Decizia nr. 98 din 30.01.2014

07.02.2014


envoyer l'article par mail title=

 Întrunit în şedinţă publică în ziua de 30 ianuarie 2014, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare, în baza reclamaţiilor înregistrate la CNA cu nr. 9549/11.09.2013, 13832/12.12.2013, 13940/16.12.2013 şi 723/17.01.2014 cu privire la conţinutul programelor audiovizuale muzicale difuzate de postul TARAF TV în perioada septembrie – decembrie 2013 şi ianuarie 2014.
 În urma dezbaterilor ce au avut loc după analizarea raportului de monitorizare şi a vizionării imaginilor, Consiliul a constatat că producţiile audiovizuale muzicale difuzate de postul TARAF TV, în perioada septembrie-decembrie 2013 şi ianuarie 2014, au un conţinut de natură să contravină dispoziţiilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, raportate la cele ale art. 18 lit. b) şi c) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

 Potrivit dispoziţiilor din Legea audiovizualului, difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

 Conform prevederilor din Codul audiovizualului, nu pot fi difuzate în intervalul orar 6.00 – 23.00 producţii care prezintă :
 b) scene de sex, limbaj sau comportament obscen ;
 c) persoane în ipostaze degradante ;

 În fapt, în perioada septembrie – decembrie 2013 şi ianuarie 2014, postul de televiziune TARAF TV a difuzat, la ore la care copiii au acces neîngrădit la vizionare, videoclipuri ce au conţinut mişcări erotice şi provocatoare (fund, coapse), nuditate, imagini filmate în prim plan pe zone erogene, conţinut ce contravine prevederilor privind protecţia copiilor în cadrul serviciilor de programe, precum şi imagini cu femei prezentate în ipostaze degradante, tratate ca sclave sexuale.
 Videoclipurile au fost încadrate ca fiind producţii audiovizuale ce pot fi vizionate de minorii în vârstă de până la 12 ani numai cu acordul părinţilor sau împreună cu familia, “AP” (acord parental).

 Astfel, în data de 09.09.2013 au fost prezentate, următoarele videoclipuri :

 • “Eşti bombă”, ora 09.28, interpretat de Şuşanu feat Salam, în care aceştia apar alături de mai multe tinere, costumate în lenjerie semitanga care dansează lasciv şi execută mişcări ale posteriorului, sugerând actul sexual. Sunt prezentate cadre cu prim-planuri ale posterioarelor dansatoarelor. Una dintre dansatoare costumată cu o salopetă ce are ca imprimeu blana de leopard are la gât o lesă care este trasă de un bărbat. -În imaginea următoare, acelaşi barbat plimbă în lesă două tinere.
   În continuare, este prezentat, din poziţie dorsală, posteriorul unei fete, costumată cu pantaloni foarte scurţi de blugi, având poziţionată între picioare o pompă de bicicletă. Această secvenţă este însoţită de textul melodiei – text care este rostit nu cântat – „Încă puţin hai, hai !!!”.
 • “Dă-te mai aşa”, ora 12.18, interpretat de Elis Armeanca & ASU, în care au fost prezentate imagini cu o tânără ce face plajă pe malul unei piscine. Aceasta poartă un costum de baie care-i evidenţiază formele trupului, se unge cu ulei de plajă, iar interpretul ASU o priveşte dintr-o încăpere alăturată. Lângă interpret se află un copil (un băiat de aproximativ 7 ani), care o priveşte pe tânăra provocatoare şi o cheamă la el, facându-i semn cu mâna. La finalul clipului, copilul cântă refrenul melodiei : „Dă-te mai aşa, Să mă uit la ea, Dă-te la o parte, Ca ea nu se poate.” ;
 • “Sunt milionar în vise”, ora 17.31, interpretat de Adi de la Vâlcea & Răzvan de la Piteşti, în care, în plan secund, apar două tinere îmbrăcate provocator, cu corset şi chiloţi semitanga, executând mişcări lascive cu partea posterioară a corpului ;
 • “Ciki, ciki, ciki cha”, ora 18.25, interpretat de Bogdan Artistu’ & Cristi Nucă, în timp ce se plimbă într-o maşină de lux. Pe capota maşinii dansează provocator o tânără, costumată în pantaloni scurţi. Au fost difuzate imagini, prim-plan, cu posteriorul acesteia ;
 • “Nebunia lui Juvel”, ora 18.10, în care interpretul Mr. Juve a dansat alături de mai multe fete costumate în lenjerie intimă (cu chiloţi tanga), care executau mişcări lascive şi provocatoare, imaginile fiind focalizate intenţionat pe partea posterioară a dansatoarelor ;
 • “Talent ca la 50 Cent”, ora 20.23, interpretat de Şuşanu, în care acesta apare între două tinere costumate provocator. Scena este precedată de evoluţia unei dansatoare, costumată în colanţi negri, ce execută mişcări ce sugerează actul sexual. Imaginile sunt focalizate pe posteriorul dansatoarei ;

