Comunicat de presă
13.04.2010

Întruniţi în şedinţa publică din data de 13.04.2010, membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului au analizat raportul de monitorizare întocmit de direcţia de specialitate pentru o serie de emisiuni informative şi de dezbatere difuzate de postul de televiziune Realitatea TV, în cadrul cărora s-a dezbătut o declaraţie a Primului Ministru privind numărul secretarilor de stat din ministere. Consiliul a constatat că, în emisiunea “Realitatea zilei”, ediţia din data de 6.04.2010, radiodifuzorul a refuzat să difuzeze şi punctul de vedere solicitat de Purtătorul de cuvânt al Guvernului. Radiodifuzorul a încălcat, astfel, prevederile privind informarea corectă a publicului, prevăzute de art. 3 alin. 2 din Legea audiovizualului nr. 504/ 2002, cu modificările şi completările ulterioare, [« Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor. »]. În consecinţă, membrii Consiliului au decis să sancţioneze postul Realitatea TV cu somaţie publică.
Pe baza Raportului de monitorizare privind respectarea normelor referitoare la publicitate în mai multe emisiuni în care s-au abordat subiecte pe teme de sănătate, întocmit pe perioada 5.02 – 4.04.2010, pentru mai multe posturi de televiziune centrale, respectiv Antena 2 („Trăieşte sănătos”, „Neconvenţional”), Etno TV („Taifasuri”), B1 TV („Trenul vieţii”, „6 ! Vine Presa !”), OTV („Eco TV”, „Euro Mondo”, „Viaţă de vedetă”, „Natural sută la sută”) şi Naţional TV („Tibanul, pescuitul şi natura”), Consiliul a decis să sancţioneze cu somaţie publică posturile de televiziune Antena 2, OTV, ETNO TV, B1 TV şi Naţional TV. C.NA. a constatat că posturile menţionate anterior au difuzat comunicări audiovizuale cu conţinut comercial mascat referitoare la servicii, clinici, tratamente medicale (de ex. vindecarea cancerului sau diabetului), produse medicamentoase şi ecologice, suplimente alimentare, aparate de masaj şi biorezonanţă, servicii şi obiective turistice încălcând prevederile art. 29 alin. 1 din Legea audiovizualului nr. 504/ 2002, cu modificările şi completările ulterioare.
Pe baza raportului Serviciului de Inspecţie, membrii C.N.A. au hotărât să sancţioneze cu somaţie publică postul TELE M Iaşi. În emisiunea „Jurnalul de ştiri” din data de 1.04.2010, publicul nu a fost informat corect asupra faptului că a fost prezentat un material în care au fost aduse acuzaţii grave privind relaţiile dintre Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi şi un om de afaceri, fără a se preciza că este o farsă de 1 aprilie, încălcându-se, astfel, dispoziţiile art. 3 alin. 2 din Legea Audiovizualului nr. 504/ 2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi pe cele ale art. 42 alin. 1 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.
De asemenea, postul local TV Bacău a fost sancţionat cu somaţie publică pentru nerespectarea prevederilor art. 29 alin. 1 din Legea audiovizualului. În emisiunea „Deşteptarea de seară”, din data de 25.03.2010, invitaţii, doi actori de comedie, au promovat jocul de noroc difuzat de un post central de televiziune. La stabilirea sancţiunii s-a luat în consideraţie şi nerespectarea art. 54 alin. 2 din Legea audiovizualului nr. 504/ 2002, privind notificarea schimbării grilei de programe la C.N.A.
În aceeaşi şedinţă, Consiliul a aprobat solicitarea de licenţă audiovizuală prin reţele de comunicaţii electronice S.C. FIX TV S.R.L. Oradea pentru postul Fix TV.
Biroul Comunicare şi Relaţii cu Publicul