Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 22.11.2023

22.11.2023


envoyer l'article par mail title=

Sancțiuni - amenzi
• 10.000 de lei – Pro TV, Aleph TV
• 30.000 de lei - Tezaur TV SRL ; 20.000 de lei - Artfest Consulting SRL

Întrunit în ședința publică din data de 22.11.2023, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a sesizărilor primite și a decis să sancționeze posturile Pro TV și Aleph News cu câte o amendă de 10.000 de lei pentru încălcarea dispozițiilor art. 28 alin. (8) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, potrivit cărora „La sfârşitul calupurilor publicitare, difuzate în intervalul orar 18.00 - 22.00, cu excepţia programelor dedicate copiilor, posturile de radio şi televiziune sunt obligate să difuzeze următorul mesaj de avertizare : Actul sexual comis de un major cu un minor sub 16 ani constituie viol, dacă diferenţa de vârstă este mai mare de 5 ani, şi se pedepseşte cu închisoarea”. Pentru a se urmări respectarea prevederilor art. 28 alin. (8), au fost monitorizate programele difuzate în data 22.10.2023 (interval orar 18:00 – 22:00) de 14 posturi de televiziune (Aleph News, Antena 1, Antena 3 CNN, B1 TV, Digi24, Euronews, Kanal D, Prima TV, Prima News, Pro TV, Realitatea Plus, România TV, TVR 1, TVR Info) și 8 posturi de radio (Digi FM, Europa FM, Kiss FM, Național FM, Pro FM, Radio Guerrilla, Radio Impuls București, Radio ZU).

În aceeași ședință, Consiliul a decis aplicarea unei amenzi de 30.000 de lei societății Tezaur TV SRL (Melos TV) și a unei amenzi de 20.000 de lei societății Artfest Consulting SRL (Global News/Global News TV), deoarece radiodifuzorii nu au respectat prevederile art. 54 alin. (2) din Legea audiovizualului [„Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să solicite Consiliului acordul pentru orice modificare intervenită în documentele şi în datele declarate, prevăzute la art. 54 alin. (1) lit. b) şi e)”].

De asemenea, ca urmare a analizării rapoartelor de monitorizare întocmite de direcția de specialitate pentru mai multe materiale audiovizuale postate pe internet, CNA a decis să redirecționeze către Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) sesizările și rapoartele aferente privind : videoclipul cu titlul „Valorificarea resurselor țării”, articole referitoare la OMV, Petrom și Transgaz, „Oportunitate unică pentru cetățenii români” ; știrea cu titlul „Platforma Transgaz îi face pe români bogați”, precum și materialul „Robert Turcescu a fost reținut astăzi după declarațiile sale recente în emisiunea „40 de întrebări cu Denise Rifai”. Totodată, CNA a decis să redirecționeze atât către Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), cât și către DNSC sesizarea și raportul de monitorizare întocmit pentru site-ul https://veghepatriei.wordpress.com.

Biroul Informare și Relații Publice