Decizia nr. 660 din 05.12.2013

09.12.2013


envoyer l'article par mail title=

 privind amendarea cu 10.000 lei a S.C. ABC PLUS MEDIA S.A.
 cu sediul în ORADEA, str. Teatrului nr. 1-2, jud. Bihor C.U.I. 13988880

 pentru postul de televiziune NAŢIONAL TV
 Str. Fabricii nr. 46B, sector 6, Bucureşti

 Întrunit în şedinţă publică în data de 05 decembrie 2013, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare, în baza reclamaţiei înregistrate la CNA sub nr. 12190/11.11.2013, cu privire la emisiunea „Iubire interzisă” difuzată în ziua de 27 octombrie 2013, de postul NAŢIONAL TV.
 Postul de televiziune NAŢIONAL TV aparţine radiodifuzorului S.C. ABC PLUS MEDIA S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 33.2/11.07.2001, decizia de autorizare nr. 524.0/08.09.2003 şi reautorizare nr. 524.0-2/08.09.2003).

 În urma dezbaterilor ce au avut loc după analizarea raportului de monitorizare şi a vizionării înregistrării emisiunii, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. ABC PLUS MEDIA S.A. a încălcat prevederile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, cu modificările şi completările ulterioare, raportate la art. 19 alin. (2) lit. f) şi i) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

 Potrivit dispoziţiilor din Legea audiovizualului :

  • art. 39 alin. (2) : Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

 Conform prevederilor din Codul audiovizualului :

  • art. 19 alin. (2) : Responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor şi furnizorilor de servicii media la cerere, în conformitate cu următoarele criterii :
     lit. f) psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor ;
     lit. i) prezentarea femeii în ipostaze degradante ; (...)

 În fapt, în ziua de 27 octombrie 2013, în intervalul orar 16.45-18.30, postul NAŢIONAL TV a difuzat emisiunea “Iubire interzisă” cu semnul de avertizare “AP”. Genul programului : Reality Show, iar potrivit textului citit din off la începutul emisiunii, acest program poate conţine : violenţă fizică, psihică şi de limbaj minim ca durată, intensitate şi număr de scene sau nuditate fără conotaţii sexuale. Pe ecran a fost afişat textul „Acest program este o ficţiune”, afirmaţie ce apare după fiecare revenire din publicitate, precum şi la finalul programului.

 Potrivit informaţiilor postate pe site-ul
 http://www.nationaltv.ro/emisiuni/i... : « În cele 10 sezoane de “Iubire interzisă” am cunoscut femei îndrăgostite, barbaţi geloşi, tineri curajoşi, părinţi severi, socri interesaţi. Am râs şi am plâns alături de toţi aceştia, dar am ajuns la concluzia că niciodată, nimic şi nimeni nu poate asasina o iubire adevarată. Şi în sezonul 11 viaţa bate filmul ! Iubirea are felul ei bizar de a surprinde : pe cel iubit, pe cel ce iubeşte. Poveştile inspirate din realitate întrec orice închipuire. Ceea ce fac oamenii din dragoste sau dintr-o aşa-zisă iubire, e greu de anticipat. »

 Protagoniştii acestei acţiuni sunt familia Marian şi Liliana, împreună cu cei doi copii, Alexandra, de 18 ani şi Victor, de 23 de ani, care se află într-o perioadă foarte grea, din punct de vedere financiar, ca urmare a unui accident rutier, în urma căruia tatăl a rămas paralizat, pierzând, în acelaşi timp, posibilitatea de a-şi aduce contribuţia la veniturile familiei.
 În acest episod, familia se confruntă cu rambursarea unei datorii contractate ca urmare a accidentului tatălui, împrumut pe care îl girase la bancă cu apartamentul lor. Liliana cere ajutor financiar de la o cumnată, sora lui Marian, iar soţul acesteia îi propune ca în schimbul banilor să se prostitueze. Acesta îi alege clienţii, îi explică ce are de făcut, iar spre finalul emisiunii face acelaşi lucru şi pentru fiica acesteia, Alexandra, căreia îi găseşte un client dispus să plătească 7.000 $ pentru virginitatea ei. Liliana, presată de executorul bancar, decide să accepte propunerea cumnatului, de a face prostituţie.

