Decizia nr. 397 din 13.04.2010

13.04.2010


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. ANTENA 2 S.A.,
cu sediul în BUCUREŞTI, B-dul Ficusului nr. 44A, corp B, et. 4, sector 1
C.U.I. 15967078

pentru postul de televiziune ANTENA 2
B-dul Mărăşti nr. 65-67, Complex Expoziţional, Pavilion 7
BUCUREŞTI

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 13 aprilie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare, în baza reclamaţiei înregistrate la CNA cu nr. 4062/23.03.2010 cu privire la emisiunea „Trăieşte sănătos”, difuzată în ziua de 22 martie 2010 şi la emisiunea „Neconvenţional”, ediţiile din 07 şi 14 martie 2010, transmise de postul ANTENA 2.

Postul de televiziune ANTENA 2 aparţine radiodifuzorului S.C. ANTENA 2 S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 166/09.01.2007 şi decizia de autorizare nr. 1253.0/20.02.2007).

Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. ANTENA 2 S.A. a încălcat dispoziţiile art. 29 alin. (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate, comunicările comerciale audiovizuale cu conţinut comercial mascat sunt interzise.

În fapt, în data de 22.03.2010, începând cu ora 15.00, postul ANTENA 2 a difuzat emisiunea „Trăieste sănătos”, având ca titlu : „Suplimentele alimentare. Ce sunt ? Avem nevoie de ele ?”. La această ediţie a participat, în calitate de invitat, domnul prof. dr. Mencinicopschi.

În legătură cu acestă ediţie a emisiunii „Trăieste sănătos”, la instituţia noastră s-a înregistrat sesizarea nr. 4062/23.03.2010, prin care petentul reclamă faptul că în cadrul emisiunii s-a făcut publicitate mascată la anumite produse.

Analizând raportul de monitorizare având ca obiect reclamaţia primită la CNA, membrii Consiliului au constatat că aceasta este întemeiată, întrucât în cadrul ediţiei respective radiodifuzorul a făcut publicitate mascată pentru mai multe produse.

Astfel, pornindu-se de la tema anunţată, pe parcursul emisiunii s-a vorbit despre necesitatea detoxifierii organismului, context în care atât invitatul, cât şi moderatoarea emisiunii au făcut mai multe referiri la produsele „Colon Help” şi „Protonic”.

Cu privire la aceste produse, invitatul a oferit detalii cu privire la caracteristicile celor două produse, fiind subliniate beneficiile asupra organismului în urma utilizării acestora.

Pe lângă folosirea produsului „Colon Help”, bogat în fibre insolubile, profesorul Mencinicopschi a recomandat şi utilizarea unui alt produs, respectiv „Protonic”, care este fabricat pe bază de polen de albine, hidrolizat enzimatic şi are floră probiotică.

Cităm din raportul de monitorizare :

„Dr. Mencinicopschi : Este o sursă naturală şi bogată în fibre insolubile şi s-ar potrivi foarte bine acel produs care l-aţi amintit dvs, ColonHelp, cu acest produs, PROTONIC, care ar putea fi luate împreună cu alt produs protobionic, un iaurt natural, de exemplu. Această combinaţie ne aduce în acelaşi timp fibre alimentare solubile, insolubile, cu un rol esenţial în detoxifiere şi în starea noastră de sănătate.PROTONIC-ul ne aduce tot felul de micro-elemente, pentru că el este fabricat pe bază de polen de albine, dar hidrolizat enzimatic, are floră probiotică. Iaurtul vine cu un alt spectru de microorganisme probiotice.

În acest context, pe ecran au fost prezentate imagini cu ambalajele mai multor produse. Astfel, au fost prezentate imagini ale produselor naturale, cu următoarele denumiri : PROTONIC, ENZIMAX, PROSTA BORAT, NATURAL STATINE, CARDIO PROTECT şi LIVER FORTE.

În continuare, invitatul a vorbit despre un alt produs care protejează ficatul şi care este un puternic hepato-protector, menţionând produsul LIVER FORTE, moment în care, pe ecran, a fost prezentată imaginea cu cutia acestui produs.

De asemenea, s-a discutat şi despre unele produse naturale care ajută la echilibrarea dietei, menţionându-se, în acest sens, produsul STATINE, fiind evidenţiate trasăturile acestuia, respectiv : este realizat pe baza unor fitosteroli care se găsesc în leguminoase, în soia şi are rol în scăderea colesterolului rău - LDL.

Totodată, pe parcursul emisiunii au fost evidenţiate şi beneficiile altor produse utilizate în diferite scopuri medicale, cum ar fi : produsul LIVER FORTE, reglator asupra fiziologiei şi metabolismului ficatului ; PROTONICUS, produs ce conţine o microfloră probiotică şi substanţe imuno-stimulatoare, revigorante ; ENZIMAX, un complex de enzime digestive şi săruri biliare, iar pentru inimă, cardioprotectoare, suplimentul alimentar CARDIOPROTECT.

