Decizia nr. 663 din 16.12.2014
17.12.2014

privind somarea S.C. MEDIA SUD S.R.L.
Alexandria, Str. Libertăţii nr. 185, bl. A5, et. 6, ap. 17, jud. Teleorman
pentru postul de televiziune MEDIA SUD
Alexandria, Str. Libertăţii nr. 110, jud. Teleorman
Întrunit în şedinţă publică în ziua de 16 decembrie 2014, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Serviciul Inspecţie, precum şi sesizarea înregistrată sub
nr. 12949/05.11.2014 cu privire la emisiunea „În centrul atenÅ£iei” difuzată de postul MEDIA SUD în data de 04.11.2014.
Postul de televiziune MEDIA SUD aparţine S.C. MEDIA SUD S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. TV-C 234.2/24.03.2005 eliberată la data de 06.05.2014, decizia de autorizare nr. 853.3-1/25.02.2014 eliberată la data de 06.05.2014).
În urma dezbaterilor ce au avut loc după analizarea raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. MEDIA SUD S.R.L. a încălcat prevederile
art. 66 alin. (1) lit. (a) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.
Potrivit dispoziţiilor invocate, în programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie să respecte următoarele principii :
a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.
ÃŽn fapt, în data de 04 noiembrie 2014, în intervalul orar 20.30-21.30, postul MEDIA SUD a difuzat emisiunea de dezbateri „În centrul atenÅ£iei”, moderată de domnul Costi Bugean, invitat fiind co-preÅŸedintele ACL Teleorman, domnul Teodor NiÅ£ulescu. ÃŽn cadrul acestei ediÅ£ii a fost abordat subiectul referitor la rezultatul votului, la nivelul judeÅ£ului Teleorman, pentru primul tur al alegerilor prezidenÅ£iale.
Redăm din raportul de monitorizare :
“Costi Bugean (moderator) : „Bun găsit la emisiunea care pune omul ÅŸi problemele cotidiene în centrul atenÅ£iei ! ÃŽn această seară vom încerca să aflăm cu toÅ£ii cum au pierdut voturi pe mâna lor creÅŸtin-liberalii teleormăneni, chiar ÅŸi în localităţile de baÅŸtină ale celor doi co-preÅŸedinÅ£i judeÅ£eni, adică Stejaru ÅŸi Plosca, ÅŸi dacă nu cumva rezultatele obÅ£inute la acest prim tur de scrutin indică fie o proastă organizare, fie o trădare (atenÅ£ie, punem accent pe acest lucru), la toate nivelurile, desigur.
Emisiunea a continuat cu explicaţiile invitatului privind posibila similitudine cu alegerile prezindenţiale din anul 2004, candidaţi Adrian Năstase şi Traian Băsescu, şi temerile moderatorului privind diferenţele de electorat, subiectul alunecând spre votul din diaspora :
Teodor Niţulescu(co-preşed.ACL Teleorman) : …Pot să afirm cu toată seriozitatea că modul în care au fost organizate alegerile în diaspora a fost unul pe care-l cataloghez ca drept bătaie de joc la adresa românilor, dacă n-aş înţelege substratul lui, care-a fost de fapt unul foarte, foarte pragmatic, de a nu permite oamenilor din diaspora, românilor de acolo, să voteze cât mai mult în favoarea dreptei.
Costi Bugean (moderator) : Vi se pare că acolo a fost slabă organizare sau ceva premeditat ?
Teodor Niţulescu (co-preşed.ACL Teleorman) : Domnu’ Bugean, e ceva premeditat, cum să fie slabă organizare ?
Discuţia ulterioară a avut ca subiect alegerile cetăţenilor români din Republica Moldova şi posibilitatea implicării serviciilor secrete externe şi interne în influenţarea rezultatului final al alegerilor :
(…)
Costi Bugean : Domnule Niţulescu, aş vrea să revenim pe acest tărâm, până să dovedim că aşa s-au întâmplat lucrurile, aş vrea să ne explicaţi ce s-a întâmplat în localităţile Dvs. de baştină, în localitatea Stejaru şi, să fac o rectificare, am spus mai devreme Plosca, greşit, localitatea natală a deputatului Almăjanu este Peretu ! Ce s-a întâmplat la Peretu ?Aţi pierdut cu succes în localităţi în care, în alte vremuri, defilaţi electoral, obţineţi un scor rezonabil de mare pentru a pune la respect PSD-ul, de data aceasta rezultatele sunt...