 Cităm din raportul de monitorizare :
 „Liliana : M-am hotărât să-ţi accept propunerea, forţată de împrejurări... Adrian : Păi, şi până acuma de ce nu ai acceptat-o, când ţi-am propus prima dată ; n-ai acceptat-o, am pierdut o grămadă de bani din cauza ta şi acum vii la mine, îmi spui că accepţi, te suceşti din nou, ce fac ? Eu sunt bancă de binefacere ? Liliana : Adrian, sunt forţată de împrejurări, au venit deja de la bancă şi vor să-mi ia casa. Adrian : Dacă te suceşti, îţi iau toţi banii înapoi, pe care ţi i-am dat, că ţi i-am dat sub formă de împrumut, nu ţi i-am dat moca, că nimeni nu face binefaceri, rămâi şi fără casă şi fără bani, rămâi vai de steaua ta... Liliana : Îţi jur că acum sunt hotărâtă, ajută-mă, te rog, sunt hotărâtă. Adrian : Ia, ridică-te puţin în picioare, tu aşa vrei să mergi ? Hai, saltă-te ! Tu aşa vrei să mergi ? Te duci la mănăstire, un’ te duci ? Dacă vrei, vino nene, numai eşarfa asta trebuie să fie pe tine, atât ! Şi cu geaca asta, zici că te duci la mănăstire, zici că eşti maică, dă-ţi-o jos ! Liliana se dezbracă de sacou. Liliana : Aşa e bine ? Adrian : Cum să fie bine ? Fusta asta... zici că-i de călugăriţe. Ia, saltă-ţi-o sus, aşa. Adrian îi arată cât de scurtă trebuie să fie fusta pentru a ademeni clienţii. Se uită şi omul la picioarele tale, se uită la tine. Şi bluza asta, uite, scoate şi tu ce ai mai frumos aicea (îi deschide câţiva nasturi ai cămăşii) Ia, saltă pieptul ! Aşa, suge puţin burta, gata, uite ce bine arăţi acum. Ia, stai puţin pe scaun, pe canapea ; bun, şi dacă te duci la băieţi, aşa stai, aşa-i întâmpini ? Cum să-i întâmpini în halul ăsta ? Ia, pune şi tu picior peste picior, aşa, vezi că se poate ? Lasă-te mai pe spate puţin, mâna asta, salt-o, deci cam asta trebui să fie poziţia ta. Cu părul ăsta, poţi să te duci cu ăsta ? Ia (desfăcându-i părul şi aranjându-l), nu-i mai sexy ? Ia, zâmbeşte, că nu faci faţa asta la ei, mai tare, hai să se vadă dantura. Ăsta e zâmbetul care trebuie, deci dacă mergi în felul ăsta, poţi să mai faci un ban, dacă nu, nu-ţi iese cred, nici de-o ciorbă şi faci foamea şi rămâi tot cum ai venit. Da ? Te rog frumos. Ia, ridic’-te puţin în picioare ! Un ruj, un fard, ai ? Liliana : N-am, am un strugurel. Adrian : Nu-i bun, când pleci acuma pe drum, te opreşti şi-ţi iei un fard, îţi iei un ruj de buze şi puţin fond de ten, da ? Frumoasă eşti, încă eşti, arăţi bine, da ? Îţi fac rost de un client acum, într-o jumătate de oră te duci, ştii unde să te duci, vorbesc cu omul la telefon, te aşteaptă şi pe urmă ne descurcăm mai departe, da ? Ia să vedem, hai ia-o din loc. Hai, valea !”

