzim același lucru : Așteptăm de la voi, de la Partidul Mișcarea Populară să creați locuri stabile și bine plătite aici, în România pentru noi și pentru copiii noștri. Iar pentru asta, noi, Partidul Mișcarea Populară, credem că e nevoie de o economie competitivă, puternică, în care investitorii să aibă încredere, să atragă investiții străine, capabilă să creeze locuri de muncă. Un mediu de afaceri stabil și predictibil. Un stat în care regulile sunt respectate. Cristian Preda : Există o alternativă la Mazăre și Nicușor Constantinescu. Cu alte cuvinte există o alternativă la corupție, la servirea cetățenilor printr-un sistem de dependență economică, și asta înseamnă locuri de muncă pentru tineri, curate, care să crească economia și să aducă profit tuturor. Sigfried Mureșan : Dacă alegeți PSD-ul, alegeți taxe mai mari, impozite mai mari, ei fac, ei cheltuiesc banul public fără cumpătare și după aceea ne cer nouă să plătim datoriile înapoi prin taxe și impozite. mai mari. Cristian Preda : Există o alternativă, există o Românie corectă, o Românie egală pentru toți unde legea este respectată. Le cerem românilor să refuze mita, inclusiv mita electorală și să susțină statul de drept. Cel pe care Traian Băsescu l-a apărat din momentul în care a devenit Președinte. Sigfried Mureșan : Suntem un partid și ne adresăm în primul rând tinerilor dar și tuturor categoriilor sociale și vă cerem încredere pentru ca mâine să fie mai bine decât ieri și astăzi. Cristian Preda : Astăzi e nevoie mai mult decât oricând de fermitate în politica noastră externă. Politica de cedare pe care o practică PSD-ul în fața Rusiei, așa cum o fac toți socialiștii europeni, o politică proastă, e nevoie de decizie, trebuie să sancționăm Rusia pentru că în acest moment își permite să facă orice, să calce în picioare principii ale dreptului internațional și de asta cine vrea să voteze cu Putin, să voteze PSD. Cine vrea o Europă puternică în relația cu Statele Unite, să voteze Mișcarea Populară.

 Consiliul a considerat că difuzarea unui mesaj negativ şi acuzator, nedovedit, cu caracter electoral la adresa unui competitor electoral, contravine dispoziţiilor art. 13 lit. c) din Decizia CNA nr. 185 din 20 martie 2014, întrucât în cadrul materialului materialului electoral difuzat de postul B1 TV, candidații PMP au formulat acuzații de natură penală și morală la adresa contracandidaților acestei formațiuni politice.
 Astfel, membrii Consiliului, au considerat mesajul electoral al domnului Cristian Preda, „le cerem românilor să refuze mita, inclusiv mita electorală”, cu referire la contracandidații săi, ca fiind un mesaj ce conține acuzații de natură penală.
 De asemenea, Consiliul a costatat că și mesajul domnului Cristian Preda, în care acesta se prezintă ca fiind o alternativă la corupția reprezentată de domnii Mazăre și Constantinescu, o încălcare a dispozițiior legale privind regulile de desfășurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European.
 Având în vedere aspectele constatate, ţinând cont de criteriile de individualizare a sancţiunii prevăzute la art. 90 alin. (4) din Legea audiovizualului, Consiliul a propus sancţionarea radiodifuzorului cu somaţie publică.

 Supusă la vot, propunerea de sancţionare a radiodifuzorului cu somaţie publică a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului. În temeiul art. 21 din Decizia CNA nr. 185 din 20 martie 2014, privind regulile de desfășurare a campaniei electorale pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European și art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare,

 Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

 DECIZIE :

 Art. 1 : Radiodifuzorul S.C. B1 TV CHANNEL S.R.L. (licenţă audiovizuală nr. S-TV 26.3/15.06.2000, decizia de autorizare nr. 468.0-4/23.12.2013 pentru postul de televiziune B1 TV) se sancţionează cu somaţie publică de intrare de îndată în legalitate pentru încălcarea prevederilor art. 13 lit. c) din Decizia CNA nr. 185 din 20 martie 2014, privind regulile de desfășurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European.

 Art. 2 : În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.

 Art. 3 : Potrivit dispoziţiilor art. 93¹ alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

 „Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune B1 TV cu somaţie publică, întrucât în cadrul emisiunii de promovare electorală difuzată în data de 4 mai 2014, candidatul unui partid la alegerile europarlamentare, a prezentat un mesaj electoral ce a conținut acuzații cu incidență penală la adresa unui alt competitor electoral, fapt ce contravine prevederilor art. 13 lit. c) din Decizia CNA nr. 185 din 20 martie 2014, privind regulile de desfășurare a campaniei electorale pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European.”

 Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate