Comunicat de presă

18.05.2010


envoyer l'article par mail title=

Întruniţi în şedinţa publică din data de 18.05.2010, membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului au analizat raportul de monitorizare referitor la mesajul privind garanţia pe viaţă a telefoanelor mobile din cadrul spotului publicitar „Cosmote”, difuzat, în perioada 19.04.2010 – 12.05.2010, de cinci posturi de televiziune (Antena 3, Naţional TV, Realitatea TV, Pro TV şi Prima TV). Constatând încălcări ale prevederilor privind informarea şi competiţia corectă din publicitate (art. 107 şi ale art. 114 alin. 1 pct. c şi d, alin. 2 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual), Consiliul a hotărât decizie de somare cu intrare de îndată în legalitate pentru posturile de televiziune care difuzează o variantă a spotului publicitar sub sloganul „Cosmote perfect pentru tine ; GARANŢIE PE VIAŢĂ”. Art. 114 stipulează că : „(1) Informaţiile prezentate în spoturi publicitare sau în emisiuni de teleshopping nu trebuie să inducă în eroare publicul, direct ori prin omisiune, în privinţa : c) preţului sau a tarifelor ; acestea vor fi prezentate integral, incluzând taxa pe valoarea adăugată şi toate taxele suplimentare ; d) condiţiilor în care sunt distribuite produsele sau sunt prestate serviciile ; (2) Orice informaţie sau avertizare difuzată sub formă de videotext va fi prezentată static, lizibil şi pe o durată suficientă, astfel încât să fie clar percepută de telespectatori.”

În aceeaşi şedinţă publică, membrii Consiliului au analizat raportul de monitorizare privind spoturile publicitare pentru medicamente şi suplimente alimentare, difuzate, în perioada 3.05-9.05 mai 2010, de mai multe posturi centrale de televiziune. CNA a hotărât decizie de somare de intrare în legalitate până la data de 23 mai 2010 pentru toţi radiodifuzorii care transmit spoturile publicitare pentru unele produse medicamentoase şi suplimente alimentare (Vibrocil, Procto-glyvenol, Nurofen, Espumisan L, MIG-400, Nurofen pentru copii, Parasinus, Proculin, Acutil). Consiliul a constatat că se încalcă legislaţia audiovizuală în vigoare privind comunicările comerciale, respectiv art. 143 alin. 4, referitor la produsele medicamentoase şi art. 151 alin. 4 privind suplimentele alimentare din Codul CNA, care prevăd că ”în cazul spotului principal, textul va fi prezentat la sfârşitul spotului publicitar, sonor şi vizual, timp de minimum 6 secunde”.

Pe baza raportului de monitorizare întocmit de direcţia de specialitate în perioada 17-20.04.2010, membrii C.N.A. au hotărât să sancţioneze cu somaţie publică postul de televiziune Euro Channel TV. Radiodifuzorul a încălcat dispoziţiile art. 54 alin. 2 din Legea audiovizualului nr. 504/ 2002, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit cărora “Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să solicite Consiliului acordul pentru orice modificare intervenită în documentele şi în datele declarate, prevăzute la art. 54 alin. (1) lit. b) şi e).”

Biroul Comunicare şi Relaţii cu Publicul