Teodor Niţulescu : Ce pot să vă spun, la Stejaru, este faptul că la Stejaru primarul a dezertat şi a plecat către PSD... !
În continuare, a fost explicată situaţia de la Stejaru, cu promisiunea ca ea să se schimbe în turul al doilea.
Teodor Niţulescu : Ceea ce pot însă să vă spun în turul doi despre Stejaru este că lucrurile se vor schimba cu o sută optzeci de grade.(C.B.-Cum ?) Păi, am să mă implic eu personal la Stejaru şi o să vedeţi că lucrurile se vor schimba !
Costi Bugean : Credeţi că oamenii îşi vor schimba opţiunea de vot uite-aşa, a venit Niţulescu şi o să ne arate calea cea dreaptă ?
Teodor Niţulescu : Da, sigur, la mine-n comună da, dacă eu am să mă duc şi-am să fac campanie electorală acolo şi-am sa-i rog să voteze cu un anumit candidat, probabil că mulţi dintre ei or să-şi schimbe opţiunile sau dacă o sa constataţi Dvs, cealaltă parte, care nu s-a prezentat la vot, s-ar putea să agreeze punctul meu de vedere şi campania electorală !
Urmează discutarea unuia din punctele promise la începutul emisiunii, respectiv posibila trădare la toate nivelurile alianţei ACL.
Costi Bugean : Domnule Niţulescu, poate fi vorba de trădare … sau s-a dat un vot negativ fie candidatului ACL, fie chiar acestei alianţe ?
Teodor Niţulescu : Nu, nu, nu poate fi vorba de trădare, în nici un caz, din cele întâmplate la nivelul judeţului, poate fi în cel mai rău caz vorba de cumpărare de voturi sau, mai bine zis...
Costi Bugean : Cum s-au cumpărat, domnule Niţulescu, aveţi vreo dovada, au dat ăştia bani ?
Teodor Niţulescu : Păi o să vă spun, dacă Dvs. o să aveţi răbdare o să vă spun ! Eu n-am vorbit de bani aici, c-asta nu e treaba mea ! (C.B.-Dar ce-au dat ?) Au dat cupoane cu alimente (C.B.-S-a făcut prin hotărâre de guvern !) Nu, nu, urmăriţi-mă puţin ! Pentru tot ce înseamnă ajutoare de la UE guvernul României a tipărit nişte cupoane pe care le-a distribuit prin factorii poştali la nivelul fiecărei localităţi. Mulţi dintre oamenii respectivi au înţeles că sunt bonuri valorice. Mai mult decât atât, se pare c-a şi început o tranzacţionare a lor pe piaţa judeţului Teleorman foarte intensă, se vând aceste cupoane... (C.B.-Cât costă un cupon ? )Nu m-a interesat, dar zilele următoare o să încerc să cumpăr şi eu unul, e vorba de ulei, zahăr... (C.B.-Coşul zilnic !) Sunt ajutoarele care se dau de regulă de la UE şi care ştiţi că partidul de guvernământ încerca să le dea înainte de campania electorală, s-a făcut scandal serios de la UE şi-atuncea sigur că aceste ajutoare s-au sistat până...deci ele nu vor veni în timpul campaniei, până după campania electorală.
Costi Bugean : Ce s-a întâmplat dom’le cu dozele alea de bere din campania de la Botoroaga ? Că s-a tot scris că în sacoşe pe care le-au împărţit cei de la ACL a nimerit şi câte-o doză de bere ? (T.N.-Unde ?) La Botoroaga ! (T.N.-Nu ştiu exact !) Că dacă e să mă iau după rezultat, nu prea se regăseste doza de bere ! (T.N.-Cred că şi-asta e o diversiune !) Ori a fost expirată berea aia şi nu le-a convenit electorilor, ori a fost prea puţină !
Teodor Niţulescu : Cred că şi-asta e o diversiune, ascultaţi-mă pe mine, pentru că dacă lucrurile astea s-ar fi întâmplat probabil că la Botoroaga s-ar fi obţinut un rezultat mai bun !
După referirea la sumele de bani de la buget alocate doar primăriilor PSD, nu şi ACL, privite astfel ca pomeni electorale împreună cu acele cupoane, discuţia s-a focalizat pe nivelul de trai din judeţul Teleorman.
