Comunicat

25.04.2012


envoyer l'article par mail title=

În şedinţa publică a CNA din data de 24.04.2012 a fost analizată situaţia generată de neînţelegerile comerciale dintre S.C. ANTENA TV GROUP S.A. şi S.C. RCS & RDS S.A. care au condus la scoaterea (începând cu data de 19.04.2012), de pe platforma DTH, a posturilor aparţinând trustului ANTENA TV GROUP, telespectatorii fiind astfel puşi în imposibilitatea de a viziona programele respective, în conformitate cu prevederile contractuale pe care le aveau cu societatea RCS & RDS.

După audierea părţilor, analiza reclamaţiilor şi a documentelor depuse la CNA de cele două societăţi, membrii Consiliului au decis să sesizeze ANPC (Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor) şi ANCOM (Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii), problemele constatate nefiind de competenţa CNA, aşa cum au fost stabilite de Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare. Conform constatărilor făcute în şedinţă, contractele comerciale pe care ANTENA TV GROUP le avea pentru distribuţia televiziunilor proprii pe reţelele de cablu şi DTH ale RCS & RDS au expirat la data de 31 decembrie 2011, cele două societăţi fiind în acest an în proces de negociere în vederea încheierii unui nou contract.

Referitor la solicitarea RCS & RDS de modificare a avizului de retransmisie (în sistem DTH) conform dispoziţiillor art. 74 din Legea audiovizualului, CNA a hotărât să amâne luarea unei decizii, în termenul stabilit de dispoziţiile legale, respectiv 30 de zile, scopul fiind acela de a acorda timpul necesar ca cele două societăţi să rezolve disensiunile legate de relaţia comercială, CNA urmărind, în calitate de garant al interesului public, să nu fie afectaţi telespectatorii şi, în acelaşi timp, să se respecte toate prevederile legislaţiei audiovizualului.

Precizăm că, în conformitate cu art. 82 din Legea audiovizualului care stabileşte regulile de aplicare ale principiului must carry, reţelele DTH nu intră sub incidenţa acestei obligativităţi, constituind una din excepţiile prevăzute de articolul invocat, excepţie preluată şi prevăzută explicit în Decizia CNA privind obţinerea avizului de retransmisie.

Răsvan Popescu,

Preşedinte CNA