Comunicat de presă
20.04.2010

Întruniţi în şedinţa publică din data de 20.04.2010, membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului au decis să sancţioneze, pentru încălcarea legislaţiei audiovizuale, următoarele posturi :
- Radio ZU – amendă în cuantum de 15.000 de lei. În cadrul şedinţei, Consiliul a analizat raportul de monitorizare privind sinteza emisiunilor matinale, difuzate de către posturile de radio în perioada 01.03.-31.03.2010 şi a constatat că trei ediţii ale emisiunii „Morning ZU” (ediţii difuzate în zilele de 04.03., 05.03. şi 30.03.2010) conţin expresii licenţioase, comentarii pe teme sexuale şi subiecte nepotrivite în raport cu ora de difuzare, fapte care încalcă legislaţia audiovizuală privind protecţia minorilor. Potrivit dispoziţiilor art. 39 alin. 2 din Legea audiovizualului nr. 504/2002 , „difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective”, raportate la cele ale art. 16 din Codul CNA .
- Realitatea TV – somaţie publică. În cadrul emisiunii de dezbateri „Ora de foc” , difuzată în ziua de 17.03.2010, au fost încălcate prevederile art. 3 alin. 2 din Legea Audiovizualului nr. 504/2002 potrivit cărora : „Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.” Pe parcursul emisiunii a fost redată înregistrarea unei convorbiri telefonice, cu menţiunea afişată : convorbire telefonică reporter-Constantin Bălăşoiu, director general CE Craiova. La sesizarea unuia dintre invitaţi, domnul Marcel Hoară, cum că vocea înregistrată nu este cea a directorului general al Complexului Energetic Craiova, atenţionarea sa nu a fost luată în considerare de către cei doi moderatori. De asemenea, nu s-a dat curs solicitării invitatului de a fi sunat adevăratul director pentru comparaţie.
- Prima TV, Pro TV, Pro Cinema şi Kanal D – somaţie publică. În urma analizării raportului de monitorizare privind clasificarea filmelor de lung metraj în perioada 18 – 31.03.2010, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorii nu au respectat prevederile legislaţiei audiovizuale referitoare la integritatea programelor audiovizuale şi la clasificarea producţiilor audiovizuale în funcţie de gen şi temă.
- Radio Europa FM – somaţie publică. În cadrul concursului Dobrogea difuzat în emisiunea „Deşteptarea” (ediţiile din zilele de 22.03.2010 şi 23.03.2010) s-a promovat calităţile făinii Dobrogea, încălcându-se, astfel, prevederile art. 99 alin. 2 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual : „(2) Este interzisă descrierea calităţii produselor sau a serviciilor oferite ca premii în emisiunile-concurs, cu excepţia mărcii şi a preţului.”
- Radio 21 – somaţie publică. În cadrul emisiunii matinale „Fabrica Dementă” , difuzată în data de 25.03.2010, ascultătorii au fost îndemnaţi să acceseze site-ul Radio 21, unde pot găsi o ofertă – un aparat de fotografiat Nikon. Au fost, astfel, încălcate prevederile art. 29 din Legea Audiovizualului nr. 504/2002 , potrivit cărora : „Comunicările comerciale audiovizuale cu conţinut comercial mascat sunt interzise.”
Biroul Comunicare şi Relaţii cu Publicul