Decizia nr. 42 din 15.01.2014

21.01.2014


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. RADIO XXI S.R.L. BUCUREŞTI, Str. Horia Măcelariu nr. 36-38, sector 1 CUI R 4034103

 pentru postul RADIO 21

 Întrunit în şedinţă publică în ziua de 15 ianuarie 2014, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul prezentat de Direcţia Monitorizare cu privire la o serie de emisiuni matinale difuzate de postul RADIO 21 în perioada septembrie - noiembrie 2013, în intervalul orar 06.30 -10.00. Postul RADIO 21 aparţine S.C. RADIO XXI S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. R855.1/27.07.2010 şi decizia de autorizare nr. 023.4/30.11.2010).
 În urma analizării raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile articolelor 18 lit. b), 19 alin. (2) lit. f) şi k), 40 alin. (3) din Decizia CNA nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

 Potrivit dispoziţiilor invocate :

  • art. 18 :" Nu pot fi difuzate în intervalul orar 06.00-23.00, producţii care prezintă : lit. b) scene de sex, limbaj sau comportament obscen ;"
  • art. 19 alin. (2) : Responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor şi furnizorilor de servicii media la cerere, în conformitate cu următoarele criterii :
  • lit. f) psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor ;
  • lit. k) calitatea şi tipologia limbajului ;« -* art. 40 alin. (3) : »Moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă."

 Postul RADIO 21 difuzează emisiunea matinală „4D dimineaţă” cu Vlad Craioveanu, Manuel Dinculescu, DJ Andi & Orlando, în intervalul orar 06:30 -10:00, de luni până vineri, iar în zilele de sâmbătă şi duminică în cadrul emisiunii matinale se difuzează „Momente 4D dimineaţă”.

 Redăm din raportul de monitorizare :
 • Emisiunea „4D dimineaţă” difuzată în din data de 24.10.2013
 În această ediţie la ora 06:45, realizatorul Vlad Craioveanu a făcut un comentariu în care s-a folosit un limbaj licenţios.

 "Vlad Craioveanu : Sticla merită respect, la un moment dat am făcut dragoste cu una. Manuel Dinculescu : De lapte. A umplut-o." În aceeaşi ediţie a emisiunii, la ora 06:46, în cadrul rubricii „Sondajul care nu e bun de nimic bun”, realizatorul Orlando - „consilier la Agenţia Naţională pentru urmărirea sondajelor” chestionează prin telefon o persoană, folosind un limbaj licenţios.
 (…)
 Orlando : Vă face să deveniţi porc bunul simţ excesiv ? Voce bărbat : Da, cum să nu ? Da. Orlando : V-aţi autosatisfăcut privindu-vă poza din buletin ? Voce bărbat : Îmi place, doar e a mea. Îmi place. Orlando : Cum v-aţi descrie potenţa în două cuvinte ? Voce bărbat : Mică şi proastă.
 (…)
 Orlando : Aţi ieşi din casă cu chiloţii rupţi ?
 (…).
 Orlando : Ce-ar trebui să vi se ofere ca să fiţi pe deplin satisfăcut ? Voce bărbat : A ... sănătate, dacă avem sănătate facem şi bani. Nu e problemă. Orlando : Un vibrator la mâna a doua e tot un vibrator neterminat ? Voce bărbat : Ălea noi sunt cele mai bune. Ce să mai. Lucru nou. La mâna a doua nu prea, orice lucru. Orlando : V-a mai spus cineva până acum că deşi nu vă cunoaşte v-ar călări ca pe Kawasaki ? Voce bărbat : E, soţia ar spune toată ziua. Cât de adevărat e, nu ştiu. E lângă mine vrea să dea şi un pumn. Orlando : V-ar excita auditiv dacă m-aş excita vizual ? Voce bărbat : Da, cu siguranţă. Orlando : Cât ar costa ca cineva să vă cumpere trupul ? Voce bărbat : N-au bani să plătească. Orlando : Cum vă alintaţi organul congenital ? Voce bărbat : Nu-l alintăm nici în cum că e porc, dă-l naiba. Orlando : Preacurvesc dacă vă cer să ne vedem la ora 8 în această seară ? Voce bărbat : Adică, ce să ... ? Eu ştiu la ce vă referiţi dumneavoastră să spuneţi treaba asta, nu ştiu. Păi dar la preacurvească ăsta ce ... ?"

