Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 18.12.2024

18.12.2024


envoyer l'article par mail title=

Sancțiuni
• amenzi : 50.000 de lei – Realitatea Plus ; 5000 de lei – Gold FM ; 2500 de lei – Atomic TV

Întrunit în ședința publică din data de 18.12.2024, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a autosesizării și a sesizărilor primite și a decis să aplice următoarele sancțiuni :
- amendă de 50.000 de lei postului Realitatea Plus pentru emisiunile „Culisele statului paralel” din 26.11.2024 și „Tu decizi – alegeri parlamentare 2024” din 01.12.2024, în cadrul cărora au fost încălcate prevederile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 și dispozițiile art. 64 alin. (1) lit. a), b), ale art. 67 și ale art. 40 alin. (5) din Codul de reglementare al conținutului audiovizual. Printre titlurile afișate : „Manipularea din spatele ONG-urilor, cine trage sforile din spate” ; „Milioane de euro în campaniile ONG-urilor, de unde sunt banii” ; „Instituțiile statului, speriate de ONG, cine organizează protestele” ; „Investigații : George Soros a finanțat ONG-uri în România” (emisiunea din 26.11.2024). Printre afirmațiile moderatoarei, în ediția emisiunii sus-menționate din 01.12.2024 : „Huă ! Să vă fie rușine ! România e țara noastră și o să ne-o luăm înapoi, nu cu boți, nu cu troli, nu cu TikTok, ci cu voturile noastre. Marș ! Sunteți cea mai mare rușine ! Cum e posibil, de Ziua Națională a României, Ilie Bolojan, care se dorea prim-ministrul al României, să nu pună un steag. Javrelor ce sunteți ! Sunteți mână în mână cu Soros, cu globaliștii” ;
- amendă de 5.000 de lei postului Gold FM pentru emisiunea „Ce-i în Gușă și-n căpușă” din 27.11.2024, difuzată fără a fi respectate prevederile art. 64 alin. (1) lit. a). Printre afirmațiile moderatorului : „Omul zilei” este, așa cum vă spuneam, tânărul debusolat moral și needucat, ușor de manipulat și cu comportament excesiv, inconștient, recrutat în masa de manevră a statului paralel, anti-Georgescu și pro-Lasconi. V-am spus încă de alaltăieri că vor fi manifestații de stradă. Ele au început luni seara. Sunt programate să crească în intensitate. Bineînțeles că sunt organizate de către securiști, pentru că trăim în securistan. Și acolo grupuri de tineri debusolați care au ochii de consumatori, mulți dintre ei, îmi pare rău că trebuie să spun asta. Alții poate n-au consumat, dar se exprimă extrem de ciudat și de agramat. S-au strâns, mare parte din comunitate LGBT și manifestează cu vorbe violente împotriva lui Călin Georgescu și împotriva noastră, cumva, a suveraniștilor, eu mă simt vizat. De asta vorbesc despre omul negru al zilei ca fiind tânărul debusolat moral și needucat. (…) Ce vreau să remarc este că vinovați pentru manifestările halucinante ale acestor tineri care mie mi se par decerebrați sunt părinții în primul rând” ;
- amendă de 2.500 de lei postului Atomic TV pentru nerespectarea dispozițiilor art. 93^1 alin. (1) din Legea audiovizualului, conform cărora „Radiodifuzorul căruia i s-a aplicat o sancţiune sau i s-a adresat o somaţie de intrare în legalitate de către Consiliu are obligaţia de a comunica publicului motivele şi obiectul sancţiunii sau ale somaţiei, în formularea transmisă de Consiliu”.

Serviciul Comunicare și Relații Publice


Prevederi ale legislației audiovizuale la care facem referire :

Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare
Art. 3 - (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor

Decizia CNA nr. 220 din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual
Art. 40 - (5) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.

Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii ; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

Art. 67 - În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii.