Răspuns CNA nr. 6872 RF/05.02.2018 la sesizările referitoare la ediÈ›ia din 09.08.2017 a emisiunii „România 9” difuzată de TVR 1

06.02.2018


envoyer l'article par mail title=

Ca urmare a numărului mare de sesizări primite la CNA, cu privire la ediÈ›ia din 09.08.2017 a emisiunii „România 9” difuzată de postul TVR 1, având ca temă „Familia tradiÈ›ională versus familia modernă”, facem public răspunsul instituÅ£iei, neavând capacitatea administrativă de a răspunde fiecărui petiÅ£ionar în parte.

Întrunit în şedinţa publică din data de 01.02.2018, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat raportul de monitorizare întocmit de direcția de specialitate ca urmare a celor 230 de reclamații primite la CNA. Membrii Consiliului au vizionat secvenţe relevante din emisiune și au audiat punctul de vedere exprimat de reprezentanții radiodifuzorului prezenti la ședință, printre aceștia fiind și moderatorul Ionuț Cristache.

La finalul dezbaterilor, Consiliul a decis să sancÈ›ioneze TVR 1 cu somaÈ›ie publică pentru emisiunea „România 9”. La difuzarea ediÈ›iei din 09.08.2017, postul nu a È›inut cont de dispoziÈ›iile art. 40 alin. (1), (4), art. 64 alin. (1) lit. a) È™i art. 66 din Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual.

„ART. 40 (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt. (…) (4) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea.

ART. 64 (1) ÃŽn virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : a) asigurarea unei distincÅ£ii clare între fapte ÅŸi opinii ;

ART. 66 ÃŽn programele de ÅŸtiri ÅŸi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparÅ£ialitatea ÅŸi echilibrul ÅŸi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziÅ£ie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică”.

MenÈ›ionăm că decizia de sancÈ›ionare poate fi consultată pe site-ul instituÈ›iei (www.cna.ro) la rubrica „Decizii de sancÈ›ionare”.

Laura GEORGESCU

PreÅŸedinte