Decizia nr. 586 din 02.10.2014

13.10.2014


envoyer l'article par mail title=


 privind amendarea cu 15.000 lei a S.C. EMARAMUREÅž MEDIA S.R.L.,
 Baia Mare, B-dul BucureÅŸti nr. 3, Jud. MaramureÅŸ

CUI 24618271

 pentru postul eMARAMUREÅž TV

 ÃŽntrunit în ÅŸedinţă publică în ziua de 02 octombrie 2014, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a analizat raportul de monitorizare întocmit de Serviciul InspecÅ£ie, precum ÅŸi reclamaÅ£ia înregistrată la C.N.A. sub nr. 5213/10.04.2014 cu privire la emisiunea „Dezbaterea zilei” din 25.03.2014, precum ÅŸi la o serie de materiale audiovizuale difuzate în luna aprilie 2014, de postul eMARAMUREÅž TV.
 Postul de televiziune eMARAMUREÅž TV aparÅ£ine radiodifuzorului S.C. EMARAMUREÅž MEDIA SRL (licenÅ£a audiovizuală TV-C nr. 483.4/03.09.2009 ÅŸi decizia de autorizare nr. 1628.1-3/17.12.2009).
 ÃŽn urma analizării raportului de monitorizare ÅŸi a vizionării înregistrărilor, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 3 alin. (1) ÅŸi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, precum ÅŸi ale art. 40 alin. (1) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, cu modificările ÅŸi completările ulterioare.
 Potrivit Legii audiovizualului :
 "Art. 3 (1) : Prin difuzarea ÅŸi retransmisia serviciilor de programe se realizează ÅŸi se asigură pluralismul politic ÅŸi social, diversitatea culturală, lingvistică ÅŸi religioasă, informarea, educarea ÅŸi divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor ÅŸi a drepturilor fundamentale ale omului.
 (2) : ToÅ£i furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaÅ£ia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor ÅŸi evenimentelor ÅŸi să favorizeze libera formare a opiniilor."
 Conform dispoziÅ£iilor din Codul audiovizualului :
 « Art. 40 (1) : ÃŽn virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaÅ£ii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susÅ£inute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-ÅŸi exprima punctul de vedere ; dacă acuzaÅ£iile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars ; în situaÅ£ia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt. »

 ÃŽn data de 25.03.2014, de la ora 18:50, în cadrul emisiunii „DEZBATEREA ZILEI”, (emisiune de dezbatere), moderată de Cătălin Vischi, au fost abordate două subiecte distincte
 ÃŽn a doua parte a emisiunii, care a purtat subtitlul : „Noi morÅ£i în curtea lui Boitor”, s-a discutat despre cazul unei tinere cu handicap sever care a decedat într-o casă de tip familial din Baia Mare. Invitat în emisiune a fost dl. Raul Dromereschi – ÅŸef serviciu Abuz-Neglijare din cadrul DirecÅ£iei Generale de Asistenţă Socială ÅŸi ProtecÅ£ia Copilului MaramureÅŸ (DGASPC). ÃŽn contextul acestor discuÅ£ii, moderatorul a afirmat despre directorul DGASPC MaramureÅŸ următoarele : « dânsul e un om care trece peste morÅ£i cum a trecut peste moartea lui Coman Nicolae Alexandru, care a ars de viu la 9 ani în casa lui, în casa parinÅ£ilor lui, niÅŸte părinÅ£i care au dat în scris, sub semnătură, că nu pot să aibă grijă de copilul acela ÅŸi să-l ia statul, să nu crape.....ceea .ce s-a întâmplat până la urmă, pentru că dl. Boitor a considerat că nu e cazul să aibă încredere în rapoartele respective... »
 Conform aceluiaÅŸi raport de monitorizare, a reieÅŸit faptul că, cităm : "ÃŽn urma verificărilor efectuate pe înregistrările din luna aprilie (2014), am constatat că postul EMARAMUREÅž TV a difuzat în mai multe rânduri, în afara emisiunilor sau a calupurilor de publicitate, un spot de 2:06 minute prin care îl acuză pe dl. Boitor că, din cauza neluării unor decizii, un copil în vârstă de 9 ani, care trăia în condiÅ£ii precare, nu a fost luat în grija statului ÅŸi a murit într-un incendiu produs la casa părinÅ£ilor săi, în anul 2009. ÃŽn spot sunt difuzate imagini cu minorul, cu dl. Nicolae Boitor, acestuia cerându-i-se, în mod imperativ, demisia. Vocea din off care citeÅŸte textul este a lui Cătălin Vischi, realizatorul emisiunii „Dezbaterea zilei”.