 • Emisiunea „4D dimineaţă” difuzată în din data de 29.11.2013
 În această ediţie la ora 07:39, în cadrul rubricii „Nebunia lui Orlando” (farsa săptămânii), realizatorul Orlando chestionează prin telefon o persoană, subiectul fiind o temă cu aluzii sexuale, despre masajul erotic, inghinal şi de prostată. Discuţia a fost parţial cenzurată prin inserţia de bip-uri.
 (…)
 Orlando la telefon, în rolul unui „general în rezervă” : Mi-a dat nepotu’ meu numărul, c-a zis de masaj... eu sufăr de dureri de oase (...) Ce fel de masaj e, se face, cum e, cum ? Voce (doamnă) : Relaxare, tonifiere, cervical, inghinal, depinde ce vă interesează. Orlando : Şi a zis că body, erotic. Voce (doamnă) : Se poate dacă doriţi, da. Orlando : Cică până la finalizare. Ce, cum, cum adică ? Voce (doamnă) : Se masează şi zonă intimă dacă vreţi şi zonă intimă masată. Orlando : Aşa. Voce (doamnă) : Aţi zis că aveţi probleme şi cu prostata, nu ? Orlando : Da. Voce (doamnă) : Aţi mai fost la un masaj, domnule ? Orlando : Nu. N-am fost niciodată. Astea cu ce sunt, cu spirt, cu carmol, cu ce sunt astea ? Voce (doamnă) : Nu domnule, se face cu uleiuri, masaj. Orlando : Aveţi toate condiţiile că nu ştiu la ce să m-aştept, eu na, mai ... ? Voce (doamnă) : Domnule, nu ştiu ce v-ar interesa, condiţiile sunt. Orlando : Căldură, apă caldă, tot ? Voce (doamnă) : Este domnule, e. Orlando : Şi preţul care e doamnă ? Voce (doamnă) : E 100 de lei ora. Orlando : Pentru care ? Voce (doamnă) : De fapt toate, amestecat sau nu ştiu ce vă interesează pe dumneavoastră, dacă nu ştiţi să vă exprimaţi, n-am de unde să-mi dau seama ce vreţi. Ba vreţi body, ba vreţi erotic, ba vreţi prostată, ba, le combinăm pe toate dacă vreţi pe toate. Orlando : Nu ştiu cum, cum e, cum să faci, adică ce costă fiecare. Erotic cum e, cu ce e ? Voce (doamnă) : E masaj, cu corpul se face. Orlando : Unde ? Voce (doamnă) : Pe corpul dumneavoastră, domnule. Orlando : Până la finalizare ? Voce (doamnă) : Da. Orlando : Adică asta înseamnă că pe zona, cum e cu asta ? Voce (doamnă) : Domnule se masează zonă intimă şi se face finalizare prin tehnicile masajului până la finalizare. Orlando : Adică ? Voce (doamnă) : Adică se fa ...(bip) dacă nu ştiţi domnule dumneavoastră n-aveţi (...) de masaj habar n-aveţi, sunteţi praf. Sincer. Ba o daţi în medical ba o daţi în erotic, ba o daţi în „bozi”, ba în prostată”, ba nu ştiţi. Orlando : Păi vreau să-mi facă bine la toate. Care e ? Voce (doamnă) : Păi să facă bine la toate. Orlando : Da domnişoară, mă luaţi aşa, da, da, ok. Voce (doamnă) : Păi nu aşa, dacă sunaţi la masaj, ştiţi ce vreţi. Orlando : Păi eu sunt, înţelegi, eu când, n-am ştiut toată viaţa ce vreau. Voce (doamnă) : N-aţi ştiut toată viaţa ce vreţi ? Orlando : Nu. Voce (doamnă) : E bine că sunteţi nehotărât şi neterminat. Orlando : Ok, bun şi ăla inghinal ce e ? Voce (doamnă) : E masajul aproape de zona intimă pe pulpă se face. Orlando : Am înţeles şi cu prostata adică cum e, ce ? Voce (doamnă) : Domnule, aţi făcut masaj la prostată ? Orlando : Nu. Voce (doamnă) : Păi şi atunci de unde ştiţi că aveţi probleme cu prostata ? Orlando : Păi ştiu că fac pipi des, asta ştiu. Voce (doamnă) : N-are, e un muşchi domnule, în fund, (...) prostata. Orlando : Îmi băgaţi degetul în fund ? Voce (doamnă) : Da. Orlando : Auoleu, Doamne iartă-mă, la revedere !
 (…)
 La sfârşit, realizatorul Orlando i-a precizat doamnei că a fost „Nebunia lui Orlando", de la Radio 21, cu „Bătrânelu’”, a fost o glumă, o să vă auziţi la radio, nu vă speriaţi”.

