Răspunsul CNA nr. 13006 RF / 16.12.2013 la petiţiile referitoare la emisiunea „X Factor”, difuzată de Antena 1

19.12.2013


envoyer l'article par mail title=

Având în vedere numărul foarte mare de reclamaţii primite la CNA (aproximativ 700) cu privire la ediţii ale emisiunii „X Factor”, difuzate de Antena 1, facem public răspunsul instituţiei, neavând capacitatea administrativă de a răspunde fiecărui petiţionar în parte.

Întruniţi în şedinţa publică din data de 10.12.2013, membrii Consiliului au analizat rapoartele de monitorizare privind mai multe ediţii ale emisiunii „X Factor”, inclusiv cea din data de 24.11.2013 (pentru care s-au primit numeroase reclamaţii) în care unul dintre juraţi, Cheloo a făcut afirmaţii jignitoare referitoare la orientarea sexuală a unuia dintre concurenţi.

Au fost vizionate secvenţe relevante din emisiuni şi a fost audiat punctul de vedere exprimat de reprezentantul radiodifuzorului, prezent la şedinţă.

La finalul discuţiilor, Consiliul a decis să sancţioneze postul Antena 1 cu amendă în cuantum de 10.000 de lei.

Membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 40 alin. (3) şi 47 alin (2) din Codul audiovizualului („Moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă”, respectiv „Este interzisă în programele audiovizuale orice discriminare pe considerente de rasă, religie, naţionalitate, sex, orientare sexuală sau etnie”).

Cu deosebită consideraţie,

Laura GEORGESCU

Preşedinte