 În camera de hotel, în timp ce clientul se îmbracă, şi înainte de a pleca din cameră, are loc următoarea scenă : Voce off : Trei ore mai târziu, într-un pat de hotel, alături de un bărbat străin şi indiferent, Lili câştigă primii ei bani murdari. Client : Ne întâlnim şi săptămâna viitoare, în acelaşi preţ. Liliana : Da. Client : Nu ştiu, mi s-a părut ceva în neregulă acum, poate n-am fost eu destul de atent, sper ca săptămâna viitoare să fie ok, să nu mai fac sex cu o femeie acră, că pentru asta plătesc. Voce off : Sexul pe bani este o afacere profitabilă, dacă clientul este mulţumit. Liliana : (plângând) : De ce-oi fi făcut eu aşa ceva ? (...) Adrian : De ce plângi, te-a luat cu japca, în ce hal ai ajuns ? Ca să facă ce faci tu acuma, sunt o grămadă care ar plăti şi ele, da ? În ce hal ai ajuns ? Te-a luat cu japca ? Nu ! Ţi-a dat banii ? Ţi i-a dat ! (căutându-i în poşetă) Ia, ce-ai făcut ? Liliana : Ce crezi că am facut-o de plăcere ? Am făcut-o de nevoie ! Adrian : De nevoie, uite, banii ăştia îi făceai la tine la spital, cărai oliţa la bolnavi, îi făceai în două săptămâni. Aşa, te-ai achitat de o parte din datorie faţă de mine ! (...) Dacă nu stăteai şi ca scândura acuma şi îţi luai dublu, mai aveai şi tu acum, da ? Îţi rămâneau şi ţie. Deci, învaţă să te comporţi, nu mai sta ca scândura şi îţi iei mai mult. Eu te învăţ de bine. Decât să stai o lună la tine la spital, pentru nişte bani, mai bine stai o oră capră pentru aceiaşi bani şi câştigi de 30 de ori mai mult. Liliana : Mie mi-e scârbă şi de mine şi de tine, şi de banii care i-am făcut, aia e problema. Adrian : De ce ? Îţi iei un bani uşor şi cu plăcere.

 (ora 17:42:34 – 17 : 47:23) Adrian îşi cheamă cumnata, pentru a-i reproşa că clienţii nu sunt mulţumiţi de ea. El încearcă să-i arate cum trebuie să se poarte cu clienţii, pentru a fi mai aţâţătoare, pentru a le fi mai pe plac. Adrian : Te-am trimis să faci un lucru, toţi clienţii m-au sunat şi că sunt nemulţumiţi de tine ! Vrei să luăm un ban, să câştigăm un ban sau nu ? Hotărăşte ce vrei să faci ... Te duci, toţi clienţii m-au sunat, că eşti ţoapă, stai ca o scândură, crezi că ăia dacă au nevoie de o scândură, au scânduri acasă destule. Liliana : Te rog, înţelege-mă şi pe mine, mi-e scârbă ! Mi-e scărbă de mine, mi-e scârbă de ei... Adrian : Atunci de ce te-ai apucat ? De ce ai fost de acord ? Liliana : Încerc ! Adrian : Ce încerci ? Tre să fii mai maleabilă, tre’ să fii mai simpatică, tre’ să fii mai voluptoasă, tre’ să fii mai dulce cu ei. Am investit o gramadă de bani şi nu mai luăm niciun ban. Hotărăşte ce vrei să faci. Liliana : Eu vreau să merg în continuare, dar crede-mă şi pe mine şi încearcă să mă înţelegi, nu mai pot, mi-a scârbă numai când îi văd. În momentul în care deschid ochii, îmi vine să-i dau cu ceva în cap. Adrian : Da nu te mai uita, frate ! Stai cu ochii deschişi, obişnuieşte-te cu ei ! (...) Adrian : Ia ridică-te puţin în picioare ! Dă geaca aia jos de pe tine ! Dă-o jos de pe tine, că nu mai eşti pe maidan (o dezbracă pe Liliana de geaca de piele). Liliana : N-o mai dau, te rog din tot sufletul... Adrian : Ai plecat la munte, unde eşti, ia, mergi puţin ! Saltă şi tu (bip)ţele, baga (bip)ţele în faţă, suge burta, ia mai mergi o secundă, puţin, dă-i din fund când mergi ! Nu merge aşa ! Uite, vezi că se poate ? Uite, asta-i altceva ! Zâmbeşte, nu mai merge ca la mort. (Liliana defilează prin faţa lui) (...) Adrian : Trebuie să înveţi, că n-ai de la cine să înveţi aşa ceva. Stai jos pe canapea. (Liliana se aşează pe canapea) Ia, întinde-te puţin, pe spate, te-am mai învăţat şi mai devreme, când stai, nu sta ca scândura, îndoaie şi tu cotul ăsta de aicea, pune un picior peste picior frumos, aşa te-am învăţat să te duci, da ? Vezi că se poate ! Zâmbeşte, întotdeauna să stai cu zâmbetul pe buze... (...) Adrian : Vino şi tu ca ţoampa ! Apropie-te şi tu mai languros, mai frumos, stai jos, doar cu genunchiul, nu aşa, pune doar un genunchi pe pat. Liliana : De ce vrei să mă chinui ? Adrian : Nu te chinui deloc, pune un genunchi pe pat, aşa... Liliana : De ce nu ţii tu cont că noi suntem rude, de ce vrei să mă chinui ? Adrian :... eu doar te învăţ, da ? Te învăţ să faci un lucru, ai intrat într-un biznis care tre’ să ţi-l faci, da ? Ia, cum ai mângâia tu un bărbat ? Liliana : Nu ştiu, aşa ! Adrian : Nu, ia-l şi tu mai finuţ, dulce, că d-aia , eşti o fată finuţă, arată-i că eşti fata finuţă, învaţă, ia deschide-mi un nasture, să văd cum faci, eu ca client mă uit aşa... mai finuţ, hai dă-i, obişnuieşte-te. Liliana : Ce fac, ţi-i desfac pe toţi ? Adrian : N-are nimica, că nu sunt în fundul gol ! Liliana : Te rog din tot sufletul, ai puţină milă de mine... Adrian : Dar am milă de tine, doar te învăţ, da ? Obişnuieşte-te, dar mai finuţ, mai elegant, mai apleacă-te puţin, aşa, că nu eşti de scândură, nu stăm la 3 metri distanţă, mai pune mâna pe picior, că de aia faci, cu o mână pe umăr, dă şi tu din mână, nu sta ca ţoampa, nu aşa, că nu suntem la masaj, mai elegant, da, după care te-a luat în braţe, da ? Şi acuma, stai jos pe picior, că nu-ţi face nimeni nimic, apleacă-te pe mine, dacă nu ştiu.. te-ai uitat în filme ?Ai văzut nişte filme ? (...) Adrian : ...Te laşi pe mine, pe client te laşi, mai aproape, mângâie-l, nu sta ca ţoampa, mângâie-l, mişcă-te, ondulează-te şi tu, nu mai plânge, că nu te duci la client plângând.” Alexandra se hotărăşte să apeleze la unchiul ei, pentru a o ajuta să-şi vândă virginitatea, pentru 7.000 dolari, pentru a plăti datoria familiei şi a nu pierde casa. Acesta, iniţial refuză, dar până la urmă se lasă convins de adolescentă şi îi găseşte un client. În camera de hotel, Alexandra, îmbrăcată sumar stă în pat, iar unchiul Adrian, îi dă ultimele indicaţii.

