Comunicat de presă

15.06.2010


envoyer l'article par mail title=

Potrivit studiului realizat de C.N.A. în colaborare cu Institutul de Lingvistică “Iorgu Iordan – Al. Rosetti” în luna aprilie a.c., a crescut numărul de erori de limba română în audiovizual. În şedinţa publică din data de 15.06.2010, Consiliul a decis să sancţioneze cu somaţie publică posturile OTV, TVR 1 şi Realitatea TV. Radiodifuzorii au încălcat prevederile art. 88 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual („Radiodifuzorii au obligaţia de a asigura respectarea normelor ortografice, ortoepice şi morfologice ale limbii române, stabilite de Academia Română.”).

Consiliul a analizat raportul de monitorizare, întocmit de direcţia de specialitate, cu privire la durata publicităţii inserate în intervale de o oră, în perioada 18 – 24.04.2010. Pentru depăşirea în mod repetat, a timpului de 12 minute pe oră alocat publicităţii, postul OTV a fost sancţionat cu amendă în cuantum de 30.000 lei, iar posturile Antena 3, B1 TV şi Prima TV cu somaţie publică. Art. 35 alin. 1 din Legea Audiovizualului nr. 504/ 2002, cu modificările şi completările ulterioare, stipulează că “(1) Proporţia de spoturi publicitare televizate şi spoturi de teleshopping dintr-un interval de o oră nu poate depăşi 20%, respectiv 12 minute (...)”.

C.N.A. a hotărât Decizie de somare cu intrare în legalitate pentru posturile de radio care difuzează cele două spoturi publicitare „Vodafone Business Talk” şi „Vodafone Complet” (art. 114 şi art 115 din Codul CNA, cu referire la specificarea duratei promoţionale din comunicările comerciale.). Consiliul a votat şi Decizie de somare cu intrare în legalitate pentru posturile de radio care transmit spotul publicitar „Controloc Control”.

În aceeaşi şedinţă publică, C.N.A. a hotărât Decizie de somare cu intrare în legalitate pentru spoturile publicitare : „Neolin” şi „Aspenter”. Consiliul a constatat că se încalcă legislaţia audiovizuală în vigoare privind comunicările comerciale, respectiv art. 143 alin. 4, cu privire la produsele medicamentoase din Codul CNA, care prevăd că ”în cazul spotului principal, textul va fi prezentat la sfârşitul spotului publicitar, sonor şi vizual, timp de minimum 6 secunde”. În cazul medicamentului „Aspenter” s-au încălcat şi dispoziţiile art. 114 alin. 2 din Codul CNA privind lizibilitatea textului de prezentare.

Pe baza raportului Serviciului de Inspecţie, membrii C.N.A. au decis :

amendă în cuantum de 10.000 lei postului Est 1 TV Bârlad pentru încălcarea prevederilor privind regimul de difuzare a publicităţii (art. 35 alin. 1 din Legea Audiovizualului nr. 504/ 2002) şi a dispoziţiilor privind publicitatea pentru cabinetele medicale (art. 158 din Codul CNA alin. 1 - „Este interzisă orice formă de publicitate pentru furnizarea de servicii medicale publice, de stat şi private.”). Sancţiunea va cuprinde şi o scrisoare de atenţionare cu privire la modul incorect de exprimare în limba română, în emisiunea matinală „Ţine de 7”, a prezentatoarei Andreea Năstase, precum şi pentru scenele religioase ilustrate cu imagini şocante ;

somaţie publică postului Maramureş TV Baia Mare pentru emisiunea „Şcoala cu opt elevi” difuzată în data de 16.05.2010, cu încălcarea dispoziţiilor art. 30 şi art. 42 alin. 5 din Codul CNA. Radiodifuzorii nu trebuie „să profite de ignoranţa sau de buna-credinţă a persoanelor” sau să formuleze vreo „referire peiorativă la adresa persoanelor în vârstă (...)” sau să le pună pe acestea „în situaţii ridicole ori umilitoare.”

Biroul Comunicare şi Relaţii cu Publicul