Comunicat de presă
10.04.2012

Întruniţi în şedinţă publică în data de 10.04.2012, membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului au decis sancţionarea postului de televiziune OTV cu reducerea la jumătate a termenului de valabilitate a licenţei audiovizuale, respectiv până la data de 04 iulie 2012 (licenţa ar fi expirat la data de 28 septembrie 2012).
Sancţiunea a fost aplicată în temeiul art. 95 alin. (1) lit c) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cumulat cu obligarea radiodifuzorului de a difuza timp de 10 minute, între orele 19,00 şi 19,10, numai textul deciziei de sancţionare.
CNA a aplicat o sancţiune similară în data de 27.03.2012 (prin Decizia nr. 157), dar postul OTV a continuat să transmită, atât pe banda tip “News Alert”, cât şi în cadrul emisiunilor “Dan Diaconescu Direct”, “Pentru popor” şi “Corin Romanescu – sectorul 5”, mesaje de promovare politică în afara campaniilor electorale, fapt interzis de legislaţia audiovizuală (perioada monitorizată 29.03 – 08.04.2012).
Consiliul a luat hotărârea aplicării acestei sancţiuni severe prevăzute de legislaţia audiovizualului pentru încălcarea în mod repetat a prevederilor art. 139 din Codul audiovizualului, conform cărora „Publicitatea, pozitivă sau negativă, în legătură cu partide politice, oameni politici, mesaje politice este interzisă, cu excepţia perioadelor de campanie electorală”. CNA a reţinut şi încălcarea de către radiodifuzor a dispoziţiilor art. 3 din Legea audiovizualului, precum şi nerespectarea prevederilor art. 7 alin. 2 şi art. 10 din Codul audiovizualului care precizează condiţiile în care poate participa un minor în vârstă de până la 14 ani la programele audiovizuale.
De asemenea, Consiliul a hotărât sancţionarea postului România TV (RTV) cu amendă în cuantum de 10.000 de lei pentru ediţia din data de 11.02.2012 a emisiunii “România de poveste”, în care a fost difuzat un reportaj realizat în baza unui studiu al Academiei Române cu privire la condiţia românilor din Harghita şi Covasna. CNA a apreciat că, la realizarea emisiunii respective, radiodifuzorul avea obligaţia de a respecta prevederile art. 3 alin. 1 şi 2 din Legea audiovizualului şi pe cele ale art. 66 alin. 1 lit. a şi art. 70 din Codul audiovizualului. Art. 70 stipulează că “În cadrul programelor de ştiri şi dezbateri care abordează probleme de interes public privind minorităţile etnice, religioase sau sexuale se va prezenta şi un punct de vedere al acestora”.
Consiliul a aprobat solicitările de prelungire a licenţelor audiovizuale ale S.C. Antena TV Group S.A. pentru Antena 1 Bucureşti şi Antena 1 Constanţa. De asemenea, au fost aprobate solicitările de prelungire ale licenţelor audiovizuale pentru Brăila Dens FM şi TV Galaţi.
Biroul Comunicare şi Relaţii cu Publicul