 Redăm din raportul de monitorizare :
 (ora 18:19:34 – 18:22:41) Adrian : Vezi că ţi-am găsit un client, e senator, are afaceri, are bani, mi-a dat banii care ţi i-am promis, şi dacă te porţi frumos cu el, eşti maleabilă, o să-ţi dea şi peste, poate o excursie, poate nişte hăinuţe, om vedea. Da ? Dar tre’ să fii amabilă. Eşti virgină, ştie că eşti virgină, nu are pretenţii de la tine, numai să nu spui nu, deci niciodată, tot ce cere să faci, să nu spui nu. Şi dacă faci, cu zâmbetul pe buze îl faci. Te rog frumos, nu aşa, uite-aşa ! Aşa să fii da ? Nu fi acră, eşti la fel de acră ca şi mă-ta ! Te rog frumos, mai ... aşa ! Cu zâmbetul pe buze, da ? Eventual mai faci şi o discuţie cu el, dacă e nevoie, da ? Omul să simtă bine, da ? În materia asta, tre’ să dai tot ce-i mai bun din tine, tot ce-i mai frumos, eşti o fată, eşti frumoasă, eşti sexy, hai lasă cearşaful ăla mai jos, zâmbeşte şi ai grijă cum te porţi cu el, da ? Hai, baftă !”.
 Scena se termină atunci când mama Alexandrei o găseşte şi intră peste ea în camera de hotel, unde îl găseşte pe clientul ei, fără pantaloni, şi îl dă afară, cu lovituri de poşetă.