 SelecÅ£ie : spot_boitor.wmv
 « Orice copil are dreptul la viaţă. ToÅ£i copiii au dreptul la sănătate. Fiecare copil are dreptul la fericire. Fiecare copil are dreptul să fie ingrijit. Copiii trebuie protejaÅ£i împotriva oricăror forme de exploatare, împotriva violenÅ£ei, a abuzului, abandonului ÅŸi a altor tratamente dăunătoare. Chiar ÅŸi copiii din grija sistemului de protecÅ£ie al statului. (Sunt prezentate prezentate fotografiile unui copil) BăieÅ£elul din imagine este Nicolae Alexandru Coman. Anul acesta ar fi trebuit să împlinească 14 ani. ÃŽn data de 1 octombrie 2007, DirecÅ£ia de ProtecÅ£ie a Copilului MaramureÅŸ este sesizată de situaÅ£ia de risc major în care trăieÅŸte un copil în vârstă de 7 ani din LăpuÅŸ, neglijat de părinÅ£i. Până în 2009, specialiÅŸtii instituÅ£iei întocmesc 3 rapoarte prin care cer preluarea copilului, în regim de urgenţă, într-un centru de plasament. Directorul general al instituÅ£iei, Nicolae Boitor (sunt arătate imagini cu dl. Boitor), refuză de fiecare dată să semneze dispoziÅ£ia. ÃŽn 23 martie 2009, Nicolae Alexandru Coman în vârstă de 9 ani (sunt prezentate din nou imaginile cu minorul), lăsat singur în casă, moare ars de viu. InspecÅ£ia Socială investighează cazul ÅŸi conchide : directorul general nu ÅŸi-a asumat responsabilitatea luării unei măsuri de urgenţă, deÅŸi specialiÅŸtii au recomandat la nesfârÅŸit această măsură. După 5 ani directorul general este încă în funcÅ£ie. Nimeni nu este vinovat de moartea copilului Nicolae Alexandru Coman. ÃŽn orice sistem democratic, a doua zi de la tragicul incident, ÅŸeful DirecÅ£iei de ProtecÅ£ie al Copilului ar fi demisionat. Nu este ÅŸi cazul lui Nicolae Boitor. Continuă să conducă, sub protecÅ£ia administraÅ£iei judeÅ£ene, o instituÅ£ie care are în grijă peste 1000 de copii. ÃŽn fiecare zi un nou copil ar putea deveni victima abuzului comis de acest individ. DEMISIA ! »

 Membrii Consiliului au constatat că în materialul audiovizual prezentat de radiodifuzor, în mod repetat, în luna aprilie 2014, sub forma unui spot (fără ca acesta să constituie, în fapt, publicitate) sunt formulate o serie de acuzaÅ£ii la adresa d-lui Boitor, directorul DGASPC MaramureÅŸ, nefiind dată ÅŸi acestuia posibilitatea de a-ÅŸi exprima un punct de vedere cu privire la afirmaÅ£iile acuzatoare prezentate, ceea ce contravine prevederilor art. 40 alin. (1) din Codul audiovizualului. Având în vedere că este vorba despre un material înregistrat, radiodifuzorul ar fi avut obligaÅ£ia legală ÅŸi posibilitatea tehnică de a prezenta în cadrul lui ÅŸi opinia persoanei acuzate, respectiv a d-lui Boitor, pentru ca publicul să poată evalua cât de justificate sunt faptele imputate. Această evaluare se putea face numai dacă radiodifuzorul respecta dreptul publicului la informare, astfel cum prevăd dispoziÅ£iile alin. (2) al art. 3 din Legea audiovizualului. Potrivit acestei norme, toÅ£i furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaÅ£ia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor ÅŸi evenimentelor ÅŸi să favorizeze libera formare a opiniilor.
 Or, atât timp cât astfel de opinii sunt transmise în spaÅ£iul public reprezentat de televiziune ÅŸi sunt comunicate telespectatorilor, destinate lor, Å£inând cont de impactul televiziunii în general, exprimarea lor trebuie să se supună dispoziÅ£iilor legale ce reglementează domeniul audiovizual.
 Libertatea de exprimare, ca drept fundamental, nu poate fi exercitat într-un mod excesiv ÅŸi nerezonabil, contrar bunei-credinÅ£e, « Ã®n scopul de a vătăma pe altul », o astfel de abordare fiind de natură să afecteze drepturi subiective precum imaginea ori reputaÅ£ia persoanei. Or, potrivit prevederilor art. 3 alin. (1) din Legea audiovizualului, prin difuzarea ÅŸi retransmisia serviciilor de programe se realizează ÅŸi se asigură pluralismul politic ÅŸi social, diversitatea culturală, lingvistică ÅŸi religioasă, informarea, educarea ÅŸi divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor ÅŸi a drepturilor fundamentale ale omului.

