Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 10.11.2022
10.11.2022
Sancțiuni : amendă de 10.000 de lei - România TV
ÃŽntrunit în È™edinÈ›a publică din data de 10.11.2022, Consiliul NaÈ›ional al Audiovizualului a analizat raportul de monitorizare întocmit de direcÈ›ia de specialitate ca urmare a sesizărilor primite pentru ediÈ›ia din data de 04.10.2022 a emisiunii „Punctul Culminant” È™i a decis să sancÈ›ioneze România TV cu amendă de 10.000 de lei. La difuzarea acestei ediÈ›ii au fost încălcate prevederile art. 40 alin. (1), ale art. 64 alin. (1) lit. b), precum È™i cele ale art. 65 lit. c) din Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual. Printre titlurile afiÈ™ate pe ecran s-au regăsit : „OperaÈ›iune neomarxistă uluitoare : atac la vârful statului”, „Imediat : Cine coordonează ampla operaÈ›iune a neomarxiÈ™tilor”.
ÃŽn aceeaÈ™i È™edință, Consiliul a decis să sancÈ›ioneze cu amendă de 10.000 de lei societatea Tezaur TV S.R.L. din BucureÈ™ti (Melos TV), pentru nerespectarea prevederilor art. 54 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările È™i completările ulterioare, conform cărora „Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaÅ£ia să solicite Consiliului acordul pentru orice modificare intervenită în documentele ÅŸi în datele declarate, prevăzute la art. 54 alin. (1) lit. b) ÅŸi e)”.
Biroul Informare și Relații Publice
Prevederile legislației audiovizuale la care facem referire :
Decizia CNA Nr. 220 din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările și completările ulterioare
Art. 40 - (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt.
Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : (...) b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.
Art. 65 - În emisiunile de ştiri şi dezbateri, radiodifuzorii trebuie să respecte următoarele reguli : c) titlul afişat pe ecran să reflecte cât mai fidel esenţa faptelor şi datelor prezentate în acel moment.