 Membrii Consiliului au constatat că unele dintre ediţiile emisiunilor matinale transmise de radiodifuzor în lunile septembrie - noiembrie 2013 au avut un conţinut licenţios, în cadrul lor înşişi prezentatorii/moderatorii acestora folosind expresii vulgare. O astfel de atitudine contravine prevederilor legale în materie de protecţie a minorilor în cadrul serviciilor de programe, precum şi a obligaţiei prevăzute la art. 40 alin. (3) din Codul audiovizualului.
 Astfel, în raport de conţinutul emisiunilor exemplificate, în cadrul cărora au fost abordate subiecte pe teme sexuale, context în care au fost folosite expresii cu caracter obscen, membrii Consiliului au constatat că emisiunea a fost de natură să prejudicieze dezvoltarea morală şi psihică a minorilor, care au avut acces neîngrădit la audierea acestora, dat fiind intervalul orar de difuzare, respectiv 06.30 -10.00.
 În calitate de garant al interesului public, membrii Consiliului consideră că toţi radiodifuzorii au obligaţia să asigure o protecţie reală a publicului minor şi că difuzarea emisiunilor cu un astfel de conţinut, care pot oferi modele de comportament pentru copii, trebuie făcută cu responsabilitate, astfel încât aceştia să nu fie expuşi unor riscuri psihice şi/sau morale. Potrivit art. 19 din Codul audiovizualului, responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor care trebuie să ţină cont, la difuzarea programelor audiovizuale, de o serie de criterii, precum cele de la lit. f) şi k), respectiv psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor, precum şi calitatea ori tipologia limbajului. Raportat la ora de difuzare, în scopul asigurării protecţiei copiilor în cadrul serviciilor de programe, legiuitorul a prevăzut că transmiterea unor astfel de programe care, prin conţinutul lor, pot afecta dezvoltarea mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, aceştia nu au acces la audierea programelor respective. Or, emisiunea „4D dimineaţă” este una matinală, care se adresează tuturor categoriilor de public, inclusiv copiilor, şi care este transmisă la ore la care aceştia au acces neîngrădit la audierea programelor, respectiv în intervalul orar 06.30 -10.00.

 Codul audiovizualului dispune imperativ la art 18 că producţiile în care este prezentat limbaj sau comportament obscen pot fi difuzate numai între orele 23.00 - 06.00, dispoziţiile legale pe care radiodifuzorul nu le-a respectat.
 Faţă de aceste aspecte, ţinând cont de criteriile de individualizare prevăzute la art. 90 alin. (4) din Legea audiovizualului, Consiliul a propus sancţionarea radiodifuzorului cu somaţie publică de intrare în legalitate. Supusă la vot, propunerea de sancţionare a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare. În temeiul prevederilor art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare,

 Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

 DECIZIE :

 Art. 1 : Radiodifuzorul S.C. RADIO XXI S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. R855.1/27.07.2010 şi decizia de autorizare nr. 023.4/30.11.2010) se sancţionează cu somaţie publică de intrare de îndată în legalitate pentru încălcarea prevederilor articolelor 18 lit. b), 19 alin. (2) lit. f) şi k), 40 alin. (3) din Decizia CNA nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

 Art. 2. În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.

 Art. 3 Potrivit dispoziţiilor art. 931 alin. (1) şi (3) din Legea nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, radiodifuzorul are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 06.00-14.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

 „Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul RADIO 21 cu somaţie publică, întrucât unele ediţii ale emisiunilor matinale din perioada septembrie - noiembrie 2013, difuzate în intervalul orar 06.30 - 10.00, au fost de natură să afecteze dezvoltarea mentală şi morală a copiilor prin dezbaterea de subiecte cu conotaţii sexuale şi prin folosirea unui limbaj vulgar.
 Potrivit prevederilor din Codul audiovizualului, moderatorii emisiunilor au obligaţia de a nu folosi un limbaj licenţios ori injurios, iar programele care pot afecta dezvoltarea mentală sau morală a minorilor pot fi difuzate numai în intervale orare prin care se asigură faptul că aceştia nu pot auzi emisiunile respective."

 Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.