 Analizând conţinutul emisiunii „Iubire interzisă” difuzată în ziua de 27 octombrie 2013, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat normele audiovizuale cu privire la protecţia minorilor în cadrul serviciilor de programe.
 Ca regulă de protecţie a minorilor, legiuitorul a instituit norme obligatorii pentru radiodifuzori referitoare la intervalul orar de difuzare a unor programe audiovizuale care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală, norme potrivit cărora această protecţie se realizează, numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.
 Mesajul transmis în această emisiune a evidenţiat faptul că problemele financiare ale unei familii, care este pe cale să-şi piardă apartamentul gajat la o bancă, se pot rezolva prin practicarea prostituţiei de către personajul Liliana, sau prin vânzarea virginităţii fiicei acesteia.
 Consiliul apreciază că vizionarea unui astfel de conţinut poate fi deosebit de nocivă pentru copii, având în vedere lipsa lor de maturitate, care le poate afecta capacitatea unei reprezentări corecte a faptelor, precum şi curiozitatea ori tendinţa şi uşurinţa cu care aceştia pot imita comportamentul şi faptele adulţilor sau ceea ce văd la televizor.
 Membrii Consiliului consideră că imaginile prezentate nu pot reprezenta un model în dezvoltarea armonioasă a minorului, ştiut fiind că educaţia este o dimensiune importantă a personalităţii copilului, iar conduita morală prezintă un factor deosebit în educare pentru că încorporează modul de adaptare la cerinţele şi relaţiile sociale.

 Raportat la conţinutul emisiunii, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul nu şi-a respectat obligaţia legală de a ţine seama, la alegerea intervalului orar de difuzare, de criteriile generale prevăzute de legislaţia din domeniu, îndeosebi cele cu privire la reperele morale pe care personajele le oferă copiilor sau adolescenţilor, sau cel referitor la prezentarea femeii în ipostaze degradante.
 În acest sens, membrii Consiliului au apreciat că, pe lângă comentariile cu caracter sexual şi aluziile obscene, nepotrivite în raport cu intervalul orar de difuzare (16.45-18.30), radiodifuzorul a prezentat femeia într-o ipostază degradantă, prin personajul Liliana, căreia i s-a propus de către cumnatul său să practice prostituţia pentru a obţine sumele necesare achitării datoriilor familiei.
 Având în vedere aceste aspecte, radiodifuzorul avea obligaţia de a lua toate măsurile legale astfel încât, prin difuzarea acestei producţii audiovizuale, copiii (în mod deosebit adolescenţii) să poată fi protejaţi.

 Faţă de toate aceste aspecte, ţinând cont de criteriile legale de individualizare a sancţiunii prevăzute la art. 90 alin. (4) din Legea audiovizualului, Consiliul a decis sancţionarea radiodifuzorului S.C. ABC PLUS MEDIA S.A. cu amendă de 10.000 lei, cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
 În temeiul dispoziţiilor art. 90 alin. (1) lit. g) şi alin. (2) şi ale prevederilor art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare,

 Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

 DECIZIE :

 Art. 1. Radiodifuzorul S.C. ABC PLUS MEDIA S.A., având licenţa audiovizuală nr. S-TV 33.2/11.07.2001, decizia de autorizare nr. 524.0/08.09.2003 şi reautorizare nr. 524.0-2/08.09.2003, pentru postul de televiziune NAŢIONAL TV, se sancţionează cu amendă în cuantum de 10.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, cu modificările şi completările ulterioare, raportate la art. 19 alin. (2) lit. f) şi i) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

 Art. 2. În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.

 Art. 3. Potrivit dispoziţiilor art. 931 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, radiodifuzorul are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

 „Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul NAŢIONAL TV cu amendă de 10.000 lei, întrucât în ziua de 27 octombrie 2013, în cadrul emisiunii „Iubire interzisă” difuzată într-un interval orar accesibil tuturor categoriilor de public, respectiv 16.45-18.30, au fost făcute comentarii cu caracter sexual, de natură să afecteze dezvoltarea mentală şi morală a minorilor.
 Potrivit Legii audiovizualului, difuzarea programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, se asigură faptul că minorii nu pot vedea emisiunile respective. De asemenea, radiodifuzorul a prezentat femeia în ipostaze degradante, fapt ce contravine legislaţiei audiovizuale privind protejarea imaginii şi demnităţii persoanei.”

 Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.