Comunicat de presă. Ședința din data de 12.11.2015

12.11.2015


envoyer l'article par mail title=

Amendă 10.000 de lei - Digi 24
Somaţii publice - România TV şi Kanal D

Întrunit în şedinţă publică, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat, ca urmare a reclamaţiilor primite, un amplu raport întocmit de direcţia Monitorizare cu privire la modul în care posturile centrale de televiziune au reflectat tragedia petrecută la Clubul Colectiv din Bucureşti. Raportul a cuprins cinci posturi generaliste (Antena 1, Kanal D, Pro TV, Prima TV şi TVR 1) şi cinci posturi de ştiri (Antena 3, B1 TV, Digi 24, Realitatea TV şi România TV). Constatând unele abateri de la prevederile legislaţiei audiovizualului, membrii Consiliului au decis să aplice următoarele sancţiuni :
- amendă în cuantum de 10.000 de lei postului de televiziune Digi 24 pentru că în data de 02.11.2015 în jurnalele de ştiri a fost difuzat un material cu titlul „Martor la tragedia din Colectiv”, în care era prezentată mărturia unui tânăr, cu precizarea ca sursă a unui site de ştiri, fără să fie solicitat şi un punct de vedere al autorităţilor în cauză. Radiodifuzorul nu a respectat astfel dispoziţiile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 şi art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual ;
- somaţii publice posturilor România TV şi Kanal D pentru încălcarea prevederilor art. 45 alin. (1) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit cărora : „Orice persoană are dreptul la respectarea intimităţii în momente dificile, cum ar fi o pierdere ireparabilă sau o nenorocire”.

Menţionăm că raportul de monitorizare s-a referit la emisiuni transmise în intervalul 30.10 – 02.11.2015 de posturile de televiziune anterior menţionate, urmând ca în şedinţele viitoare membrii CNA să analizeze şi alte rapoarte de monitorizare ce vor fi întocmite de direcţia de specialitate pe acest subiect.

Biroul Comunicare și Relații cu Publicul


Prevederile legislației audiovizualului la care facem referire :

Legea audiovizualului nr. 504/2002 cu modificările și completările ulterioare

Art. 3 alin. (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

Decizia CNA nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conținutului audiovizual

Art. 64 (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii ; b) informarea cu privire la un fapt sau un eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.