Comunicat la finalul campaniei electorale pentru alegeri locale în audiovizual

08.06.2012


envoyer l'article par mail title=

Campania electorală pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale la posturile de radio şi de televiziune, inclusiv de televiziune prin cablu, s-a încheiat în ziua de joi, 7 iunie 2012, ora 24.00.

În perioada de desfăşurare a campaniei electorale, s-au înscris pentru reflectarea activităţilor de campanie în emisiuni informative, emisiuni electorale sau de dezbateri electorale, 358 de posturi de televiziune şi de radio, din care, la nivel local, 224 de posturi de televiziune şi 142 de posturi de radio, iar în Bucureşti, 17 posturi de televiziune şi 5 posturi de radio.

Monitorizarea acestui număr mare de radiodifuzori s-a făcut cu un număr redus de personal, respectiv 35 de inspectori teritoriali şi 24 de monitori la nivel central. De asemenea, trebuie menţionat că, în 7 judeţe din ţară, CNA nu are inspectori teritoriali, monitorizarea posturilor locale din aceste judeţe fiind făcută, pe cât posibil, de inspectorii din judeţele învecinate.

Pentru încălcarea prevederilor legale cu privire la reflectarea campaniei în spaţiul audiovizual, CNA a aplicat posturilor de radio şi de televiziune un număr de 98 de sancţiuni, dintre care 29 de amenzi, în cuantum total de 450.500 de lei şi 69 de somaţii publice, precum şi 3 decizii de intrare în legalitate în privinţa unor spoturi electorale. Consiliul a soluţionat 150 de reclamaţii de la persoane fizice şi juridice, în principal candidaţi sau partide politice.

În situaţii mai puţin grave, Consiliul a atenţionat, în scris, posturile de radio şi de televiziune, iar pentru corecta informare a publicului au fost difuzate comunicate de presă după fiecare şedinţă a CNA.

Măsurile luate de Consiliul Naţional al Audiovizualului au limitat, în mare măsură, derapajele de la prevederile legale şi au contribuit la desfăşurarea în audiovizual a unei campanii electorale civilizate şi echitabile.

CNA va continua monitorizarea programelor de radio şi de televiziune şi după încheierea campaniei în audiovizual, inclusiv în ziua votării, urmând a analiza şi sancţiona eventualele abateri de la respectarea prevederilor legale.

Preşedinte CNA,

Răsvan Popescu