Comunicat

04.12.2009


envoyer l'article par mail title=

cu privire la încheierea în audiovizual a campaniei electorale pentru turul 2 al alegerilor prezidenţiale

Consiliul Naţional al Audiovizualului ţine să precizeze, încă o dată, faptul că potrivit dispoziţiilor Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale Deciziei CNA nr. 853/2009, campania electorală prin intermediul posturilor publice şi private de radio şi televiziune se încheie în ziua de sâmbătă 5 decembrie la ora 7,00.

Din acel moment nu mai este permisă prezentarea de dezbateri, mesaje şi comentarii cu conţinut electoral, spoturi sau alte forme de promovare electorală. De asemenea nu este permisă transmiterea în direct a unor mitinguri, întâlniri, eventuale conferinţe de presă ale candidaţilor, precum şi difuzarea unor declaraţii la ieşirea de la urne de natură să influenţeze opţiunile de vot.

Pe întreaga perioadă a campaniei electorale Consiliul Naţional al Audiovizualului a monitorizat un număr de 90 de posturi de radio şi televiziune. După cum se poate vedea şi pe site-ul CNA, Consiliul a aplicat pentru motive legate de nerespectarea dispoziţiilor legale cu privire la reflectarea campaniei electorale un număr de 63 de sancţiuni pentru 32 posturi de televiziune (12 centrale şi 20 locale), constând în 37 de somaţii şi 26 de amenzi în cuantum total de 207.500 lei, dintre care 15 somaţii şi 19 amenzi în cuantum de 167.500 lei pentru televiziunile centrale, respectiv 22 somaţii şi 7 amenzi în cuantum de 40.000 lei pentru cele locale. De asemenea, CNA a sancţionat şi trimiterea către site-uri care prezentau rezultatele unor exit-polluri parţiale pe parcursul zilei votării.

Din dorinţa de a preveni repetarea unor fapte contrare legislaţiei în vigoare, Consiliul atrage atenţia radiodifuzorilor că este interzisă prezentarea de sondaje de opinie, televoturi sau anchete făcute pe stradă cu 48 de ore înainte de ziua votării (vineri şi sâmbătă), iar în ziua scrutinului de duminică 6 decembrie difuzarea rezultatelor estimate prin exit-poll este permisă numai după ora 21, ora oficială de închidere a urnelor. Consiliul Naţional al Audiovizualului continuă să monitorizeze cu atenţie toate emisiunile posturilor de radio şi televiziune, inclusiv în ziua votării, în vederea analizării şi sancţionării oricăror abateri de la prevederile legale.

Răsvan Popescu

Preşedinte