Răspuns CNA nr. 685 RF/20.02.2017 la sesizările referitoare la mai multe emisiuni difuzate de posturile de știri în data de 22 ianuarie 2017

21.02.2017


envoyer l'article par mail title=

Având în vedere numărul foarte mare de reclamaţii primite la CNA (aproximativ 700) cu privire la mai multe emisiuni difuzate de posturile de știri în data de 22 ianuarie 2017, facem public răspunsul instituţiei, neavând capacitatea administrativă de a răspunde fiecărui petiţionar în parte.

Ca urmare a numărului mare de sesizări primite la CNA, cu privire la o serie de emisiuni difuzate de posturile Antena 3, B1 TV, Realitatea TV È™i România TV, în ziua de 22 ianuarie 2017, vă comunicăm următoarele :

Întruniţi în şedinţa publică din data de 16 februarie 2017, membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului au vizionat secvenţe relevante din emisiunile reclamate și au analizat rapoartele întocmite de Direcţia Monitorizare ca urmare a autosesizării instituției și a reclamațiilor primite pentru modul în care a fost reflectat, la posturile de știri, protestul din București din data de 22.01.2017, inclusiv dezbaterile pe această temă.

ÃŽn urma discuÈ›iilor din È™edință, Consiliul a decis să sancÈ›ioneze posturile Antena 3 È™i România TV cu câte o amendă de 50.000 de lei, pentru încălcarea dispoziÈ›iilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului referitoare la obligaÈ›ia de a asigura „informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor ÅŸi evenimentelor ÅŸi să favorizeze libera formare a opiniilor” È™i a prevederilor art. 64 alin. 1) lit. a) È™i b), art. 65 lit. c) È™i art. 66 alin. 1 lit. a) din Codul audiovizualului, potrivit cărora :

ART. 64 (1) ÃŽn virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : a) asigurarea unei distincÅ£ii clare între fapte ÅŸi opinii ; b) informarea cu privire la un fapt sau un eveniment să fie corectă, verificată ÅŸi prezentată în mod imparÅ£ial ÅŸi cu bună-credinţă.

ART. 65 ÃŽn emisiunile de ÅŸtiri ÅŸi dezbateri, radiodifuzorii trebuie să respecte următoarele reguli : (…) c) titlurile ÅŸi textele afiÅŸate pe ecran să reflecte cât mai fidel esenÅ£a faptelor ÅŸi datelor prezentate ;

ART. 66 (1) ÃŽn programele de ÅŸtiri ÅŸi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie să respecte următoarele principii : a) asigurarea imparÅ£ialităţii, echilibrului ÅŸi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziÅ£ie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.

De asemenea, posturile B1TV È™i Realitatea TV au primit somaÈ›ie publică, pentru nerespectarea prevederilor art. 65 lit. c), respectiv art. 40 alin. 3) din Codul audiovizualului, care stipulează următoarele :

ART. 65 ÃŽn emisiunile de ÅŸtiri ÅŸi dezbateri, radiodifuzorii trebuie să respecte următoarele reguli : (…) c) titlurile ÅŸi textele afiÅŸate pe ecran să reflecte cât mai fidel esenÅ£a faptelor ÅŸi datelor prezentate ;

ART. 40 (…) (3) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.

Laura GEORGESCU

PreÅŸedinte