Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 18.12.2024
18.12.2024

Sancțiuni
• amenzi : 50.000 de lei – Realitatea Plus ; 5000 de lei – Gold FM ; 2500 de lei – Atomic TV
Întrunit în ședința publică din data de 18.12.2024, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a autosesizării și a sesizărilor primite și a decis să aplice următoarele sancțiuni :
- amendă de 50.000 de lei postului Realitatea Plus pentru emisiunile „Culisele statului paralel” din 26.11.2024 È™i „Tu decizi – alegeri parlamentare 2024” din 01.12.2024, în cadrul cărora au fost încălcate prevederile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 È™i dispoziÈ›iile art. 64 alin. (1) lit. a), b), ale art. 67 È™i ale art. 40 alin. (5) din Codul de reglementare al conÈ›inutului audiovizual. Printre titlurile afiÈ™ate : „Manipularea din spatele ONG-urilor, cine trage sforile din spate” ; „Milioane de euro în campaniile ONG-urilor, de unde sunt banii” ; „InstituÈ›iile statului, speriate de ONG, cine organizează protestele” ; „InvestigaÈ›ii : George Soros a finanÈ›at ONG-uri în România” (emisiunea din 26.11.2024). Printre afirmaÈ›iile moderatoarei, în ediÈ›ia emisiunii sus-menÈ›ionate din 01.12.2024 : „Huă ! Să vă fie ruÈ™ine ! România e È›ara noastră È™i o să ne-o luăm înapoi, nu cu boÈ›i, nu cu troli, nu cu TikTok, ci cu voturile noastre. MarÈ™ ! SunteÈ›i cea mai mare ruÈ™ine ! Cum e posibil, de Ziua NaÈ›ională a României, Ilie Bolojan, care se dorea prim-ministrul al României, să nu pună un steag. Javrelor ce sunteÈ›i ! SunteÈ›i mână în mână cu Soros, cu globaliÈ™tii” ;
- amendă de 5.000 de lei postului Gold FM pentru emisiunea „Ce-i în Gușă È™i-n căpușă” din 27.11.2024, difuzată fără a fi respectate prevederile art. 64 alin. (1) lit. a). Printre afirmaÈ›iile moderatorului : „Omul zilei” este, aÈ™a cum vă spuneam, tânărul debusolat moral È™i needucat, uÈ™or de manipulat È™i cu comportament excesiv, inconÈ™tient, recrutat în masa de manevră a statului paralel, anti-Georgescu È™i pro-Lasconi. V-am spus încă de alaltăieri că vor fi manifestaÈ›ii de stradă. Ele au început luni seara. Sunt programate să crească în intensitate. BineînÈ›eles că sunt organizate de către securiÈ™ti, pentru că trăim în securistan. Și acolo grupuri de tineri debusolaÈ›i care au ochii de consumatori, mulÈ›i dintre ei, îmi pare rău că trebuie să spun asta. AlÈ›ii poate n-au consumat, dar se exprimă extrem de ciudat È™i de agramat. S-au strâns, mare parte din comunitate LGBT È™i manifestează cu vorbe violente împotriva lui Călin Georgescu È™i împotriva noastră, cumva, a suveraniÈ™tilor, eu mă simt vizat. De asta vorbesc despre omul negru al zilei ca fiind tânărul debusolat moral È™i needucat. (…) Ce vreau să remarc este că vinovaÈ›i pentru manifestările halucinante ale acestor tineri care mie mi se par decerebraÈ›i sunt părinÈ›ii în primul rând” ;
- amendă de 2.500 de lei postului Atomic TV pentru nerespectarea dispoziÈ›iilor art. 93^1 alin. (1) din Legea audiovizualului, conform cărora „Radiodifuzorul căruia i s-a aplicat o sancÅ£iune sau i s-a adresat o somaÅ£ie de intrare în legalitate de către Consiliu are obligaÅ£ia de a comunica publicului motivele ÅŸi obiectul sancÅ£iunii sau ale somaÅ£iei, în formularea transmisă de Consiliu”.
Serviciul Comunicare și Relații Publice
Prevederi ale legislației audiovizuale la care facem referire :
Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare
Art. 3 - (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor
Decizia CNA nr. 220 din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual
Art. 40 - (5) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.
Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii ; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.
Art. 67 - În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii.