Informare de presă

19.12.2012


envoyer l'article par mail title=

Consiliul Naţional al Audiovizualului dă publicităţii rezultatele raportului de monitorizare a greşelilor de limba română în audiovizual. Raportul este întocmit de Institutul de Lingvistică al Academiei Române ca urmare a contractului de consultanţă încheiat cu CNA, monitorizarea fiind făcută în luna octombrie 2012 şi cuprinzând 12 posturi de televiziune (TVR 1, TVR 2, Antena 1, Antena 3, Pro TV, Prima TV, B1 TV, Realitatea TV, România TV, OTV, Kanal D şi Digi 24) şi două posturi de radio (Radio România Actualităţi şi Europa FM), alese în funcţie de audienţă, de acoperirea naţională, de ponderea emisiunilor informative şi de dezbatere şi de asumarea unui rol cultural şi educativ. Pentru prima dată, posturilor de radio li s-a alocat un număr de ore de monitorizare egal cu cel al posturilor TV.

Institutul Naţional de Lingvistică a efectuat, la fel ca în etapele anterioare, 300 de ore de monitorizare, urmărindu-se în primul rând transmisiunile de la orele de vârf, în special emisiunile de ştiri şi dezbateri. Au fost monitorizate sub aspect lingvistic doar intervenţiile verbale şi mesajele scrise (titrări, crawluri) pentru care îşi asumă responsabilitatea redactorii şi colaboratorii posturilor respective, nu şi intervenţiile aparţinând invitaţilor în studio. De asemenea, a fost monitorizată şi calitatea limbii folosite în mesajele publicitare.

Rezultatele monitorizării se regăsesc în tabelele de erori pentru fiecare post monitorizat (greşelile semnalate sunt însoţite de forma corectă şi de explicaţii) şi în lista de recomandări. Conform precizărilor făcute de Institutul de Lingvistică, erorile elementare, clare, indiscutabile, care pot fi verificate cu uşurinţă cu ajutorul instrumentelor normative existente au fost notate în tabele, în timp ce greşelile mai puţin evidente, mai puţin importante sau în cazul cărora sunt posibile controverse au fost semnalate la capitolul Recomandări.

Rezultatele monitorizării privind calitatea limbii române la posturile de radio şi de televiziune vor putea fi consultate în detaliu pe site-ul CNA, la rubrica Rapoarte de monitorizareCalitatea limbii române la posturile de radio şi de televiziune.

Preşedinte CNA,

Răsvan Popescu