Redăm din raportul de monitorizare :

„Dr. Mencinicopschi : Aicea avem un produs care protejează ficatul, (LIVER FORTE - se arată din nou cutia ), deoarece are o cantitate semnificativă de silimarină, de cinarină şi de betaină, toate acestea sunt naturale, toate acestea sunt puternice hepato-protectoare. Şi, împreună cu suplimentele, care ne aduc fibre şi chiar împreună cu acel magiun, care şi el are fibre şi are şi alte substanţe şi micro şi macro nutrienţi, toate acestea ne pot ajuta, fie în procesul de detoxifiere, fie în procesul de adaptare la stresurile de toate felurile pe care le suferim..
(...) Este un medicament aici, care se cheamă NATURAL STATINE şi care este în principal realizat (e arătat medicamentul) pe baza unor fitosteroli.
(...) Sigur, mai ales acel LIVER FORTE, care conţine silimarină, cinarină şi conţine un complex extras din fructul de măceş.Toate acestea au un rol reglator asupra fiziologiei şi metabolismului ficatului..
(...)Un produs de tipul PROTONICUS, ar fi foarte util, pentru că el conţine o microfloră probiotică, dar pe lângă aceasta, el vine cu o paletă extrem de mare de substanţe imuno-modelatoare, imuno-stimulatoare, revigorante, care vin tocmai din acel polen.
(...) este un produs aici care se cheamă ENZIMAX şi care e un complex de enzime digestive şi săruri biliare (imagine), care în condiţiile în care facem excese alimentare... ajută la îmbunătăţirea digestiei.”
.

Modalitatea în care au fost prezentate produsele amintite, în condiţiile în care acestea se comercializează pe piaţă, a constituit, în fapt publicitate mascată la aceste produse şi, implicit, la achiziţionarea lor, în scopul tratării unor diverse afecţiuni.

Ţinânt cont de modalitatea în care s-a desfăşurat această emisiune, asociată cu prezentarea imaginilor acestor produse, membrii Consiliului consideră că această emisiune a depăşit cadrul unei informări a publicului pe tema anunţată, transformându-se într-una de promovare mascată, fapt ce contravine prevederilor art. 29 alin. (3) din Legea audiovizualului.

Potrivit acestor prevederi, comunicările comerciale audiovizuale cu conţinut comercial mascat sunt interzise.

În calitate de garant al interesului public, Consiliul Naţional al Auduiovizualului consideră că difuzarea oricărei informaţii către publicul telespectator trebuie să se facă în mod obiectiv şi corect, cu respectarea principiilor ce trebuie să guverneze o comunicare audiuovizuală, fără transformarea acesteia într-una cu conţinut mascat pentru o marcă, firmă, produs sau un prestator de servicii.

În aceeaşi şedinţă publică, membrii Consiliului au analizat şi raportul de monitorizare cu privire la emisiunea „Neconvenţional”, ediţia din data de 07 martie 2010. Emisiunea a fost moderată de Florin Condurăţeanu şi a avut ca temă : „Biorezonanţă magnetică. Diagnostificare şi tratament”, invitată fiind Liuba Radion, medic bioenergotician, nutriţionist.

Membrii Consiliului au constatat că această ediţie a fost difuzată cu încălcarea prevederilor art. 158 din Codul audiovizualului, întrucât în emisiune s-a făcut publicitate cabinetului de medicină alternativă „Biomedical remed”, aparţinând invitatei, doamna Liuba Radio.

Astfel, publicului telespectator i-au fost oferite informaţii cu privire la sediul cabinetului respectiv, numerele de telefon, precum şi accesarea site-ului www.biomedicalremed.com pentru a afla şi alte detalii cu privire la serviciile oferite de acest cabinet.

Cităm din raportul de monitorizare :

„Liuba Radion : Ne-am mutat pe str Barbu Văcărescu, nr 42A, la etajul 2. Este, ca punct de reper, foarte aproape de Stefan cel Mare, pe str Barbu Văcărescu, într-un nou sediu de firmă, la etajul 2, pe partea dreaptă.
Florin Condurăţeanu : Deci, Barbu Văcărescu, pe Stefan cel Mare, înainte de Dinamo, după IGP Poliţie, când o iei la dreapta, pe linia tramvaiului, în prelungirea Tunariului.
Liuba Radion : Telefoanele noi sunt 0728.504.324, 0722.455.145 (afişate şi pe ecran)...Şi pe site-ul nostru, se găsesc informaţii despre noul nostru sediu. Da, pe site-ul nostru, www.biomedicalremed.ro şi www.biomedicalremed.com.
Florin Condurăţeanu : ... Mai ziceţi odată.
Liuba Radion : Deci, site-ul nostru, este : www.biomedicalremed.ro şi www.biomedicalremed.com, unde avem şi serviciile de frumuseţe.”.

