Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 14.11.2023

14.11.2023


envoyer l'article par mail title=

Sancțiuni :
• amendă de 10.000 de lei – Gold FM ;
• somație publică – Antena Stars

Întrunit în ședința publică din data de 14.11.2023, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a reclamațiilor primite și a decis să aplice următoarele sancțiuni :
- amendă de 10.000 de lei postului Gold FM pentru ediția din data de 19.08.2023 a emisiunii „Ce-i în Gușă, și-n căpușă !”, difuzată cu încălcarea prevederilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, potrivit cărora „Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor” ;
- somație publică postului Antena Stars pentru emisiunea „Star Magazin” din data de 20.09.2023, în cadrul căreia nu s-a ținut cont de dispozițiile art. 17 alin. (1) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual [„În intervalul orar 6,00 - 23,00 nu pot fi difuzate programe, altele decât producţiile audiovizuale de ficţiune şi filmele documentare, care conţin descrieri, reconstituiri sau reprezentări ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale sau ale actelor de violenţă domestică ori ale violurilor sau promovarea practicilor oculte”].

De asemenea, în urma analizării rapoartelor întocmite de Direcția Control, Consiliul a decis să aplice următoarele sancțiuni :
- amendă de 10.000 de lei societății Artfest Consulting S.R.L. pentru GLOBAL NEWS/ GLOBAL NEWS HD din București pentru nerespectarea prevederilor art. 58 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, conform cărora „Difuzarea serviciului de programe poate începe după obţinerea deciziei de autorizare audiovizuală” ;
- somație publică postului BIT TV (Pașcani/Iași) pentru încălcarea dispozițiilor art. 66 din Codul audiovizualului, la difuzarea emisiunii „Pulsul zilei” din data de 02.10.2023 [„În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică”].

În aceeași ședință, Consiliul a hotărât să sancționeze societatea ASTRA SMART MEDIA S.R.L. din Curtea de Argeș cu amendă de 10.000 de lei pentru nerespectarea dispozițiilor art. 54 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, potrivit cărora „Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să solicite Consiliului acordul pentru orice modificare intervenită în documentele şi în datele declarate, prevăzute la art. 54 alin. (1) lit. b) şi e)”.

Biroul Informare și Relații Publice