Costi Bugean : De-a lungul existenţei, să spunem în ultimii 24 de ani s-a dorit ca acest popor teleormănean să fie jos, ca nivel de trai ! (T.N.-S-a dorit cel mai mult după anul 2004 încoace !) Şi vă spun că s-a dorit de toate părţile politice ! Nimeni nu s-a implicat într-atât încât să ridice acest nivel de trai ! Ori nu s-a putut, ori nu s-a vrut ! Dar mai degrabă cred că nu s-a vrut !
Teodor Niţulescu : Eu vă contrazic, ştiu că există un om care cu abnegaţie şi cu foarte mult aplomb, cu foarte multă implicare, timp de aproape 12 ani, dacă nu mă-nşel eu, ca preşedinte al Consiliului Judeţean, a contribuit decisiv la... (C.B.-Sunteţi ironic, nu-i aşa ?) la ridicarea nivelului de trai din judeţul ăsta ! De-asta acuma, după ce a realizat acest nivel de trai uriaş al judeţului Teleorman şi dezvoltarea lui uluitoare, a fost promovat ca ministru al dezvoltării regionale şi administraţiei publice la nivelul guvernului, ca să se ocupe de întreaga Românie ! Păi domnu’, e bătaie de joc, mai discutăm, mai trebuie să arătăm cu degetul pe cine a adus judeţul în starea asta de sărăcie ?
Costi Bugean : Persoana la care faceţi referire a adus chinezi la Seaca.
Teodor Niţulescu : Păi domne’, a adus chinezi şi la Roşiori, a adus chinezi peste tot ! Adică dacă n-am fi la un post de televiziune şi n-aş avea o anumită măsură, aş spune nişte lucruri care n-ar fi deloc academice !
Dialogul s-a referit apoi la nereguli sesizate de ACL la anumite secţii de votare, turism electoral în proporţie de 10%, au fost aduse acuze privind organizarea alegerilor de către PSD.
Teodor Niţulescu : Au făcut toate aceste lucruri de aşa manieră, într-o strategie, încât să aibă toate condiţiile favorizante de a fura aceste tururi de scrutin !
Costi Bugean : Domnule Niţulescu, răspundeţi-mi sincer, dacă eraţi la guvernare procedaţi altfel ? (T.N.-Păi, nu v-am explicat mai devreme … ascultaţi-mă puţin !) Acest judeţ este terminat din punct de vedere economic şi la capitolul social stăm vai de noi ! (T.N.-Pă,i domnu Bugean, v-am spus mai devreme un lucru...) Nu există oportunităţi, nu există perspective în acest judeţ, nu există nimic.
Teodor Niţulescu : V-am spus mai devreme un lucru : noi în 2009 când am organizat alegeri prezidenţiale am pus camere de filmat în fiecare secţie de votare pentru listele suplimentare. Acuma nu poţi nici măcar să intri în posesia lor !
Discuţia a continuat cu referiri la migraţia primarilor, modul în care PSD a facilitat acest lucru, acuze referitoare la corupţia din acest partid, situaţia câştigării la ÎCCJ a procesului cu ANI al domnului Niţulescu, ce mai e de furat în Teleorman, situaţia de la Răzmireşti (unde primarul ACL a trecut la PSD) şi, la final, modul în care invitatul s-a folosit de PRM pentru a-l schimba pe preşedintele CJ Teleorman, Liviu Dragnea, din funcţie.
Teodor Niţulescu : Am ajutat Partidul România Mare ca să-l schimbăm pe Dragnea de la Consiliul Judeţean ! Cum ? Determinând doi consilieri judeţeni, pe Badea Marius, care era finul meu, şi pe actualul administrator public al CJ Mircea Dumitrescu, să vină către PRM de la PSD în CJ astfel încât să determinăm împreună cu consilierii judeţeni ai alianţei DA schimbarea din funcţie a preşedintelui CJ, domnul Liviu Nicolae Dragnea. Asta-i altceva !
Costi Bugean : Vedeţi, şi Dvs. aţi mers pe variante hai să determinăm, hai să convingem, şi să.... !
Teodor Niţulescu : Un ,nu, nu ! Eu întotdeauna am luptat şi voi lupta împotriva acestui om pentru că funcţia pe care a ocupat-o şi modul cum a gestionat banul public în Teleorman a fost o catastrofă ! A fost numai în beneficiul lui şi al unui grup de apropiaţi şi o catastrofă pentru toată populaţia judeţului !