Informaţiile referitoare la datele de identificare şi de contact ale cabinetului medical au fost repetate, de mai multe ori, pe parcursul emisiunii.

De asemenea, în cadrul emisiunii au fost descrise serviciile oferite de acest cabinet, constând în metodele de tratament cu biorezonanţă şi efectele lor benefice în tratarea unor afecţiuni, precum : varice, afecţiuni osteo-articulare, reumatism, gonartroze, osteoporoză, tulburări hormonale, afecţiuni genitale, fertilitate, depresii severe, gastrite, ulcer, constipaţie, diaree, balonări, hemoroizi, afecţiuni hepatice, ciroze, afecţiuni renale, infecţii renale, prostată, impotenţă, frigiditate la femei, etc.

În acest sens, invitata a adus la cunoştinţa publicului faptul că medicii de la cabinetul său au tratat cu rezultate bune, afecţiuni pentru orice boală, de la afecţiuni mai simple, până la boli degenerative, tumori, cancer, boli autoimune, scleroză multiplă, etc.

Membrii Consiliului au constatat că prin intermediul aceleiaşi emisiuni, difuzate în ziua de 07 martie 2010, au fost transmise publicului telespectator mesaje cu privire la ameliorarea şi vindecarea unor boli, printre care şi unele afecţiuni tumorale, încălcându-se prin aceasta prevederile art. 146 alin. (2) din Codul audiovizualului, potrivit cărora este interzisă menţionarea unor indicaţii terapeutice referitoare la boli, precum cancer şi alte boli tumorale.

În baza aceluiaşi raport, membrii Consiliului au constatat că şi ediţia emisiunii, din 14 martie 2010, a fost difuzată cu încălcarea art. 158 din Codul audiovizualului.

Şi în această ediţie, radiodifuzorul a făcut publiciate unui centru medical, cu denumirea „DERMAVITAL”.

Atât invitata emisiunii, Florica Munteanu, cât şi moderatorul Florin Condurăţeanu au vorbit despre „centrul de excelenţă, cu terapii naturiste” ce aparţine firmei „DERMAVITAL”, prilej cu care i-au fost oferite publicului telespectator informaţii cu privire la adresa cabinetului medical, precum şi accesarea site-ului www.dermavitalminusmed.ro.

Redăm din raport :

„Florin Condurăţeanu : Anunţăm încă o dată,că DERMAVITAL, cu şefa şi cu toate aparaturile de ultimă oră din Germania, s-a mutat în Calea Vitan, la staţia Piaţa Vitan.
Florica Munteanu : La staţia Piaţa Vitan, adresa de internet este www.dermavitalminusmed.ro, telefoanele au rămas aceleaşi, deci, noi ne-am mutat în Calea Vitan, nr 17A.”

Au fost enumerate bolile care se pot trata cu biorezonanţă la cabinetul respectiv : alergii, rinite, iritaţii de colon, colite, enterocolite, ficat mărit, hepatite, tiroidă, bufeuri, hiperaciditate, prostată, infecţii urinare, reglarea ciclului menstrual, guta, osteoporoza, varice, lipoame.

Or, difuzarea de publicitate la cabinete medicale şi la serviciile oferite de acestea este interzisă imperativ de art. 158 alin. (1) din Codul audiovizualului, potrivit căruia orice formă de publicitate pentru furnizarea de servicii medicale publice, de stat şi private este interzisă, prevederi pe care radiodifuzorul nu le-a respectat.

Pentru toate aceste considerente, în temeiul prevederilor art. 162 alin. (2) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările ulterioare, ale art. 91 alin. (1) şi (2) şi ale art. 90 alin. (1) lit. g) şi alin. (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din acelaşi act normativ, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. ANTENA 2 S.A. pentru postul de televiziune Antena 2 şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune ANTENA 2 cu somaţie publică, întrucât în cadrul emisiunii „Trăieşte sănătos” difuzată în ziua de 22 martie 2010, a fost făcută publicitate mascată în favoarea unor produse, fapt interzis de dispoziţiile art. 29 din Legea audiovizualului.

De asemenea, în cadrul emisiunii ”Neconvenţional”, ediţiile din 7 şi 14 martie 2010, postul ANTENA 2 a făcut publicitate la serviciile unor cabinete medicale, fapt ce contravine prevederilor art. 158 din Codul audiovizualului.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.