Comunicat - Sancțiuni, Ședința CNA din data de 26.07.2012 -

26.07.2012


envoyer l'article par mail title=

Întruniţi în şedinţă publică, membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului au analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate pentru posturile de televiziune centrale şi au hotărât aplicarea următoarelor sancţiuni :

Decizie de intrare de îndată în legalitate în privinţa unui spot difuzat de postul Antena 3, începând cu ziua de 25.07.2012, spot ce conţine mesajul “Duminică, Preşedintele suspendat îşi cheamă susţinătorii la vot”. Consiliul a apreciat că, la difuzarea acestui spot, nu s-a ţinut cont de faptul că, în data de 24.07.2012, dl. Traian Băsescu a declarat public, la postul Radio România Actualităţi că îşi îndeamnă electoratul să nu vină la vot la referendum, conţinutul spotului având, în aceste condiţii, un mesaj contrar, de natură să-i dezinformeze pe susţinătorii Preşedintelui suspendat, dl. Traian Băsescu. Decizia CNA a avut în vedere obligaţia radiodifuzorului de a respecta prevederile art. 1 din Decizia nr. 586 din 10 iulie 2012 pentru reflectarea pe posturile de radio și de televiziune a referendumului privind demiterea Președintelui („Reflectarea evenimentelor legate de referendum trebuie să respecte obligațiile legale privind informarea corectă, imparțialitatea și pluralismul de opinii, protecția demnității umane și a dreptului la propria imagine”) ;

Amendă în cuantum de 5.000 de lei postului Naşul TV, pentru dezechilibrele constatate în emisiunile de dezbatere difuzate în perioada 16 – 22.07.2012, fiind încălcate dispoziţiile art. 3 din Decizia nr. 586/2012, conform cărora „În cadrul emisiunilor de dezbatere, numărul participanților care exprimă puncte de vedere pentru și împotriva demiterii Președintelui României trebuie să fie egal ; în cazul în care unul dintre cei invitați nu participă, acest fapt trebuie menționat pe post ; absența punctului de vedere al uneia dintre părți nu exonerează realizatorul/moderatorul de asigurarea imparțialității” ;

Somaţie publică postului Antena 3. În emisiunea de dezbatere „Subiectiv” difuzată în data de 20.07.2012 şi moderată de Răzvan Dumitrescu, nu au fost respectate prevederile art. 66 alin. 1 lit. a din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, referitoare la obligaţia de a fi respectate “(..) următoarele principii : asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică”.

De asemenea, după analiza, în şedinţa din 24.07.2012, a raportului de monitorizare întocmit de Serviciul Inspecţie ca urmare a unei reclamaţii, postul Tele 2 Drobeta Tr. Severin a fost sancţionat cu amendă în cuantum de 5.000 de lei pentru că, în ediţiile emisiunii informative din 17 şi 18.07.2012, în cadrul cărora a fost difuzat un reportaj intitulat „Familia Stănişoară SRL”, radiodifuzorul a încălcat atât dispoziţiile art. 64 alin. 1, lit. a şi b, art. 65 şi art. 66 alin. 1 lit. a din Codul audiovizualului, cât şi prevederile art. 4 din Decizia nr. 586 din 10 iulie 2012.

CNA a aprobat solicitarea de licenţă audiovizuală pentru Nord TV, precum şi solicitările de prelungire a licenţelor audiovizuale pentru Valahia TV şi Canal Video+text multipunct integrat.

Biroul Comunicare şi Relaţii cu Publicul