 În data de 10.09.2013 la ora 12.14 a fost difuzat videoclipul „Băiat fin”, interpretat de Bodo, care apare dansând alături de mai multe fete costumate în lenjerie intimă, cu chiloţi tanga. Acestea execută dansuri lascive, provocatoare, fac anumite mişcări din fund sugerând actul sexual.
 Imaginile sunt alternate cu o scenă în care o tânără execută dansuri erotice la bară.
 Cadrele prezintă, în prim plan, posterioarele dansatoarelor costumate în lenjerie tanga. De asemenea, în zilele de 10 decembrie 2013, în intervalul orar 10.00-16.00, 16 şi 31 decembrie 2013, în intervalul orar 10.00-18.00 şi 08, 09 şi 10 ianuarie 2014, în intervalul orar 08.00-24.00 au fost difuzate videoclipuri ce au conţinut imagini nepotrivite orei de difuzare, constând în mişcări erotice, nuditate, mişcări provocatoare (din fund şi coapse) ce sugerează actul sexual, imagini în prim plan focalizate intenţionat pe zone erogene : fund, sâni, organul sexual feminin.
 Totodată, în videoclipurile difuzate a fost prezentată femeia în ipostaze degradante, fiind tratată ca animal şi sclav sexual.

 În unele videoclipuri apare un minor în vârstă de aproximativ 13-14 ani ce cântă şi dansează alături de tinerele costumate provocator, cu mişcări erotice. Videoclipurile au fost încadrate ca fiind producţii audiovizuale ce pot fi vizionate de copiii în vârstă de până la 12 ani, numai cu acordul părinţilor sau împreună cu familia “AP” (acord parental).

 • Astfel, în videoclipul “Bubulina” difuzat în zilele de 10 decembrie 2013, la orele 11.01, 13,57, 12 decembrie 2013, la ora 15.14, 16 decembrie 2013, la orele 11.43, 12.01, 15.16 şi 31 decembrie 2013, la orele 16.43, 17.43, apar două tinere, costumate provocator, ce au în jurul gâtului o lesă trasă de interpretul Edy Talent. Acestea se deplasează în „patru labe”. Scena următoare prezintă o tânără costumată într-o salopetă, ce are ca imprimeu blana de leopard, transparentă, stând în poziţia „patru labe” având de gât o lesă, trasă de bărbat. Acesta se află şezând pe spatele tinerei - călărind-o şi ţinând-o de lesă ca pe un animal.Secvenţa este difuzată de mai multe ori pe durata videoclipului.
   În continuare, cele două tinere stau pe o bară, costumate cu lenjerie tanga, imaginile prezintă în prim plan posteriorul provocator al tinerelor.
 • Videoclipul „Nebunia lui Juvel” a fost difuzat în data de 10 decembrie 2013, la orele 12.42 şi 13.25, în care interpretul Mr. Juve dansează alături de mai multe fete costumate în lenjerie intimă, cu chiloţi tanga. Acestea execută dansuri lascive, provocatoare, fac anumite mişcări din fund ce sugerează actul sexual. Cadrele prezintă, în prim plan, posterioarele dansatoarelor.
   Acest clip a fost difuzat şi în 16 decembrie 2013 la ora 13.24.

 În data de 12 decembrie 2013 au fost difuzate videoclipurile :

 • „Te pup pa pa”, ora 14.08, în care interpretul Cristi Dules dansează, pe malul unei piscine, alături de mai multe tinere îmbrăcate în costum de baie. Acestea dansează provocator, lasciv, executând din fund mişcări ce sugerează actul sexual. Imaginile prezintă, în prim plan, posteriorul şi sânii dansatoarelor.
 • „Dansăm şi bem”, ora 15.17, în care interpretul Yannis dansează alături de mai multe tinere costumate provocator. Dansatoarele execută din fund mişcări care sugerează actul sexual. Imaginile sunt focalizate pe posteriorul dansatoarelor.

 În data de 31.12.2013 au fost au fost difuzate următoarele videoclipuri :

 • “Mă iubeşte”, orele 15.39 şi 16.20, interpretat de Bodo, care dansează alături de două fete costumate în lenjerie cu chiloţi semi-tanga şi cu sutien. -Acestea execută dansuri lascive, provocatoare, fac mişcări ce sugerează actul sexual, imaginile prezentate fiind focalizate, în prim-plan, pe posterioarele dansatoarelor.
 • “Repede, repede”, ora 17.56, în care MC Maşu interpretează melodia alături de două dansatoare costumate în lenjerie intimă. Această scenă este precedată de evoluţia unei dansatoare, costumată în lenjerie intimă care execută mişcări din fund ce sugerează actul sexual. Imaginile se concentrează atât pe posteriorul dansatoarei cât şi pe decolteul celeilalte dansatoare.