Costi Bugean : Ştiţi ce-o să zică telespectatorii, aah, dumneata eşti supărat c-a fost doar în beneficiul lui şi nu şi al ... ? (T.N.-Nu, nu, vă rog, nu răstălmăciţi, vă rog eu, vorbele mele...) Asta vor spune telespectatorii !
Teodor Niţulescu : Vor spune telespectatorii rău intenţionaţi, pentru că, dacă mă lăsaţi să finalizez, eu vă spuneam că în încercarea lui de a-şi însuşi toate aceste bunuri a încercat să mă convingă şi pe mine să intru acţionar la Tel Drum ! Şi-am refuzat !
Costi Bugean : Am înÅ£eles asta !”
În urma analizării conţinutului emisiunii, membrii Consiliului au constatat că aceasta a fost difuzată cu încălcarea dispoziţiilor legale privind asigurarea unei informări echilibrate şi imparţiale a publicului în probleme de interes public, întrucât nu a fost asigurată şi prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, astfel încât publicul să aibă posibilitatea de a-şi forma în mod liber o opine.
Deşi tema referitoare la rezultatul votului pentru alegerea Preşedintelui României era una de interes public şi în contextul în care organizaţiei Partidului Social Democrat (PSD) – filiala Teleorman şi domnului Liviu Dragnea, în calitate de vicepreşedinte PSD, le-au fost imputate unele fapte privind modul defectuos al organizării alegerilor la nivelul judeţului Teleorman, radiodifuzorul nu a prezentat şi punctul de vedere al acestora în cadrul emisiunii.
Astfel, pentru a oferi publicului care a vizionat emisiunea posibilitatea de a-şi forma propria opinie în legătură cu subiectele prezentate, postul MEDIA SUD avea obligaţia de a-l informa în mod obiectiv, prin prezentarea unei pluralităţi de opinii cu privire la aspectele dezbătute.
În aceste condiţii, Consiliul a constatat că informaţiile puse la dispoziţia pubicului au fost lipsite de echilibrul şi imparţialitatea la care obligă prevederile legale, fapt de natură să prejudicieze dreptul la informare a publicului.
Potrivit dispoziţiilor art. 66 din Codul audiovizualului, prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie se asigură, de regulă, în cadrul aceleiaşi emisiuni, iar în mod excepţional, în emisiunile următoare, întrucât publicul trebuie să beneficieze de o informare echilibrată şi imparţială, permanent şi în orice emisiune.
Radiodifuzorul, persoana responsabilă pentru conţinutul programelor audiovizuale
puse la dispoziţia publicului, nu a asigurat respectarea principiilor imparţialităţii, echilibrului
şi favorizarea liberei formări a opiniilor, aşa cum obligă dispoziţiile legale din domeniul audiovizualului.
În calitatea sa de titular de licenţă audiovizuală, radiodifuzorul are obligaţia de a lua toate măsurile legale, astfel încât publicul să nu fie privat de o informaţie echilibrată şi obiectivă cu privire la subiectele aduse în atenţia publicului.
Pentru aceste considerente, ţinând seama de cele constatate şi având în vedere criteriile de individualizare a sancţiunii prevăzute la art. 90 alin. (4) din Legea audiovizualului, Consiliul a propus sancţionarea radiodifuzorului cu somaţie publică.
Supusă la vot, propunerea a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
În temeiul dispoziţiilor art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002,
cu modificările şi completările ulterioare, Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea
DECIZIE :
Art. 1 : Radiodifuzorul S.C. MEDIA SUD S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. TV-C 234.2/24.03.2005 eliberată la data de 06.05.2014, decizia de autorizare nr. 853.3-1/25.02.2014 la data de 06.05.2014 pentru postul MEDIA SUD din localitatea Alexandria, judeţul Teleorman) se sancţionează cu somaţie publică de intrare în legalitate pentru încălcarea dispoziţiilor art. 66 alin. (1) lit. a) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 2. În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.
Art. 3. Potrivit dispoziţiilor art. 931 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului
nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, radiodifuzorul are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri,
următorul text :
„Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a sancÅ£ionat postul de televiziune MEDIA SUD cu somaÅ£ie publică, întrucât, în cadrul emisiunii „În centrul atenÅ£iei” din 04.11.2014, nu a asigurat informarea obiectivă ÅŸi imparÅ£ială a publicului cu privire la subiectele de interes public supuse dezbaterii, prin prezentarea punctelor de vedere aflate în opoziÅ£ie, ceea ce contravine prevederilor art. 66 din Codul audiovizualului.”
Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.