 ÃŽn calitate de garant al interesului public, în baza competenÅ£elor ÅŸi obligaÅ£iilor stabilite prin lege, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului consideră că radiodifuzorii au obligaÅ£ia de a informa publicul în mod corect în legătură cu problemele de interes public, iar acest lucru trebuie făcut în mod imparÅ£ial ÅŸi echilibrat în ceea ce priveÅŸte faptele ÅŸi evenimentele prezentate ÅŸi fără a se aduce atingere nici dreptului la informare al telespectatorilor ÅŸi nici dreptului la imagine a unor persoane.
 ÃŽn subsidiar, raportat la faptul că, în materialul audiovizual transmis, în mod repetat, de radiodifuzor în luna aprilie 2014, au fost prezentate ÅŸi imagini ale minorului de 9 ani decedat în urmă cu 5 ani, fără ca difuzarea acestor imagini să fie de un interes public justificat, membrii Consiliului au apreciat că o astfel de abordare a avut un impact emoÅ£ional negativ asupra publicului. Asocierea informaÅ£iilor despre cazul acestui minor decedat în condiÅ£ii tragice cu imaginea lui nu oferea publicului un plus de informaÅ£ie, ci a fost de natură să accentueze acuzaÅ£iile formulate la adresa directorului DGASPC MaramureÅŸ.

 Având în vedere aceste aspecte, Å£inând cont de dispoziÅ£iile art. 90 alin. (4) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, membrii Consiliului au decis, cu respectarea prevederilor art. 15 din Legea audiovizualului, sancÅ£ionarea radiodifuzorului cu amendă de 15.000 lei.
 ÃŽn temeiul dispoziÅ£iilor art. 90 alin. (1) lit. h) ÅŸi (2) ÅŸi ale art. 91 alin. (1) ÅŸi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare,

 Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

 Art. 1 : Radiodifuzorul S.C. EMARAMUREÅž MEDIA S.R.L. (licenÅ£a audiovizuală TV-C nr. 483.4/03.09.2009 ÅŸi decizia de autorizare nr. 1628.1-3/17.12.2009 pentru postul eMARAMUREÅž TV) se sancÅ£ionează cu amendă de 15.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 3 alin. (1) ÅŸi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, precum ÅŸi ale art. 40 alin. (1) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, cu modificările ÅŸi completările ulterioare.
 Art. 2. ÃŽn conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secÅ£ia de contencios administrativ a curÅ£ii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.
 Art. 3. Potrivit dispoziÅ£iilor art. 931 alin. (1) ÅŸi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, radiodifuzorul are obligaÅ£ia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor ÅŸi vizual, de cel puÅ£in 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ÅŸtiri, următorul text :

 â€žConsiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a sancÅ£ionat postul de televiziune eMARAMUREÅž TV cu amendă de 15.000 lei, întrucât, emisiunea « Dezbaterea zilei » din 25.03.2014, precum ÅŸi materialul audiovizual transmis, în mod repetat, în luna aprilie 2014, au fost difuzate cu încălcarea dreptului la informare a publicului, care nu a avut posibilitatea să-ÅŸi formeze propria opinie în legătură cu acuzaÅ£iile formulate la adresa unei persoane, aceasta din urmă neavând posibilitatea să-ÅŸi exprime punctul de vedere în legătură cu faptele imputate.
 ÃŽn aceste condiÅ£ii, au fost încălcate prevederile art. 3 din Legea audiovizualului, precum ÅŸi cele ale art. 40 din Codul audiovizualului, potrivit cărora radiodifuzorii au obligaÅ£ia să asigure informarea obiectivă a publicului, dar ÅŸi dreptul la imagine a persoanei, astfel încât, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaÅ£ii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susÅ£inute cu dovezi, iar persoana acuzată are dreptul să-ÅŸi exprime opinia."

 Vă atragem atenÅ£ia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.