 În data de 08 ianuarie 2014 au fost difuzate următoarele videoclipuri muzicale :

 • „Te iau cu mine peste tot”, la orele 15.22, 18.59, 19.30 şi 20.40, în care este prezentat interpretul minor de aproximativ 13-14 ani, Alin Puştanu, care apare alături de două tinere îmbrăcate provocator, ce execută dansuri erotice. Refrenul melodiei : „Eu cu tine am un vis, vreau să mergem la Paris.
   Şi-n franceză vreau să-ţi spun : că te iubesc ca un nebun !!!”,
 • „Vacanţă în Almeria”, la orele 17.25, 19.36, în care interpretul Alinu AJ dansează alături de mai multe tinere, costumate în lenjerie intimă semitanga care dansează lasciv şi execută mişcări din posterior ce sugerează actul sexual. Sunt prezentate cadre cu prim-planuri de posterioare ale dansatoarelor care mimează actul sexual în diferite poziţii. Cele două videoclipuri au fost difuzate şi în ziua de 9 ianuarie 2014 („Te iau cu mine peste tot”, ora 13.16 şi „Vacanţă în Almeria”, orele 09.43 şi 16.13).

 În 10 ianuarie 2014 a fost difuzat videoclipul „Iubito iubito” la ora 08.13, în care interpretul NECK apare alături de un grup de tinere îmbrăcate în costum de baie. Acţiunea se petrece, în prima parte a videoclipului, pe malul unei piscine unde tinerele dansează provocator. În partea a doua a clipului, tinerele spală o maşină de lux cu o soluţie care face spumă. Pe capota maşinii tinerele fac mişcări din fund care sugerează actul sexual, se masează pe fund şi pe coapse cu spuma provenită de la soluţia de curăţat. Imaginile prezintă, în prim plan, posteriorul dansatoarelor cât şi organele sexuale acoperite cu lenjerie tanga.
 Raportat la conţinutul acestor videoclipuri, producţii audiovizuale muzicale, Consiliul a constatat că acesta este nepotrivit în raport de ora difuzării, întrucât cuprind invariabil imagini cu fete dansând lasciv şi provocator, sugerând actul sexual, imagini focalizate, în prim plan, pe zonele erogene ale dansatoarelor sau în care a fost prezentată femeia în ipostaze degradante. Producţiile au fost încadrate greşit de radiodifuzor cu semnul de avertizare “AP”, ca fiind programe ce pot fi vizionate de copiii în vârstă de până la 12 ani, numai cu acordul părinţilor.

 Potrivit dispoziţiilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, difuzarea în serviciile de televiziune a programelor ce pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.
 În aplicarea prevederilor menţionate, Consiliul a emis norme de reglementare cu privire la protecţia minorilor cuprinse în Codul audiovizualului care prevăd că programele audiovizuale care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor pot fi difuzate numai dacă vizionarea este restricţionată printr-un sistem de acces condiţionat, iar în lipsa acestui sistem, transmiterea acestora se poate face numai în intervalul orar permis, potrivit clasificării programului în funcţie de conţinutul acestuia.
 De asemenea, în conformitate cu prevederile art. 18 alin. (1) lit. b) şi c) din Codul audiovizualului, astfel de producţii care prezintă comportament obscen şi persoane în ipostaze degradante, nu pot fi difuzate în intervalul orar 6.00 – 23.00.

 Consiliul a considerat că, în raport de conţinutul producţiilor audiovizuale muzicale, trebuie avute în vedere criteriile de clasificare prevăzute la art. 19 alin. (2) din Codul audiovizualului, precum : numărul şi natura scenelor de nuditate, reprezentarea actului sexual ; psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor ; prezentarea femeii în ipostaze degradante ; calitatea şi tipologia limbajului.
 Totodată, membrii Consiliului au apreciat că, suprapunându-se peste imaginile menţionate anterior, mesajele transmise de versurile unor melodii nu sunt potrivite pentru ore de difuzare accesibile minorilor, dat fiind că, de asemenea, sunt de natură să afecteze dezvoltarea mentală ori morală a acestora.

 Astfel, membrii Consiliului au apreciat că un conţinut ca cel analizat nu poate reprezenta un model în dezvoltarea armonioasă a minorului, cu atât mai mult cu cât unele videoclipuri au fost interpretate de un minor care a apărut alături de două tinere îmbrăcate provocator, ce execută dansuri erotice.
 Or, un asemenea conţinut poate fi deosebit de nociv şi periculos pentru minorii care vizionează astfel de producţii, având în vedere că în lipsa unei maturităţi fizice şi intelectuale, precum şi din cauza discernământului redus, copiii au tendinţa de a copia în mod involuntar şi de a imita cu uşurinţă comportamentul şi acţiunile persoanelor prezentate la televizor.
 În calitate de garant al interesului public în domeniul comunicării audiovizuale, Consiliul are obligaţia să asigure cu prioritate o protecţie reală a publicului minor, având în vedere nevoia de protecţie şi îngrijire specială a acestei categorii de public.

 Faţă de aceste aspecte, în temeiul şi cu respectarea dispoziţiilor art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, Consiliul Naţional al Audiovizualului dispune intrarea de îndată în legalitate, în sensul respectării dispoziţiilor referitoare la protecţia minorilor în cadrul programelor de televiziune, prin alegerea unui interval orar în care difuzarea producţiilor muzicale al căror conţinut este de natură să afecteze minorii să nu contravină normelor din legislaţia audiovizuală.