Decizia nr. 77 din 28.01.2014

31.01.2014


envoyer l'article par mail title=


 Întrunit în şedinţă publică în ziua de 28 ianuarie 2014, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare, cu privire la trei spoturi publicitare „Cosmote”, difuzate în perioada 15 decembrie 2013-7 ianuarie 2014 de posturile de televiziune Pro TV şi Realitatea TV.
 În urma vizionării şi analizării spoturilor publicitare, membrii Consiliului au constatat că spotul identificat sub denumirea „Ana-B” a fost difuzat cu încălcarea prevederilor art. 93 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.
 Conform dispoziţiilor invocate, comunicările comerciale audiovizuale trebuie să respecte, indiferent de formă şi de durată, principiile de protecţie a minorului, de informare corectă a publicului, de respectare a demnităţii umane, de asigurare a unei concurenţe loiale. Potrivit raportului de monitorizare, pe postul de televiziune MTV Ro a fost difuzat, în data de 20 decembrie 2013, la ora 13.58, un spot „Cosmote Ana-B”.
 Spotul debutează cu o copertă având titrat următorul text : MESAJUL GENERAŢIEI ONLINE PENTRU ÎNTREAGA LUME.
 Spotul cuprinde mai multe cadre în mişcare ce prezintă tineri în diverse ipostaze ce sugerează distracţia : două tinere execută mişcări de gimnastică, descoperindu-şi lenjeria intimă sau stau pe plajă în jurul unui foc de tabără, o tânără dansează în costum de baie într-o pădure, mai mulţi tineri se aruncă într-o piscină sau cântă şi dansează într-un club.
 Voce fată din off : Mă numesc Ana şi vreau să îi spun şefului că îmi dau demisia şi lumii întregi că...m-am cuplat cu şeful meu.
 În partea inferioară a ecranului, într-un chenar de culoare albă este titrat Ana-B : Mă numesc Ana şi vreau să îi spun şefului că îmi dau demisia şi lumii întregi că...m-am cuplat cu şeful meu. Pe toată durata difuzării spotului, în colţul din dreapta jos a fost titrat : GIF ME MORE. MTV MOBILE powered by COSMOTE. Voce din off : Cu noua cartelă MTV mobile powered by Cosmote comunici fără limite în MTV mobile şi ai acces exclusiv la supershow-urile MTV plus minute în toate reţelele şi trafic de net. Sună la 1234.

 Pe ecran a fost titrat cu majuscule : GIF ME MORE. MTV mobile powered by COSMOTE. COMUNICARE NELIMITATĂ ÎN MTV MOBILE ; ACCES GRATUIT MTV UNDER THE THUMB ; 150 MIN/SMS ÎN ALTE REŢELE ; 150 MIN/SMS ÎN COSMOTE MIN ROMTELECOM FIX ; 150 MB TRAFIC INTERNET ; 5,5 EURO CREDIT.

 În partea inferioară a ecranului cu litere mici : Oferta este valabilă pentru toţi utilizatorii cartelei MTV Mobile powered by Cosmote până la data de 15.01.2014, prin activarea extraopţiunii MTV Mobile cu 5,5 euro credit/lună. Comunicarea nelimitată constă în apeluri voce şi SMS către utilizatorii cartelei MTV Mobile şi Frog. Minutele şi SMS-urile în alte reţele pot fi folosite către reţelele naţionale fixe sau mobile (excepţie Cosmote şi Romtelecom Fix ) sau pentru apeluri către reţele fixe din UE, SUA, Canada, Israel şi reţele de telefonie mobilă din Franţa, Ungaria, Germania, Spania, Marea Britanie, Italia, SUA, Canada, Israel 1MB=1024 KB. TVA se achită la achiziţia cartelei şi a valorilor de reâncărcare. Detalii pe www.cosmote.ro. Spotul publicitar s-a mai difuzat şi pe posturile : Pro Tv (de ex. 21.12.2013, ora 15.37), Diva Universal (de ex. 24.12.2013, ora 18.50), Sport.ro (de ex. 20.12.2013, ora 16.19).

 Analizând conţinutul spotului, membrii Consiliului au apreciat că acesta este de natură să prejudicieze minorii, întrucât mesajul transmis prin voce de fată din off, dar şi titrat pe ecran : „Mă numesc Ana şi vreau să îi spun şefului că îmi dau demisia şi lumii întregi că...m-am cuplat cu şeful meu.” , este unul de natură a afecta minorii, raportat la latura educaţională pe care o are orice comunicare audiovizuală asupra acestora, inclusiv publicitatea audiovizuală.

 Educaţia nu înseamnă doar însuşirea unor valori pozitive, ci şi influenţarea sistematică şi conştientă a dezvoltării facultăţilor intelectuale, morale şi fizice ale oamenilor, totalitatea metodelor folosite în acest scop pentru transmiterea experienţei de viaţă, în special copiilor şi adolescenţilor.
 Astfel, Consiliul a apreciat că mesajul spotului poate promova o situaţie de o moralitate discutabilă fiind unul de natură a influenţa în mod negativ copiii şi adolescenţii, întrucât acreditează ideea că un astfel de comportament, de atitudine, este de natură să asigure originalitate şi implicit succes.

 Faţă de aceste aspecte, Consiliul consideră că în forma difuzată, spotul publicitar Cosmote „Ana-B”, nu respectă principiile de protecţie a minorului în domeniul audiovizualului.
 Pentru aceste considerente, cu respectarea prevederilor art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, Consiliul Naţional al Audiovizualului dispune intrarea în legalitate în privinţa spotului publicitar în sensul ca, în situaţia reluării difuzării lui, să respecte condiţiile specifice comunicărilor comerciale prevăzute de legislaţia audiovizuală.